Videoita

Sensuroimaton Päivärinta -keskusteluohjelma 10.5.2017 http://www.iltalehti.fi/politiikka/201705102200130556_pi.shtml

Ylen aamu-tv, Puoluepäivä 23.3.2017 http://areena.yle.fi/1-4078993

Huomenta Suomi, 7.3.2017 http://www.katsomo.fi/#!/jakso/731760

Yle, A-studio 6.3.2017 http://areena.yle.fi/1-3778011?autoplay=true

Katso lyhyt henkilöhaastattelu https://www.youtube.com/watch?v=ne12jfGnRgc

Henkilöhaastattelu AlfaTv 9.2.2016. https://publisher.qbrick.com/Embed.aspx?mid=C4A998CB

Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä leena.meri@eduskunta.fi tai eduskunta-avustajani erkki.saarinen@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

p. 050 414 7585 (Erkki)

twiittaa: @leena_ps


Leena Meri eduskuntaan

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:262462 kpl

Avustajakoirien asema unohdettu

Maanantai 13.11.2017 - Leena Meri


Avustajakoirat

Avustajakoira on fyysisesti toimintarajoitteisten käyttäjien yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi koulutettu koira, joka avustaa käyttäjäänsä päivittäisissä toimissa. Koira voi olla se ratkaiseva tekijä, joka mahdollistaa vammaisen ihmisen itsenäisen elämän, liikkumisen ja pärjäämisen.

Avustajakoira koulutetaan avustamaan liikuntavammaista henkilöä monissa päivittäisissä toimissa. Avustajakoira toimii liikkumisrajoitteisen henkilön liikkumisen tukena avustaen käyttäjän tarpeen mukaan itsenäisessä seisomisessa, kävelyssä, nousemisessa tai pyörätuolin liikuttamisessa. Avustaja-koira toimii käyttäjänsä apuna monessa, kuten avaa ja sulkee ovia, noutaa käyttäjän ulottuville tavaroita esim. lompakon, puhelimen, tekee hoitajakutsun sekä avustaa riisumisessa ja pukeutumisessa.

Avustajakoira osaa myös erikseen koulutettuna muistuttaa lääkkeiden otosta ja hakea avustettavalle lääkkeet sekä ulkopuolista apua, jos avustettavalle tulee hätätilanne. Näin avustajakoira korvaa suuressa määrin ihmisavustajan tarvetta ja on elintärkeänä apuna, kun muita ihmisiä ei ole paikalla.

Invalidiliiton avustajakoiratoiminta on auditoitu kansainvälisen avustajakoirajärjestön Euroopan kat-tojärjestön Assistance Dogs Europe’n toimesta. Lisäksi koirien taitoja, niiden vastaavuutta käyttäjän tarpeisiin sekä koirien hyvinvointia seurataan säännöllisesti toteutettavien terveystarkastusten ja osaamisarvioiden avulla.

Invalidiliitto ostaa avustajakoirat lahjoitusvaroilla, hinta on tällä hetkellä keskimäärin 20.000 euroa. Toimintaa rahoitetaan Raha-automaattiyhdistyksen avustuksella ja lahjoituksilla. Avustajakoiran hankinta on käyttäjälle maksutonta, mutta koiran kuluista vastaa suurimmaksi osaksi käyttäjä.

Opaskoira on apu monelle näkövammaiselle liikkumiseen. Opaskoirakoulu maksaa koiran kaikki kulut niin kauan kuin se on työssä, eli enintään 12-vuotiaaksi asti. Opaskoiran hankinta ja koulutus katetaan verovaroin. Opaskoiran hinnaksi tulee keskimäärin 50 000 euroa ennen luovutusta käyttäjäl-le. Opaskoira on aina käyttäjälleen ilmainen, koska se on virallisesti hyväksytty vammaisen apuväli-neeksi.

Koska mielestäni myös avustajakoirien rahoituksen pitäisi tulla verovaroista, kuten opaskoirien, tein asiasta tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään