Hyvinkäälle otettavat pakolaiset, valtuusto 23.5.2016

Keskiviikko 25.5.2016 klo 17.47


Äänestysten jälkeen päätökseksi tuli, että Hyvinkää ottaa vuonna 2016 aiemmin sovitun 20 pakolaisen lisäksi 111 uutta henkilöä, josta vähennetään tähän mennessä oleskeluluvan saaneet Hyvinkäälle sijoittuneet henkilöt. Heitä on arviolta noin 10.

Yhteensä vuonna 2016 tulee siis 111 + 20 henkilöä. Tämän lisäksi Hyvinkäälle voi muuttaa henkilöitä vastaanottokeskuksista eli luku ei ole yläraja. Myös mahdolliset perheen yhdistämiset voivat lisätä lukua.

Seuraavassa muutosesitykseni ja pitämäni puhe sekä äänestystulokset. Linkkinä listat henkilöineen molemmista äänestyksistä.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Muutosesitys § 46    23.5.2016

Esitys:

 1. ELY-keskuksen kanssa ei sovita uusien kuntapaikkojen järjestämisestä. Hyvinkäällä on voimassa sopimus vuodelta 2013, jonka mukaan Hyvinkäälle tulee joka toinen vuosi 20 henkilöä. Lisäksi vastaanottokeskuksista muuttaa Hyvinkäälle kunnan asukkaiksi henkilöitä koko ajan. Myös mahdollinen kotikuntapaikan myöntäminen vastaanottokeskusten asukkaille on harkinnassa. Tässä tilanteessa uusiin sopimuksiin ei voida sitoutua.

2. Mikäli muutosesitystä 1. ei hyväksytä, teen seuraavan muutosesityksen:

Valtuusto oikeuttaa jatkamaan edellä esitetyin periaattein ELY-keskuksen kanssa neuvotteluja kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden sijoittamisesta Hyvinkäälle. ELY- keskuksen esittämästä 111 kuntapaikasta vähennetään 31.12.2013 allekirjoitetun ELY:n ja Hyvinkään kaupungin välisen sopimuksen mukaiset 20 henkilöä sekä vuoden 2016 aikana jo sopimuksen tekohetkellä oleskeluluvan saaneet henkilöt. Lisäksi loput kuntapaikat täytetään Hyvinkäälle vastaanottokeskuksista joka tapauksessa muuttavista henkilöistä.

Kaupunginvaltuusto päättää antaa ohjeeksi Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy:lle, että mikäli sopimukseen päästään, erillissopimuksella kuntaan sijoitettuja asunnonhakijoita tulee kohdella yhdenvertaisesti muiden asunnonhakijoiden kanssa. (Lisätään) eikä heitä aseteta etusijalle asuntoja jaettaessa. Näin ollen kiintiöpaikat täytetään vasta kun tämän periaatteen mukaiset asunnot on saatavilla”.                                              

Äänestystulokset:

Kohta 1) muutosesitykseni puolesta äänestivät: PS (Vesa Sarja, Veijo Lappalainen, Seppo Ruija), kokoomus (Hiski Sten ja Riikka Komulainen), keskusta (Jaakko Haapamäki, Jyri Väisänen) ja Heikki Jäske.  Eli äänin 9-40 muutosesitys hävisi. Pöytäkirja äänestyksestä

Kohta 2) muutosesitykseni puolesta äänestivät: PS (Vesa Sarja, Veijo Lappalainen, Seppo Ruija), kokoomus (Hiski Sten ja Riikka Komulainen), keskusta (Jaakko Haapamäki, Jyri Väisänen), KD (Inga-Lill Rajala, Petra Pohjanraito), SDP (Kirsi Piiroinen, Anette Helen, Jari-Pekka Velin) ja Heikki Jäske. Eli äänin 14-37 muutosesitys hävisi. Pöytäkirja äänestyksestä

Puheeni valtuustossa :

ELY-keskuksen edustaja kertoi kaupunginhallituksessa 9.5. asiasta erikseen kysyttäessä, että kuntapaikat on laskettu pääasiassa kunnan asukasluvun mukaan eikä luvussa ole huomioitu kunnan vastaanottokeskuksista muuttavia henkilöitä. Lisäksi kysyttäessä siitä mistä taksakorvaukset ovat syntyneet eli vastaavatko ne todellisia kuluja, ei osattu vastata. Vastauksena kerrottiin, että ne ovat aikanaan määrätty ja paineita niiden korotukseen olisi ollut.

Ely keskus myös myönsi että jos sopimus tehdään, ei se estä, että tämän päälle tulee kuntaan vastaanottokeskuksista lisää henkilöitä. Hyvinkäällä on kaksi vastaanottokeskusta joissa on useita satoja henkilöitä, joten määrä voi olla sopimuksen lisäksi mitä vaan. Sopimus ei siis ole edes yläraja.  Helsingin sanomissa oli eilen 22.5.2016 juttu, jonka mukaan Hyvinkään Tervamäentien vastaanottokeskukseen sijoitetaan väkivaltaisia turvapaikanhakijoita. Tämä on huolestuttavaa eikä tästä ole kuntalaisia mitenkään informoitu. Myös on oletettavaa että heidän mahdollinen kotouttaminen Hyvinkäälle on erityisen haasteellista traumaattisen ja väkivaltaisen käytöksen vuoksi.

Hyvinkään kokoiselle kunnalle on Elyssä laskettu kantokyvyn mukaan 111 henkilöä. Hyvinkäälle on tullut tänä vuonna vastaanottokeskuksista noin 10 henkilöä. Tarkkaa lukua ei esittelijä kaupunginhallitukselle osannut 9.5. esittää. Lisäksi toukokuussa tulee 20 kiintiöpakolaista. Määrästä kaupunginjohtaja esitti siis vähennettäväksi ainakin noin 30 henkilöä, jolloin määräksi olisi tullut noin 80 henkilöä. Kaupunginhallitus halusi, että määrästä ei vähennetä 20 kiintiöpakolaista. Tätä kannattivat kaikki muut jäsenet paitsi allekirjoittanut.

Lähikunnissa Keski-Uudellamaalla kunnat ovat vähentäneet erikseen sopimuksella otettavat pakolaiset. Hyvinkää tekee tässä poikkeuksen, mikäli tätä määrää ei vähennetä ja se ottaa enemmän kuin lähikunnat, joissa ei tämän lisäksi ole vastaanottokeskuksia, joista tulee koko ajan uusia asukkaita kunnan vastattavaksi. Kerava ei ota yhtään nykyisen 25 henkilön sopimuksen lisäksi. Keravalle laskettu määrä olisi ollut 84.

Hyvinkäällä on koko valtuustokauden korostettu talouden tasapainotusta ja vaadittu säästöjä. Kuitenkin tässä tilanteessa otamme enemmän kuin olisi meille Elyn mukaan laskettu kunnan kantokyvyksi.

Laskennallisten korvausten osalta on siis niin että ne eivät perustu mihinkään erityisiin laskelmiin todellisista kuluista, kuten Elyn edustaja kaupunginhallituksessa totesi. Korvaukset eivät sisällä myöskään korvauksia esimerkiksi lisätilatarpeesta tai lisähenkilökunnasta, joita esityksen mukaan tulee palkattavaksi ainakin 4 uutta ihmistä. Laskelmaa henkilöstökuluista ei esityksessä ole. Kustannusten osalta on muutenkin lähdetty siitä että sitä on vaikea arvioida. Kysyn että eikö pitäisi edes yrittää jotta teemme päätökset todellisen tiedon ja harkitun arvion pohjalta vai onko tämä sellainen kysymys, joka ei edellytä tietoa ja päätökset tehdään tunteella? Mitään päätöstä ei tässä kunnassa ole koskaan ennen tehty näin hatarilla luvuilla, kun kyseessä on kuitenkin iso rasite ja haaste kotouttamisineen tuleviksi vuosiksi ja vuosikymmeniksi.

Kaupunginjohtaja on myös tuonut esille, että kotikuntapaikan myöntäminen vastaanottokeskusten asukkaille on harkinnassa. Tämä lisäsi toteutuessaan Hyvinkäällä lisää rasitetta kunnalle.

Hyvinkään vuokra-asunnot Oy on myös esittänyt, että sillä on vapaita asuntoja 45-50 kappaletta, joista voidaan osoittaa maahanmuuttajille 25-35 kappaletta. Tarvittaessa yksinasuvat voidaan sijoittaa isompiin asuntoihin useampi henkilö. Esityksessä on lähdetty siitä, että henkilöitä kohdellaan yhdenvertaisesti muiden asunnonhakijoiden kanssa. Koska Hyva on osannut jo etukäteen ennen tietoa edes hakijasta ilmoittanut asuntoja olevan maahanmuuttajille ns. varattuna 25-35 kappaletta ihmettelen miten yhdenvertainen yksilöllinen harkinta voisi edes olla mahdollista. Tästä syystä halusin kaupunginhallituksessa lisäyksen, että eikä heitä aseteta etusijalle asuntoja jaettaessa. Näin ollen kiintiöpaikat täytetään vasta kun tämän periaatteen mukaiset asunnot on saatavilla”. Esityksellä halusin varmistaa yhdenvertaisen tapauskohtaisen arvioinnin, mutta se ei saanut kaupunginhallituksessa kannatusta. Kokoomuksen, SDP, vihreiden ja keskustan edustajat eivät siis tunnu olevan huolissaan hyvinkääläisistä asunnottomista. Miksi näitä asuntoja ei osoiteta asuntojonossa oleville Hyvinkääläisille esimerkiksi ns. soluasunnoiksi. Mielestäni se että suurin osa vapaista asunnoista on jo etukäteen luvattu maahanmuuttajille, on ohituskaista verrattuna hyvinkääläiseen asunnottomaan. Väitetään mitä väitetään, tämä on totuus.

Vielä pitää lopuksi sanoa, että asiasta on haluttu tiedottaa jopa paikallisen aviisin toimesta harhaanjohtavasti. Jutussa 10.5. se uutisoi, että kaupunginhallitus on 9.5. linjannut, että asuntojonoissa ohituskaistoja ei ole ja sosiaalietuudet ovat kaikille samat. Olen nyt lukenut kaupunginhallituksen esityksen aika monta kertaa ja itse paikalla olleena en tällaisia linjauksia sieltä löydä? Kuka ne on sinne syöttänyt? Olisi mielenkiintoista tietää. Minulla on omat epäilykseni mutta jätän sen sanomatta sillä en odota tämän henkilön täällä tänään ilmoittautuvan kertomaan siitä, että hän lisäilee päätöksen sisältöön omiaan ja sellaisia lisäyksiä, jotka palvelevat tämän henkilön omia tarkoitusperiä.

                                           

 

 

 

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini