Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:505873 kpl

Uudenmaan kiertue lauantaina 28.11.

Tiistai 24.11.2020 klo 15:56 - Leena Meri

Perussuomalaisten puoluejohto kiertää lauantaina Uudellamaalla! 

Tervetuloa tapaamaan puoluejohtoa ja minua seuraaville paikkakunnille

Add_a_heading_1.png

Kommentoi kirjoitusta.

SDP istuu korvat lukossa valtuuston kokouksissa

Perjantai 20.11.2020 klo 11:11 - Leena Meri - julkaistu Aamupostissa 20.11.2020

Hyvinkään valtuusto käsitteli 16.11.2020 ensi vuoden veroprosenttia ja talousarvioita. SDP puolusti vahvasti paikallisessa lehdessä tarvetta nostaa kuntaveroa 0,5 % ja hyökkäsi tavalliseen tapaansa perussuomalaisten kimppuun, joka vastusti veronkorotuksia ja puolusti kuntalaisen ostovoimaa.

SDP vähättelee niitä valtuutettuja, jotka ovat etsineet keinoja kuntaveronkorotuksen estämiseksi. (AP 18.11) . Tällainen politiikka on kuulemma kilven kiillotusta. En tiedä SDP:n motiiveista, mutta perussuomalaiset ovat kuntapolitiikassa mukana ihan tosissaan ja haluavat käyttää kuntalaisten verovaroja vastuullisesti.

Samaan aikaan SDP:n vetoisen vihervasemmistohallituksen toimien vuoksi asumisen ja liikkumisen hinta nousee. Tämän lisäksi moni perhe ja yrittäjät ovat koronan vuoksi taloudellisessa ahdingossa.

Hyvinkäällä perussuomalaiset esitti valmistelun kuluessa eri vaihtoehtoja yrittäessään turvata kansalaisten ostovoimaa ja yrittäjien arkea sekä estää veronkorotuksen. Valitettavasti veronkorotusta vastustaneet hävisivät äänestyksessä niukasti.

SDP:n kirjoituksessa mainitaan sellaisia hyviä asioita, joista SDP ei halunnut leikata. Nämä esitykset päätettiin maanantaina valtuustossa yksimielisesti, joten myös koko muu valtuusto vahvisti ne. Tosin SDP:n äänet eivät valtuustossa edes riittäisi päättämään asioista yksin.

Kirjoitus Aamupostiin oli tehty jo ennen maanantain valtuustokäsittelyä, mikä osoittaa, että SDP tuli vuoden tärkeimpään valtuustoon korvat suljettuina ajatuksella ”ihan sama mitä esitätte, me ollaan päätetty jo”. Mielenkiintoinen tapa hoitaa asioita ja päättää ihmisten verovarojen käytöstä, jos samalla leikkii puoluetta, joka tekee yhteistyötä ja kuuntelee ehdotuksia?

Hyvinkään talous on mennyt parempaan suuntaan siitä kun talouden tasapainostusta viimeksi valtuustossa kesällä käsiteltiin. Jo silloin SDP ja muu vihervasemmisto äänesti veronkorotusten puolesta. Valitettavasti vihervasemmisto SDP:n johdolla oli jo hirttäytynyt veronkorotukseen ennen maanantain kokousta. Laiska ei jaksa keksiä muita keinoja kuin mennä toisen taskulle.

Hyvinkään SDP myös vähättelee kuntaveronkorotuksia kuntalaisen ostovoimaan, vaikka sen täytyy tietää miten tiukkaa monilla kuntalaisilla jo nyt on. Perussuomalaiset eivät ole esittäneet leikkauksia tärkeisiin peruspalveluihin. Toki jutussa ei tätäkään mainittu.

SDP ”unohti” sopivasti myös kertoa, ettei se koskaan yhdessä vihervasemmiston kanssa halua leikata haitallisen maahanmuuton kuluista. Tämä on linjassa maan hallituksen toimien kanssa. SDP:n Marinin hallitus haluaa esimerkiksi tehdä laittomasta maahanmuttajasta laillisesti maassa olevan. Niin ja veronmaksaja maksaa. Selkeä arvovalinta.

Maanantain valtuustossa perussuomalaiset jäi melko yksin esittäessään jälleen kerran leikkausta maahanmuuttajien oman äidinkielen erillisestä ei lakisääteisestä opetuksesta, johon käytetään 50.000 euroa vuodessa turhaa kuntalaisten rahaa. Kotoutumisen tärkein edellytys on suomenkielen osaaminen. Kannatusta tuli perussuomalaisten lisäksi vain muutamalta kokoomuslaiselta.

Samoin perussuomalaiset esitti, että Hyvinkään ja ELYn.n välinen sopimus pakolaisten säännönmukaisesta Hyvinkäälle ottamisesta lopetetaan. SDP ja vihervasemmisto ei tästäkään halua luopua säästökohteena. Muutaman kokoomuslaisen kannatus saatiin.

Ihmettelen miksi SDP ei koskaan halua leikata haitallisen maahanmuuton kuluista? Sitä päivää ei taida tulla.

Kannattaa tarkoin miettiä mitä puoluetta tulevissa kuntavaaleissa äänestää. Erot näkyvät jokaisen arjessa ja viime kädessä kuntalaisen kukkarolla.

Leena Meri
Kansanedustaja (ps)
Hyvinkään valtuutettu ja kaupunginhallituksen varapj

Kommentoi kirjoitusta.

Kauniit sanat eivät pelasta suomenhevosta - uudentyyppisiä tukimuotoja ei ole suunnitteilla

Keskiviikko 18.11.2020 klo 11:15 - Leena Meri

Kysyin ministeri Lepältä, suunnitteleeko hallitus varsarahan palauttamista suomenhevosten kasvattajille. Valitettavasti vastaus ei ollut sitä, mitä toivoin.

Vastauksessa kerrotaan, että kasvatustukijärjestelmää on pyritty selkiyttämään muun muassa suomenhevosille suunnattujen palkintojen korottamisella. Kasvatustuki pyritään kuitenkin suuntaamaan mahdollisimman tasapuolisesti eri rotujen kesken. Lisäksi ministeri mainitsee maatalouden ympäristötuen, josta on myönnetty alkuperäisroduille tarkoitettua tukea. Tuella on kuitenkin tiukat kriteerit, sillä tukea ei voi saada muut kuin viljelijät tai puutarhatalouden harjoittajat.

Ministeri sanoo, että suomenhevosten varsojen määrä näyttää pysyvän samanlaisena kuin edellisinä vuosina, mutta ongelma onkin pitkän ajan kehitys, jossa varsojen määrä on pysyvästi jämähtänyt alhaiseksi. Ministeri ei tunnu tietävän suomenhevoskannan laskusta eikä myöskään tunne monisukuisuuden säilyttämisen tarpeesta. Mitä pienempi kanta on, sitä vähemmän on eri sukuisia hevosia, joka taas johtaa lopulta rodun köyhtymiseen ja sammumiseen.

Ministeri mainitsee myös, että EU:n valtiotukisäännökset on otettava huomioon. Epäilen, että jos EU on myöntänyt suomenhevoselle alkuperäisrodun statuksen, niin sitä ei saisi suojella kansallisesti. Pidän epäuskottavana, että EU puuttuisi asiaan, jos Suomi tukisi alkuperäisrodun säilymistä varsarahalla. Ministeri ei avannut sen enempää, miksi EU olisi varsarahan este, minkä takia heräsi tunne, että yritetäänkö tässä vain piiloutua EU:n selän taakse?

Olemme samaa mieltä siitä, että hevosalalla on merkittävät suorat ja välilliset työllistämisvaikutukset. Mielestäni kuitenkaan ei voida tyytyä toteamaan, että Suomessa ja muualla Euroopassa iso osa kasvatuksesta tapahtuukin pienissä yksiköissä, vaan näitä pieniä yksiköitä pitää tukea. Kuten ministerikin sanoo vastauksessaan, nämä pienet kasvattajat pyrkivät usein toimeentulon vuoksi samalla harjoittamaan myös jotain muuta hevostalouteen liittyvää, josta jälleen kerran koko hevosala hyötyy.

Kauniit sanat hevosalan tärkeydestä ja suomenhevosen asemasta eivät riitä, jos konkreettista tukea ei ole tulossa. Kokonaisuudessaan vastauksesta näkyy ministerin tietämättömyys suomenhevosen tilasta ja suoranainen välinpitämättömyys ainoan suomenhevosen säilymisestä.

Kirjallinen kysymys on luettavissa täältä.

Vastaus kirjalliseen kysymykseen on luettavissa täältä.

Kommentoi kirjoitusta.

Keskustan linja on hukassa

Maanantai 9.11.2020 klo 10:55 - Leena Meri, julkaistu Aamupostissa 9.11.2020

Keskusta on mukana SDP:n Marinin hyvin vihervasemmistolaisessa hallituksessa. Moni kokee keskustan myyneen viimeisetkin periaatteensa tukiessaan hallituksen vihervasemmistolaista liikennepolitiikkaa, joka on hyvin yksityisautoiluvastaista ja autoilijoita syyllistävää.

Eduskunnassa hallituspuolueiden rivestä hehkutetaan pyöräilyn ja julkisen liikenteen puolesta. Pyöräily ja julkisen liikenteen käyttö on sinänsä ihan hyvä asia, mutta auton tarvetta ne eivät ei korvaa. Suomessa tarvitaan autoa. Niin se vaan on. Autoilusta ei tule tehdä liian kallista eikä autoilijaa tule syyllistää.

Pääministeri Marinin hallitusohjelmassa, jonka keskusta on hyväksynyt, todetaan että säädetään laki, joka mahdollistaa ruuhkamaksujen käyttöönoton.

Hyvinkään valtuustossa käsiteltiin 14.9. valtion ja muiden sopimuskumppaneiden välistä neuvottelutulosta koskien MAL-sopimusta, jossa käsitellään maankäyttöä, asumista ja liikkumista. Kuntia sopimuksessa on 14 Uudellamaalla. Yksi näistä on Hyvinkää. Sopimuksessa on yhtenä kohtana, että valtio aloittaa ruuhkamaksujen mahdollistamista koskevan säädösvalmistelun, johon valmisteluun myös kuntien tulee osallistua. 

Valtuuston kokouksessa Hyvinkään perussuomalaiset esittivät, että valtuusto antaa velvoittavan ohjauksen valmisteluun osallistuville virkamiehille. Esityksen mukaan:  ”Hyvinkään kaupunki tuo valmistelutavoitteena esiin, ettei se tue ruuhkamaksun käyttöönottoa. Ruuhkamaksujen käyttöönotto ei ole tarpeellista. Se lisää työmatkalaisten veronmaksajien kuormitusta."

Asiasta jouduttiin äänestämään. Esitystä vastaan äänestivät keskusta, vihreät, vasemmisto sekä lähes kaikki SDP:n valtuutetut. Äänestystulos oli 28 esitystä vastaan ja 22 esityksen puolesta. Näin ollen Hyvinkään valtuuston vihervasemmistolainen enemmistö ei halunnut ohjata neuvotteluja ruuhkamaksujen kertakaikkiseksi vastustamiseksi.

Hyvinkään keskusta on pelästynyt, koska perussuomalaiset ovat tuoneet heidän äänestystulostaan julkisuudessa esille (Keskustan kirjoitus AP 7.11). Nyt he kertovat, että äänestys ja valtuuston tahtotilan osoittaminen oli merkityksetön ja siksi he eivät olleet mukana. 

En tiennytkään, että valtuuston omistajaohjaus virkamiehille on merkityksetöntä. Valtuuston, joka on kunnassa ylintä valtaa käyttävä toimielin, ilmaisee kaupungin tahtotilan ja se osoitetaan nimenomaan päätöksillä. 

Keskustalle sanoisin, että tahtotila osoitetaan äänestyskäyttätymisellä ja teoilla. Ei jälkikäteen mielipidekirjoituksilla ja selittelyllä sekä muiden puolueiden syyttelyllä. Pöytäkirjat esityksistä ja äänestyksistä löytyvät kaupungin nettisivuilta.

Vertailuna todettakoon, että vastaavassa tilanteessa esimerkiksi Kirkkonummen valtuusto hyväksyi MAL-sopimuksen valtuustokäsittelyssä yksimielisesti vastaavan kielteisen kannan ruuhkamaksuihin. Samalla ruuhkamaksuja vastustavalla kannalla ovat olleet Mäntsälän ja Sipoon kunnanvaltuustot. Asiasta on uutisoitu laajasti. 

Jos keskustaa kaduttaa oma äänestyskäyttäytyminen, kun asia tuli julkiseen keskusteluun, niin olisi varmaan reilua vaan myöntää se. 

Vai onkohan totuus Hyvinkään keskustan tahtotilasta kuitenkin sama kuin keskustapuolueen yleensä, eli hallitusohjelman kirjausten takana seistään ja liputetaan ruuhkamaksujen mahdollistamisen puolesta. 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Poikavauva ympärileikattiin salaa, äidin kielloista huolimatta - voiko tämä olla laillista?

Keskiviikko 4.11.2020 klo 13:13 - Maria Asunta, Suomen Uutiset

Poikavauva ympärileikattiin vastoin äidin nimenomaisesta kieltoa. Suomen Uutiset haastatteli äitiä, joka kertoo perheensä koettelemuksesta sitä seuranneesta kymmenen vuoden oikeustaistelusta. Äiti esiintyy jutussa nimettömänä. Asiaa kommentoi myös lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri (ps.).

Muutaman kuukauden ikäisen poikavauvan äiti on kyläilemässä, kun äidinvaisto varoittaa häntä: kotona ei kaikki ole hyvin. Äiti rientää kotiin. Kylpyhuoneessa roikkuu märkiä froteelakanoita kuivumassa. Keittiön pöydällä näkyy särkylääkettä.

Äiti järkyttyy. Hän ymmärtää heti, mistä on kyse. Mies myöntää järjestäneensä salaa lapsen ympärileikkauksen äidin ollessa poissa.

Tapauksesta on aikaa kymmenisen vuotta, mutta trauma on yhä olemassa.

– Vauvan esinahka leikattiin pois keittiönpöydän päällä ilman anestesiaa ja vähäisin kivunlievityksin, äiti muistelee.

Rituaalileikkauksen suoritti arvostettu ylilääkäri ilman kunnollisia potilastietoja. Äidin mukaan hän ei ollut selvittänyt edes lapsen henkilöllisyyttä. Operaation käteishinta oli 200 euroa.

– Lapsen isä oli aiemmin painostanut minua myöntymään leikkaukseen, äiti muistelee.

– Olin sitä ankarasti vastustanut ja puhunut aiheesta neuvolassa. Tämän ei pitänyt olla mahdollista Suomessa ilman suostumustani.

Toimittaja Maria Asunta haastattelee äitiä (juttu jatkuu videon jälkeen):

Törmäyskurssilla ihmisoikeudet ja kulttuurisensitiivisyys
Tuona päivänä lapsen isä pidätettiin, ja äiti ja lapsi hakeutuivat sairaalaan. Nainen kertoo miehen uhonneen, ettei tuomiota tultaisi koskaan antamaan.

– Hän näytti minulle valokuvaa, jossa ylilääkäri poseerasi presidentti Tarja Halosen kanssa.

Vuosia myöhemmin tuli todistetuksi, että vauvan isä oli oikeassa. Syyttäjä ajoi tuomiota törkeästä pahoinpitelystä, mutta korkein oikeus linjasi toisin vuonna 2016. Moitittavana pidettiin sitä, että ympärileikkaus oli tehty ilman äidin lupaa. Lapsen isä sai pienen tuomion perusmuotoisesta pahoinpitelystä, lääkäriä ei tuomittu.

Tuomio oli äidin mielestä oikeusmurha, jossa lasten oikeudet olivat alisteisia isän lähtömaan perinteelle.

– Poikani kivuliaalle ympärileikkaukselle ei ollut mitään lääketieteellistä syytä. Uskontokaan ei perustellut rituaalia, lapsen isä oli kristitty. Ainoa syy oli kulttuurinen perinne.

Äiti sai tietää ylilääkärin tehneen monia vastaavia operaatioita ihmisten kodeissa.

– Hän toimi johtavassa asemassa vaikutusvaltaisessa perheiden asiantuntijajärjestössä, jolta esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tilasi selvityksiä ympärileikkauksiin liittyen.

Laki tarpeettomasta sukuelinkirurgiasta selkeyttäisi tilannetta
Äidin läpikäymä oikeusjuttu oli raskas prosessi. Vastaavia tapauksia on Suomessa ollut kolme. Korkein oikeus on tuonut esille, että ympärileikkaus voi olla pahoinpitely mutta on oikeuttanut leikkauksia, vaikka Suomessa mikään laki ei anna erityistä oikeutusta poikien rituaalileikkauksiin.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on jo nyt rikoslain vastaista, mutta toistaiseksi siitä ei ole annettu yhtäkään rikostuomiota. Tyttöjen ja naisten silpomista on syytä selkiyttää rikoslaissa, joten lakivaliokunta on laatinut kansalaisaloitteen pohjalta mietinnön asiassa. Valiokunta edellyttää, että hallitus tuo tarvittavat rikoslainmuutokset eduskuntaan vaalikauden aikana.

Mietinnössä on arvioitu myös poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta, koska siihenkin liittyy sääntelytarpeita, joita on syytä selvittää. Valiokunta ei kuitenkaan edellytä, että tältä osin eduskuntaan tuotaisiin muutosehdotuksia tämän vaalikauden aikana. Poikien osalta on jätetty kaksi vastalausetta. Toisessa kansanedustajat Antero Laukkanen (kd) ja Eva Biaudet (rkp) esittävät, että kaikki maininnat poikien osalta poistetaan. Perussuomalaiset puolestaan esittävät, että kaikki poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset kriminalisoidaan selkeästi jo tämän vaalikauden aikana.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja, varatuomari (ps) Leena Meri ei ymmärrä, miksi lapsia ei kohdella yhdenvertaisesti sukupuolesta riippumatta ja kielletä yksiselitteisesti kaikkia lapsiin kohdistuvia, turhia sukuelinleikkauksia.

– Minusta asia on juridisesti varsin selvä. Pojille ja tytöille ei tarvita omia lakeja. Kyse on enää tahdosta kohdella lapsia yhdenvertaisesti. Lapsien oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ajaa aikuisten halujen edelle.

Lääketieteelliset järjestöt eivät suosittele rutiininomaista ympärileikkaamista. Vielä niitä ei kuitenkaan ole kielletty missään maassa, joskin aihe on ollut viime vuosina esillä esimerkiksi Islannissa, Tanskassa, Saksassa ja Kaliforniassa.

Mutta mitä tapahtuu, jos laissa ei mainita poikia ollenkaan? Voiko Suomen hyvä lakihanke tyttöjen silpomisen rangaistavuuden selkiyttämiseksi jopa kääntyä poikia vastaan?

– Jos poikien asiaa ei vieläkään saada hoidettua, tähän tuskin tullaan pian palaamaan, Leena Meri epäilee.

Uskonnonvapaus päättyy siihen, mistä toisen ihmisen keho alkaa
Helsingin Sanomien mukaan 1,3 miljardia miestä eli joka kolmas mies maailmassa on ympärileikattu. Euroopassa noin 5–10 prosenttia pojista ympärileikataan, mutta Yhdysvalloissa operaation kokee yli puolet pojista.

Ympärileikkaukset ovat tärkeä osa juutalaisuutta ja islamilaista kulttuuria. Kyseessä on ikivanha ja vakiintunut käytäntö; arkipäiväistynyt tapa ja tottumus. Leena Meri muistuttaa, ettei uskonnonvapaus sulje pois lapsen oikeutta koskemattomuuteen. Uskonnonvapaus päättyy siihen, mistä toisen ihmisen keho alkaa.

– Juutalaisuus on rikas traditio, jonka ydinsanoma tuskin on poikien ympärileikkauksessa. Maailman muuttuessa keskustelu on päivitettävä 2020-luvulle. Lapsille tehtävä turha sukuelinkirurgia on pahoinpitelyä, Meri sanoo.

Hän muistuttaa monen muunkin vanhan tavan päivittymisestä nykyaikaan.

– Ennen vanhaan oli normaalia kurittaa lastaan ”koivuniemen herralla” ja uskoa siihen, että ”joka vitsaa säästää se lastaan vihaa”. Tämäkin asia on muuttunut ja lasten fyysinen kurittaminen on yksiselitteisesti pahoinpitelyä.

Antaisitko leikata tyttövauvaltasi klitoriksen hupun?
Rituaalileikkauksista on vaikeaa puhua. Haastatellun äidin mukaan ympärileikkaus on yhä tabu, eikä esimerkiksi sen vaikutuksista lapsen tulevaan seksuaalisuuteen keskustella tarpeeksi.

– Meistä kukaan ei haluaisi, että tyttäriltämme leikattaisiin pois klitoriksen huppu, eikä sellaista sallita tehtävän tytöille. Miksi suhtaudumme välinpitämättömästi siihen, että pojilta poistetaan peniksestä tuntoherkkyyttä lisäävä ja suojaava osa?

– Kyseessä ei ole ”pikkunipsaisu”, kuten monet ajattelevat, äiti korostaa ja kertoo operaation riskeistä; arpeutumisesta, tulehduksista, verenvuodosta ja kuoliosta.

Äiti viittaa klinikkaolosuhteissa leikattujen vauvojen kuolemiin esimerkiksi Britanniassa ja Norjassa. Erään tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa kuolisi ympärileikkauksiin yli sata poikalasta vuosittain.

– Yksikin kuollut lapsi on liikaa. Onko Suomessakin jonkun lapsen kuoltava, jotta aiheesta alettaisiin keskustella?

Vaikka leikkaukset yleensä sujuvat komplikaatioitta, näkee äiti silti väistämättömän haitan.

– Lapselta viedään oikeus kasvaa ehjänä. Jokaiselle kuuluu oikeus päättää itse niinkin henkilökohtaisesta asiasta kuin omista sukupuolielimistään.

Ihmisiä on valistettava ilman vastakkainasettelua
Suomessa ympärileikattiin noin 2 000 poikalasta vuonna 2010 vedoten lääketieteellisiin syihin. Suomen Lääkäriliiton mukaan sairaustilastojen perusteella laskennallinen tarve olisi ollut noin 300. Muslimien määrän kasvu on lisännyt rituaalileikkausten kysyntää, ja siihen on jo reagoitu yksityisessä terveydenhuollossa.

Haastateltava äiti ei usko olevansa ainoa vanhempi, jota on painostettu suostumaan rituaalileikkaukseen.

– Vanhemmilla ei aina ole tietoa siitä, miten tärkeä esinahka on ja mitä haittaa leikkauksesta voi olla. Edes neuvoloissa ei valisteta.

Rituaalileikkausten taustalla näyttäisikin olevan myös tietämättömyyttä ja yhteisön painostusta.

– En kritisoi ihmisiä, vaan tätä perinnettä, koska se yksinkertaisesti ei sovi yhteen nykyisen koskemattomuuskäsityksen kanssa, äiti sanoo.

– Tahdon, että asiasta keskustellaan kiihkottomasti, järjen eikä uskon pohjalta, aivan kuin me keskustelemme muistakin seksuaalioikeusasioista 2020-luvulla.

Uskomukset päivittymässä nykyaikaan
Vaikka poikien ympärileikkaukset ovatkin ”sokea piste tiedostuksessa”, on normi muuttumassa maailmalla. Yhdysvalloissa liberaalit piirit ja monet lastenlääkärit ovat kyseenalaistaneet ympärileikkausten tarpeellisuutta. Vastustusta on noussut myös juutalaisyhteisöiden sisältä.

Suomessa esimerkiksi Lääkäriliitto ja Sexpo-säätiö ovat vastustaneet lapsiin kohdistettavaa sukuelinkirurgiaa, johon ei ole akuuttia lääketieteellistä syytä. Ympärileikkauksia on vastustettu myös Vasemmistoliiton miespoliittisessa työryhmässä ja Vihreässä liitossa. Lastensuojelun keskusliitto ja lapsiasiavaltuutettu ovat puhuneet asiasta.

Asia on siis yhteinen.

– Yhteiskunnan tahtotilan tulee olla sellainen, että suojellaan yhdessä kaikkia lapsia, äiti sanoo.

Hän kannustaa keskustelemaan asiasta toisia kunnioittavalla tavalla siitä huolimatta, että poikien ympärileikkaukseen liittyy häveliäitä, kiusallisia, mystisiä ja myös esteettisesti turhamaisia piirteitä.– Leikkaus voidaan aina tehdä pojalle sitten, kun hän itse kykenee siitä päättämään. Jos hän aikuisena, omaan kehoonsa ja seksuaalisuuteensa tutustuneena, ei haluakaan luopua esinahastaan, niin päätös jättää leikkaus tekemättä oli oikea.

Äidin tarina on alun perin julkaistu Ylen MOT-ohjelmassa vuonna 2012.

Kommentoi kirjoitusta.

Leena Länsi-Uudellamaalla 1.11.

Torstai 29.10.2020 klo 7:32

FB_Leena_ja_Riikka_LU.png

1 kommentti .

Ei laillisteta laitonta

Keskiviikko 28.10.2020 klo 15:24

Sisäministeriö valmistelee Ohisalon johdolla laittomasti maassa olevien oleskeluluvan saamista. Toisin sanoen Ohisalo haluaa tehdä laittomasti maassa olevien oleskelusta laillista.

Tämä romahduttaa koko Suomen turvapaikkajärjestelmän pohjan, kun päätöksillä ei ole enää mitään väliä. Kuvitelkaa, että minut tuomittaisiin oikeudessa jostakin laittomasta ja vaan ilmoittaisin, että en minä nyt tee kuten oikeus määrää ja oikeus sanoisi vaan, että no ei sitten. Ei se niin menisi. Minut otettaisiin kiinni ja laitettaisiin säilöön eli vankilaan.

Näin tulee myös kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kanssa toimia: jos palautusta ei voida tehdä, laittomasti maassa oleva otetaan kiinni ja laitetaan säilöön, kunnes palautus voidaan tehdä. Arvostelijat ovat tuoneet esille ihmisten oikeuden vapaaseen liikkuvuuteen. Tämä toteutuu, kun ihminen palaa kotimaahansa.

2 kommenttia .

Kuntaveronkorotus - kuka esitti milloin ja mitä?

Lauantai 24.10.2020 klo 10:13 - Julkaistu Aamupostissa 22.10.

Hyvinkään perussuomalaisille on tärkeintä,että kuntavero ei nouse riippumatta siitä kuka esityksen tai ajatuksen on esittänyt. Korotus käy kuntalaisen kukkarolle rankasti ja syö ihmisten ostovoimaa sekä vaikeuttaa arjessa selviämistä.

Silti on pakko puuttua keskusteluun, jota Aamupostissa erityisesti kokoomus on käynyt, sillä tuntuu, että kokoomuksella ”muisti pätkii”.

Aamupostissa (AP 10.10)kokoomus kiivaasti kertoi, että kuntaveroprosenttia ei tule nostaa ja että he ovat tätä esittäneet jo kestävän talouden ohjelmaa hyväksyttäessä. Sittemmin kokoomuksen Kokko toi tekstiviestipalstalla esille, että kokoomus esitti myös kuntaveron korotusta 0,25 %:n. (AP 19.10).

Otetaanpa pieni kertaus kaupunginhallituksen 1.6.2020 kokouksesta, jossa tuota kestävän talouden ohjelmaa ensimmäisen kerran virallisesti käsiteltiin kaupunginvaltuuston 15.6. pidettyä kokousta varten.

Tuohon kokoukseen tuotiin virkamiesesityksenä yllättäen veronkorotusesitys muutama päivä ennen kaupunginhallituksen kokousta. Tästä olen kirjoittanut aamupostissa kesäkuussa seuraavasti:

”Esityslista kaupunginhallituksen kokoukseen julkaistiin 28.5.2020. Yllättäen sinne oli ilmestynyt Keusoten säästötavoite, josta oli leikattu noin 3,8 miljoonaa. Eli kevään neuvotteluissa esillä ollut n. 4,5 miljoonan säästötavoite oli pudonnut muutamia päiviä ennen kaupunginhallituksen kokousta 870 000 euroon, mikä on tuonut esitykseen täytenä yllätyksenä veronkorotustarpeen 4,4 miljoonaa eli 0,5 %.”

Kaupunginhallituksen kokouksessa 1.6. esitin, että veroprosentti päätetään syksyn budjettikäsittelyissä normaalein tavoin uuden valmistelun pohjalta siten, että asia valmistellaan päätöksentekoon ajankohtaisilla tiedoilla. Asia ei ollut ratkaisukypsä talouden tilanteen koko ajan muuttuessa. Esityksessä ensisijainen tavoite oli, ettei kuntaveroa koroteta. Kokoomus ei kannattanut esitystäni. Esitin saman valtuustossa. Kokoomus ei esitystä sielläkään ryhmänä kannattanut.

Eli perussuomalaiset on ollut ainoa puolue,joka on johdonmukaisesti jokaisessa äänestyksessä halunnut, että kuntaveron korotus päätetään vasta kun talouden koko kuva on tiedossa, ja että korotusta ei tule tehdä.

Leena Meri
Kansanedustaja (ps)
Kaupunginhallituksen varaj
kaupunginvaltuutettu

Kommentoi kirjoitusta.

Vankien "omien lomien" loputtava - lakialoite luvattomista poistumisista rikoslakiin

Tiistai 20.10.2020 klo 15:28 - Leena Meri

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on jättänyt lakialoitteen vankien luvattomien poistumisien kriminalisoimisesta.

Tällä hetkellä rikoslaissa vangin pakenemiseksi katsotaan tilanteet, joissa vanki poistuu suljetusta vankilasta tai valvonnasta. Avolaitoksessa tai lomalla vanki ei välttämättä ole valvonnassa.

- Nyt vangit saavat luvattomasta poistumisesta tai lomalta palaamatta jättämisestä korkeintaan kurinpidollisen rangaistuksen. Kurinpidollista rangaistusta ei voida kuitenkaan pitää riittävänä seuraamuksena tekoon nähden eikä tarkoituksenmukaisena luvattomien poistumisten ennaltaehkäisyn kannalta. 

- Lakialoitteella haluan korjata tämän epäkohdan, että vanki voi itse päättää olla palaamatta vankilaan tai avolaitokseen. Teko on verrattavissa vankilasta karkaamiseen, joten teko tulee rankaista rikoksena, Meri perustelee.

Rikosseuraamuslaitoksen omien tietojen mukaan karkaamiset tai sen yritykset ovat vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Rikosseuraamuslaitos kertoo, että pakojen ennaltaehkäisemiseksi jokainen pako analysoidaan tarkkaan. Vuonna 2019 suljetusta laitoksesta karkasi 6 vankia, kun taas avolaitoksista poistui luvatta 45 vankia. 

Hyvinkään ampujan karkumatka

Hyvinkäällä asuva Meri kertoo lakialoitteen saaneen kimmokkeen viime perjantaina uutisoidusta tapauksesta, jossa avolaitoksessa ollut vanki jätti palaamatta vankilomalta. Kyseessä on Hyvinkäällä vuonna 2012 kahdesta murhasta ja useasta murhan yrityksestä tuomittu henkilö.

- Vankilaan palaamatta jättämisen rankaiseminen lisäksi pitää olla todella tarkka millaisia vankeja avolaitoksiin ylipäätään siirretään tai keitä lomille päästetään. Osa vangeista on edelleen uhka muiden ihmisten terveydelle ja hengelle, Meri muistuttaa. 

Kurinpidolliset rangaistukset säilytettävä rinnalla

- Näiden omien lomien kriminalisoinnin ei pidä poistaa kurinpidollisia seuraamuksia. Kurinpidollisia seuraamuksia ovat varoitus, eräiden oikeuksien menettäminen ja yksinäisyysrangaistus. Vanki voidaan myös siirtää takaisin suljettuun vankilaan avolaitoksesta.

- Nämä seuraamukset toteutetaan välittömästi, kun vanki on taas kiinniotettuna. Myöhemmin tuomioistuin käsittelee rikosasian ja antaa siitä uuden tuomion, Meri kertoo.

 

Leena Meri
Kansanedustaja, lakivaliokunnan puheenjohtaja
050 513 2330
leena.meri@eduskunta.fi

Kommentoi kirjoitusta.

Tiet auki ja pyörät pyörimässä

Perjantai 9.10.2020 klo 12:59 - Leena Meri

Monet kunnat ovat antaneet Uudellamaalla selkeän viestin: ei tietulleille. Hyvinkäällä käsittelimme asiaa muutama viikko sitten valtuustossa. Perussuomalaiset esittivät, että Hyvinkää ei halua ottaa minkäänlaisia ruuhkamaksuja käyttöön. Hävisimme äänestyksen niukasti.

Ymmärrän, että vihervasemmisto kannatti tietulleja ja lisää veroja - mutta että keskusta! Keskusta, joka mukamas haluaa pitää koko Suomen asuttuna, kannatti tietulleja. Keskusta haluaa siis laittaa maaseudulla asuvan autoilijan maksamaan vihervasemmistolaista politiikkaa.

Kysyin ministeri Matti Vanhaselta eduskunnan kyselytunnilla aikooko hän valtion kirstunvartijana peruuttaa tämän rahankeräyshankkeen. Vanhanen piti kynsin ja hampain kiinni demareiden vihreästä hallitusohjelmasta.

Vanhanen myös väitti, että mitään valmisteluita asiasta ei ole vielä käynnissä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä vasta äskettäin valtio edellytti, että Helsingin seudun alueella kehitetään tietulleja HSL:n kanssa. HSL on kuntayhtymä, johon kuuluu vain 9  kuntaa Uudenmaan 26 kunnasta. HSL:n hallituksessa Helsingillä on yksinään 49% osuus. Eli todellisuudessa tällä asemallaan Helsinki tulee päättämään tietullit muiden kuntien puolesta.

Sanoivat ministerit mitä hyvänsä, tietullit ovat suunnitteilla ja kovaa vauhtia tulossa. Autottomasta Suomesta haaveilevien vihreiden unelman takuumiehenä toimii Suomen Keskusta.

Sillä todella on väliä, mitä äänestää. Perussuomalaiset pitäisivät tiet auki ja pyörät pyörimässä.

Kommentoi kirjoitusta.

Eläinten viikko

Torstai 8.10.2020 klo 12:58 - Leena Meri

Parhaillaan vietetään eläinten viikkoa. Tänä vuonna me halusimme yhdessä Kike Elomaa kanssa osallistua teemaviikkoon auttamalla koronan vuoksi pulassa olevia huskykoiria ja matkailualan yrityksiä Lapissa. Moni matkailualan yritys kärsii ja matkailun rajoitukset tulevat näkymään yrityksen tuloksessa. Jos yrityksen liiketoimintaan liittyy eläimiä, on yrityksillä kuitenkin eläinten ylläpidosta aiheutuvia kuluja, joita ei voi laittaa tauolle.

Yksi tapa auttaa sekä matkailualan yrityksiä että huskykoiria, on ryhtyä huskykummiksi. Kuvassa vasemmalla Kiken kummikoira Ilona ja oikealla minun kummikoira Loviatar.
Kuvaaja: Teija Soini, Fotosoini.

Huskykummiksi ryhtymisestä saa lisätietoja täältä
https://www.facebook.com/jonna.maatta.58/posts/10225131679503313huskyt.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Suomenhevoset pelastettava - varsaraha takaisin kasvattajille

Tiistai 6.10.2020 klo 13:17

Kansanedustaja Leena Meri haluaa varsarahan takaisin suomenhevosten kasvattajille. Vaatimustaan Meri perustelee suomenhevoskannan pienenemisellä ja sukulinjojen kaventumisella.

Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi.

- Suomenhevosten määrä on romahtanut huolestuttavasti. Kasvattajat tarvitsevat konkreettista apua ja porkkanaa, jotta tämä maailmalla ainutlaatuinen hevosrotu saataisiin säilytettyä. Tällä hetkellä kasvatustoiminta lepää monien hyväntahtoisuuden varassa.

- Ennätysmäärä suomenhevosia oli vuonna 1950, jolloin niitä oli Suomessa peräti 410 000 yksilöä. Tänä päivänä vastaava luku on noin 20 000. Romahdusta ei selitä pelkästään tekniikan kehitys, sillä myös 2010-luvulla syntyvien varsojen määrä on laskenut. Siinä missä 10 vuotta sitten varsoja syntyi reilut 1400, nykyään luku on enää noin tuhat, Meri kertoo.

- Mitä konkreettisia toimenpiteitä hallitus aikoo tehdä ainutlaatuisen suomenhevosrodun säilyttämiseksi? Suunnitellaanko varsarahan palauttamista kasvattajien työn tukemiseksi, Meri kysyy ministeriltä kirjallisessa kysymyksessään.

Ammattilaisilta hätähuuto

- Hevoset, hevostalous ja raviurheilu ovat aina olleet iso osa suomalaista yhteiskuntaa. Hevostalous työllistää noin 15 000 henkeä osa- tai kokoaikaisesti. Työllistäviä aloja ovat esimerkiksi tallit, ravihevosten valmennus ja eläinlääkäripalvelut. Lisäksi välillisesti työllistäviä aloja ovat tapahtuma-ala, lääketeollisuus ja varusteiden valmistajat, Meri luettelee.

- Alan ammattilaiset ovat ehdottaneet runsaasti erilaisia toimia tilanteen korjaamiseksi. Yksi niistä olisi tuoda niin kutsuttu varsaraha takaisin kasvattajille. Palautteen perusteella myös kasvattajapalkintojen jako tulisi palauttaa tasapuolisemmaksi. Suomenhevoset saavat pienemmät palkinnot kuin lämminveriset hevoset. Lisäksi ikäluokkien palkintoja tulee tasapuolistaa.

Suomen itsenäisyyden symbolieläin

Meri muistuttaa, että suomenhevonen on ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu ja Suomen itsenäisyyden symbolieläin. Suomenhevonen täytti 110 vuotta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena.

- Suomenhevonen palveli uskollisesti ihmisen rinnalla Suomen sodissa ja jälleenrakennuksessa. Jos kanta köyhtyy ja menetetään, on menetys lopullinen. Tähän tulee viimein herätä konkreettisilla toimenpiteillä. On vain yksi suomenhevonen, jota emme saa menettää, Meri sanoo.

Kommentoi kirjoitusta.

Leena Meri Vantaalla!

Perjantai 2.10.2020 klo 13:24

Copy_of_Copy_of_KANSANEDUSTAJA_1.png

Kommentoi kirjoitusta.

Antennit tulee säilyttää - Ylen esitys uhka tiedotukselle kriisiaikana

Keskiviikko 30.9.2020 klo 11:23 - Leena Meri

Yle ehdottaa liikenne- ja viestintäministeriölle antennitelevisioista luopumista ja laajakaistaverkkoon siirtymistä. Siirtymä tarkoittaisi käytännössä sitä, että televisiota katseltaisiin internetin eikä antennin avulla ja jokaisella kotitaloudella tulisi olla käytössä laajakaistaliittymä.

Suhtaudun ehdotukseen hyvin epäilevästi. Ylen tehtävä on toimia tiedonantajana myös kriisiaikoina ja huolehtia tiedon välityksestä muina aikoina kattavasti ja yhdenvertaisesti. On huomattava, että sen toimintaa rahoitetaan verovaroin.

Pidän epärealistisena, että maaseudulla saatavuus pystyttäisiin turvaamaan. Monissa paikoissa ei edes nyt toimi normaalit puhelinyhteydet matkapuhelinverkossa häiriöttä. Kaapeleita ei tulla saamaan vuosiin ympäri Suomea ja sitten herää se kysymys, että kuka tämän maksaa? Asukkaat. Hinnat voivat olla tuhansien eurojen luokkaa per liittymä.

Ministeri Harakka kommentoi asiaa julkisuudessa, mutta hän ei ottanut kantaa ihmisille aiheutuviin mahdollisiin lisäkuluihin, joista olen huolissani. Asumisen ja muun elämisen kustannukset ovat nyt jo muutenkin korkeat. Yle-veron korotuksia ei siis tule hyväksyä. Moni on asentanut taloihinsa useamman sadan euroa maksavan antennin, joka on täysin toimiva ja yhtäkkiä antenni olisikin roskiskamaa.

Olen myös huolissani siitä, miten Yle aikoo turvata televisio- ja radioyhteydet kriisiaikana, mikäli antenneista luovutaan. Hyökkäykset tietoliikenteeseen (kyberhyökkäykset ja muut toimintahäiriöt) ovat nykyään tunnettu ja todellinen uhka. Olemme pulassa, jos korvaavaa yhteyttä ei ole. Kriisiaikoina asiat eivät saa olla niin sanotusti yhden keinon varassa. Antennit tulee säilyttää siis kaapelien rinnalla joka tapauksessa.

Asiaa ei tuotu tietoon Ylen hallintoneuvostossa ja kuulin suunnitelmasta median välityksellä, vaikka viimeisin kokous oli reilu viikko sitten.

Kommentoi kirjoitusta.

Sukupuoliyhteys eläimen kanssa kiellettävä lailla ? lakialoite kansanedustajien allekirjoitettavaksi

Tiistai 29.9.2020 klo 16:48 - Leena Meri

Kansanedustaja Leena Meri vaatii eläimiin kohdistuvan seksuaalisen sekaantumisen kieltämistä lailla. Meri perustelee lakimuutoksen olevan tarpeellinen, sillä nykyisellään eläimiin sekaantuminen on rangaistavaa vain, jos toiminta on ollut julmaa tai se on aiheuttanut eläimelle kärsimystä. Nykyisessä laissa keskeinen ongelma Meren mukaan on rikoksen toteen näyttäminen, sillä kärsimyksen, tuskan ja kivun määritteleminen on usein mahdotonta. Eläintä ei voi haastatella.

Lisäksi Meri mainitsee, että voimassa oleva lainsäädäntö ei vastaa ihmisten moraali- ja oikeustajua. 

-Eläimiin sekaantumisen kielto perustuu siihen, että nykyinen lainsäädäntö ei vastaa ihmisten moraali- ja oikeustajua, eikä se kohtele eläintä yksilönä ja se voi olla eläimelle hyvin haitallista. Pidän ongelmallisena, että rikosoikeudellista vastuuta ei synny, ellei pystytä osoittamaan, että eläin todella koki kärsimystä, kipua tai tuskaa, Meri perustelee.

-Suomi on jälkijunassa lainsäädännössä suhteessa muuhun Eurooppaan. Suomen lisäksi vain Unkari ja Romania sallivat eläimiin sekaantumisen, Meri huomauttaa.

Eläimiin saa sekaantua, muttei levittää kuvia siitä

Aloitteessa Meri nostaa esiin myös rikoslaissa olevan ristiriidan, nimittäin eläimiin sekaantumista esittävän kuvan levittäminen on nykyisellään kriminalisoitu, vaikka itse tekoa ei ole.

-Eläimiin sekaantumista esittävän kuvan levittäminen on rikoslaissa kielletty, sillä sen on koettu olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle ja moraalille. Silti itse teko on edelleen sallittu. Todella ristiriitaista ja järjenvastaista.

-Kaikki muut pornografiset julkaisut, joiden levittäminen on kielletty, ovat kiellettyjä myös pelkkinä tekoina. Tällainen ristiriita tulisi ehdottomasti poistaa laista kriminalisoimalla eläimiin sekaantuminen myös tekona, Meri kertoo.

Toinen kerta toden sanoo

-Jätin asiasta ensimmäisen kerran lakialoitteen vuonna 2015. Tuolloin asia sai eduskunnassa laajaa kannatusta ja uudistusta valmisteltiin, mutta laki raukesi vaalikauden päättyessä 2019. Asia täytyy kuitenkin korjata kiireellisesti.

-Kansalaisaloitepalvelussa on myös samansuuntainen kansalaisaloite vireillä nimienkeruu vaiheessa. Hienoa, että myös kansalaiset haluavat päättäjien puuttuvan tähän epäkohtaan, Meri sanoo.

Kommentoi kirjoitusta.

Kirjallinen kysymys kuntien työttömyysturvan kuntaosuuden poistosta

Tiistai 15.9.2020 klo 15:06 - Leena Meri

Työttömyys lisääntyy järkyttävää vauhtia, ja kunnat joutuvat entisten taloudellisten ongelmiensa lisäksi maksamaan valtiolle miljoonia euroja työttömyysturvan kuntaosuutta eli niin sanottuja sakkomaksuja pitkittyvästä työttömyydestä. Esimerkiksi Hyvinkäällä sakkomaksujen euromäärä on noussut lähes 30 % viime vuodesta (tammi—heinäkuu summa oli 2,2 miljoonaa euroa). Työttömien määrä on kasvanut Hyvinkäällä viime vuodesta yli 46 % ja pitkäaikaistyöttömien määrä 40 %.

Työttömyyden kasvun kulut — mukaan lukien koronasta aiheutuva työttömyyden kasvu — on tästä syystä kuntien vastuulla, vaikka toisaalta hallituksen työllisyystoimet antavat odottaa itseään. Puhumattakaan siitä, että sakkomaksuista luovuttaisiin toistaiseksi.

Kunnille sälytetään koko ajan lisää tehtäviä ja menot kasvavat kasvamistaan, vaikka korona on aiheuttanut lisäkuluja monilla sektoreilla. Kun valtio ei tule hätiin, kunnat joutuvat korottamaan kuntaveroa, mikä näkyy suoraan kuntalaisen kukkarolla.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:


Aikooko hallitus poistaa työttömyyden sakkomaksut kunnilta edes väliaikaisesti ja
mitä muita toimia hallitus aikoo tehdä auttaakseen kuntia nousevien sakkomaksujen kanssa?

VASTAUS:Covid-19 –epidemian vaikutus julkiseen talouteen muun muassa alentuneiden verotulojen vuoksi
on merkittävä, ja tämä koskee myös kuntien taloutta. Palkkatyössä työllistymisen vähentyminen
ja alkaneiden työttömyys- ja lomautusjaksojen kasvu keväällä 2020 oli poikkeuksellisen nopeaa,
eikä toimijoilla ollut mahdollisuutta ennakolta varautua muutokseen. Syksyn kuukausina, yhteiskunnan ja sen toimintojen avautumisen myötä, sekä työttömien että lomautettujen määrä on laskenut. Työttömyysturvan saajien määrä on kuitenkin edelleen korkea. Tämä koskee myös työmarkkinatuen saajien määrää.

Monille kunnille on aiheutunut suuria haasteita, erityisesti muutoksen yhdistyessä usean kunnan
jo aiemmin vaikeutuneeseen taloustilanteeseen. Hallitus reagoi kuntatalouden vaikeaan tilanteeseen jo kuluvan vuoden neljännessä lisätalousarviossa mittavalla tukikokonaisuudella, jota on tarkoitus edelleen korottaa syksyllä annettavassa lisätalousarvioesityksessä.
Hallitus on tehnyt työttömyysturvalakiin poikkeuksia, joiden tarkoitus on helpottaa työttömyyspäivärahalle pääsyä ja turvata työttömyyspäivärahan saantia käsillä olevassa haastavassa tilanteessa. Samalla muutokset vähentävät työmarkkinatuen saajien määrää.

Työttömyysturvalaissa kunnille säädettyyn, valtion kanssa jaettuun rahoitusvastuuseen näistä poikkeuksista erityisesti tavanomaista lyhyempi työssäoloehto ja työttömyyspäivärahan enimmäisajan kulumisen väliaikainen jäädyttäminen voivat vaikuttaa työmarkkinatukimenoon. Työssäoloehdon väliaikainen lyhentäminen mahdollistaa siirtymiä työmarkkinatuelta työttömyyspäivärahalle. Työttömyyspäivärahan enimmäisajan 1. heinäkuuta 2020 alkanut jäädyttäminen kaikilta työttömyyspäivärahaa saavilta vähentää työttömyyspäivärahalta työmarkkinatuelle siirtymistä enimmäisajan täyttymisen vuoksi. Näin muutos voi siirtää sitä hetkeä, jolloin työmarkkinatuelle siirtyminen tapahtuu, jollei työtön täytä uudelleen työssäoloehtoa, ja näin se samalla voi myöhentää kuntien rahoitusvastuun alkamisen ajankohtaa.

Hallitus ei ole esittänyt poikkeuksia kuntien työmarkkinatukea koskevaan rahoitusvastuuseen covid 19-epidemian vuoksi. Sen sijaan hallitus on edellä todetusti neljännessä lisätalousarviossa
osoittanut kunnille merkittävää taloudellista tukea, jota lisätään syksyllä annettavassa seitsemännessä lisätalousarvioesityksessä. Peruspalvelujen valtionosuuksien määräaikaiset korotukset vuodelle 2020 ovat yhteensä 1 mrd. euroa, minkä lisäksi kuntataloutta tuetaan veroperustemuutoksilla ja määräaikaisella 172 milj. euron lisäyksellä iäkkäiden henkilöiden sekä lasten ja nuorten palveluihin. Tämän lisäksi hallitus tulee vuoden 2021 talousarvioesityksessä tukemaan kuntataloutta mittavalla kokonaisuudella, josta on tiedotettu vuoden 2021 budjettiriihen yhteydessä. Tuki pitää sisällään mm. valtionosuuksien 300 milj. euron korotuksen jolla kompensoidaan kuntien verotulojen alenemista.

Keskeistä kysymyksessä esitetyn kannalta on myös se, että muun muassa hoivaa ja opetusta vahvistavat sekä perheiden menoja pienentävät päätösperäiset pysyvät toimet, kysymyksessä tarkoitetut kuntien uudet tehtävät, kompensoidaan 100 prosenttisesti valtionosuuksin kunnille siltä osin, kuin ne lisäävät kuntatalouden menoja. Samoin koronavirukseen liittyvät välittömät kustannukset, kuten testaukseen ja testauskapasiteetin nostamiseen, jäljittämiseen, karanteeneihin, potilaiden hoitoon, matkustamisen terveysturvallisuuteen sekä rokotteeseen liittyvät menot, korvataan täysimääräisesti niin kauan kuin tautitilanne ja hybridistrategian toimeenpano sitä edellyttävät.

Menot katetaan poikkeuksellisesti valtion menokehyksen ulkopuolisina menoina vuonna 2021.

Helsingissä 29.9.2020
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaisia Hyvinkäällä

Torstai 10.9.2020 klo 18:12

Tupailta_120920_Leena-1.png

Kommentoi kirjoitusta.

Kuntien talous sakkaa - missä viipyvät hallituksen työllisyystoimet?

Maanantai 7.9.2020 klo 17:45

Kuntien talous sakkaa –  missä viipyvät hallituksen työllisyystoimet?

Eduskunnan kyselytunnilla 3.9. perussuomalaiset vaativat hallitukselta toimia työllisyyden parantamiseksi ja verotuksen keventämiseksi. Hallitus ei luvannut helpotuksia verotukseen, mutta valtiovarainministeri Vanhanen lupasi, että ainakaan ansioveronkorotuksia ei olisi tulossa. Uusia työllisyystoimia on odotettu jo yli vuoden.

Hallitus unohti, että valtionverotus on vain yksi osa verotusta. Kunnissa peritään kuntaveroa ja kunnissa muhii valtava taloudellinen pommi. Työttömyys lisääntyy järkyttävää vauhtia ja kunnat joutuvat entisten taloudellisten ongelmiensa lisäksi maksamaan valtiolle miljoonia euroja työttömyysturvan kuntalisää eli niin sanottuja sakkomaksuja pitkittyvästä työttömyydestä. Esimerkiksi Hyvinkäällä sakkomaksujen euromäärä on noussut lähes 30% prosenttia viime vuodesta (tammi-heinäkuu summa oli 2,2 miljoonaa euroa). Työttömien määrä on kasvanut Hyvinkäällä viime vuodesta yli 46% ja pitkäaikaistyöttömien määrä 40%.

Työttömyyden kasvun kulut – mukaan lukien koronasta aiheutuva työttömyyden kasvu - on tästä johtuen kuntien vastuulla, vaikka toisaalta hallituksen työllisyystoimet antavat odottaa itseään. Puhumattakaan siitä, että sakkomaksuista luovuttaisiin toistaiseksi.

Kunnille sälytetään koko ajan lisää tehtäviä ja menot kasvavat kasvamistaan, vaikka korona on aiheuttanut lisäkuluja monilla sektoreilla. Kun valtio ei tule hätiin, kunnat joutuvat korottamaan kuntaveroa, mikä näkyy suoraan kuntalaisen kukkarolla.

Kysyin hallitukselta kyselytunnilla mitä toimia kuntien avuksi tässä sakkomaksuasiassa on tulossa? Vastaus ministeriaitioista oli sekava, mutta se tuli selväksi, ettei apua tähän ongelmaan hallitukselta luvattu, joten kunnat ja kuntalaiset saavat pärjätä omillaan ja tuntea sen taloudessaan.

Odotan hallitukselta apua kunnille – riittäähän sitä Etelä-Euroopan maillekin!

Kommentoi kirjoitusta.

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan miljoonia

Tiistai 1.9.2020 klo 12:08 - Leena Meri

 Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan ollaan sysäämässä miljoonia euroja, jopa tällaisena aikana, kun uusia turvapaikanhakijoita tulee vähemmän koronan seurauksena. Asia käy ilmi valtiovarainministeriöstä valmistuneesta budjettiehdotuksesta.

 Meillä on tärkeämpiäkin kohteita, jotka suorastaan huutavat rahoitusta. Samalla rahalla saisi esimerkiksi keliakiakorvauksen takaisin, tuettua ruoka-apujärjestelmiä, panostettua koululaisten mielenterveyshankkeeseen tai korvattua diabeteksen hoidossa käytettävät lääkkeet pienituloisille. Nämä ovat arvovalintoja.

 Olen saanut palautetta siitä, miten oikeusaputoimistot ovat jo nyt ruuhkautuneita ja avustajan saaminen on hankalaa. Kun rahoitus suunnataan suoraan maahanmuuttajien asioihin, oikeusavustajien työpöydille tulee nimenomaan näitä maahanmuuttajien asioita ja taas kantasuomalaiset joutuvat siirtymään sivuun odottamaan.

Ulkomaalaisasiat pidentää jatkossa entistä enemmän muiden asioiden käsittelyaikoja

 Esityksestä käy ilmi, että turvapaikanhakijoiden odotusajat ovat olleet muita lyhyempiä ja tulevaisuudessa ero tulee kasvamaan. Vuonna 2019 ulkomaalaisasioiden keskimääräinen käsittelyaika oli noin 5 kuukautta, kun taas muissa asioissa yli 9 kuukautta. Tulevaisuudessa tämä ero tulee vain kasvamaan, sillä vuoden 2021 arvion mukaan ulkomaalaisasiat tulee kestämään keskimäärin 6 kuukautta siinä missä muut asiat jopa 11 kuukautta.

 Hallintotuomioistuimien ruuhkautumista on pyritty ratkaisemaan lappaamalla niihin lisää ja lisää ulkomaalaisasioihin korvamerkittyä rahaa. Valtavasta asiamäärästä kertoo se, että esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden kaikista käsiteltävistä asioista jopa puolet on ulkomaalaisasioita. Puolet asioista on siis veroasioita, sote-asioita, kuten lastensuojeluun, toimeentulotukeen, vammaistukeen ja muita asioita, kuten ympäristö-, rakentamis- ja maankäyttöasioita sekä viranomaismaksuihin ja elinkeinon harjoittamiseen liittyviä viranomaispäätöksiä, ja puolet pelkästään ulkomaalaisasioita. Tapausten määrä on siis valtava.

 Miksei vastaavaa korvamerkittyä rahaa löydy muihin asioihin? Haluisinpa nähdä vastaavan korvamerkityn rahan esimerkiksi lastenhuolto- ja tapaamisriita- sekä huostaanottoasioissa. Jälleen kerran arvovalintoja.

 Ruuhkat eivät purkaudu syöttämällä rahaa lisää ja lisää. Ulkomaalaisasioiden ruuhkan purkaminen pitäisi ehdottomasti aloittaa sieltä mistä ruuhkat syntyvätkin – turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädännöstä. Kun turvapaikanhakijoiden määrä vähenee ja kielteisen päätöksen saaneet poistetaan pikaisesti maasta, vapautuu resursseja meidän omien kansalaistemme asioiden käsittelyyn.

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaiset Paimiossa 27.8.

Maanantai 24.8.2020 klo 13:39 - Leena Meri

Perussuomalaisia kansanedustajia sankoin joukoin tavattavissa Varsinais-Suomessa Paimiossa torstaina! Tule moikkaamaan!

Perussuomalaiset_paimiossa.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »