Eduskunnassa tapahtuu

Maanantai 24.10.2016 klo 12.16 - Uutiskirje 42/2016 Perussuomalaisten ministeriryhmä


Hallitus kokeilee perustuloa

Hallitusohjelmaan kirjattu perustulokokeilu etenee. Tämä hallitus on valmis kokeilemaan kaikki keinot, jotta työllisyys saadaan nousuun. Myös perustulokokeilu liittyy nimenomaan tähän. Tavoitteena on saada seurantatutkimukseen perustuva vastaus siihen, edistääkö perustulo työllistymistä. Samalla parannetaan käsitystä siitä, soveltuuko perustulo ylipäätään suomalaiseen sosiaaliturvajärjestelmään. Toteutuessaan perustulo olisi nimittäin myös merkittävä keino byrokratian purkuun.

Ensi vuoden alussa käynnistyvään kokeiluun otetaan mukaan Kelan työttömyysturvaetuuksia saavista satunnaisotannalla 2 000 hengen kokeiluryhmä. Perustulon taso heille on 560 euroa kuukaudessa.

Työhön kannustava perustulo on ollut vuosien ajan useiden puolueiden tavoitteena. Muun muassa Vihreät ovat jo vuosia kärkkäästi ajaneet perustulon toteuttamista. Hallituksessa ollessaan he eivät kuitenkaan ole saaneet asian eteen tikkuakaan ristiin. Vasta tämä hallitus ottaa tässäkin asiassa ohjat käsiinsä ja toteuttaa kokeilun, jonka myötä saamme todellista tietoa perustulon vaikutuksista.

Pienituloisten päivähoitomaksut pienenevät

Syksyn budjettiriihessä hallitus päätti päivähoitomaksuista ja jo eduskunnassa ollutta esitystä muokattiin. Perussuomalaisten vaatimuksesta esitykseen sisältynyt pienituloisten maksujen pienentäminen säilytettiin. Muokattu esitys on nyt edennyt eduskunnan käsiteltäväksi.

Ensi vuonnakin maksu määräytyy edelleen perheen koon ja tulojen ja päiväkodissa vietetyn ajan mukaan. Tulorajoja kuitenkin korotetaan niin, että pienituloisten pienten perheiden maksutaakka kevenee. Tämä parantaa erityisesti yksinhuoltajien mahdollisuuksia ottaa työtä vastaan.

Perussuomalaisilta rahaa ruoka-apuun

Joka vuosi eduskunnan valtiovarainvaliokunta jakaa tietyn summan budjettivaroja hallituksen jo tekemien päätösten lisäksi. Viime vuonna myönnetyt rahat nousivat tällä viikolla yhtäkkiä julkisuuteen, kun Perussuomalaisia yritettiin asettaa huonoon valoon siitä, että kansanedustajamme ovat jakaneet tuota rahaa järjestöille, jotka tarjoavat ruoka-apua vähävaraisille.

Perussuomalaisten ministeriryhmä on tyytyväinen, että valtiovarainvaliokunnan Perussuomalaiset kansanedustajat ovat olleet aktiivisia ja halunneet suunnata rahaa näin konkreettiseen ja tärkeään kohteeseen. Ruoka-apurahaa myönnettiin yhteensä 765 000 euroa 20 eri toimijalle ympäri maata.

Merkittävintähän asiassa on se, kuten Heikki Hurstikin sanansa asetteli: "Koskaan ennen ei ole tuettu. Mutta nyt yksi puolue teki mitä lupasi."

Kilometrikorvaukset säilyvät

Kaikkea mitä media kirjoittaa ei kannata purematta niellä. Usein on syytä miettiä, voiko saman asian nähdä myös täysin eri tavalla.

Hyvä esimerkki tästä löytyy viime viikolta. Onkin syytä selventää, että vaikka tämä hallitus kyllä on autoveroa laskenut, niin tarkoitus ei ole sitä kokonaan poistaa. Myöskään kilometrikorvauksia ei olla poistamassa vaikka näin on uutisoitu. Liikenteeseen on tulossa uudistuksia, mutta niitä vasta valmistellaan. Perussuomalaiset ovat yhtenä hallituspuolueena totta kai mukana tässä työssä.

Eduskunnassa tällä viikolla:

  • Hallituksen esitysten, talousarvioaloitteiden sekä lakialoitteiden lähetekeskusteluja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini