Miksi maahanmuuttokysymyksiin liittyvää tietoa salataan?

Maanantai 30.5.2016 klo 8.53 - julkaistu Aamupostissa 30.5.2015


Aamupostissa (28.5.) toimittaja on kolumnissaan viitannut kirjoitukseeni, jota ei tosin lehdessä ole edes julkaistu. Siksi laitan oheisen kirjoitukseni uudestaan ja vähän lisätietoa siitä mistä on kyse, sillä kukaan muu ei sitä taida kuntalaisille kertoa.

Minuun oli kuntalainen yhteydessä ja kertoi, että torstai-iltana 26.5. oli poliisi käynyt Hyvinkäällä Tervamäentiellä kertomassa, että he etsivät lähimetsiin leiriytyneitä ihmisiä. Poliisi oli kertonut, että epäilynä on, että kyseessä ovat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä. Poliisi oli jättänyt omat yhteystietonsa ja sanonut, että havainnoista pitää soittaa hätäkeskukseen. Samansuuntaisen yhteydenoton kuntalaiselta Tervamäentien suunnalta oli saanut aiemmin myös Timo Riskilä (Hyvinkään PS yhdistyksen pj) tiistaina 24.5. Tälle kuntalaiselle poliisi oli kertonut samansuuntaisen epäilyksen ja pyytänyt ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen kaikista havainnoista.

Lähetin asiasta kirjoituksen Aamupostiin 27.5. ja julkaisin sen myös facebookissa. Yllättäen sain tiedon Annika Kokolta (kok.) facebook-sivuilleni, ettei poliisin tiedoista löydy mitään tällaista tapahtumaa. Minun toivottiin jakavan vain oikeaa tietoa. Annika Kokon esityksestähän Hyvinkää ottaa tänä vuonna enemmän uusia pakolaisia kuntaan kuin muut lähikunnat ja enemmän kuin kaupunginjohtaja alun perin esitti. Valtuusto äänesti asiasta maanantaina 23.5.2016. Tässä vaiheessa ei siis ole ilmeisesti hyvä, että mitään huolestuttavaa tulisi esille. Hyvä asia kuitenkin oli, että Kokon kautta sain tiedon, että koko tapahtuma oli poliisin tiedostoista kateissa. Aamuposti, joka oli asiasta juttua tekemässä, ei missään vaiheessa soittanut minulle tarkistaakseen, mistä minä olin tietoni saanut.

Olin aivan ihmeissäni. Onko tuttavani luona käyneet valepoliisit? Soitin itse Hyvinkään poliisin komisario Tonterille, joka kertoi poliisin käyvän Tervamäentiellä päivittäin, mutta tällaista puhuttelua ei ole merkitty minnekään. Sain kuntalaiselta poliisin nimen ja yllättäen tietoa löytyikin. Toinen paikalla olleista poliiseista oli itse kertonut puhuttaneensa tuttavaani Tervamäentiellä.

Aamupostissa oli asiasta lauantaina 28.5. pieni tiedote, josta ei ilmennyt selkeästi torstain tapahtumat eikä poliisin käyntiä Tervamäentiellä, vaikka jutussa niihin epämääräisesti viitattiin.

Miksi asioista ei tiedoteta avoimesti? Edelleenkään kuntalaisilla ei ole tietoa, mistä asiassa on kyse, ketä metsistä etsitään eikä millä alueella ja miksi. Itsekään en saanut kunnollista vastausta poliisilta. Ei kai poliisi mene paikalle hälytyksen perusteella huvikseen ja kerro samoja tarinoita useammalle henkilölle.

Asia ei olisi selvinnyt ilman suoraselkäistä paikalla ollutta poliisia, joka antoi reilusti tiedot, jotta käynti Tervamäentiellä torstaina poliisin tiedoista edes löytyi. Poliisin esimiestaso ei osoittanut kiinnostusta asian selvittämiseen, vaikka mahdollista olisi jopa ollut valepoliisien paikalla olo, kun kerran tietoa ei ensin löytynyt. Itse asiassa minulle sanottiin, että virallinen totuus on, että siellä ei ole käyty, kun kerran raporttia ei poliisin tiedoista löydy. Minulle sanottiin, että poliisi on siellä ehkä ajellut ja tuttavani on tehnyt mahdollisesta keskustelusta ”omat johtopäätöksensä”. Siis kaksi samansuuntaista kertomusta eri päiviltä ja eri ihmisiltä, joiden sisältö on pääosin sama, olisi näiden ihmisten omia johtopäätöksiä?

Miksi maahanmuuttoon ja turvapaikan hakijoihin liittyvät ns. ikävämmät asiat salataan kuntalaisilta eikä niistä tiedoteta avoimesti. Vieläkään ei tiedetä miksi poliisi kertoo Tervamäentien suunnan asukkaille samansuuntaisia epäilyksiä, jos mitään sellaista ei epäillä.

Suomessa on kateissa arviolta 2500 turvapaikan hakijaa. Osa heistä on kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneita. Supon tietojen mukaan ainakin 300 ihmistä tarkkaillaan ISIS terroristikytkentöjen vuoksi. Kun aiheesta kirjoittaa, saa valtavan ryöpytyksen niskaansa. Keskustelu yritetään tyrehdyttää tavalla tai toisella. Miksi?

Alla Aamupostiin perjantaina 27.5. lähettämäni kirjoitus, jota ei jostain syystä julkaistu ja josta tämä koko selvitys ja asian tutkiminen lähti käyntiin. Ilman kirjoitustani ei tämäkään olisi tullut millään tasolla julki ja nytkin vain osa asiasta on kerrottu. Onko tosiaan niin, että paikallisen poliitikon pitää selvittää mitä täällä tapahtuu ja hoitaa oman työnsä ohessa kuntalaisille tiedottaminen. Eikö se olisi poliisin ja Aamupostin tehtävä?

 Alkuperäinen 27.5. kirjoittamani juttu ”Ketä perustuslaki ja ihmisoikeudet suojaavat?


 


Kommentit

30.5.2016 9.40  ensio jauhiainen

kiitos että perkkasit asian esiin vaikka kuinka yrittivät salailla tämä on ihmisille tärkeää näkevät kehen voi luottaa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini