Viikonloppuna liikkeellä Pirkanmaalla!

Torstai 19.1.2023 klo 8.50

Leena_Pirkanmaalla_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitus puskee translakia läpi tyttöjen ja naisten oikeuksista välittämättä.

Keskiviikko 18.1.2023 klo 11.25

Julkaistu suomen uutisissa 18.1.2023:

Pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus pyrkii kautensa viime metreillä runnomaan läpi niin sanotun translain, joka mahdollistaisi kenelle tahansa sukupuolimerkinnän vaihtamisen virallisiin papereihin ilmoitusmenettelyllä. Demarien kansanedustaja Ilmari Nurmisen mielestä kaikki huolet lain väärinkäytöstä ovat turhia ja epäolennaisia. Perussuomalaisten Leena Meri kuitenkin huomauttaa, että maailmalla sukupuolen itsemäärittely on johtanut naisten ahdisteluun ja raiskauksiin.

Translain mukaisessa ilmoitusmenettelyssä henkilö ”vahvistettaisiin” kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmässä merkitty.

Translain kannattajat eduskunnassa ja sen ulkopuolella perustelevat lakia ihmisoikeusargumenteilla. Eduskunnan lakivaliokuntaa edustava perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri kuitenkin huomauttaa, että yksikään Suomea velvoittava ihmisoikeussopimus ei edellytä sitä, että sukupuolesta tulisi ilmoitusasia.

– Sellaista edellytystä ei ole. Mikään ei edellytä sitä, että ihmiseltä ei vaadittaisi lääketieteellistä selvitystä siitä, että muuttunut tuntemus sukupuolesta on vakiintunut, Meri sanoo. Hän oli eilen A-studiossa keskustelemassa translaista kokoomusedustaja Mia Laihon ja Ilmari Nurmisen (sd.) ohella.

Mahdollistaa väärinkäytökset

Translaki on edelleen eduskunnan käsittelyssä. Lakivaliokunta on jo antanut hankkeesta lausunnon, johon perussuomalaiset jätti eriävän mielipiteen. Perussuomalaiset painottaa, että sukupuolen vahvistamisen erottaminen lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista avaa valiokunnan asiantuntijakuulemisissa todetulla tavalla selkeitä mahdollisuuksia strategiselle käyttäytymiselle ja väärinkäytöksille. Kun sukupuolta voisi jatkossa vaihtaa edestakaisin parin kuukauden välein, on järjestelmää mahdollista käyttää muun muassa henkilön identiteetin häivyttämiseen rikollisissa tarkoituksissa.

Perussuomalaiset ei tule hyväksymään sitä, että biologisesta sukupuolesta tulisi ilmoituksenvarainen asia.

– Voisi hyvin kysyä, että vastaavasti jos joku kokee olevansa eläkeläinen, niin voiko ilmoitusmenettelyllä hakeutua eläkkeelle ilmoittamalla olevansa esimerkiksi 70-vuotias? Meri ihmettelee lakihankkeen älyttömyyttä.

Voisiko armeijankin välttää jatkossa?

Perussuomalaiset siis vastustaa translakihanketta. Meri huomautti A-studiossa, että jo valiokuntakäsittelyvaiheessa lain vaikutuksiin liittyviä huolia kuultiin runsaasti esimerkiksi liittyen sukupuolierityisiin pukuhuonetiloihin, vankilajärjestelyihin sekä asevelvollisuuteen. Periaatteessa sukupuolimerkinnän vaihtamisella olisi mahdollista välttää armeijaan meneminen.

– Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit esittivätkin siksi lähetekeskustelussa, että lakiesitys menisi lausunnoille myös puolustusvaliokuntaan, joka ottaisi kantaa asevelvollisuuskysymykseen. Kokoomuksesta suuri osa vastusti tätä, Meri sanoi.

Demarien Nurmisen mielestä kaikki huolet lain väärinkäytöstä ovat turhia ja epäolennaisia ja translailla ainoastaan ”parannetaan heikossa asemassa olevien ihmisoikeuksia” ja itsemääräämisoikeutta ”olla siinä sukupuolessa missä on.”

Kokoomuksen Laihon mukaan kokoomus kannattaa lakiesitystä, mutta lain epäselvyydet olisi korjattava ja ”porsaanreiät” tukittava väärinkäytösten estämiseksi. Laiho viittasi esimerkiksi epäilyksiin koskien sukupuolensa vaihtaneiden asevelvollisuutta. Meri ihmetteli edustajakollegansa Laihon puheita.

– Ihmettelen, mistä nyt on aidosti kysymys. Kokoomuksen jäsenet lakivaliokunnassa yhtyivät valiokunnan enemmistön kantaan, joka ei tuonut näitä huolia esille, Meri sanoi.

Demarit vähättelevät turvallisuushuolia

Demarien Nurmisen vähättelyyn translain vaikutuksista Meri huomautti, että etenkin naisten turvallisuuteen liittyvät ongelmat tulivat laajasti esille asiantuntijakuulemisissa. Sukupuolen itsemäärittely on maailmalla johtanut muun muassa lisääntyneeseen naisten ahdisteluun ja raiskauksiin.

– Esimerkiksi Briteissä sukupuolta on vaihdettu omalla ilmoituksella ja vankilaolosuhteissa syyllistytty raiskauksiin ja muihin seksuaalirikoksiin. Islannissa puolestaan on ollut ongelmia naiserityisissä tiloissa kuten pukuhuoneissa, joissa ei saisi enää kyseenalaistaa fyysisten miesten läsnäoloa, Meri sanoi.

Hän kehotti edustajakollegaansa Nurmea suhtautumaan asiaan vakavasti.

– Tässä vaarannetaan muiden ihmisten turvallisuutta, naisten ja tyttöjen oikeuksia. Myös perustuslakivaliokunta on todennut, että lainsäädännön toimeenpano ei saa vaarantaa muiden ihmisten turvallisuutta. Nyt jopa tilapäisesti henkisesti häiriintynyt henkilö voisi tehdä hakemuksen sukupuolimerkinnän vaihtamisesta, eikä ole mahdollista edes tutkia, ymmärtääkö ihminen hakemuksensa vaikutukset, Meri huomautti.

Naisasiajärjestöltä tyrmäys translaille

Nurmisen mukaan ”kaikki kansalaisjärjestöt” ja tasa-arvovaltuutetut kannattavat translain eteenpäin viemistä.

– Puolustamme ja teemme ihmisoikeuksia kunnioittavan lainsäädännön, ja se tulee menemään eteenpäin, Nurmisen löysä ihmisoikeuspuhe kuului.

Tosiasiassa kansalaisjärjestöt eivät suinkaan kannata sukupuolimerkinnän muuttamisen mahdollisuutta kenelle tahansa ilmoitusmenettelyllä. Esimerkiksi lesbojen, homojen ja biseksuaalien yhdistys LHB-liitto ilmaisee lakivaliokunnalle antamassaan lausunnossa huolensa puutteellisista lain vaikutusarvioinneista sekä siitä, että subjektiivinen oikeus muuttaa juridista sukupuolta on altis väärinkäytöksille muun muassa siksi, ettei hakemusta voida missään tilanteessa katsoa vilpilliseksi.

LHB-liitto kiinnittää huomion siihen, että seksuaalivähemmistöihin kohdistuvia viharikoksia on jatkossa vaikea todentaa, jos on epäselvää, kuka kuuluu seksuaalivähemmistöön. Jos sukupuolen voi itse määritellä, samalla mahdollistuu myös seksuaalisen suuntautumisen määrittely uudella tavalla: mies voi olla lesbo. Viharikoksen tekijä voi väittää kuuluvansa samaan ryhmään kuin uhri.

Naisasiajärjestö Naisten rintama huomauttaa myös puutteellisista lain vaikutusarvioinneista ja esittää, että oikeus vahvistaa juridinen sukupuoli täytyy jatkossakin säilyttää vain sukupuolidysforiadiagnoosin saaneilla transsukupuolisilla.

Kommentoi kirjoitusta.

Naamiot on laskettu - todellinen Sanna Marin on astunut esiin

Perjantai 13.1.2023 klo 21.04

Julkaistu suomen uutisissa 13.1.2023

Perussuomalaisen puolueen demonisointi on saanut uuden asteen. Naamiot on laskettu ja todellinen vihanlietsonta on astunut esiin. Perussuomalaisten kansanedustaja, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri pitää Sanna Marinin puheita osoituksena siitä, että pääministeri on vaalien lähestyessä menettänyt otteensa ja paljastanut todelliset kasvonsa.

– Vaalit ja hätä oman paikan menettämisestä näkyvät pääministerin puheissa. Hän on menettänyt otteen. Poliittiset eroavaisuudet ja asiat eivät ratkaise, vaan epämääräinen leimaaminen ja demonisointi sai hänestä vallan, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri toteaa.

”Asiallista Marinia ei ole olemassa”

Meri pitää hyvänä, että Sanna Marin paljastaa todelliset kasvonsa ennen vaaleja.

– Hillittyä, asiallista, ihmisyyteen ja tasa-arvoon sekä syrjimättömyyteen puheissaan vedonnutta pääministeri Sanna Marinia ei ole olemassa. Se on ollut vain naamio ja teatteria, Meri sanoo.

– Hän syyttää laillista puoluetta – samalla siis jokaista meidän kunnanvaltuutettua, kansanedustajaa, yhdistyksen jäsentä ja puolueen äänestäjää – rasisteiksi. Hän leimaa satojatuhansia suomalaisia vakavalla syytöksellä ja syrjii ihmisten perustuslaissa turvattua oikeutta poliittisiin mielipiteisiin.

Haluaa eristää ja sulkea suut

– Marin yrittää saada aikaan tilanteen, jossa perussuomalaisia alettaisiin syrjiä ja halveksia. Ilmeisesti hän toivoisi, että meidät eristettäisiin ja meidän suumme suljettaisiin vaikka väkisin, Meri hämmästelee.

Meren mielestä Marin haluaa jatkaa pääministerinä keinolla millä hyvänsä, ja auta armias sitä ihmistä, joka hänen tielleen tulee.

– Marin teki vaaleista perusoikeusvaalit. Vaaleissa on nyt kyse sananvapaudesta, oikeudesta omiin mielipiteisiin ja poliittisista kansalaisoikeuksista, Meri toteaa.

1 kommentti .

viikonloppuna Nummelassa ja Lohjalla!

Tiistai 10.1.2023 klo 12.51

Leena_Nummelassa_ja_Lohjalla_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Laissa vaarallisten rikollisten mentävä aukko

Torstai 5.1.2023 klo 14.23

Julkaistu suomen uutisissa 5.1.2023

Viime kuukausina on uutisoitu vuosien ajan naisiin kohdistuneisiin rikoksiin syyllistyneestä Mika Moringista, jonka epäillään myös surmanneen kaksi naista. Rikosoikeuden professori, emerita Terttu Utriainen on peräänkuuluttanut Iltalehden haastattelussa lakiin muutosta, jonka avulla olisi mahdollista estää vaarallisten väkivaltaisten henkilöiden vankilasta vapautuminen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri muistuttaa perussuomalaisten kriminaalipoliittisessa ohjelmassa ehdotetusta niin sanotusta varmuusvankeudesta. Varmuusvankeuden avulla väkivaltariskiarviossa vaarallisiksi arvioidut vangit voidaan pitää tarvittaessa pysyvästi lukkojen takana.

Suomessa on sekä elinkautisen että määräaikaisen vankeusrangaistuksen saaneita vaarallisiksi arvioituja ihmisiä, jotka tulevat vapautumaan ja muodostamaan turvallisuusuhan muille.

– On järjetöntä, että henkilö, joka on syyllistynyt vakaviin henkeen ja terveyteen kohdistuviin rikoksiin toistuvasti ja jonka arvioidaan olevan edelleen vaaraksi muille ihmisille, pääsee lopulta aina vapaaksi. Lakiin tarvitaan keinoja vaarallisten vankien vapautumisen estämiseen, Meri toteaa.

Mallia Norjasta ja Tanskasta

Perussuomalaisten ehdotuksen mukaan vankilasta ei tule vapautua alkuperäisen tuomion päätyttyä, mikäli vangin arvioidaan olevan edelleen vaaraksi muiden terveydelle. Mallia voidaan ottaa esimerkiksi Norjasta ja Tanskasta, missä vakavaan rikokseen syyllistynyt henkilö voidaan vankeusrangaistuksen suorittamisen jälkeen tuomita väkivaltariskiarvion perusteella varmuusvankeuteen, jonka jatkamisen tarpeellisuutta arvioidaan säännöllisin väliajoin tuomioistuimen toimesta.

– Nykyisin jopa vaarallisia elinkautisvankeja vapautetaan vankeudesta esimerkiksi sen perusteella, että vanki on ollut päihteetön vankeuden aikana, opiskellut itselleen ammatin tai luonut hyvät perhesuhteet. Näillä sinänsä myönteisillä seikoilla ei saa olla mitään merkitystä, vaan nimenomaan vaarallisuuden muiden hengelle ja terveydelle tulee olla ratkaiseva peruste, Meri esittää.

Lakia on muutettava

Aikaisemmin Suomessa oli käytössä pakkolaitosjärjestelmä, jonka avulla erityistä vaarallisuutta osoittavaan rikokseen syyllistynyt henkilö voitiin pitää rangaistuslaitoksessa määrittelemättömän ajan vielä tuomitun rangaistuksen suorittamisen jälkeenkin. Tästä mahdollisuudesta luovuttiin 2000-luvun alkupuolella, jolloin ajateltiin, että vaaralliset rikolliset tuomittaisiin pakkohoitoon.

– Kuten Terttu Utriainenkin on muistuttanut, niin ihminen voi olla väkivaltainen, mutta ei lain kriteerien mukaan mielisairas, jolloin pakkohoitoon ei voida määrätä. Lakia on tästä syystä muutettava. Siinä on vaarallisten rikollisten mentävä aukko, Meri toteaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Tuoreen seksuaalirikoslain epäkohdat puhuttavat - PS esitti muutoksia jo eduskuntakäsittelyn aikana

Keskiviikko 4.1.2023 klo 14.33

Julkaistu suomen uutisissa 4.1.2023

Viime päivinä on uutisoitu juuri voimaan tulleen seksuaalirikoslain epäkohdista. Uutisoinnissa on unohdettu mainita, että perussuomalaiset yhdessä muun opposition kanssa yrittivät korjata nyt esiin nostettuja ongelmia jo eduskuntakäsittelyn aikana.

Opposition lakivaliokunnassa viime kesänä tekemässä vastalauseessa esitystä kritisoitiin ja esitettiin muutettavaksi muun muassa liian matalien raiskauksen ja lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vähimmäisrangaistuksien osalta sekä sen johdosta, että seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva säännös on ongelmallinen lain soveltamisen kannalta.

Epäkohtia ei korjattu

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri pitää valitettavana, että näitä selviä epäkohtia ei korjattu ennen lain hyväksymistä.

– Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kehittämispäälikkö Riitta Silver on Helsingin Sanomien haastattelussa pitänyt seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa säännöstä huolestuttavana, ja hän on todennut toivovansa, että ”pykälä jäisi kuolleeksi kirjaimeksi tai että se poistettaisiin ihan lähiaikoina”.

– Hallituspuolueiden edustajat jättivät näin ilmeisen sekavan pykälän lakiin, vaikka sitä kritisoitiin jo eduskuntakäsittelyn aikana ja sen poistamisesta myös äänestettiin eduskunnassa, kun oppositio sitä vastalauseessaan esitti, Meri hämmästelee.

Asiantuntijoilta kritiikkiä

Seksuaalirikoslain uudistusta on kritisoitu myös siitä, että rangaistuksia ei kovennettu riittävästi. Entinen valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki on HS:n jutun mukaan huomauttanut, että lakivaliokunnan asiantuntijakuulemisissa ehdotettiin raiskauksen vähimmäisrangaistuksen nostamista kahteen vuoteen nykyisestä yhdestä vuodesta, mutta tätä ei toteutettu. Tätäkin esitettiin opposition vastalauseessa.

Silver puolestaan on todennut, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikot eivät juuri muuttuneet ankarampaan suuntaan.

– Asiantuntijoiden kritiikki kohdistuu täysin samoihin seikkoihin, joita jo eduskuntakäsittelyn aikana esitimme korjattavaksi. Halusimme korottaa seksuaalirikosten rangaistusten alarajoja, sillä ilman lainsäätäjän tahtoa rangaistukset eivät todellisuudessa kovene. Raiskausrikosten lisäksi esitimme korotettavaksi useamman muunkin teon rangaistuksia, esimerkiksi lapsenraiskauksen alarajaa kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen ja lapsen seksuaalisen kajoamisen alarajaa neljästä kuukaudesta vuoteen, Meri huomauttaa.

Lepsuiluun olisi voitu puuttua

Vastalauseessa ehdotettiin myös sitä, että nykyistä useampi rikos täyttäisi törkeän rikoksen tunnusmerkistön. Nykyisin törkeäksi katsotaan vain sellaiset teot, joissa on kysymys esimerkiksi erityisen nöyryyttävästä teosta tai vakavan väkivallan käyttämisestä.

– Poistamalla tunnusmerkistöstä erityisyyden ja vakavuuden edellytykset yhä useampi rikos tuomittaisiin törkeinä tekomuotoina, jolloin myös rangaistukset kiristyisivät.

– Näiden epäkohtien korjaaminen jätettiin kuitenkin seuraavien hallitusten vastuulle, vaikka kokonaisuudistuksen yhteydessä lepsuun rangaistuskäytäntöön olisi ollut helppo puuttua, Meri kritisoi.

Oppositiopuolueiden muutosehdotukset on nähtävillä lakivaliokunnan mietinnössä.

Kommentoi kirjoitusta.

Rauhallista joulua!

Torstai 22.12.2022 klo 12.52

Kiitos taas ystävät tästä vuodesta ⭐️
❤️Hyvää ja rauhallista Joulua ❤️
Joulukorttien lähettämisen sijaan lahjoitin rahaa vähävaraisten jouluun ja eläintensuojeluun kotimaassa ja Ukrainassa.JOULUTERVEHDYS_2023.

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaiset vaatii menojen laittamista tärkeysjärjestykseen - "Suomalaiset ovat pulassa"

Keskiviikko 21.12.2022 klo 12.57

Julkaistu suomen uutisissa 21.12

Eduskunnassa on viime viikkoina käsitelty valtion ensi vuoden talousarviota. Perussuomalaiset peräänkuuluttavat omassa vaihtoehdossaan menojen laittamista tärkeysjärjestykseen. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri on jättänyt kuusi omaa talousarvioaloitetta valtiontalouden korjaamiseksi.

Valtion velan kasvaessa talouden korjaaminen tulee aloittaa leikkaamalla välittömästi sellaisista menoista, jotka eivät edistä suomalaisten hyvinvointia. Perussuomalaisten vaihtoehto säästäisi muun muassa haittamaahanmuutosta, ylimitoitetuista ilmastotoimista, kehitysyhteistyöstä ja Yleisradion budjetista.

– Suomalaiset ovat pulassa inflaation ja erityisesti sähkön järjettömän hinnan kurittaessa ostovoimaa. Eläminen on aikaisempaa kalliimpaa ja toimeentulon kanssa tekee tiukkaa tuhansissa kodeissa. Perussuomalaiset haluaa turvata sujuvan arjen suomalaisille, ja se ei ole mahdollista, jos menoja ei laiteta tärkeysjärjestykseen ja veronmaksajien rahoja käytetä järkevästi, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri toteaa.

Mereltä kuusi omaa talousarvioaloitetta

Kansanedustajat voivat tehdä myös omia ehdotuksia talousarvioesitykseen. Hyvinkääläinen kansanedustaja on jättänyt yhteensä kuusi omaa aloitetta, joilla ehdotetaan lisärahoitusta Uudenmaan tie- ja pysäköintihankkeisiin, sisäilmaesteettömään asumiseen, mielenterveyspalveluiden parantamiseen sekä eläinsuojeluun.

Rahamääräisesti suurimmat ehdotukset liittyivät tiehankkeisiin, joiden tarpeellisuutta Meri perustelee liikenneturvallisuudella ja liikenteen sujuvuudella.

– Kehä V (valtatie 25) muodostaa Helsingin seudun uloimman kehäyhteyden, ja sillä on selkeä kansainvälinen ja valtakunnallinen rooli, koska tiellä on keskeinen yhteys muun muassa Hangon satamaan ja se palvelee suurta määrää työmatkaliikennettä. Tie kaipaa monin paikoin kunnostusta yleisen turvallisuuden parantamiseksi. Liittymät ovat lyhyitä, kääntyviltä ajoneuvoilta puuttuu turvallisia poistumiskaistoja ja ohituskaistoja ei juuri ole, Meri perustelee lisäysehdotustaan.

– Esitin Valtatie 3:n liityntäpysäköinnin suunnitteluun rahaa, jotta autojen ja polkupyörien liityntä- ja saattopysäköinti olisi hyvinkääläisille mahdollisimman sujuvaa tulevaisuudessa.

Terveyden edistämiseen miljoona

Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen parantamiseksi Uudellamaalla Meri ehdotti 500 000 euron lisäystä.

– Mielenterveyden häiriöt maksavat miljardeja euroja työkyvyttömyyden, sairauspoissaolojen ja sote-palvelujen tarpeen muodossa. Työkyvyttömyyseläkkeistä peräti yli puolet on mielenterveysperusteisia. Matalan kynnyksen palveluita lisäämällä voidaan ennaltaehkäistä ongelmien syveneminen. Ennaltaehkäisevä panostus maksaa itsensä takaisin, kun yhä useampi mielenterveysongelmasta kärsivä toipuu takaisin työelämään, Meri sanoo.

Myös sisäilmaesteettömään rakentamiseen tulee panostaa. Meren ehdotuksessa talousarviosta varataan 500 000 euroa projektirahaa, jota rakennusliikkeet voivat hakea sisäilmaesteettömien asuntojen rakentamista varten. Projektirahan saamiselle tulisi asettaa kriteerit, ja kaikissa vaiheissa suunnittelusta toteutukseen tulee huomioida sisäilmaesteettömyys.

– Huonosta sisäilmasta sairastuneiden on usein hankalaa löytää sopivaa asuntoa, sillä oireita voi ilmetä herkistymisen takia monien rakennusten hajuista, materiaaleista ja kemikaaleista. Näille ihmisille tulisi turvata esteetön asuminen, Meri toteaa.

Suomenhevosliitolle ja eläinsuojeluyhdistyksille

Suomenhevosliitolle Meri esitti 100 000 euron lisäystä ja eläinsuojeluyhdistyksille löytöeläintalojen ylläpitokustannuksiin 300 000 euron lisäystä.

– Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu, joka oli tärkeässä roolissa sekä Suomen sodissa että maan jälleenrakentamisessa. On vain yksi suomenhevonen, jota emme saa menettää. Hevosten kasvattaminen on kallista, aikaavievää ja arvokasta työtä, jota täytyy tukea myös taloudellisesti, Meri sanoo.

– Eläinsuojeluyhdistykset tekevät arvokasta työtä eläinten puolesta, ja palvelu on sellaista, jota muuten yhteiskunnassa ei ole tarjolla, mutta jolle on kysyntää. Monien eläinsuojeluyhdistysten toiminta perustuu vapaaehtoisten haluun auttaa. Löytöeläinkodeilla on tärkeä rooli eläinsuojelussa, sillä kaikille löytöeläimille ei ole mahdollista löytää uutta kotia ja eläimet tarvitsevat lämpimän ja turvallisen paikan olla, Meri kommentoi.

Eduskunta äänesti viimeisistä talousarvioehdotuksista tänään keskiviikkona. Hallituspuolueiden tuen puuttuessa lisäysehdotukset jäivät toteutumatta, Meri harmittelee.

Kommentoi kirjoitusta.

Katujengirikollisuus karkaamassa käsistä - Ruotsi ja Tanska varoittavia esimerkkejä

Maanantai 19.12.2022 klo 12.35

Julkaistu Suomen uutisissa 19.12.2022

Nuoriso- ja katujengirikollisuuden torjumisesta keskustellaan eduskunnassa, kun perussuomalaisten ja muiden oppositiopuolueiden yhteisellä välikysymyksellä vaaditaan hallitukselta toimenpiteitä pahenevan väkivaltakehityksen katkaisemiseen.

Suomea on ravisuttanut kuluneen vuoden aikana poikkeuksellinen väkivalta-, ryöstö- ja jengirikollisuuden aalto etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta kehitys on huolestuttava myös esimerkiksi Turussa ja Tampereella.

– Hallitus kertoo suhtautuvan kasvaneeseen rikollisuuteen ”vakavasti”, mutta ongelman juurisyylle ei aiota tehdä mitään. Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtajan mukaan 95 prosenttia katujengeihin kuuluvista jäsenistä on nimen ja etnisyyden perusteella ulkomaalaistaustaisia. Ruotsi ja Tanska ovat pakon edessä ryhtynyt kiristämään maahanmuuttopolitiikkaansa ja tämä on ennemmin tai myöhemmin edessä myös Suomessa, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri toteaa.

– Suomi on Ruotsin tiellä. Ruotsin tie tarkoittaa lisääntyviä katuammuskeluja ja lisääntyvää väkivaltaa. Ruotsin poliisilla oli jo viime vuonna käsissään yli 50 selvittämätöntä jengirikollisuuteen kytkeytyvää henkirikosta. Kysymys kuuluu, miten Suomi välttää Ruotsin tien, lisäämällä haitallista maahanmuuttoa vai vähentämällä sitä.

Vakavista rikoksista karkotus

Suomen oleskelulupia, perheenyhdistämisiä ja sosiaalietuuksia koskevat säännökset ovat löyhempiä kuin muissa Pohjoismaissa. Maahanmuuttopolitiikan epäkohtien korjaaminen on perussuomalaisille keskeinen tavoite, jolla parannetaan suomalaisten turvallisuutta.

– Perussuomalaisille suomalaisten turvallisuus on tärkeintä. Haitallinen maahanmuuttopolitiikka on katujengirikollisuuden juurisyy ja turvallisuusuhkien lisääntyessä sitä on muutettava nyt, ennen kuin tilanne on karannut lopullisesti hallinnasta.

– Vakavaan rikokseen syyllistyneet ulkomaalaiset on määrättävä maahantulokieltoon ja karkotettava. Ulkomaalaiset rikolliset eivät kunnioita Suomea tai Suomen lainsäädäntöä, joten he eivät ansaitse olla täällä, Meri sanoo.

Hallitus ei myönnä juurisyitä

Maahanmuuttopoliittisten muutosten lisäksi perussuomalaiset esittää tiukennuksia rikosoikeuteen.

– On syytä huomata, että Suomessa on monien vakavien henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten osalta löperömmät rangaistukset kuin muissa Pohjoismaissa. Koventamalla rangaistuksia lähetämme rikoksiin syyllistyville selvän viestin siitä, että Suomessa rikokset selvitetään ja niistä joutuu myös vastuuseen. Vastuu on sana, joka vaikuttaa nyky-yhteiskunnassa laajasti unohtuneen, Meri ihmettelee.

– Tämä hallitus ei Suomen suuntaa tule muuttamaan, sillä esimerkiksi sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) on pari kuukautta sitten todennut, että ”jengiytymiseen liittyviä ongelmia ei voida pysäyttää tai ratkoa maahanmuuttoa vähentämällä”. Tänäänkin hallituksen puolesta antamassaan vastauksessaan Mikkonen painotti palveluiden ja erityisesti kotoutuspalveluiden lisäämistä, eikä myöntänyt ongelman juurisyytä.

Kommentoi kirjoitusta.

Tule joulupuurolle lauantaina!

Torstai 15.12.2022 klo 14.17

LEENA_MERI_Facebook-postaus_vaakasuunta.png

Kommentoi kirjoitusta.

Yleisradion hallintoneuvoston PS-edustajat: Ylen rahoitus läpinäkyväksi - johdon palkat ja palkkiot kasvaneet lähes 30 prosenttia

Tiistai 13.12.2022 klo 19.22

 julkaistu suomen uutisissa 13.12.2022

Perussuomalaiset Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet ja kansanedustajat Jari Ronkainen, Leena Meri, Olli Immonen ja Jussi Wihonen vaativat Ylen rahankäytön julkisuuden lisäämistä, jotta keskustelu lakisääteisten ydintehtävien kannalta välttämättömästä rahoitustasosta olisi mahdollista.

– Yle on osakeyhtiö, joten julkisuuslakia ei sovelleta siihen. Pääsääntöisesti verorahojen käyttö saadaan selvitettyä kuittien ja asiakirjojen pohjalta eurolleen, mutta Ylen ja muiden julkisomisteisten osakeyhtiöiden kohdalla tämä ei päde, Jari Ronkainen toteaa.

Tiedot veronmaksajien saataville

Leena Meri huomauttaa, että koska tiedot eivät ole julkisia, keskustelua rahankäytöstä käydään ennen kaikkea tilinpäätöstietojen pohjalta ikään kuin otsikkotasolla.

– Tiedetään, paljonko esimerkiksi kulttuuriin ja viihteeseen tai henkilöstökuluihin käytetään yhteensä rahaa, mutta yksityiskohtaisten tietojen puuttuessa on konkreettista keskustelua hankala käydä. Palkkatiedoista vain ylimmän johdon palkat ja palkkiot ovat julkisia, ja ne ovat kasvaneet lähes 30 prosenttia vuodesta 2015.

Olli Immonen linjaa, että lähtökohtaisesti jokaisesta verovaroin tehdystä ostosta tulisi olla kuitti toimittajien ja muiden asiasta kiinnostuneiden saatavilla, jotta tiedettäisiin eurolleen, mihin rahat hupenevat.

Loppu tehottomalle rahankäytölle

Julkisessa keskustelussa Ylen puolustajat pitävät yli 500 miljoonan euron rahoitusta välttämättömänä, ja leikkausehdotuksia kritisoidaan hyökkäyksenä vapaata tiedonvälitystä kohtaan. Näitä väitteitä hallintoneuvoston jäsenet pitävät täysin yliampuvina.

- On järjetöntä väittää, että kulukuurin seurauksena Yle ei voisi hoitaa lakisääteisiä ydintehtäviään eli ennen kaikkea uutis- ja ajankohtaisohjelmatuotantoaan. Valtio velkaantuu järkyttävää tahtia, eikä tehotonta rahankäyttöä tule sallia, Jussi Wihonen toteaa.

-Olisi tärkeä keskustella myös siitä, mitkä nämä Ylen ydintehtävät lopulta ovat. Nykyisin Yle käyttää miljoonia euroja esimerkiksi ulkomaisten viihdesarjojen esitysoikeuksiin, urheilutapahtumiin sekä ideologisiin ohjelmatuotantoihin, ja kaikkien osalta voidaan kysyä, onko perusteltua pakottaa suomalaiset näitä maksamaan. Suomalaiset joutuvat kiristämään vöitään - ja Ylen tulee osallistua talkoisiin, hallintoneuvoston jäsenet esittävät.

Kommentoi kirjoitusta.

PS:n juristikansanedustajat ehdottavat parannuksia yksinasuvien taloudelliseen asemaan - yksinasuvat kantavat vastuun myös talouden kuluista yksin

Tiistai 29.11.2022 klo 11.36

Julkaistu suomen uutisissa 28.11.2022:

Perussuomalaiset juristikansanedustajat Ville Tavio ja Leena Meri ovat jättäneet eduskunnassa kirjallisen kysymyksen yksinasuvien taloudellisen aseman parantamisesta. Tavio ja Meri huomauttavat, että yksinasuvat joutuvat kantamaan vastuun monista sellaisista kuluista, jotka muissa kotitalouksissa voidaan jakaa kahden henkilön kesken.

– Yksinasuvat eivät voi jakaa asunnon remontointikustannuksia puolison kanssa, joten olisi oikeudenmukaista, että yksinasuvat voisivat saada kaksi kertaa enemmän kotitalousvähennystä kuin kahden tai useamman aikuisen kotitaloudessa asuvat henkilöt, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio linjaa.

Perintövero voi johtaa kohtuuttomaan tilanteeseen

Ville Tavio ja Leena Meri nostavat esiin myös leskeksi jääneiden yksinasuvien verotuksen. Kirjallisessa kysymyksessä ehdotetaan perintöveron maksuunpanon siirtämistä siten, että vero maksetaan vasta lesken kotina käyttämän asunnon asumisoikeuden lakattua. Nykyinen verosta tehtävä vähennys, jonka leski ja alaikäiset lapset saavat, ei useinkaan riitä poistamaan perintöveron maksuvelvollisuutta.

– Perintövero johtaa usein kohtuuttomaan tilanteeseen, jossa lapset ja leski joutuvat miettimään, pitääkö perheen koti myydä tai ottaa lainaa, jotta perintöveron saa maksettua. Yllättävän surun ja miljoonan muun hoidettavan asian ohella on kohtuutonta, että verotuksella tilannetta pahennetaan entisestään, puolueen 1. varapuheenjohtaja Leena Meri sanoo.

– Sen vuoksi veron maksuunpanoa tulee siirtää siten, että vero maksetaan molempien puolisoiden kuoltua tai omaisuuden muuten siirtyessä saajan vapaaseen hallintaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Suomalaisten leikkauslistalla perussuomalaisten kannattamat kohteet - Meri: Kunpa muutkin puolueet kuuntelisivat suomalaisia

Torstai 24.11.2022 klo 12.04

Julkaistu suomen uutisissa 23.11:

Eduskunnassa keskusteltiin kuluvan vuoden lisätalousarviosta ja Suomen taloustilanteesta. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri totesi puheenvuorossaan Suomen elävän yli varojensa. EVA:n tuoreen arvo- ja asennetutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta tasapainottaisi julkista taloutta perussuomalaisten esittämin keinoin.

Valtionvelkaa oli kuluvan vuoden lokakuuhun mennessä kertynyt lähes 139 miljardia euroa, noin 25 000 euroa jokaista suomalaista kohden. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri nosti esiin EVA:n arvo- ja asennetutkimuksen, jossa on selvitetty suomalaisten mielipiteitä siitä, miten julkista taloutta pitäisi tasapainottaa.

– Jopa kaksi kolmesta huolehtisi julkisen talouden tasapainottamisesta menoja leikkaamalla, ja vain neljäsosa turvautuisi asiassa veronkiristyksiin. EVA:n tutkimuksen perusteella suomalaiset eivät halua leikata valtion keskeisistä tehtävistä: esimerkiksi sote-palveluista, poliisilta, peruskoulutuksesta, oikeuslaitoksesta ja puolustusvoimista vain harvat ovat valmiita tinkimään, Meri sanoi.

Kansa on perussuomalaisten linjoilla

Sen sijaan suomalaisten leikkauslistan kärjestä löytyy perussuomalaisten kannattamia kohteita: yli puolet suomalaisista on valmiita leikkaamaan esimerkiksi yli 1,3 miljardin euron kehitysyhteistyörahoista, Yleisradiolta, puoluetuista ja ministerien avustajista, joita tällä vaalikaudella on lisätty.

– Kansa on siis perussuomalaisten linjoilla: julkiset menot tulee laittaa tärkeysjärjestykseen ja leikkaukset kohdistaa ensisijaisesti sinne, missä niillä on vähiten merkitystä suomalaisten toimeentulon ja hyvinvoinnin kannalta. Kun vain muutkin puolueet kuin perussuomalaiset kuuntelisivat suomalaisia!

Hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta

Keskustelun pohjana olleessa valtiovarainvaliokunnan mietinnössä perussuomalaiset esittivät hallitukselle epäluottamusta, sillä hallitus on vähätellyt jengi- ja katurikollisuuden tuomaa uhkaa kansalaisille, epäonnistunut kansalaisten turvallisuudesta huolehtimisessa, katurikollisuuden lisääntymisen ehkäisemisessä, ilmiön asianmukaisessa tiedottamisessa sekä jättänyt tekemättä päättäväiset toimet ilmiön kitkemiseksi, ja näin ollen hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.

– Mietinnön vastalauseessamme nostetaan esiin laiminlyödyt turvallisuusuhat ja kasvanut katujengirikollisuus, jonka vaarallisuutta on haluttu vähätellä viime aikoihin saakka. Viimein ilmiöstä puhutaan sen oikealla nimellä: olemme Ruotsin tiellä, kun lepsun maahanmuuttopolitiikan seuraamuksena Suomeen on muodostunut pääasiassa maahanmuuttajataustaisten nuorien väkivaltaisia jengejä.

Löperöön maahanmuuttoon ei ole enää varaa

Kun ongelma nyt on sentään myönnetty, on siihen viimein reagoitava. Meri vaatii, että sosiaaliturvaperusteinen maahanmuutto on lopetettava, rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkotuksia ja siirtoja kotimaidensa vankiloihin tehostettava ja työperäisessä maahanmuutossa huolehdittava siitä, että Suomeen tulijat todella kykenevät elämään ilman tulonsiirtoja.

– Sen lisäksi, että nämä toimet ovat välttämättömiä suomalaisten turvallisuuden varmistamiseksi, niin niitä tarvitaan myös valtion velkaantumisen lopettamiseksi ja hyvinvointivaltion pelastamiseksi. Suomi elää yli varojensa, eikä löperöön maahanmuuttopolitiikkaan ole enää varaa, Meri totesi puheenvuorossaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Nähdään lauantaina Hyvinkäällä!

Tiistai 22.11.2022 klo 16.19

Leena_Hyvinkaalla_26.11._some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitus keskittyy ideologiseen puuhasteluun ja keskinäiseen riitelyyn

Torstai 17.11.2022 klo 14.15

Juttu julkaistu suomen uutisissa 17.11.2022

Viime viikkoina on uutisoitu laajasti hallituspuolueiden tulehtuneista väleistä ja siitä, miten jo aikaisemmin hallituksen keskenään sopimia lakialoitteita on yllättäen alettu jarruttamaan. Viimeisimpänä riidan kohteena on ollut saamelaiskäräjälaki, jonka eteneminen vaikuttaa epävarmalta. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajan Leena Meren mielestä vaikuttaakin siltä, että hallituksen toimintakyky ja asioiden priorisointikyky ovat täysin hukassa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meren mielestä eduskunnassa käsitellään järkyttävän paljon hallituksen ideologisia lakeja, kuten esimerkiksi esityksiä translaiksi ja laittomasti maassa olevien terveyspalveluiden parantamiseksi.

- Aikaa on käytetty liikaa toissijaisiin asioihin eikä suomalaisten arjen ongelmia ole otettu riittävän vakavasti: koteihin tupsahtelee tuhansien eurojen sähkölaskuja, ruokakorin hinta on ylittänyt monen perheen kipurajan ja kallis bensa hankaloittaa ihmisten arkea. Tarvitsemme toimintakykyisen hallituksen, jonka yksi tärkeimmistä tavoitteista tulee olla tavallisten suomalaisten arjen sujuvuuden turvaaminen, Meri toteaa.

Aika kuluu keskinäiseen nokitteluun

Esimerkiksi sähkö on poskettoman kallista ja keskenään riitelevän hallituksen tukitoimet ovat jääneet vähäisiksi. Meri ihmettelee, onko esimerkiksi päästökaupan keskeyttämistä tai sähkömarkkinoiden rakenteen muuttamista suunniteltu, sillä tällä hetkellähän monet sähköyhtiöt tekevät korkeilla hinnoilla valtavia voittoja, kun hinta määräytyy kalleimman tuotantomuodon mukaan.

- Ei ole hallituksesta paljon uusia ideoita kuulunut tai perussuomalaisten ehdottamia keinoja hyödynnetty, kun aika kuluu keskinäiseen nokitteluun.

Kaikki isot kysymykset ratkomatta

Oppositio tulee tekemään uuden välikysymyksen. Tällä kertaa aiheena on maatalouden kriisi ja huoltovarmuuden heikko tila. Suomalaiset ruuantuottajat ovat pulassa, kun aidosti vaikuttavat tukitoimet loistavat poissaolollaan.

- Maatalouden kriisi uhkaa jo suomalaista ruuantuotantoa. Jälleen joudumme välikysymyksellä selvittämään, aikooko hallitus tehdä yhtään mitään sen varmistamiseksi, että tiloilla päästään vielä tulevanakin keväänä kylvämään, Meri sanoo.

- Hallitus ei ole saanut aikaiseksi maatalouden pelastuspakettia, vaikka tilat painivat käsistä karanneiden kustannusten kanssa. Energia, polttoaineet, rehut, lannoitteet ja siemenet, niiden kaikkien hinnat ovat nousseet. Suomalaisen ruuantuotannon tila on hälyttävä, sillä kustannukset siirtyvät myös kuluttajahintoihin eikä ihmisillä ole pian varaa kotimaiseen ruokaan. Jos sitä on edes tarjolla, Meri varoittaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Nähdään sunnuntaina Karkkilassa

Keskiviikko 16.11.2022 klo 16.14

Riikka_ja_Leena_Karkkilassa_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitus valjasti rikoslain asennekasvatuksen välineeksi - lakivaliokunnan perussuomalaiset tyrmäävät "naisministereiden suojelulain"

Tiistai 15.11.2022 klo 15.03

Hallitus haluaa muuttaa rikoslakia siten, että rangaistuksen koventamisperusteisiin lisättäisiin maininta rikoksen uhrin sukupuolesta. Lakivaliokunnan enemmistö on tänään antanut lakimuutokselle siunauksensa.


Perussuomalaiset kansanedustajat, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri sekä jäsenet Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen vastustavat lakimuutosta.

- Lakimuutos on tarpeeton, koska uhrin sukupuoli rikoksen tekemisen motiivina voi jo voimassa olevan lain mukaan vaikuttaa tuomittavaa rangaistusta koventavasti, perussuomalaiset sanovat.

Nuijitaan läpi vaikka väkisin

Hallituksen esityksen mukaan ehdotetun lakimuutoksen pääasiallinen tavoite onkin ilmentää sukupuoleen kohdistuvan vihan moitittavuutta ja siten vaikuttaa asenteisiin. Kysymys on näin ollen symbolisesta lakimuutoksesta, joka tehdään tietyn signaalin antamiseksi kansalaisille. Asennekasvatus ei kuitenkaan ole rikoslain tehtävä.

- Perustuslakivaliokunta on aikaisemmin suhtautunut torjuvasti tällaisiin lakihankkeisiin, minkä vuoksi yritimme saada tämänkin lakimuutoksen hyväksyttävyydestä perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Hallituspuolueet eivät siihen kuitenkaan suostuneet. Niiden suhtautuminen symbolisen lainsäädännön tekemiseen tuntuu muutenkin vaihtelevan tuulen suunnan mukana, koska esimerkiksi ehdotus koulukiusaamisen lisäämisestä rikoslakiin tyrmättiin symbolisena, mutta nyt sitten tämä esitys kuitenkin nuijitaan läpi vaikka väkisin, selvittävät edustajat.

Hallituksen oman edun tavoittelua

Hallituksen lakiehdotus on ongelmallinen siitäkin syystä, että sitä perustellaan ennen muuta tarpeella puuttua naisiin kohdistuvaan niin sanottuun vihapuheeseen siitä huolimatta, että rangaistuksen koventamisperusteet soveltuvat yleisesti kaikentyyppisiin rikoslajeihin ja rikoksiin. Esityksen perusteluiden mukaan etenkin naispäättäjiin kohdistuva vihapuhe on kasvava ongelma.

- Lakimuutoksen tarkoituksena vaikuttaa olevan vallassa olevien naisministereiden suojeleminen heihin kohdistettavalta kenties epämieluisaksi koettavalta kritiikiltä. Tällaista hallituksen oman edun tavoittelua lainsäädännön keinoin ei voida pitää asiallisena, Meri, Rantanen ja Tynkkynen paheksuvat.

Kommentoi kirjoitusta.

Porvoossa nähdään!

Torstai 27.10.2022 klo 14.35

Leena_Porvoossa_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

kolmoismurhaaja ei kuulu avovankilaan

Keskiviikko 26.10.2022 klo 10.03

Kolmoismurhaan ja sittemmin lukuisiin muihin rikoksiin syyllistynyt Juha Valjakkala on uutisten mukaan poistunut luvattomasti avovankilasta. Hämmästelen, miksi pitkän rikoshistorian omaava rikoksenuusija on ylipäätään sijoitettu avovankilaan.

Hän on useita kertoja paennut vankilasta tai jättänyt palaamatta sinne lomilta. Perussuomalaisten kriminaalipoliittisessa ohjelmassa vaaditaan, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet vangit sijoitetaan aina suljettuun vankilaan, jossa tuomio istutaan päivästä päivään ilman ehdonalaista vapautta.  Myös vankilomia tulisi myöntää vain erittäin poikkeuksellisesti. Rangaistus kärsitään eikä siitä kuulu ansaita lomapäiviä, kuten työsuhteessa.

Tulee muistaa, että vankilomalta on helppo ottaa hatkat ja ”pidentää” lomaa. On hyvä huomata, että avolaitoksesta luvaton poistuminen tai lomilta palaamatta jättäminen ei ole rikos. Olen aikaisemmin tehnyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan vankien ”omien lomien” säätämistä erikseen rangaistavaksi rikokseksi.

Voit tutustua tarkemmin perussuomalaisten kriminaalipoliittisen ohjelman tavoitteisiin täältä.

Kommentoi kirjoitusta.

Jengirikollisuuden kitkemiseksi tarvitaan perussuomalaisten realistista politiikkaa.

Tiistai 25.10.2022 klo 9.22

Olin eilen A-studiossa keskustelemassa katujengeistä ja jengiväkivallasta. Löydät eilisen lähetyksen täältä. 
Vihreät puhuvat pelkästään ennaltaehkäisystä ja palveluiden tarjoamisesta, vaikka katujengiläisissä on kyse vakaviin rikoksiin syyllistyvistä rikollisista. Poliisinkin mukaan yli 90 prosenttia jäsenistä on täysi-ikäisiä ja 95 prosenttia heistä on ulkomaalaistaustaisia. Näille törkeisiin rikoksiin syyllistyville pitäisi vihreiden mielestä tarjota enemmän palveluita ja ”ennaltaehkäisyä”.
Sisäministeri Mikkonen on kesällä sanonut, että ”on täysin selvää, että jengiytymiseen liittyviä ongelmia ei voida pysäyttää tai ratkoa maahanmuuttoa vähentämällä. Maahanmuuton ongelmiin ei vastata kiristämällä maahanmuuttoa koskevia sääntöjä”. Järjetöntä.
Perussuomalaisten mielestä tarvitaan kovempia rangaistuksia ja juurisyyhyn puuttumista eli haitallisen maahanmuuton rajoittamista. Rikoksiin syyllistyneille kovemmat rangaistukset ja karkotus. Jengirikollisuuden kitkemiseksi tarvitaan perussuomalaisten realistista politiikkaa.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »