Laittomasti maassa on laittomasti maassa

Sunnuntai 18.12.2016 klo 13.33


Maahanmuuton ministerityöryhmä on linjannut, että laittomasti Suomessa oleskeleville on turvattava oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Käytännössä se tarkoittaa lyhytaikaista hätämajoitusta, johon sisältyvät muun muassa ruoka ja välttämättömät lääkkeet. Hätäavun tarjoavat kunnat. Kustannukset maksaa valtio. Oikeutta toimeentulotukeen ja käteisen rahan saamiseen ei siis ole. (MTV 16.12)

Tätä on arvosteltu perustuslain vastaiseksi ja todettu, että koska perustuslain 6 §:n mukaan jokainen on yhdenvertainen lain edessä eikä ketään saa syrjiä henkilöön liittyvän syyn vuoksi ilman hyväksyttävää perustetta. Esimerkiksi Imagelehden toimittaja kirjoittaa, että ” Hallituksen on taas yritettävä löytää hyväksyttävä peruste, jolla ihmiset voidaan asettaa eri asemaan henkilöön liittyvän syyn perusteella. Saa nähdä onnistuuko se sillä perusteella, että henkilöllä ei ole oleskelulupaa. Siihen asti ministerityöryhmän linjaus on vastoin lakia ja sitä noudattavat kunnat ottavat riskin syyllistyä lain rikkomiseen ”. (Imagen kolumnisti Timonen 17.12)

Valtiotieteiden maisteri Riikka Purra on tutkinut turvapaikkaoikeuksia ja kirjoittaa seuraavaa: ”ovatko valtiot liittyneet sopimukseen, joka estää niitä päättämästä, keitä maahan saa tulla? Nimittäin pakolaissopimus antaa subjektiivisen oikeuden hakea turvapaikkaa mistä haluaa, mutta sopimus ei määrää minkäänlaista velvollisuutta saada turvapaikkaa juuri tietystä valtiosta, se ei myöskään merkittävällä tavalla estä valtioita käyttämästä niiden suvereniteettia siinä, kuka rajoille ja rajojen yli saa tulla.”(Suomen Uutiset 23.6.)

Minusta hyväksyttävä syy evätä toimeentulotuki on tuomioistuimen oikeusvaltiossa antama lainvoimainen päätös ja se että ihminen on laittomasti maassa. Perustuslakiin pitäisi lisätä, että ”jokainen joka on laillisesti maassa”, jotta pääsisimme tästä ikuisesta tulkintaongelmasta. Minulle on juristina itsestäänselvyys, että jokaisen tulee noudattaa lainvoimaisia päätöksiä. Eli, jos olet täällä laittomasti, niin et voi olettaa verovaroilla saavasti elatusta, vaan sinun tulee poistua maasta. Onko joidenkin tulkinta siis se, että vaikka tänne tulisi miljoonia ihmisiä ja he olisivat täällä laittomasti, niin meidän pitää heidät elättää hamaan tappiin asti? Millähän rahalla ja mikä kaaos täällä sen jälkeen olisi? Minulle tulee mieleen vanha tuomarin ohje: ”mikä ei ole kohtuus ei voi olla lakikaan”. Tässä nimenomaan perään veronmaksajien ja laillisesti maassa olevien lainkuuliaisten ihmisten kohtuutta ja oikeutta päättää itsenäisessä valtiossa omien verovarojensa käytöstä ja siitä ketä tänne otetaan asumaan.

Avainsanat: laittomasti maassa oleva, turvapaikan hakijat, oikeus toimeentuloon, paperittomat


Kommentit

18.12.2016 14.56  Rainer Källi

Hyvä, että löytyy joltain selkärankaa ja selvää mielipdettä.

19.12.2016 15.21  matti marjamäki

Pikku täsmennyksenä vain, että Imageen kirjoittava Saku Timonen ei ole lehden toimittaja, vaan vapaa kirjoittaja ja blogisti. Ja juristi.

21.12.2016 20.58  Leena Meri

Kiitos Matti. Niin. Saa kai sitä juristi olla eri mieltä toisen juristin kanssa vai mitä tarkoitit sillä että Timonen on juristi. Itse aiheesta sinulla ei ollut kommenttia?Hyvää joulua sinulle


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini