Rikoslaki muuttuu!

Perjantai 19.4.2024 klo 15.08


Rikoslaki muuttuu! Oikeusministeriössä on lukuisia lakimuutoksia vireillä - yksi askel järkevämpään rikosoikeuteen!

Seuraavat asiat muuttuvat:

  • Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen erillisesti rangaistavaksi
  • Taposta vanhentumaton rikos
  • Lapsensurmapykälä kumotaan

Naisten ja tyttöjen sukupuolielimen silpominen ja silpomisen valmistelu on tulossa erikseen rangaistavaksi. Teon valmistelua olisi esimerkiksi uhrin vieminen ulkomaille silvottavaksi ja muu pakottaminen silpomiseen. Alaikäisen uhrin syyteoikeudesta säädetään siten, että hänellä olisi riittävästi aikaa täysi-ikäistyttyäänkin saada oikeutta.

Tappo ei vanhene koskaan. Tappaja voitaisiin saattaa rikosvastuuseen ajan kulusta huolimatta. Esim. uusi näyttö, uudet teknologiat tai teon tunnustaminen voivat pitkänkin ajan jälkeen mahdollistaa rikoksen selvittämisen. Vanhentumisajat eivät enää olisi syytteen nostamisen tai tekijän tuomitsemisen esteenä.

Lapsensurmapykälä kumotaan. Säännös on historiallinen jäänne. Ennen esim. aviottomiin lapsiin suhtauduttiin ankarasti, mikä ajoi naisia lapsensurmaan vielä 1900-luvun alussa. Rangaistukset lapsensurmasta ovat lievempiä kuin muissa henkirikoksissa. Erilliselle rikosnimikkeelle ei ole enää perusteita. Jatkossa rikoslain tahallisia henkirikoksia koskevia yleisiä säännöksiä sovellettaisiin lapsensurmapykälän sijasta.

Hallitusohjelma turvallisen Suomen puolesta toteutuu askel askeleelta. Tehdään Suomesta turvallisempi yhdessä.

13.png


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini