Julkinen salaisuus

Torstai 4.8.2016 klo 11.28


Julkisuus ja verovarojen käyttö puhuttaa. Esimerkiksi Yle on pyytänyt Länsimetro Oy:n pöytäkirjoja luettavakseen, mutta pyyntöön ei suostuttu, vaikka yhtiö on veronmaksajien omistama.

Länsimetro Oy:n hallituksen jäsen, vihreiden kansanedustaja ja Espoon kaupunginvaltuutettu Jyrki Kasvi perusteli päätöstä Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana. ”Niitä ei ole alun perin kirjoitettu sillä periaatteella, että ne voitaisiin julkistaa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että siellä on liikesalaisuuksia, ei-julkistettavia asioita ja henkilöstöasioita ihan sikin sokin”, Kasvi sanoo. Kasvi selitti myös, että papereissa olisi kova työ käydä läpi ja siihen menisi arviolta ainakin kaksi viikkoa ja pitäisi myös palkata juristeja avuksi.

Sanoisin, että tervetuloa vaan viranomaisten maailmaan. Olen työssäni virkamiehenä viranomaisia koskevan julkisuuslain perusteella joutunut antamaan asiakirjapyyntöjen perusteella satoja asiakirjoja. Paperit käydään läpi viranomaisessa ja otetaan pois salaiset tiedot. Se kuuluu virkamiehen ammattitaitoon ja viranomaiset eivät voi kieltäytyä työmäärän vuoksi. Niistä voi periä pienen kopiomaksun ja se on siinä. Aivan normaalia toimintaa viranomaisissa ja tuomioistuimissa. Jokaisesta asiakirjasta, jonka viranomainen kieltäytyy antamasta pitää tehdä vielä erillinen valituskelpoinen päätös, josta saa valittaa hallinto-oikeuteen.

Missä ongelma kun laki ei estä antamasta nytkään julkista tietoa? Yritysjuridiikan professori Vahtera muistuttaa, että nykyinenkään osakeyhtiölaki ei estä tai rajoita avoimuuden edistämistä. ”Osakeyhtiölaki ei tässä toimi perusteena sille, etteikö omistaja voisi ajaa parempia ja avoimempia julkistamiskäytäntöjä läpi. Ongelma on enemmän huonoissa käytännöissä”, Vahtera kommentoi.

Vai että aiheuttaa työtä? Sitä se on tietysti, kun ottaa tehtävän vastaan. Palkkio tehtävästä kuitenkin kelpaa. Entä se, että asiakirjoja ei ole laadittu julkaistaviksi. Ei tietenkään. Niinhän se aina on. Asiakirjat tehdään itse asiaa varten eikä julkisuutta pidäkään ajatella niitä tehtäessä. Tämäkään ei ole viranomaisessa peruste kieltäytyä antamasta asiakirjaa. Sinne ei pidä kirjoitella sellaisia sivuhuomautuksia, jotka eivät kestä päivänvaloa. Tämä on niin arkipäivää viranomaisessa ja naurattaa miten sekaisin mennään kun veronmaksajille pitäisi antaa tietoa julkisten varojen käytöstä osakeyhtiössä. Vihreät puhuvat kovasti läpinäkyvyydestä ja tässä on sitten se lopputulos. Likaa työtä ja vetoamista osaamattomuuteen.

Ilmeisesti lainsäätäjän tulee jatkossa velvoittaa kaikki julkisella rahalla pyörivät yritykset julkisen tiedon antamiseen velvoittamalla ne soveltamaan samaa lakia kuin viranomaiset. Salassapidettävää tietoa ei tarvitse silloinkaan antaa.

Avainsanat: julkisuus, verovarat, osakeyhtiö


Kommentit

8.8.2016 14.17  meri

Ihailen edustaja Meri syvällistä viisauttasi ja yhteiskunnallista näköalaasi. Jatka samaa rataa!

Yt Meri minäkin


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini