Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta 2025!

Perjantai 20.12.2024 klo 13.57

Hyvaa_Joulua_ja_Uutta_Vuotta_2025.png

Kommentoi kirjoitusta.

Aserikoksia koskeva lainsäädäntö uudistuu: rangaistukset kiristyvät

Torstai 19.12.2024 klo 15.13

 

Julkaisuajankohta19.12.2024 14.28
Tiedote

Hallitus esittää aserikoksia koskevan lainsäädännön merkittävää uudistusta. Hallitusohjelman mukaisesti törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta. Jatkossa tästä rikoksesta tuomittaisiin pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus. Lisäksi luvattoman ampuma-aseen mukana pitäminen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa tulisi törkeän ampuma-aserikoksen tekotavaksi. Myös vaarallisten esineiden hallussapidosta julkisella paikalla rangaistaan jatkossa ankarammin.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman ohjelman mukaan hallitus pitää järjestäytynyttä rikollisuutta vakavana uhkana Suomen turvallisuudelle ja lailliselle yhteiskuntajärjestykselle, ja hallitus torjuu voimakkaasti järjestäytynyttä rikollisuutta. Esityksellä tavoitellaan uusien rikosten tekemistä estävää vaikutusta sekä siihen liittyen erityisesti hengen ja terveyden tehokkaampaa suojaa. Tavoitteena on myös, että erityisesti törkeiden ampuma-aserikosten rangaistussäännökset vastaavat nykyistä paremmin rikosten vakavuutta. Aserikosten rangaistussäännöksiä ei ole tarkasteltu kokonaisuutena muutamaan vuosikymmeneen.

– Uudella sääntelyllä pyritään erityisesti torjumaan järjestäytynyttä rikollisuutta. Ampuma-aserikokset ovat olennainen osa järjestäytyneen rikollisuuden toimintamuotoja. Kysymys on turvallisuutta edistävästä erittäin tärkeästä lainsäädäntöhankkeesta, oikeusministeri Leena Meri sanoo.

Uusi rangaistussäännös koskemaan erityisesti ampuma-aseen käsittelyä järjestäytyneessä rikollisessa toiminnassa

Ampuma-aseen lainaaminen ja luovuttaminen järjestäytyneelle rikollisryhmälle tulee nykyistä laajemmin ja ankarammin rangaistaviksi, kun uutena rikoksena säädettäisiin rangaistavaksi ampuma-aseen käsittely vakavan rikoksen tekemistä varten, josta tuomittaisiin enintään neljän vuoden vankeusrangaistus. Ampuma-aseen lainaaminen tai luovuttaminen järjestäytyneelle rikollisryhmälle katsottaisiin jatkossa tällaiseksi rikokseksi. Tällaisen rikoksen selvittämisessä voitaisiin käyttää telekuuntelua.

Vaarallisten esineiden hallussapidosta julkisella paikalla entistä ankarammat rangaistukset

Vaarallisen esineen hallussapidon enimmäisrangaistus korotetaan kahdeksi vuodeksi vankeutta ja toisen vakavaan vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidon enimmäisrangaistus yhdeksi vuodeksi vankeutta. Rangaistusasteikon korotukset mahdollistavat nykyistä paremmin teon vaarallisuuden huomioon ottamisen rangaistuksen määräämisessä. Tällaiset rikokset ovat jo lähtökohtaisesti vaarallisia, koska niiden tahalliseen mukana pitämiseen yleisellä paikalla tai yleisellä paikalla olevassa kulkuneuvossa liittyy vakava vaara toisten terveydelle.
 
Lisäksi eräitä lähinnä hallinnollisten velvoitteiden rikkomiseksi luonnehdittavia tekoja siirrettäisiin lievän ampuma-aserikoksen puolelle. Samalla lievään ampuma-aserikokseen liitettäisiin vankeusuhka.

Uudistuksen myötä vankien määrän on arvioitu kasvavan 192 vangilla vuodesta 2027 lähtien. Rahoitusta tarvitaan uusien vankipaikkojen rakentamiseen. Määrärahasta valtaosa suunnataan Rikosseuraamuslaitokselle, minkä lisäksi poliisin, syyttäjän ja tuomioistuinlaitoksen määrärahoja lisätään.

Valtioneuvoston raha-asianvaliokunta puolsi tänään aserikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen toteuttamista.

Lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2026 alussa.

Julkaistu oikeusministeriön sivuilla 19.12.2024. Linkki: Aserikoksia koskeva lainsäädäntö uudistuu – rangaistukset kiristyvät - Oikeusministeriö

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeudenhoitoon lisärahoitusta - "Ei ole oikeusvaltiota, jos oikeutta ei ole mahdollista saada"

Torstai 19.12.2024 klo 15.11

Täysistunnossa käsiteltiin illasta oikeusministeriön hallinnonalaa. Esittelijöinä toimivat valtiovarainvaliokunnan jäsen Minna Reijonen ja oikeusministeri Leena Meri. Vuonna 2025 oikeusministeriön toimintamenoihin on suunnattu 35 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna.

Oikeudenhoidon selonteon mukaista lisärahoitusta sisältyy ensi vuodelle 65 miljoonaa euroa eli 35 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Niistä 25 miljoonaa euroa tulee lisäyksenä siitä, mitä sovittiin toissa kesänä hallitusohjelmassa.

Budjetista ministeri Leena Meri nostaa esiin yli 200 henkilötyövuoden lisäyksen oikeudenhoidon toimialalle ensi vuonna.

Talousarvioesityksessa on myös rahoitus Rikosseuraamuslaitokselle perussuomalaisille tärkeän ensikertalaisuuden uudistamisen toteutumiseen.

Vankiloille lisää rahaa ja vankipaikkoja

Ministeri väläyttää hallituksen antavan tämän viikon torstaina valtioneuvoston kokouksessa aserikossääntelyä koskevan hallituksen esityksen, jossa jatkossa törkeistä aserikoksista rangaistaan ankarammin. Vankimäärä tulee kasvamaan, ja annettavaan esitykseen liittyen hallitus on sitoutunut vankiloiden lisärahoitukseen ja uusien vankipaikkojen rakentamiseen.

Esitys sisältää ensi vuodelle 6,45 miljoonaa euroa vankiloiden turvatekniikkaan ja siten vankilaturvallisuuden parantamiseen, mistä rahasta 1,75 miljoonaa euroa on pysyvää rahoitusta.

– Ajantasainen turva- ja valvontatekniikka on edellytys henkilöstön ja vankien turvallisuuden varmistamiselle, ministeri toteaa.

Kyse on oikeusvaltion perustoiminnoista

Kriminaalipolitiikan uudistamista sekä nuoriso- ja jengirikollisuuden torjumista on priorisoitu myös oikeusministeriön avustuksissa. Nuoriso- ja jengirikollisuutta ehkäisevän ja torjuvan toimenpideohjelman rahoitukseen kohdennetaan jopa lisäystä, jolloin sen rahoitustaso nousee 1,6 miljoonaan euroon ensi vuonna. Toimenpideohjelmassa hallitus on halunnut ottaa mukaan koko yhteiskunnan, myös vanhempien kasvatusvastuun huomioiden.

Minna Reijonen nostaa esiin eduskunnan ”joululahjarahoista” annetut lisärahoitukset Rikosuhripäivystykselle ja vankien päihdekuntoutukseen. Rikosuhripäivystykselle suunnataan 150 000 euroa ja vankien päihdekuntoutukseen 300 000 euroa.

Keskustelun aikana lakivaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola huomauttaa, että oikeusministeriölle asetetut säästövaateet ovat paljon pienemmät kuin monella muulla sektorilla ja että oikeusministeriön hallinnonalalla on kyse ennen kaikkea oikeusvaltion perustoiminnoista.

– Ei ole oikeusvaltiota, jos oikeutta ei ole mahdollista saada, Eerola toteaa.

Vakavat rikoksenuusijat lukkojen takana

Opposition edustajat kyseenalaistivat muun muassa ensikertalaisuussäännöksen uudistamista ja rauhanjärjestöistä sopeuttamista. Oppositiosta väitettiin, etteivät ehdonalaisen kiristykset perustu tutkittuun tietoon eikä sillä saavuteta mitään hyötyjä esimerkiksi rikoksen uusimisen näkökulmasta.

Ministeri Meri vastasi opposition kritiikkiin, että hallituksen esityksessäkin on ollut arvio ehdonalaisen kiristämisen ennaltaehkäisevistä vaikutuksista. Toisaalta hän huomauttaa, että jos yksikin vakavaan rikokseen syyllistynyt henkilö on lukkojen takana eikä pääse uusimaan rikoksiaan, on jo yksi uhri jäänyt vähemmän.

Hallituksen esityksen perusteella vaikutusarvioista uudistuksen vaikutus rikosten ennaltaehkäisyyn on muutamista prosenteista noin kahteenkymmeneen prosenttiin.

– Jos sitä haluaa jollain lailla vähätellä, niin se on sitten jokaisen oma asia, ministeri tokaisee.

Yli 90 prosenttia vangeista päihdeongelmaisia

Myös edustaja ja lakivaliokunnan jäsen Rami Lehtinen otti vahvasti kantaa opposition väitteisiin. Poliisiedustaja huomauttaa, kuinka uudistus parantaa uhrien turvallisuutta, kun rikoksentekijä on pidempään vankilassa. Hän kertoo esimerkkinä tilanteen, jossa uhrilla on merkittävä riski joutua uudelleen saman tekijän kohteeksi. Tällöin hän voi elää turvallisesti niin kauan kuin rikoksentekijä on vankilassa. Kun tekijä vapautuu, pelko alkaa uudelleen.

– Ehkä tässä onkin se iso ero perussuomalaisten ja SDP:n välillä, että me ajattelemme aina ensisijaisesti uhria ja ehkäpä demarit ensisijaisesti sitä rikostentekijää, edustaja Lehtinen näpäyttää.

Lehtinen kertoo myös, että uusintarikollisuutta selittää aika pitkälle se, että yli 90 prosenttia vangeista on kroonisesti päihdeongelmaisia. Hän huomauttaa, että pidempi vankeusaika mahdollistaa päihdeongelman hoitamista.

Rikosuhrimaksuihin tulossa korotus

Oikeusministeri päättää illan viimeisen puheensa iloiseen uutiseen: rikosuhrimaksuihin on tulossa korotus. Lakiesitys on nyt lausunnoilla, ja rikosuhrimaksut ohjataan uhrien tukitoimintaan. Arvion mukaan siitä tulee lähes kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

– Me kyllä teemme parhaamme oikeusministeriössä auttaaksemme myös rikosten uhreja, Leena Meri summaa.

Julkaistu Suomen Uutisissa 18.12.2024. Linkki: Oikeudenhoitoon lisärahoitusta – ”Ei ole oikeusvaltiota, jos oikeutta ei ole mahdollista saada” - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Suomenhevosen rahoitus turvataan

Keskiviikko 11.12.2024 klo 16.43

Hienoa!
✅Suomenhevosen rahoitus turvataan - eduskunnan valtiovarainvaliokunta esittää suomenhevosen aseman turvaamiseen 400 000 euroa.
Pitkäaikaisena suomenhevosharrastajana ja suomenhevosen osaomistajana olen todella iloinen!
suomenhevonen.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

//PERUTTU//Pirkanmaan kiertue 31.11.-1.12.

Keskiviikko 27.11.2024 klo 12.14

Käyn viikonloppuna kiertämässä Pirkanmaata. Tervetuloa tapaamaan ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista!

//PÄIVITYS 30.11.2024// Valitettavasti en pääsekään kiertueelle sairastumisen vuoksi. Toivottavasti nähdään taas seuraavissa tapahtumissa!

Leena_Pirkanmaalla_30.11.-1.12._some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Ruotsista mallia: Rikoshyöty takavarikkoon

Perjantai 1.11.2024 klo 12.25

Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan lakiesitystä, jolla helpotettaisiin rikoshyödyn poisottamista.

Valmistelun pohjana on hallitusohjelmakirjaus, jossa esitetään vaadittavan näyttökynnyksen alentamista ja ottamalla käyttöön rikoshyödyn menettämistä koskeva menettely rikosoikeudenkäynnin ulkopuolella. Samalla toimeenpannaan EU:sta tullutta ”konfiskaatiodirektiiviä”, johon on säädetty vähimmäissäädökset muun muassa rikoshyödyn ja rikoksentekovälineiden tunnistamisesta ja jäädyttämisestä.

Hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa rikolliseen toimintaan liittyvän selittämättömän varallisuuden tuomitseminen valtiolle menetetyksi. Tällaista mallia ollaan jo ottamassa käyttöön Ruotsissa.

”Jengirikollisuus houkuttelee vähemmän”

Suomessa keinojen laajuutta rikoshyödyn poisottamiseksi konfiskaatiodirektiivin pohjalta vielä selvitetään. Uudistuksen tarkoitus on helpottaa omaisuuden takavarikointia, jos on perusteltu syy epäillä sen hankitun rikollisesti. Esimerkiksi vaatimukset oikeudenkäynnistä edellytyksenä takavarikoinnille saattaisivat keventyä ja selvitysvelvollisuus omaisuuden alkuperästä siirtyä viranomaisilta omaisuuden haltijalle itselleen.

– Myös Suomessa tarvitaan kovia tehokkaita keinoja jengirikollisuuden torjumiseksi. Jengirikollisuus houkuttelee vähemmän, kun sillä saavutetut pikavoitot voidaan takavarikoida, oikeusministeri Leena Meri toteaa.

Julkaistu Suomen uutisissa 1.11.2024. Linkki: Ruotsista mallia: Rikoshyöty takavarikkoon - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Tämä hallitus panostaa turvallisuuteen!

Torstai 17.10.2024 klo 17.41

hallitus_panostaa_turvallisuuteen.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeusministeri Leena Meri: Hallitus puuttuu nuorisorikollisuuteen ja parantaa vankiloiden turvallisuutta

Keskiviikko 25.9.2024 klo 12.21

Hallitus esittää vuoden 2025 talousarvioesityksessä oikeusministeriön hallinnonalalle määrärahoja kaikkiaan 1,2 miljardia euroa. Kokonaismäärärahan taso on 26 miljoonaa euroa enemmän kuin tämän vuoden varsinaisessa talousarviossa, kun vuosittain vaihtelevia vaalimenoja ei huomioida. Lisärahoitusta varattiin muun muassa vankiloiden turvatekniikkaan.

Oikeusministeri Leena Meri toteaa tyytyväisenä, että kokonaisuudessaan oikeudenhoidon toimintaedellytykset kehittyvät ensi vuonna suotuisaan suuntaan.

– Oikeudenhoidon rahoitusvajetta on korjattu määrätietoisella työllä. Ministerinä olenkin tyytyväinen, että hallitus haluaa huolehtia Suomen sekä sisäisestä että ulkoisesta turvallisuudesta sekä oikeudenhoidon toimintakyvystä tässäkin vaikeassa taloustilanteessa.

Oikeudenhoidon taloudenpidon pohja vahvistuu

Hallituksen vuoden 2025 talousarvioesitykseen sisältyy oikeudenhoidon selonteon mukaista lisärahoitusta ensi vuodelle 65 miljoonaa euroa.

– Se on 35 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna, ja siitä 25 miljoonaa euroa tulee pääministeri Orpon hallitusohjelmasta. Näin oikeudenhoidon vakaan taloudenpidon pohja vahvistuu tämän merkittävän lisäyksen myötä.

– Olen tyytyväinen, että hallituksena haluamme tässä haastavassa valtiontalouden tilanteessa huolehtia Suomen ulkoisesta ja sisäisestä turvallisuudesta sekä oikeudenhoidon toimintakyvystä. Hallinonala on vahvasti työvoimariippuvainen, ja vahvuutena on osaava henkilöstö. Jatkuvasti haluankin kiittää koko hallinnonalan hyvää henkilökuntaa, Meri toteaa.

Ensikertalainen voi olla vain kerran

Vankiloiden turvatekniikkaan osoitettiin 6,45 miljoonan euron lisärahoitus. Vankimäärien ennustetaan kasvavan lähivuosina johtuen muun muassa aiemmin tehdyistä lainsäädäntömuutoksista, hallitusohjelman mukaisista suunnitelluista rangaistusten kiristyksistä sekä ennakoidusta yleisestä rikollisuuden kasvusta.

– Esimerkiksi ehdonalaisen vapautumisen säännöksiä muutetaan siten, että henkilö voi olla ensikertalainen vain kerran. Esitys on eduskunnan käsittelyssä.

Muutoksen arvioidaan kasvattavan vankimääriä ja talousarvioesitykseen sisältyy tähän osoitettu 656 000 euron lisämääräraha.

Hallitus aikoo tämän vuoden aikana tehdä esityksen aserikoslainsäädännön epäkohtien korjaamisesta niin, että jatkossa aserikoksista rankaistaan ankarammin.

– Esimerkiksi luvattomien ampuma-aseiden hallussapito julkisella paikalla ankaroituu siten, että rangaistus olisi lähtökohtaisesti ehdotonta vankeutta. Uutena rikoksena säädettäisiin rangaistavaksi ampuma-aseen käsittely vakavaa rikollista toimintaa varten. Kyseessä on järjestäytynyt rikollisuus. Esitys tuodaan eduskuntaan tämän vuoden aikana. Myös tämän arvioidaan lisäävän vankipaikkojen tarvetta. Rahoitus tähän tullaan varaamaan ensi kevään kehysriihessä, Meri sanoo.

Nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisyyn rahoitusta

Rahoitusta on luvassa myös nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisyyn.

– Nuorisorikollisuutta ehkäisevään ja torjuvaan toimenpideohjelmaan on keväisen kehyspäätöksen mukaisesti ensi vuodelle osoitettu osoitettu 2 miljoonaa euroa. Lisäksi esitykseen sisältyy 900 000 euroa nuorten toimintamallin laajentamiseen toistuvasti ja vakavia rikoksia tekeville nuorille rikoskierteen katkaisemiseksi.

Nuorisorikollisuutta ehkäisevässä ja torjuvassa toimenpideohjelmassa hallitus on halunnut ottaa mukaan koko yhteiskunnan, myös vanhemmat ja perheet.

Oikeusvaltion rakenteita vahvistetaan

Osana vuoden 2025 talousarvioesityksen valmistelua julkistettiin tänään myös hallinnonalojen tuottavuusohjelmat, joilla tuetaan hallituksen tavoitteita julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Tuottavuusohjelman onnistunut toteuttaminen oikeushallinnossa vaatii sekä valtionhallinnon keskitettyjä säästötoimia että hallinnonalan omia tuottavuus- ja sujuvoittamistoimia.

– Oikeusvaltion rakenteita parhaiten turvaava pääoma ovat sujuvat prosessit sekä osaava ja tärkeää työtä tekevä oikeudenhoidon henkilöstö, josta haluamme pitää kiinni, ministeri Meri painottaa.

Julkaistu Suomen uutisissa 24.9.2024. Linkki: Oikeusministeri Leena Meri: Hallitus puuttuu nuorisorikollisuuteen ja parantaa vankiloiden turvallisuutta - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Keskustelua oikeusministeriön panostuksista

Keskiviikko 25.9.2024 klo 12.19

Katso, mitä ministeri kertoo 24.9.2024 historiallisista panostuksista oikeudenhoidon toimijoille, vankiturvallisuuteen ja rangaistusten kiristyksiin.

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeusministeriön hallinnonala valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2025

Tiistai 24.9.2024 klo 10.31

Hallitus esittää vuoden 2025 talousarvioesityksessä oikeusministeriön hallinnonalalle määrärahoja kaikkiaan 1,2 miljardia euroa. Kokonaismäärärahan taso on 26 miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvan vuoden varsinaisessa talousarviossa, kun vuosittain vaihtelevia vaalimenoja ei huomioida. Lisärahoitusta varattiin muun muassa vankiloiden turvatekniikkaan.

Oikeudenhoidon rahoitusvajetta on korjattu määrätietoisella työllä ja talousarvioesitykseen sisältyy oikeudenhoidon selonteon mukaista lisärahoitusta ensi vuodelle 65 miljoonaa euroa. Se on 35 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna, ja siitä 25 miljoonaa euroa tulee pääministeri Orpon hallitusohjelmasta. Satsaukset oikeudenhoitoon tehdään turvaamaan paitsi kansalaisten oikeuspalveluja myös hallinnonalan henkilöstön tuloksellista työskentelyä ja työhyvinvointia.

- Oikeudenhoidon vakaan taloudenpidon pohja vahvistuu tämän merkittävän lisäyksen myötä. Olen tyytyväinen, että hallituksena haluamme tässä haastavassa valtiontalouden tilanteessa huolehtia Suomen ulkoisesta ja sisäisestä turvallisuudesta sekä oikeudenhoidon toimintakyvystä, toteaa oikeusministeri Leena Meri

Panostuksia vankilaturvallisuuteen

Vankiloiden turvatekniikkaan osoitettiin 6,45 miljoonan euron lisärahoitus. Vankimäärien ennustetaan kasvavan lähivuosina johtuen muun muassa aiemmin tehdyistä lainsäädäntömuutoksista, hallitusohjelman mukaisista suunnitelluista rangaistusten kiristyksistä sekä ennakoidusta yleisestä rikollisuuden kasvusta. Esimerkiksi ehdonalaisen vapautumisen säännöksiä muutetaan siten, että henkilö voi olla ensikertalainen vain kerran. Muutoksen arvioidaan kasvattavan vankimääriä ja talousarvioesitykseen sisältyy tähän osoitettu 656 000 euron lisämääräraha. Hallitus aikoo tämän vuoden aikana tehdä esityksen aserikoslainsäädännön epäkohtien korjaamisesta niin, että jatkossa aserikoksista rankaistaan ankarammin. Myös tämän arvioidaan lisäävän vankipaikkojen tarvetta. Rahoitus tähän tullaan varaamaan kehyksen yhteydessä.

- Rikosseuraamuslaitoksen taloudellisista resursseista ja toimintakyvystä tulee huolehtia, kun vankimäärät lisääntyvät. Ajantasainen turva- ja valvontatekniikka on edellytys henkilöstön ja vankien turvallisuuden varmistamiselle, ministeri Meri muistuttaa.

Rahoitusta nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisyyn

Nuorisorikollisuutta ehkäisevään ja torjuvaan toimenpideohjelmaan on keväisen kehyspäätöksen mukaisesti osoitettu 2 miljoonaa euroa jaettuna sisäministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja oikeusministeriön tehtäviin. Nuorisorikollisuutta ehkäisevässä ja torjuvassa toimenpideohjelmassa hallitus on halunnut ottaa mukaan koko yhteiskunnan, myös vanhemmat ja perheet.

Oikeusvaltion rakenteita vahvistetaan

Osana vuoden 2025 talousarvioesityksen valmistelua julkistettiin tänään myös hallinnonalojen tuottavuusohjelmat, jolla tuetaan hallituksen tavoitteita julkisen talouden tasapainottamiseksi. Tuottavuusohjelman onnistunut toteuttaminen oikeushallinnossa vaatii sekä valtionhallinnon keskitettyjä säästötoimia että hallinnonalan omia tuottavuus- ja sujuvoittamistoimia. 

- Oikeusvaltion rakenteita parhaiten turvaava pääoma ovat sujuvat prosessit sekä osaava ja tärkeää työtä tekevä oikeudenhoidon henkilöstö, josta haluamme pitää kiinni, ministeri Meri painottaa.

Osana hallinnonalan tuottavuussäästöjä Tuomioistuinvirasto on esittänyt mahdollisena toimenpiteenä lautamiesjärjestelmän lakkauttamisen. Suomi on saanut Euroopan komission viimeisimmässä oikeusvaltiokertomuksessa suosituksen lautamiesjärjestelmän uudistamisesta, niin että se vastaa tuomareiden riippumattomuutta koskevia eurooppalaisia vaatimuksia. Myös Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin Greco on katsonut, että lautamiesten valinnan tulisi tapahtua oikeuslaitoksen itsensä toimesta. 

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan käräjäoikeuksien lautamiesten nykyiselle valintamenettelylle etsitään vaihtoehtoja siten, että puolueet irrotetaan valintamenettelystä. Lautamiesten valintamenettelyn muutos edellyttäisi kuitenkin merkittävää lisärahoitusta.

Oikeusturvan toteutumisen kannalta myös nopeilla käsittelyajoilla ja sujuvilla prosesseilla on suuri merkitys. Oikeusministeriön hallinnonalan tuottavuustoimien sekä oikeusturvan varmistamiseksi lautamiesjärjestelmän tarkoituksenmukaisuutta ja lakkauttamista selvitetään oikeusministeriössä.

Osana tuottavuusohjelmaa oikeusministeriö on myös pyytänyt hallinnonalansa virastoja arvioimaan keinoja tilatehokkuuden parantamiseksi. Ulosottolaitos on tehnyt ministeriölle ehdotuksen siitä, miten toimipaikkaverkostoa olisi tarkoituksenmukaista karsia säästöjen saamiseksi ja palveluiden edelleen kehittämiseksi. Ehdotus on parhaillaan oikeusministeriössä virkavalmistelussa. Myös hallinnonalan muiden virastojen toimipaikkaverkostojen osalta on odotettavissa kehittämisesityksiä.

Julkaistu 23.9.2024 oikeusministeriön sivuilla. Linkki: Oikeusministeriön hallinnonala valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2025 - Oikeusministeriö (oikeusministerio.fi)

Kommentoi kirjoitusta.

Vastasyntynyt on yhtä arvokas kuin kuka tahansa muukin

Tiistai 18.6.2024 klo 14.09

Uudessa hallituksen esityksessä aiotaan kumota lapsensurmapykälä rikoslaista. Nykyinen, tavallista lievempi rangaistussäännös ei ole vastasyntyneen lapsen hengen suojaamisen kannalta perusteltavissa, ja lapsensurmaa vastaavaan tekoon sovellettaisiinkin jatkossa rikoslain tahallisia henkirikoksia koskevia yleisiä säännöksiä.

Uudistus on oikeusministeri Leena Meren sydäntä lähellä. Hän on tehnyt aiheesta esimerkiksi Marinin hallituksen aikaan kirjallisen kysymyksen.

– Lapsensurmapykälässä on pohjimmiltaan kyse kevyemmistä seuraamuksista tapolle. Se on historiallinen jäänne ajoilta, jolloin aviottoman lapsen synnyttäminen on ollut naisille suuri häpeä, oikeusministeri Meri kertoo.

Nykyrikoslainsäädäntö ottaa huomioon olosuhteet

Lapsensurmapykälää on perusteltu vielä 90-luvulla muun muassa synnytyksenjälkeisillä olotiloilla, jotka saattavat ajaa äidin tappamaan oman vastasyntyneen lapsensa. Kuitenkin nykyrikoslainsäädäntö pystyy ottamaan huomioon myös henkirikoksen ympärillä vallinneet olosuhteet, kuten mielenterveydelliset häiriöt.

– Vastasyntynyt on aivan yhtä arvokas kuin kuka tahansa muu ihminen. Nyt nostamme vastasyntyneet samaan asemaan kuin varttuneemmat henkirikoksen uhrit, Leena Meri painottaa.

Julkaistu Suomen uutisissa 14.6.2024. Linkki: Oikeusministeri Leena Meri lapsensurmapykälän poistamisesta: Vastasyntynyt on yhtä arvokas kuin kuka tahansa muukin - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Barbaariset tavat eivät kuulu Suomeen

Tiistai 18.6.2024 klo 14.08

Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys, jolla naisten ja tyttöjen sukupuolielinten silpominen ja sen valmistelu säädetään nykyistä selkeämmin rangaistavaksi rikoslaissa. Uusi rangaistussäännös soveltuisi kattavasti eriasteisiin silpomistekoihin ja selkiyttäisi tällaisten tekojen rangaistavuutta.

– Silvonnasta on ainoastaan terveydellistä haittaa naisille. On käsittämätöntä, kuinka kulttuuriin vedoten tällaista väkivaltaa harjoitetaan naisia kohtaan myös Suomessa, sanoo oikeusministeri Leena Meri.

Tiettyjen maahanmuuttajaryhmien ongelma

Esityksessä myös säädetään erityisestä syyteoikeuden vanhentumisajasta alaikäiseen kohdistuneessa silvontarikoksessa. Näin ollen nuorena silvonnan uhriksi joutuneella olisi riittävästi aikaa täysi-ikäistyttyään saattaa asia tutkittavaksi ja rikoksentekijät vastuuseen.

– Silvonta on erityisesti tiettyjen maahanmuuttajaryhmien ongelma. Tällaiset barbaariset tavat eivät kuulu Suomeen, oikeusministeri Meri toteaa.

Hallitus on tyttöjen puolella

UNICEF:in tilastojen mukaan silvontaa esiintyy jopa yli 90-prosenttisesti Somaliassa, Guineassa ja Djiboutissa. Tapa on yleinen monissa afrikkalaisissa ja islamilaisissa maissa. Euroopan maissa silvontaa esiintyy näistä maista tulevissa maahanmuuttajayhteisöissä.

– Tämä hallitus on tyttöjen puolella. Selkeytämme rikoslainsäädäntöä niin naisiin kohdistuvan silvonnan kuin pakkoavioliittojen osalta, jotta tässä maassa jokainen tyttö ja nainen saisi täysivaltaisen oikeuden päättää itsestään ja elämästään.

Julkaistu Suomen uutisissa 14.6.2024. Linkki: Oikeusministeri Leena Meri naisiin kohdistuvasta silvonnasta: Barbaariset tavat eivät kuulu Suomeen - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeudenkäynnit turvallisemmiksi etäyhteyksin

Tiistai 11.6.2024 klo 16.35

Tänään eduskunnan lähetekeskustelussa on hallituksen esitys, jolla on tarkoitus helpottaa etäyhteyksien käyttöä oikeudenkäynneissä. Esityksen tarkoituksena on sujuvoittaa ja nopeuttaa oikeudenkäyntejä sekä lisätä niiden saavutettavuutta.

Etäyhteydet vähentävät matkakustannuksia ja matkustuksesta koituvaa ajanhukkaa. Lisäksi muun muassa todistelun vastaanottamista videon välityksellä helpotetaan ja esityksessä säädetään etäoikeudenkäynneistä.

– Todistajan poissaolo aiheuttaa usein oikeudenkäyntien peruuntumisia. Jatkossa poisjäänyttä todistajaa voitaisiin kuulla puhelimitse, mikä ehkäisisi käsittelyn venymistä, oikeusministeri Leena Meri kertoo.

Jotkut aiheuttavat vaaran istuntosalissa

Uutta olisi myös asianosaisen velvoittaminen etäyhteydellä osallistumiseen läsnäolon sijasta. Etäyhteyspakko tulisi kyseeseen esimerkiksi, kun oikeudenkäynnin turvallisuus on uhattuna.

– Jotkut ihmiset aiheuttaisivat istuntosalissa läsnä ollessaan vaaraa muille ihmisille. Tämä voidaan välttää velvoittamalla asianosainen osallistumaan oikeudenkäyntiin etänä, esimerkiksi vankilasta käsin, ministeri Meri tähdentää.

– Oikeudenkäynnissä kuultavat henkilöt myös luultavasti uskaltaisivat avoimemmin kertoa asioista, kun ei tarvitse pelätä fyysistä uhkaa.

Julkaistu Suomen uutisissa 11.6.2024. Linkki: Oikeusministeri Leena Meri etäyhteyksien käytöstä oikeudenkäynneissä: Etäyhteydet lisäisivät turvallisuutta ja ehkäisisivät käsittelyjen venymistä - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Pakkoavioliitot ovat ihmiskauppaa

Tiistai 11.6.2024 klo 3.35

Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys, jonka mukaan avioliittoon pakottaminen on jatkossa ihmiskauppaa. Esitys selkeyttäisi avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta.

– Avioliitto on kahden ihmisen välinen kaunis asia. Kenenkään ei kuulu painostuksesta ja pakosta avioitua toisen kanssa, toteaa oikeusministeri Leena Meri.

Suomessa ketään ei saa naittaa vastoin tahtoaan

Pakkoavioliitolla tarkoitetaan esityksessä virallisten, väestötietojärjestelmään rekisteröityjen liittojen lisäksi niihin rinnastettavia pakotettuja suhteita, kuten niin sanottuja uskonnollisia avioliittoja. Pakottamiseksi nähtäisiin sekä avioliiton solmimiseen pakottaminen että pakkoavioliitoksi muodostuneesta liitosta irtautumisen estäminen.

– Suomessa toimitaan Suomen lain mukaan. Täällä ei ketään saa naittaa toiselle vastoin naisen tai tytön omaa tahtoa, ei nyt eikä jatkossa.

Julkaistu Suomen uutisissa 7.6.2024. Linkki: Oikeusministeri Leena Meri: Pakkoavioliitot ovat ihmiskauppaa - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Ensikertalainen voi olla vain kerran

Tiistai 11.6.2024 klo 3.34

Oikeusministeri Leena Meri toi tänään eduskuntaan hallituksen esityksen, jolla rikoslakia muutetaan nykyistä oikeudenmukaisempaan suuntaan. Ensikertalaisuussäännöksen uudistaminen on kirjattu hallitusohjelmaan, ja nyt annettu esitys ankaroittaa suomalaista kriminaalipolitiikkaa tämän hallitusohjelman linjauksen mukaisesti.

Suomessa ensimmäistä vankilatuomiotaan istuvien vankien lisäksi myös rikoksenuusijat vapautetaan vankilasta tavallista aikaisemmin, kunhan edellisestä tuomiosta on kulunut muutama vuosi. Tämä johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin, joissa aiemmasta rikostaustasta huolimatta rangaistusta suoritetaan vankilassa verraten lyhyen ajan.

– Uusintarikollisten rinnastaminen ensikertalaisiin istuu harvan oikeustajuun. Viimein tämä kansainvälisestikin vertaillen outo käytäntö poistetaan, oikeusministeri Leena Meri toteaa.

Rikoksenuusijoiden ehdonalaiseen pääsy vaikeutuu

Nyt annetun esityksen mukaan vanki, joka on aikaisemmin ollut vankilassa, voi päästä ehdonalaiseen vapauteen vasta istuttuaan nykyistä selvästi pidemmän ajan vankilassa. Näin olisi riippumatta siitä, kuinka pitkä aika edellisen vankeusrangaistuksen suorittamisesta olisi kulunut.

– Tällaista ratkaisua voidaan perustella järjestelmän selkeyden, ymmärrettävyyden, uskottavuuden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta, sillä kyllähän seuraamuksen tulee ankaroitua rikosten uusimisen myötä, ministeri kiteyttää.

Julkaistu Suomen uutisissa 6.6.2024. Linkki: Ensikertalaisuussäännöksen uudistaminen kirjattiin hallitusohjelmaan - oikeusministeri Meri: "Uusintarikollisten rinnastaminen ensikertalaisiin istuu harvan oikeustajuun" - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Nähdään lauantaina 8.6. torilla!

Maanantai 3.6.2024 klo 9.47

Leena_Jarvenpaa_Kerava_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeusministeri Leena Meri Helsingin tietomurrosta: Henkilötietojen suojaa on pystyttävä parantamaan

Torstai 16.5.2024 klo 15.38

Oikeusministeri Leena Meri kirjoittaa oikeusministeriön sivuilla julkaistussa kolumnissaan Helsingin kaupunkiin kohdistuneesta tietomurrosta karmeana esimerkkinä tapahtumasta, jollaista ei pitäisi voida tapahtua.

– Teemme oikeusministeriössä työtä, jotta arkaluonteisia henkilötietoja pystytään suojaamaan entistä paremmin. Helsingin kaupunkiin kohdistunut tietomurto on karmea esimerkki tapahtumasta, jollaista ei pitäisi voida tapahtua, oikeusministeri Leena Meri painottaa.

Oikeusministeriössä käynnistyi jo joulukuussa 2023 pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan perustuva selvitystyö, joka koskee tietosuojasääntelyn rikkomisesta määrättävien hallinnollisten seuraamusmaksujen ulottamista koskemaan myös viranomaisia. Tällä hetkellä maksuja voidaan määrätä vain yksityisille toimijoille. EU:n tietosuoja-asetuksen nojalla tätä koskeva harkintavalta on kullakin jäsenvaltiolla.

Vastaavat tapahtumat pyritään estämään

Oikeusministeriö valmistelee valtioneuvostolle esityksen ns. poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnan käynnistämisestä Helsingin kaupunkiin kohdistuneesta suuresta tietomurrosta. Tutkinnasta vastaa turvallisuustutkintalain nojalla Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) yhteyteen asetettava tutkintaryhmä, joka suorittaa tehtävänsä itsenäisesti ja riippumattomasti.

– Onnettomuustutkinnan keinoin tehtävässä tutkinnassa ei etsitä syyllisiä vaan analysoidaan tapahtumat ja niihin johtaneet tekijät. Sitä kautta tuotetaan tietoa ja suosituksia, joilla vastaavien tapausten toistumisia voidaan estää, Meri kertoo.

Oikeusministeriö ryhtyy myös selvittämään suuriin tietojärjestelmärikoksiin liittyvää asianomistajan aseman parantamista. Tarkoituksena on lisäksi selvittää syyttäjän työtaakan keventämistä niin sanotuissa mammuttijutuissa, kuten Vastaamo-tietomurrossa.

Julkaistu Suomen uutisissa 16.5.2024. Linkki: Oikeusministeri Leena Meri Helsingin tietomurrosta: Henkilötietojen suojaa on pystyttävä parantamaan - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeusministeri Leena Meri: Vankilaan joutuminen on myös valinta, kenenkään ei ole pakko tehdä rikoksia

Tiistai 14.5.2024 klo 8.51

KUVAKAAPPAUS/YLE

Hallitus ottaa yhä tiukemman otteen jengirikollisuudesta ja rangaistuksia kovennetaan. Se tietää entistä suurempaa tarvetta vankipaikoille, joiden määrä jo nyt on riittämätön. Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta maamme sisäiseen turvallisuuteen panostetaan.

– Vankien määrä lähti nousuun vuonna 2021 ja siihen olisi pitänyt reagoida jo edellisen hallituksen aikana, totesi oikeusministeri Leena Meri Ylen A-studiossa tiistaina.

– Tällä hallituskaudella panostetaan 20 miljoonaa euroa lisää Rikosseuraamuslaitoksen rahoitukseen. Ja meillä on vielä rangaistusten kiristämiseen 12 miljoonaa.

200 uutta vankipaikkaa tulossa

Uusia vankipaikkoja tarvitaan jopa 350 eri puolille Suomea. Ilman hallituksen määrätietoisia toimia Suomi voi pian olla siinä tilanteessa, jossa Ruotsi on tänään. Ruotsi on kolminkertaistamassa vankipaikkojen määrän vuoteen 2030 mennessä.

– Meillä on ollut virkamiesarvio, että pois lukien ampuma-aserikosten kiristykset, niin nämä tulisivat mahtumaan nykyiseen vankilaverkkoon, kun meille valmistuu 200 paikkaa tämän ja ensi vuoden aikana, Meri kertoi.

Vankila on seuraamuslaitos

Rikosseuraamuslaitoksella on ollut pulaa myös ammattitaitoisesta työvoimasta. Tilanne on helpottamassa, sillä uusien vanginvartijoiden koulutuspaikkojen määrä on kaksinkertaistettu 120 opiskelupaikkaan.

– Mikäli Rikosseuraamuslaitoksen resursseja ei saada riittävälle tasolle, niin vankien toimintamahdollisuudet tulevat vähenemään ja sellissä oleskeluaika lisääntyy. Tämähän on kokonaan vastoin sitä kriminaalipoliittista linjausta, mikä on tähän asti ollut, sanoi Rikoksettoman elämän tukisäätiön asiamies Marjatta Kaurala.

– Vankilaan joutuminen on myös valinta, kenenkään ei ole pakko tehdä rikoksia. On kuitenkin muistettava, että vaikka siellä kuntoutetaan ihmisiä, se on myös seuraamuslaitos, Meri huomautti.

Julkaistu Suomen uutisissa 8.5.2024. Linkki alkuperäiseen artikkeliin: Oikeusministeri Leena Meri: ”Vankilaan joutuminen on myös valinta, kenenkään ei ole pakko tehdä rikoksia” - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Pohjoismaista yhteistyötä nuoriso- ja jengirikollisuuden torjunnassa

Maanantai 6.5.2024 klo 19.34

 

Leena Meri.

Monet rikollisuuteen liittyvät ongelmat ovat Suomessa samoja kuin muissa Pohjoismaissa. Siksi on perusteltua etsiä myös ratkaisuja rikollisuusongelmiimme yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa. Ruotsin tilanne korostaa, että toimiin tulee ryhtyä ajoissa. Yhä nuoremmat ajautuvat rikosten tielle ja siksi esimerkiksi rikosten ennaltaehkäisyn täytyy alkaa aikaisin. Pohjoismainen yhteistyö myös kriminaalipoliittisissa kysymyksissä on nyt konkreettisempaa ja tärkeämpää kuin ehkä koskaan aikaisemmin.

Rikollisuus ei tunne rajoja, ja siksi rajat ylittävä yhteistyö myös rikollisuuden torjunnassa on ensiarvoisen tärkeää. Monet rikollisuuteen liittyvät ongelmat ovat Suomessa samoja kuin muissa Pohjoismaissa. Olen siksi etsinyt aktiivisesti ratkaisuja rikollisuusongelmiimme myös muiden Pohjoismaiden kokemusten pohjalta.

Olen tavannut Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmerin jo useita kertoja – Helsingissä, Brysselissä ja Tukholmassa. Kun hän viime syksynä vieraili Helsingissä, saimme karun tilannekuvan Ruotsin tilanteesta – esimerkiksi ampuma-aserikosten määrä oli kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut. Ruotsissa on käynnistetty lukuisia uudistuksia sekä lainsäädännön että käytännön tasolla, jotta esimerkiksi poliisilla on riittävät työkalut uudessa, hyvin huolestuttavaan suuntaan muuttuneessa turvallisuustilanteessa. Ruotsin kokemuksena on, että ne toimet, joita Ruotsissa nyt tehdään tilanteen korjaamiseksi olisi pitänyt aloittaa jo 15 vuotta sitten.

Puhuimme ruotsalaisen kollegani kanssa myös siitä, miten lasten ajautuminen rikollisen toiminnan piiriin voitaisiin estää. Usein vanhemmilla ja perheellä on tässä ratkaiseva rooli. Ruotsissa toteutetaan nyt rinnakkain kahta toimintalinjaa: yhtäältä lisätään tukea niille perheille, jotka ottavat tätä vastaan, ja toisaalta lisätään vaatimuksia niille, jotka eivät halua tehdä yhteistyötä.

Ruotsin kokemuksiin kuuluu se, että rikosten ennaltaehkäisyn täytyy alkaa hyvin aikaisin. Olisi jo aiemmin tarvittu enemmän tietoa myös siitä, miten lapset ja nuoret ajautuvat rikollisuuteen. Aikaisemmin ajateltiin, että näin tapahtuu vähitellen. Uusi ruotsalainen todellisuus on kuitenkin se, että tarvitaan ehkä vain muutama tekstiviesti ja hieman rahaa, ja jo nuoren ensimmäinen rikosteko voi olla erittäin vakava. Alle 15-vuotiaiden rikollisuus on Ruotsissa kymmenkertaistunut vain muutamissa vuosissa. Keskeistä on myös maahanmuuton hallinta – onhan tietyillä maahanmuuttajaryhmillä yliedustus rikollisuudessa. Ruotsin esimerkki on opettanut, että ongelmista on uskallettava puhua, jotta niihin voidaan myös puuttua.

Maaliskuussa osallistuin yhdessä sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson kanssa Tukholmassa pohjoismaiseen pyöreän pöydän keskusteluun nuoriso- ja jengirikollisuudesta. Erityisesti Ruotsissa tilanne on jengirikollisuuden osalta huolestuttava, ja olikin hyödyllistä jakaa kokemuksia ja hyviä käytänteitä Pohjoismaiden kesken tähän ilmiöön puuttumiseksi. Totesimmekin yhdessä, että meidän on hyvä oppia toisiltamme. Esimerkkinä oikeusministeri Strömmer kertoi Ruotsissa helmikuussa voimaan tulleesta uudistuksesta, jonka perusteella tietyiltä henkilöiltä voidaan kieltää liikkuminen tietyllä alueella (preventiva vistelseförbud). Ensimmäiset tulokset ovat lupaavia, ja asia vaikuttaisi selvittämisen arvoiselta Suomessakin.

Ruotsin vierailullani kävin myös Bärbyn suljetussa nuorisokodissa Uppsalassa. Ruotsissa 15–17-vuotiaina tehdyistä vakavistakaan rikoksista tuomittuja ei sijoiteta vankilaan vaan suljettuihin nuorisokoteihin. Ruotsin nykyinen hallitus on kuitenkin muuttamassa suuntaa. Kutsuin kollegat Ruotsista vierailemaan suomalaisissa seuraamuslaitoksissa ja uskon molempia hyödyttävän keskustelun jatkuvan myös tulevien vierailujen yhteydessä.

Ensi vuonna Suomi tulee toimimaan Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana. Pohjoismainen yhteistyö myös kriminaalipoliittisissa kysymyksissä on nyt konkreettisempaa ja tärkeämpää kuin ehkä koskaan aikaisemmin.

Leena Meri
Oikeusministeri

Julkaistu alunperin oikeusministeriön sivuilla 6.5.2024. Julkaisuun pääsee tästä linkistä: Pohjoismaista yhteistyötä nuoriso- ja jengirikollisuuden torjunnassa - Oikeusministeriö (oikeusministerio.fi)

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeusministeri Leena Meri: Pidättäminen ja matkustuskielto mahdolliseksi myös alle 15-vuotiaille rikoksesta epäillyille

Torstai 25.4.2024 klo 17.56

 

Nuorten ja erityisesti alle 15-vuotiaiden rikoksia on tullut poliisin tietoon entistä enemmän. Aihetta pikaisiin toimiin antavat tilastoidun väkivaltarikollisuuden jopa satojen prosenttien kasvu ja nuorten aikuisten katujengit. Nyt hallitus puuttuu asiaan pehmein ja myös kovin keinoin.

Hallitus teki torstaina periaatepäätöksen poikkihallinnollisesta toimenpideohjelmasta, jolla ehkäistään sekä torjutaan nuoriso- ja jengirikollisuutta.

–Hallitus toteuttaa laajan joukon sekä kovia että pehmeitä toimenpiteitä. Muutokseen otetaan mukaan koko yhteiskunta, lähtien kotien ja vanhempien kasvatusvastuusta sekä syrjäytymisen ja syrjinnän vastaisesta työstä aina kotoutumis- ja maahanmuuttopolitiikkaan saakka, kertoi oikeusministeri Leena Meri tiedotustilaisuudessa.

Nuorten väkivaltarikollisuus kasvanut

Alle 15-vuotiaiden nuorten väkivaltarikollisuus on Meren mukaan kasvanut vuodesta 2015 yli 300 prosenttia. Vuonna 2023 poliisi kirjasi 12 000 väkivaltarikosta, joissa oli alle 21-vuotias epäilty.

Huhtikuun tietojen mukaan Suomessa on noin kymmenen katujengiksi luokiteltavaa ryhmää. Ryhmiin on tavalla tai toisella yhdistetty noin 300 henkilöä, joista 150 on poliisi arvion mukaan keskeisiä henkilöitä ja johtohahmoja.

– Oikeusministeriössä selvitämme, olisiko pidättäminen ja matkustuskiellon asettamisen mahdollista myös alle 15-vuotiaiden osalta, Meri totesi.

– Syynä on se, että alle 15-vuotiaiden tekemiksi epäillyt rikokset saataisiin selvitettyä nykyistä tehokkaammin sosiaali- ja poliisiviranomaisten yhteistyönä.

Nuorisorangaistuksen käyttöä lisätään

Ohjelmaan sisältyy myös lainsäädäntötoimia, joilla muun muassa kiristetään katujengeihin liittyvien rikosten rangaistuksia. Nuorten rikosseuraamuksiin lisätään velvoittavuutta ja esimerkiksi nuorisorangaistuksen käyttöä lisätään.

Tarkoituksena on myös ehkäistä yhteisöissä ja alueilla nuorten liittymistä katujengeihin. Lisäksi ohjelmassa kiinnitetään huomiota tutkimustiedon hyödyntämiseen ja vaikuttavien toimintamallien ja hyvien käytäntöjen jakamiseen kunnille ja hyvinvointialueille.

– Pelkät toimenpiteet ja luettelot eivät riitä. Niitä on laitettava nyt tehokkaasti käytäntöön ja seurattava. Vain näin voimme puuttua tähän viheliäiseen ilmiöön, ministeri Meri painotti.

Juttu julkaistu alunperin Suomen Uutisissa 25.4.2024: Oikeusministeri Leena Meri: Pidättäminen ja matkustuskielto mahdolliseksi myös alle 15-vuotiaille rikoksesta epäillyille - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »