Alkoholilain uudistusta kiirehdittävä, jotta verotulot saadaan Suomeen

Lauantai 11.3.2017 klo 0.28


Panimoliiton mukaan pelkästään olutta tuodaan matkustajatuontina yli nelinkertainen määrä Alkossa myydyn oluen määrään nähden.

Viranomaisten matkustajatuontitutkimuksen mukaan Virosta tuodusta oluesta vain kolmannes on Suomessa valmistettua.

Siksi alkoholilain uudistusta on kiirehdittävä. Laki lisää kilpailua panimojuomien kotimarkkinoilla ja kasvattaa kotimaanmyyntiä rajakaupan kustannuksella. 

Kansantalouden kannalta on järkevää, että esimerkiksi oluiden, siidereiden ja long drink juomien verotulot jäävät Suomeen.

 Kirjallinen kysymykseni asiassa:

Panimoliiton 9.3.2017 antaman tiedotteen mukaan oluen, siiderin, long drink -juomien, virvoitusjuomien ja kivennäisvesien kotimaanmyynnistä on sulanut kymmenessä vuodessa pois yli 90 miljoonaa litraa ja myynti on laskenut reilut 10 prosenttia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Alkoholijuomien matkustajatuonti 2016 -raportista selviää, että panimojuomien matkustajatuonti on kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Vuonna 2016 matkustajat toivat olutta, siideriä ja long drink -juomia yhteensä 59,6 miljoonaa litraa. Panimojuomien tuonti kasvoi litroissa 17 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Pelkästään olutta tuodaan matkustajatuontina yli nelinkertainen määrä Alkossa myydyn oluen määrään nähden. Viranomaisten matkustajatuontitutkimuksen mukaan Virosta tuodusta oluesta vain kolmannes on Suomessa valmistettua. Viro on kaavaillut olutveroon 70 prosentin korotusta tulevana kesänä. Noston jälkeen Viron olutvero olisi edelleen alle puolet Suomen veron tasosta (Panimoliitto 7.3.2017).

Nykyisin Suomessa on EU:n korkein olutvero ja se on moninkertainen Viroon nähden. Suomen olutveroa on korotettu vuodesta 2008 lähtien viisi kertaa. Suomessa on myös Viroa korkeampi arvonlisävero ja juomien hintaeroa kasvattaa verojen lisäksi Suomen Viroa suurempi juomapakkausten pantti. Matkustajatuonnin hillitsemiseksi on pikaisesti saatava uusi alkoholilaki voimaan ja oluen, siiderin sekä lonkeron veroa laskettava, todetaan Panimoliitosta.

Panimoliiton mukaan valmisteilla oleva uusi alkoholilaki purkaa ylisääntelyä ja lailla on myönteinen vaikutus kansantalouteen. Laki lisää kilpailua kotimarkkinoilla ja kasvattaa kotimaanmyyntiä rajakaupan kustannuksella. Kansantalouden kannalta on järkevää, että esimerkiksi oluiden, siidereiden ja long drink juomien verotulot jäävät Suomeen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Koska uusi alkoholilaki saadaan Eduskuntaan, jotta matkustajatuonti vähenisi ja verotulot jäisivät näin Suomeen?

Suomen Uutiset 10.3.2017 

Avainsanat: Verotulot, alkoholilainsääsäntö, matkustajatuonti, panimot


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini