Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:580326 kpl

Vaarallista murhaajaa ei pidä vapauttaa

Maanantai 15.2.2021 klo 14:42 - Leena Meri

Lehtitietojen mukaan tänä vuonna vapautuu hovioikeuden päätöksellä 13 elinkautisvankia. Joukossa on palkkamurhaajia, peräti kaksi erillistä tapausta, joissa murhaajat ovat haudanneet toisen ihmisen elävältä sekä muita erittäin raakoja henkirikoksia.

Elinkautista istuva pääsee ehdonalaiseen joko Helsingin hovioikeuden ratkaisulla tai presidentin armahduksella. Viime vuosina presidentti ei ole armahduksia tehnyt.

Rikosseuraamuslaitos ei ole kaikissa tapauksissa puoltanut vangin ehdonalaiseen päästämistä, mutta hovioikeus on ratkaissut asian toisin. Useiden murhaajien kohdalla vapauttamista on puoltanut vangin päihteettömyys, poistumislupien noudattaminen ja hyvä käytös.

Nyt puhutaan Suomen vaarallisimmista vangeista. Yhteiskunnan tehtävä on suojella ihmisten oikeutta turvallisuuteen eristämällä väkivaltaiset rikolliset. Miksi siis perusteluissa esimerkiksi vangin päihteettömyys punnitaan tärkeämmäksi vapauttamista puoltavaksi tekijäksi, kuin väkivaltarikosten uusimisriski, vireillä olevat muut rikosasiat tai aiempi väkivaltahistoria?

Sellaiset seikat, kuten päihteettömyys tai poistumislupien noudattaminen pitäisi olla itsestäänselviä asioita - nyt niiden noudattamisesta palkitaan!

Tuntuu kohtuuttomalta, että vapautamme ehdonalaiseen väkivaltaisia murhaajia, ja asiaa perustellaan että he ovat noudattaneet poistumislupia.

Vapauttamismenettelyn pitäisi perustua vangista tehtävään väkivaltariskiarvioon ja vankilan sekä rikosseuraamuslaitoksen lausuntoon. Painoarvo tulee olla niiden henkilöiden lausunnoilla, jotka ovat päivittäin näiden rikollisten kanssa tekemisissä, sillä heillä on paras käsitys henkilön vaarallisuudesta.

Lopulta tärkeintä on oltava, onko vanki vaarallinen vai ei. Ei parisuhteella tai päihteettömyydellä.

Kommentoi kirjoitusta.

Haavisto edelleen salamyhkäinen al-Holista haettujen kuluista

Torstai 28.1.2021 klo 14:54 - Leena Meri

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kysyi joulukuussa al-Holin leiriltä palautettujen naisten kustannuksista ministeriöstä. Ministeri antoi kirjalliseen kysymykseen vastauksen tammikuussa. Nyt Meri ihmettelee Haaviston salamyhkäistä vastausta ja haluttomuutta kertoa kuluja julki.

- Ministeri sanoo vastauksessaan, että joulukuisen kotiutusoperaation kustannukset eivät ole vielä tarkoin selvillä laskutusprosessin takia. Ministeri piiloutuu siis byrokratian taakse, jotta todellisia kustannuksia ei tarvitse kertoa julkisuuteen – varsinkaan juuri ennen vaaleja. Vaikea uskoa, ettei ministeri pystyisi halutessaan helpostikin selvittämään aiheutuneita kustannuksia, Meri sanoo.

-Tämä kertoo myös välinpitämättömästä asenteesta, että maksaa mitä maksaa. Ministerin pitäisi olla erittäin huolellinen verovarojen käytöstä, Meri jatkaa.

Valtaosa kustannuksista veronmaksajien maksettavaksi

Ennen joulukuista palautusoperaatiota silloiset kulut olivat ulkoministeriön mukaan noin 277 000 euroa.

-Lehtitietojen mukaan 277 000 euron kustannuksista jopa 180 000 euroa on syntynyt välillisistä kustannuksista, joita ovat esimerkiksi viranomaisvalmiuden ylläpitäminen, kansainvälinen yhteistyö ja turvallisuuskulut. Näitä ei siis olla perimässä isis-naisilta takaisin. Tämä lysti siis maksetaan veronmaksajien rahoista.

Tammikuisessa ministerin vastauksessa kerrotaan, että kustannuksina peritään tyypillisesti matkakulut Suomeen ja matkustusasiakirjojen hinta. Lisäksi ministeri vetoaa, että päätökset ovat salassapidettäviä.

- Haavisto sanoo vain, että kulut voidaan periä takaisin, mutta suoraa vastausta aiotaanko näin toimia, ei kuulu, vaan Haavisto vetoaa salassapitoon. Enhän minä kenenkään nimeä tai sopimusta ole pyytänyt nähtäväksi, vaan kysyin aiotaanko kulut periä takaisin vai ei. Vastaus on jälleen salaperäinen ja epäselvä, kuten Haaviston toiminta asian ympärillä on kokoajan ollutkin, Meri toteaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeus mielipiteisiin ja poliittiseen toimintaan on perusoikeus

Perjantai 15.1.2021 klo 15:34 - Leena Meri

Olen saanut kuulla vuosien varrella olevani natsi, ääriajattelija ja muu hörhö vain siksi, että olen perussuomalaisen puolueen edustaja.

Nämä samat ihmiset kuitenkin huutavat ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien perään, mutta samaan aikaan leimaavat laillista puoluetta ja sen edustajia sekä kannattajia ja näin samalla halveksivat heidän perusoikeuksiaan olla omaa mieltään ja oikeutta poliittiseen toimintaan.

Viime päivinä on keskusteltu siitä kuuluuko koulun opetuksessa rinnastaa perussuomalaisia natseihin. Tässä yhteydessä on taas jälleen kerran hyvä muistuttaa, että natsit vainosivat juutalaisia sekä muita ihmisryhmiä ja tappoivat ja kiduttivat näitä keskitysleireillään. Vakavasti ajatellen tavallisen suomalaisen ihmisen rinnastus natseihin on täysin absurdi vertaus ja vailla minkäänlaista tolkkua siitä mitä ihmiselle voi sanoa.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Kotro totesi ettei opettaja saa rinnastaa perussuomalaisia natseihin. Hän toteaa haastattelussa: ”Opettajien pitää sitoutua opetussuunnitelmaan eikä koulun tehtävä ole sen enempää nostaa kuin vähätelläkään mitään poliittista puoluetta. Opettaja voi kouluajan ulkopuolella toimia missä tahansa poliittisessa puolueessa ja vaikka olla poliittinen vaikuttaja, mutta sellainen vaikuttaminen, jossa opettaja pyrkii vaikuttamaan oppilaiden poliittisiin katsomuksiin, ei kuulu luokkahuoneisiin.”

Hyvä kannanotto Kotrolta. Koulun tulee opettaa nuoria itsenäiseen ja rohkeaan ajatteluun, eikä leimata erilaisia puoluekantoja. Oikeus mielipiteisiin ja poliittiseen toimintaan on perusoikeus.

Josko tästä nyt saataisiin alku sille että niin opetuksessa kuin muussa keskustelussa perussuomalaisten leimaaminen ja perusteeton demonisointi loppuu ja puolueiden eroja ruvetaan käsittelemään asialähtöisesti.

Linkki uutiseen 

1 kommentti .

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2021!

Keskiviikko 23.12.2020 klo 11:45 - Leena Meri

Joulumainos_2020_Facebook2.png

Kommentoi kirjoitusta.

Al-Holin leiriltä palautettujen kustannuksista

Maanantai 21.12.2020 klo 19:24 - Leena Meri

Julkisuudessa olevien tietojen mukaan ulkoministeriö on käyttänyt Syyriassa leirillä olleiden suomalaisten avustamisiin takaisin Suomeen nyt noin 277 000 euroa julkisia varoja. Ylen lehtitietojen mukaan summasta noin 180 000 euroa on välillisiä kustannuksia, jotka ovat syntyneet muun muassa yhteydenpidosta ja turvallisuuskuluista. Suoria kustannuksia al-Holin leiriltä kotiutetuista on syntynyt Suomelle tähän mennessä noin 89 000 euroa.

Yle kertoo myös, että vankileiriltä palanneille on annettu lainaa matkakustannuksiin joitakin tuhansia euroja. Kyselytunnilla 17.12.2020 ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi, että

”Voin vakuuttaa, että Suomen valtio ei ole tehnyt mitään lahjontaa tai maksanut siitä, että ihmisiä saataisiin pois leiriltä.”

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aiotaanko al-Holin leiriltä palanneilta periä lainojen lisäksi myös matkasta syntyneet välilliset ja välittömät kulut ja millainen maksuaikataulu on lainoissa ja millaiset vakuudet lainoilla on? Mikä on Suomen valtiolle aiheutunut kokonaiskustannus ja mikä aikuisten osuus kustannuksista on? Mihin naiset ovat käyttäneet lainansa ja miten ulkoministeriö on varmistanut, että rahaa ei ole käytetty lahjontaan, salakuljetuksiin tai vastaavaan?

Leena Meri, PS

Suomen Uutisten uutinen aiheesta

Kommentoi kirjoitusta.

Kirjallinen kysymys yrittäjien työmarkkinatuen kuntaosuuden kertymästä

Torstai 17.12.2020 klo 15:37 - Leena Meri

Kunnilta peritään kuntaosuutta työmarkkinatuen saajista. Kuntaosuutta peritään niiden saajien osalta, jotka saavat tukea yli 300 työmarkkinatukipäivää. Työmarkkinatuen maksupäivien kertymä nollautuu ja alkaa alusta sen jälkeen, kun henkilö on täyttänyt työssäoloehdon ja saanut enimmäisajan työttömyyspäivärahaa. 

Yrittäjän työmarkkinatukea saava yrittäjä voi kuitenkin kuulua heti kuntalaskutuksen piiriin jäätyään työttömäksi. Tämä edellyttää, että henkilöllä on jo entuudestaan työmarkkinatuen maksupäivien kertymää yli 300 päivää. Maksupäivät voivat olla useiden vuosien päässä, eli henkilön ei ole tarvinnut olla lähivuosina työmarkkinatuen saajana. Kertymän yhteismäärä ratkaisee, kuuluuko henkilö kuntalaskutuksen piiriin.  

Useiden yrittäjien muutoin kannattava yritystoiminta on kärsinyt koronan takia, ja tämän johdosta myös useat yrittäjät ovat joutuneet hakeutumaan työmarkkinatuen piiriin uudelleen. Näistä henkilöistä kunnat maksavat työmarkkinatuen kuntaosuutta. Vaikka siis yrittäjä olisi ollut vuosikausia yrittäjänä, hänen aiempi työttömyysjaksonsa kasvattaa kertymää ja kunta maksaa yrittäjän työttömyydestä kuntaosuutta, vaikka samassa tilanteessa työntekijän jäädessä työttömäksi olisi kuntaosuus jo nollaantunut. 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aiotaanko yrittäjän työmarkkinatuen kuntaosuuden kertymää muuttaa siten, että yrittäjän aiemmat työttömyysjaksot nollaantuvat, kuten vastaavassa tilanteessa olevan työntekijän? 
Helsingissä 17.12.2020 

Leena Meri, PS

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeusvaltio ei toimi ilman toimivaa koneistoa - jos koneiston yksi ratas tukehtuu, tukehtuu koko kone

Keskiviikko 16.12.2020 klo 14:53 - Leena Meri

Oikeusvaltiosta puhutaan paljon, mutta unohdetaan se, että se koostuu ketjusta, jonka jokaisen osan pitää toimia, jotta kokonaisuus toimii.

Vaikka pidänkin hyvänä, että hallitus lisää ensi vuoden budjettiin pysyvää rahoitusta tuomioistuimiin, syyttäjälaitokselle ja rikosseuraamuslaitokselle sekä esimerkiksi talous- ja velkaneuvontaan, olen huolissani kokonaisrahoituksesta, joka oikeusministeriön ydintehtävistä huolehtiville toimijoille annetaan. Oikeusvaltion mahdollistaville tekijöille on taattava perusrahoitus säädylliselle tasolle.

Yksi keskeinen toimija oikeusvaltiossa on tuomioistuinlaitos. Tuomioistuimet ovat kärsineet pitkään niin sanotusta JTS-miljardista, jossa on kyse valtion tuottavuusohjelmasta, jolla pyritään tekemään säästöjä julkiseen talouteen. Vaikka tarkoitus olisi hyvä, käytännössä tuottavuusohjelmalla lähinnä kielletään tosiasiat, sillä jatkuvasti täytyy kuitenkin myös antaa lisärahoitusta. Ensin leikataan ja sitten annetaan lisää.

Epävarman rahoituksen takia tuomioistuimissa ei voida vakinaistaa virkoja. Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti tuomareiden virat pitäisi olla pysyviä ja siksi oikeusministerin pitäisi lopettaa tämä tuomioistuimien pihdeissä pitäminen ja resurssoida rahaa kunnolla tuomioistuimille.

Olemme puhuneet paljon oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta eri EU-maissa, mutta meidän oma tuomioistuin on äärirajoilla ja pyörii tunnollisten ihmisten voimin. Kun näiden ihmisten voimavarat loppuvat, meillä loppuu oikeusturvan antaminen. Asia pitää saada siis pikaisesti kuntoon.

Olen myös todella huolissani rikosseuraamuslaitoksen tilasta. Henkilöstöä on aivan liian vähän suhteessa vankien määrään. Heikko taloudellinen tilanne heijastuu suoraan vankiloiden turvallisuustilanteeseen ja on aivan kestämätöntä, että saamme jatkuvasti lukea lisääntyvästä vanginvartijoihin kohdistuvista uhkauksista ja aggressioiden lisääntymisestä. Vankien väkivallan taustalla on usein järjestäytynyttä rikollisuutta ja siihen liittyy huumausainerikollisuuden harjoittamisessa osana oleva painostus ja velkasuhteet.  Turvattomuus ei rajoitu enää pelkästään vankiloihin, vaan tapauksia on myös vapaa-ajalla. Vanginvartijoiden turvallisuuteen sekä työpaikalla että vapaa-aikana pitää panostaa.

Ketjun monessa osassa on siis ongelmia. Jos koneiston yksi ratas tukehtuu, tukehtuu koko kone. Siksi todella toivon, että ministeri Henriksson ryhtyy pikaisiin toimiin edellä olevien epäkohtien korjaamiseksi ja oikeusvaltion ydintoimintojen tukemiseksi.

Kommentoi kirjoitusta.

Husky-yrittäjät tarvitsevat nyt kiireesti apua

Maanantai 7.12.2020 klo 16:22 - Suomen Uutiset, julkaistu 7.12.2020

Kansanedustaja Leena Meri on huolissaan Lapissa toimivien husky-valjakkokoirien tulevaisuudesta. Lapissa toimii arvioiden mukaan noin sata valjakkosafareita vetävää yrittäjää ja peräti 8 000 rekikoiraa.

Eräs yrittäjä arvioi Ylen haastattelussa, että hänen noin sadan huskyn hengissä pitäminen maksaa vuosittain noin 70 000 euroa.

Huskyt ovat yksi Lapin suosituimmista vetonauloista. Ennen koronaa näiden järjestettyjen valjakkosafarien kysyntä oli niin suurta, että kysyntä ylitti tarjonnan.

- Monia yrityksiä on autettu selviämään korona-ajasta erilaisin tuin. Moni liiketoiminta on myös sellaista, että yritys voi muuttaa normaalia toimintaansa. Husky-yrittäjillä ei kuitenkaan ole tällaiseen mahdollisuutta, Leena Meri sanoo

Koirien kohtalo huolestuttaa

Meren mielestä on epäinhimillistä ja sydämetöntä ajaa yrittäjät lopettamaan koiransa, jotka ovat paitsi heidän työkavereitaan myös perheenjäseniä.

- Erityisesti minua ja yrittäjiä huolestuttaa koirien kohtalo, sillä koiria ei voi laittaa hyllyyn odottamaan koronan laantumista ja pyyhkiä pölyjä ja ottaa käyttöön, kun aika on otollisempi, vaan koirat vaativat jatkuvaa huolenpitoa ja ruokintaa.

- Valjakkokoirien koulutus on vaativaa ja alkaa jo pentuiästä lähtien, joten mikäli koirat lopetetaan, uusia ei voi vaan ostaa ja valjastaa, vaan työ on aloitettava alusta, Meri kertoo.

Vaaditaan pikaisia toimenpiteitä

Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi.

- Yrittäjät tarvitsevat nyt nopeasti apua. Siksi kysyin ministeriltä, miten husky-yrittäjiä tullaan auttamaan pikaisella aikataululla, jotta nämä selviävät koirien ylläpitokuluista. Odotan ministerin vastausta ja pikaisia toimenpiteitä asiaan, Meri kommentoi.

Lue vastaus kirjalliseen kysymykseen täältä

Kommentoi kirjoitusta.

Meri patistaa hallitusta keskittymään olennaiseen korona-aikana: Ei-kiireelliset lakihankkeet, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantaminen, on syytä jättää tekemättä

Perjantai 27.11.2020 klo 17:27 - Suomen Uutiset

Hallitusta on moitittu huterasta lainvalmistelusta sekä merkitykseltään vähäisten, ideologisten hankkeiden edistämisestä koronan varjolla. Eilen Ylen A-talk-ohjelmassa perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kehotti hallitusta keskittymään olennaiseen.

Koronan toinen aalto kurittaa rajusti Suomea rajusti ja eilen kerrottiin jopa 496 uudesta tartunnasta. Tilanne heikkenee huolestuttavasti varsinkin Uudellamaalla. Epidemiaa torjutaan tällä hetkellä ensisijaisesti alueellisesti ja paikallisesti tartuntatautilain nojalla.

Viime päivinä on kuultu uusista rajoituksista ja suosituksista, kuten aikuisten ryhmäharrastusten keskeyttämisestä kuntien päätöksillä. Kasvomaskisuositus on edelleen voimassa, eli maskia tulisi käyttää käytännössä kaikissa julkisissa tiloissa.

Ylen A-talkissa keskusteltiin torstai-iltana koronatilanteesta sekä siitä, saadaanko epidemia kuriin alueellisilla toimenpiteillä. Eräs haaste on edelleen se, miten ihmiset saadaan noudattamaan rajoituksia.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kehotti hallitusta ryhdistäytymään tiedottamisessa ja viestinnässä.

- Kansalaiset haluaisivat selkeää tietoa, luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Tärkeää on myös esimerkillinen käytös. Kansakunnan kriisitilanteessa poliitikkojen tappelu median otsikoista ei näytä hyvältä, Meri sanoi.

Viranomaisten viestintä yhden luukun taakse

Ohjelmassa vieraina olivat myös kansanedustajat Aki Lindén (sd) ja Mia Laiho (kok) sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

Meren kanssa samoilla linjoilla ollut Laiho totesi, että onnistunut viestintä on tärkeää.

- Ihmiset saadaan noudattamaan ohjeita, kun viestintä on yhdenmukaista ja rauhallista, kaikki ryhmät on huomioitava, Laiho sanoi. Henriksson totesi että pääkaupunkiseudulla viestinnällisiin toimiin on jo ryhdytty ja jopa useammalla kielellä.

Meri huomautti, että koska ohjeistukset vaihtelevat ja uusia tulee, viestin tavoittavuuden kannalta olisi selkeintä, jos viranomaistason viestintä olisi keskitetty ”yhteen luukkuun” sen sijaan, että tietoa tarjotaan palasina eri paikoista.

- Voisi miettiä, voisiko meillä olla käytössä korona.fi-sivu, jonne koottaisiin alueelliset suositukset ja rajoitukset yhteen paikkaan. Kyse on siitä, että tieto ei tavoita ihmisiä, kun tietoa on hankalaa koota yhteen. Jopa minun kansanedustajana on ollut hankalaa kasata tietoa siitä, mikä ohje milloinkin on voimassa.

Palataanko valmiuslakiin vai ei?

Tällä viikolla on pohdittu, pitäisikö valmiuslaki ottaa uudestaan käyttöön. Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus on jo keskustellut, millaisessa tilanteessa valmiuslain käyttö voisi tulla uudestaan kyseeseen.

Henriksson totesi, että valmiuslaki on erikoislaki, joka tulisi ottaa käyttöön vasta, kun kaikki muut keinot on käytetty.

- Mutta jos esimerkiksi sairaanhoidon kapasiteetti on vaarantumassa, silloin aktualisoituu myös valmiuslain käyttöönotto, Henriksson sanoi.

Meri kummasteli, miksi hallituksesta on kuultu ristiriitaisia lausuntoja valmiuslain ottamisesta käyttöön uudelleen.

- Valmiuslaki ei ole kapula, jota heitellään, vaan laki tulee ottaa käyttöön vain todellisesta tarpeesta. Esimerkiksi keskustan riveistä on viime aikoina huudeltu valmiuslakia. On muistettava, että ensin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston on yhdessä julistettava poikkeusolot. Vasta sen jälkeen käyttöönottoasetus tulee eduskuntaan, ja eduskunta harkitsee asiaa.

- Toivon todella, ettei valmiuslakiin tarvitsisi mennä, ja että tilanne saataisiin hillityksi ennen joulua näillä ohjeilla ja määräyksillä mitä nyt on. Joulu on tulossa, ja raskaan vuoden jälkeen olisi mukavaa, että ihmiset voisivat edes jouluna tavata toisiaan ja olla yhdessä.

Väärä hetki edistää turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa

Hallitusta on moitittu myös huterasta lainvalmistelusta sekä merkitykseltään vähäisten, ideologisten hankkeiden edistämisestä koronan varjolla. Meri kehottikin hallitusta keskittymään olennaiseen.

Meri esitti toivomuksen ministeri Henrikssonille, että ei-kiireelliset lakihankkeet, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamista koskevat lakiesitykset korona-aikana siirrettäisiin ”hattuhyllylle”.

- On tiettyjä lakeja, jotka eivät ole kiireellisiä. Jättäkää tällaiset asiat nyt tekemättä, Meri sanoi Henrikssonille.

Henrikssonin vastauksen mukaan korona-aikana voidaan hyvin valmistella muutakin lainsäädäntöä.

Kommentoi kirjoitusta.

Uudenmaan kiertue lauantaina 28.11. PERUTTU

Torstai 26.11.2020 klo 12:43

Uuttamaata koskevien uusien koronarajoitusten johdosta joudumme valitettavasti perumaan allaolevan kiertueen. Nähdään taas, kun se on turvallista!

Peruttu.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Uudenmaan kiertue lauantaina 28.11.

Tiistai 24.11.2020 klo 15:56 - Leena Meri

Perussuomalaisten puoluejohto kiertää lauantaina Uudellamaalla! 

Tervetuloa tapaamaan puoluejohtoa ja minua seuraaville paikkakunnille

Add_a_heading_1.png

Kommentoi kirjoitusta.

SDP istuu korvat lukossa valtuuston kokouksissa

Perjantai 20.11.2020 klo 11:11 - Leena Meri - julkaistu Aamupostissa 20.11.2020

Hyvinkään valtuusto käsitteli 16.11.2020 ensi vuoden veroprosenttia ja talousarvioita. SDP puolusti vahvasti paikallisessa lehdessä tarvetta nostaa kuntaveroa 0,5 % ja hyökkäsi tavalliseen tapaansa perussuomalaisten kimppuun, joka vastusti veronkorotuksia ja puolusti kuntalaisen ostovoimaa.

SDP vähättelee niitä valtuutettuja, jotka ovat etsineet keinoja kuntaveronkorotuksen estämiseksi. (AP 18.11) . Tällainen politiikka on kuulemma kilven kiillotusta. En tiedä SDP:n motiiveista, mutta perussuomalaiset ovat kuntapolitiikassa mukana ihan tosissaan ja haluavat käyttää kuntalaisten verovaroja vastuullisesti.

Samaan aikaan SDP:n vetoisen vihervasemmistohallituksen toimien vuoksi asumisen ja liikkumisen hinta nousee. Tämän lisäksi moni perhe ja yrittäjät ovat koronan vuoksi taloudellisessa ahdingossa.

Hyvinkäällä perussuomalaiset esitti valmistelun kuluessa eri vaihtoehtoja yrittäessään turvata kansalaisten ostovoimaa ja yrittäjien arkea sekä estää veronkorotuksen. Valitettavasti veronkorotusta vastustaneet hävisivät äänestyksessä niukasti.

SDP:n kirjoituksessa mainitaan sellaisia hyviä asioita, joista SDP ei halunnut leikata. Nämä esitykset päätettiin maanantaina valtuustossa yksimielisesti, joten myös koko muu valtuusto vahvisti ne. Tosin SDP:n äänet eivät valtuustossa edes riittäisi päättämään asioista yksin.

Kirjoitus Aamupostiin oli tehty jo ennen maanantain valtuustokäsittelyä, mikä osoittaa, että SDP tuli vuoden tärkeimpään valtuustoon korvat suljettuina ajatuksella ”ihan sama mitä esitätte, me ollaan päätetty jo”. Mielenkiintoinen tapa hoitaa asioita ja päättää ihmisten verovarojen käytöstä, jos samalla leikkii puoluetta, joka tekee yhteistyötä ja kuuntelee ehdotuksia?

Hyvinkään talous on mennyt parempaan suuntaan siitä kun talouden tasapainostusta viimeksi valtuustossa kesällä käsiteltiin. Jo silloin SDP ja muu vihervasemmisto äänesti veronkorotusten puolesta. Valitettavasti vihervasemmisto SDP:n johdolla oli jo hirttäytynyt veronkorotukseen ennen maanantain kokousta. Laiska ei jaksa keksiä muita keinoja kuin mennä toisen taskulle.

Hyvinkään SDP myös vähättelee kuntaveronkorotuksia kuntalaisen ostovoimaan, vaikka sen täytyy tietää miten tiukkaa monilla kuntalaisilla jo nyt on. Perussuomalaiset eivät ole esittäneet leikkauksia tärkeisiin peruspalveluihin. Toki jutussa ei tätäkään mainittu.

SDP ”unohti” sopivasti myös kertoa, ettei se koskaan yhdessä vihervasemmiston kanssa halua leikata haitallisen maahanmuuton kuluista. Tämä on linjassa maan hallituksen toimien kanssa. SDP:n Marinin hallitus haluaa esimerkiksi tehdä laittomasta maahanmuttajasta laillisesti maassa olevan. Niin ja veronmaksaja maksaa. Selkeä arvovalinta.

Maanantain valtuustossa perussuomalaiset jäi melko yksin esittäessään jälleen kerran leikkausta maahanmuuttajien oman äidinkielen erillisestä ei lakisääteisestä opetuksesta, johon käytetään 50.000 euroa vuodessa turhaa kuntalaisten rahaa. Kotoutumisen tärkein edellytys on suomenkielen osaaminen. Kannatusta tuli perussuomalaisten lisäksi vain muutamalta kokoomuslaiselta.

Samoin perussuomalaiset esitti, että Hyvinkään ja ELYn.n välinen sopimus pakolaisten säännönmukaisesta Hyvinkäälle ottamisesta lopetetaan. SDP ja vihervasemmisto ei tästäkään halua luopua säästökohteena. Muutaman kokoomuslaisen kannatus saatiin.

Ihmettelen miksi SDP ei koskaan halua leikata haitallisen maahanmuuton kuluista? Sitä päivää ei taida tulla.

Kannattaa tarkoin miettiä mitä puoluetta tulevissa kuntavaaleissa äänestää. Erot näkyvät jokaisen arjessa ja viime kädessä kuntalaisen kukkarolla.

Leena Meri
Kansanedustaja (ps)
Hyvinkään valtuutettu ja kaupunginhallituksen varapj

Kommentoi kirjoitusta.

Kauniit sanat eivät pelasta suomenhevosta - uudentyyppisiä tukimuotoja ei ole suunnitteilla

Keskiviikko 18.11.2020 klo 11:15 - Leena Meri

Kysyin ministeri Lepältä, suunnitteleeko hallitus varsarahan palauttamista suomenhevosten kasvattajille. Valitettavasti vastaus ei ollut sitä, mitä toivoin.

Vastauksessa kerrotaan, että kasvatustukijärjestelmää on pyritty selkiyttämään muun muassa suomenhevosille suunnattujen palkintojen korottamisella. Kasvatustuki pyritään kuitenkin suuntaamaan mahdollisimman tasapuolisesti eri rotujen kesken. Lisäksi ministeri mainitsee maatalouden ympäristötuen, josta on myönnetty alkuperäisroduille tarkoitettua tukea. Tuella on kuitenkin tiukat kriteerit, sillä tukea ei voi saada muut kuin viljelijät tai puutarhatalouden harjoittajat.

Ministeri sanoo, että suomenhevosten varsojen määrä näyttää pysyvän samanlaisena kuin edellisinä vuosina, mutta ongelma onkin pitkän ajan kehitys, jossa varsojen määrä on pysyvästi jämähtänyt alhaiseksi. Ministeri ei tunnu tietävän suomenhevoskannan laskusta eikä myöskään tunne monisukuisuuden säilyttämisen tarpeesta. Mitä pienempi kanta on, sitä vähemmän on eri sukuisia hevosia, joka taas johtaa lopulta rodun köyhtymiseen ja sammumiseen.

Ministeri mainitsee myös, että EU:n valtiotukisäännökset on otettava huomioon. Epäilen, että jos EU on myöntänyt suomenhevoselle alkuperäisrodun statuksen, niin sitä ei saisi suojella kansallisesti. Pidän epäuskottavana, että EU puuttuisi asiaan, jos Suomi tukisi alkuperäisrodun säilymistä varsarahalla. Ministeri ei avannut sen enempää, miksi EU olisi varsarahan este, minkä takia heräsi tunne, että yritetäänkö tässä vain piiloutua EU:n selän taakse?

Olemme samaa mieltä siitä, että hevosalalla on merkittävät suorat ja välilliset työllistämisvaikutukset. Mielestäni kuitenkaan ei voida tyytyä toteamaan, että Suomessa ja muualla Euroopassa iso osa kasvatuksesta tapahtuukin pienissä yksiköissä, vaan näitä pieniä yksiköitä pitää tukea. Kuten ministerikin sanoo vastauksessaan, nämä pienet kasvattajat pyrkivät usein toimeentulon vuoksi samalla harjoittamaan myös jotain muuta hevostalouteen liittyvää, josta jälleen kerran koko hevosala hyötyy.

Kauniit sanat hevosalan tärkeydestä ja suomenhevosen asemasta eivät riitä, jos konkreettista tukea ei ole tulossa. Kokonaisuudessaan vastauksesta näkyy ministerin tietämättömyys suomenhevosen tilasta ja suoranainen välinpitämättömyys ainoan suomenhevosen säilymisestä.

Kirjallinen kysymys on luettavissa täältä.

Vastaus kirjalliseen kysymykseen on luettavissa täältä.

Kommentoi kirjoitusta.

Keskustan linja on hukassa

Maanantai 9.11.2020 klo 10:55 - Leena Meri, julkaistu Aamupostissa 9.11.2020

Keskusta on mukana SDP:n Marinin hyvin vihervasemmistolaisessa hallituksessa. Moni kokee keskustan myyneen viimeisetkin periaatteensa tukiessaan hallituksen vihervasemmistolaista liikennepolitiikkaa, joka on hyvin yksityisautoiluvastaista ja autoilijoita syyllistävää.

Eduskunnassa hallituspuolueiden rivestä hehkutetaan pyöräilyn ja julkisen liikenteen puolesta. Pyöräily ja julkisen liikenteen käyttö on sinänsä ihan hyvä asia, mutta auton tarvetta ne eivät ei korvaa. Suomessa tarvitaan autoa. Niin se vaan on. Autoilusta ei tule tehdä liian kallista eikä autoilijaa tule syyllistää.

Pääministeri Marinin hallitusohjelmassa, jonka keskusta on hyväksynyt, todetaan että säädetään laki, joka mahdollistaa ruuhkamaksujen käyttöönoton.

Hyvinkään valtuustossa käsiteltiin 14.9. valtion ja muiden sopimuskumppaneiden välistä neuvottelutulosta koskien MAL-sopimusta, jossa käsitellään maankäyttöä, asumista ja liikkumista. Kuntia sopimuksessa on 14 Uudellamaalla. Yksi näistä on Hyvinkää. Sopimuksessa on yhtenä kohtana, että valtio aloittaa ruuhkamaksujen mahdollistamista koskevan säädösvalmistelun, johon valmisteluun myös kuntien tulee osallistua. 

Valtuuston kokouksessa Hyvinkään perussuomalaiset esittivät, että valtuusto antaa velvoittavan ohjauksen valmisteluun osallistuville virkamiehille. Esityksen mukaan:  ”Hyvinkään kaupunki tuo valmistelutavoitteena esiin, ettei se tue ruuhkamaksun käyttöönottoa. Ruuhkamaksujen käyttöönotto ei ole tarpeellista. Se lisää työmatkalaisten veronmaksajien kuormitusta."

Asiasta jouduttiin äänestämään. Esitystä vastaan äänestivät keskusta, vihreät, vasemmisto sekä lähes kaikki SDP:n valtuutetut. Äänestystulos oli 28 esitystä vastaan ja 22 esityksen puolesta. Näin ollen Hyvinkään valtuuston vihervasemmistolainen enemmistö ei halunnut ohjata neuvotteluja ruuhkamaksujen kertakaikkiseksi vastustamiseksi.

Hyvinkään keskusta on pelästynyt, koska perussuomalaiset ovat tuoneet heidän äänestystulostaan julkisuudessa esille (Keskustan kirjoitus AP 7.11). Nyt he kertovat, että äänestys ja valtuuston tahtotilan osoittaminen oli merkityksetön ja siksi he eivät olleet mukana. 

En tiennytkään, että valtuuston omistajaohjaus virkamiehille on merkityksetöntä. Valtuuston, joka on kunnassa ylintä valtaa käyttävä toimielin, ilmaisee kaupungin tahtotilan ja se osoitetaan nimenomaan päätöksillä. 

Keskustalle sanoisin, että tahtotila osoitetaan äänestyskäyttätymisellä ja teoilla. Ei jälkikäteen mielipidekirjoituksilla ja selittelyllä sekä muiden puolueiden syyttelyllä. Pöytäkirjat esityksistä ja äänestyksistä löytyvät kaupungin nettisivuilta.

Vertailuna todettakoon, että vastaavassa tilanteessa esimerkiksi Kirkkonummen valtuusto hyväksyi MAL-sopimuksen valtuustokäsittelyssä yksimielisesti vastaavan kielteisen kannan ruuhkamaksuihin. Samalla ruuhkamaksuja vastustavalla kannalla ovat olleet Mäntsälän ja Sipoon kunnanvaltuustot. Asiasta on uutisoitu laajasti. 

Jos keskustaa kaduttaa oma äänestyskäyttäytyminen, kun asia tuli julkiseen keskusteluun, niin olisi varmaan reilua vaan myöntää se. 

Vai onkohan totuus Hyvinkään keskustan tahtotilasta kuitenkin sama kuin keskustapuolueen yleensä, eli hallitusohjelman kirjausten takana seistään ja liputetaan ruuhkamaksujen mahdollistamisen puolesta. 

 

Kommentoi kirjoitusta.

Poikavauva ympärileikattiin salaa, äidin kielloista huolimatta - voiko tämä olla laillista?

Keskiviikko 4.11.2020 klo 13:13 - Maria Asunta, Suomen Uutiset

Poikavauva ympärileikattiin vastoin äidin nimenomaisesta kieltoa. Suomen Uutiset haastatteli äitiä, joka kertoo perheensä koettelemuksesta sitä seuranneesta kymmenen vuoden oikeustaistelusta. Äiti esiintyy jutussa nimettömänä. Asiaa kommentoi myös lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri (ps.).

Muutaman kuukauden ikäisen poikavauvan äiti on kyläilemässä, kun äidinvaisto varoittaa häntä: kotona ei kaikki ole hyvin. Äiti rientää kotiin. Kylpyhuoneessa roikkuu märkiä froteelakanoita kuivumassa. Keittiön pöydällä näkyy särkylääkettä.

Äiti järkyttyy. Hän ymmärtää heti, mistä on kyse. Mies myöntää järjestäneensä salaa lapsen ympärileikkauksen äidin ollessa poissa.

Tapauksesta on aikaa kymmenisen vuotta, mutta trauma on yhä olemassa.

– Vauvan esinahka leikattiin pois keittiönpöydän päällä ilman anestesiaa ja vähäisin kivunlievityksin, äiti muistelee.

Rituaalileikkauksen suoritti arvostettu ylilääkäri ilman kunnollisia potilastietoja. Äidin mukaan hän ei ollut selvittänyt edes lapsen henkilöllisyyttä. Operaation käteishinta oli 200 euroa.

– Lapsen isä oli aiemmin painostanut minua myöntymään leikkaukseen, äiti muistelee.

– Olin sitä ankarasti vastustanut ja puhunut aiheesta neuvolassa. Tämän ei pitänyt olla mahdollista Suomessa ilman suostumustani.

Toimittaja Maria Asunta haastattelee äitiä (juttu jatkuu videon jälkeen):

Törmäyskurssilla ihmisoikeudet ja kulttuurisensitiivisyys
Tuona päivänä lapsen isä pidätettiin, ja äiti ja lapsi hakeutuivat sairaalaan. Nainen kertoo miehen uhonneen, ettei tuomiota tultaisi koskaan antamaan.

– Hän näytti minulle valokuvaa, jossa ylilääkäri poseerasi presidentti Tarja Halosen kanssa.

Vuosia myöhemmin tuli todistetuksi, että vauvan isä oli oikeassa. Syyttäjä ajoi tuomiota törkeästä pahoinpitelystä, mutta korkein oikeus linjasi toisin vuonna 2016. Moitittavana pidettiin sitä, että ympärileikkaus oli tehty ilman äidin lupaa. Lapsen isä sai pienen tuomion perusmuotoisesta pahoinpitelystä, lääkäriä ei tuomittu.

Tuomio oli äidin mielestä oikeusmurha, jossa lasten oikeudet olivat alisteisia isän lähtömaan perinteelle.

– Poikani kivuliaalle ympärileikkaukselle ei ollut mitään lääketieteellistä syytä. Uskontokaan ei perustellut rituaalia, lapsen isä oli kristitty. Ainoa syy oli kulttuurinen perinne.

Äiti sai tietää ylilääkärin tehneen monia vastaavia operaatioita ihmisten kodeissa.

– Hän toimi johtavassa asemassa vaikutusvaltaisessa perheiden asiantuntijajärjestössä, jolta esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tilasi selvityksiä ympärileikkauksiin liittyen.

Laki tarpeettomasta sukuelinkirurgiasta selkeyttäisi tilannetta
Äidin läpikäymä oikeusjuttu oli raskas prosessi. Vastaavia tapauksia on Suomessa ollut kolme. Korkein oikeus on tuonut esille, että ympärileikkaus voi olla pahoinpitely mutta on oikeuttanut leikkauksia, vaikka Suomessa mikään laki ei anna erityistä oikeutusta poikien rituaalileikkauksiin.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on jo nyt rikoslain vastaista, mutta toistaiseksi siitä ei ole annettu yhtäkään rikostuomiota. Tyttöjen ja naisten silpomista on syytä selkiyttää rikoslaissa, joten lakivaliokunta on laatinut kansalaisaloitteen pohjalta mietinnön asiassa. Valiokunta edellyttää, että hallitus tuo tarvittavat rikoslainmuutokset eduskuntaan vaalikauden aikana.

Mietinnössä on arvioitu myös poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta, koska siihenkin liittyy sääntelytarpeita, joita on syytä selvittää. Valiokunta ei kuitenkaan edellytä, että tältä osin eduskuntaan tuotaisiin muutosehdotuksia tämän vaalikauden aikana. Poikien osalta on jätetty kaksi vastalausetta. Toisessa kansanedustajat Antero Laukkanen (kd) ja Eva Biaudet (rkp) esittävät, että kaikki maininnat poikien osalta poistetaan. Perussuomalaiset puolestaan esittävät, että kaikki poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset kriminalisoidaan selkeästi jo tämän vaalikauden aikana.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja, varatuomari (ps) Leena Meri ei ymmärrä, miksi lapsia ei kohdella yhdenvertaisesti sukupuolesta riippumatta ja kielletä yksiselitteisesti kaikkia lapsiin kohdistuvia, turhia sukuelinleikkauksia.

– Minusta asia on juridisesti varsin selvä. Pojille ja tytöille ei tarvita omia lakeja. Kyse on enää tahdosta kohdella lapsia yhdenvertaisesti. Lapsien oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ajaa aikuisten halujen edelle.

Lääketieteelliset järjestöt eivät suosittele rutiininomaista ympärileikkaamista. Vielä niitä ei kuitenkaan ole kielletty missään maassa, joskin aihe on ollut viime vuosina esillä esimerkiksi Islannissa, Tanskassa, Saksassa ja Kaliforniassa.

Mutta mitä tapahtuu, jos laissa ei mainita poikia ollenkaan? Voiko Suomen hyvä lakihanke tyttöjen silpomisen rangaistavuuden selkiyttämiseksi jopa kääntyä poikia vastaan?

– Jos poikien asiaa ei vieläkään saada hoidettua, tähän tuskin tullaan pian palaamaan, Leena Meri epäilee.

Uskonnonvapaus päättyy siihen, mistä toisen ihmisen keho alkaa
Helsingin Sanomien mukaan 1,3 miljardia miestä eli joka kolmas mies maailmassa on ympärileikattu. Euroopassa noin 5–10 prosenttia pojista ympärileikataan, mutta Yhdysvalloissa operaation kokee yli puolet pojista.

Ympärileikkaukset ovat tärkeä osa juutalaisuutta ja islamilaista kulttuuria. Kyseessä on ikivanha ja vakiintunut käytäntö; arkipäiväistynyt tapa ja tottumus. Leena Meri muistuttaa, ettei uskonnonvapaus sulje pois lapsen oikeutta koskemattomuuteen. Uskonnonvapaus päättyy siihen, mistä toisen ihmisen keho alkaa.

– Juutalaisuus on rikas traditio, jonka ydinsanoma tuskin on poikien ympärileikkauksessa. Maailman muuttuessa keskustelu on päivitettävä 2020-luvulle. Lapsille tehtävä turha sukuelinkirurgia on pahoinpitelyä, Meri sanoo.

Hän muistuttaa monen muunkin vanhan tavan päivittymisestä nykyaikaan.

– Ennen vanhaan oli normaalia kurittaa lastaan ”koivuniemen herralla” ja uskoa siihen, että ”joka vitsaa säästää se lastaan vihaa”. Tämäkin asia on muuttunut ja lasten fyysinen kurittaminen on yksiselitteisesti pahoinpitelyä.

Antaisitko leikata tyttövauvaltasi klitoriksen hupun?
Rituaalileikkauksista on vaikeaa puhua. Haastatellun äidin mukaan ympärileikkaus on yhä tabu, eikä esimerkiksi sen vaikutuksista lapsen tulevaan seksuaalisuuteen keskustella tarpeeksi.

– Meistä kukaan ei haluaisi, että tyttäriltämme leikattaisiin pois klitoriksen huppu, eikä sellaista sallita tehtävän tytöille. Miksi suhtaudumme välinpitämättömästi siihen, että pojilta poistetaan peniksestä tuntoherkkyyttä lisäävä ja suojaava osa?

– Kyseessä ei ole ”pikkunipsaisu”, kuten monet ajattelevat, äiti korostaa ja kertoo operaation riskeistä; arpeutumisesta, tulehduksista, verenvuodosta ja kuoliosta.

Äiti viittaa klinikkaolosuhteissa leikattujen vauvojen kuolemiin esimerkiksi Britanniassa ja Norjassa. Erään tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa kuolisi ympärileikkauksiin yli sata poikalasta vuosittain.

– Yksikin kuollut lapsi on liikaa. Onko Suomessakin jonkun lapsen kuoltava, jotta aiheesta alettaisiin keskustella?

Vaikka leikkaukset yleensä sujuvat komplikaatioitta, näkee äiti silti väistämättömän haitan.

– Lapselta viedään oikeus kasvaa ehjänä. Jokaiselle kuuluu oikeus päättää itse niinkin henkilökohtaisesta asiasta kuin omista sukupuolielimistään.

Ihmisiä on valistettava ilman vastakkainasettelua
Suomessa ympärileikattiin noin 2 000 poikalasta vuonna 2010 vedoten lääketieteellisiin syihin. Suomen Lääkäriliiton mukaan sairaustilastojen perusteella laskennallinen tarve olisi ollut noin 300. Muslimien määrän kasvu on lisännyt rituaalileikkausten kysyntää, ja siihen on jo reagoitu yksityisessä terveydenhuollossa.

Haastateltava äiti ei usko olevansa ainoa vanhempi, jota on painostettu suostumaan rituaalileikkaukseen.

– Vanhemmilla ei aina ole tietoa siitä, miten tärkeä esinahka on ja mitä haittaa leikkauksesta voi olla. Edes neuvoloissa ei valisteta.

Rituaalileikkausten taustalla näyttäisikin olevan myös tietämättömyyttä ja yhteisön painostusta.

– En kritisoi ihmisiä, vaan tätä perinnettä, koska se yksinkertaisesti ei sovi yhteen nykyisen koskemattomuuskäsityksen kanssa, äiti sanoo.

– Tahdon, että asiasta keskustellaan kiihkottomasti, järjen eikä uskon pohjalta, aivan kuin me keskustelemme muistakin seksuaalioikeusasioista 2020-luvulla.

Uskomukset päivittymässä nykyaikaan
Vaikka poikien ympärileikkaukset ovatkin ”sokea piste tiedostuksessa”, on normi muuttumassa maailmalla. Yhdysvalloissa liberaalit piirit ja monet lastenlääkärit ovat kyseenalaistaneet ympärileikkausten tarpeellisuutta. Vastustusta on noussut myös juutalaisyhteisöiden sisältä.

Suomessa esimerkiksi Lääkäriliitto ja Sexpo-säätiö ovat vastustaneet lapsiin kohdistettavaa sukuelinkirurgiaa, johon ei ole akuuttia lääketieteellistä syytä. Ympärileikkauksia on vastustettu myös Vasemmistoliiton miespoliittisessa työryhmässä ja Vihreässä liitossa. Lastensuojelun keskusliitto ja lapsiasiavaltuutettu ovat puhuneet asiasta.

Asia on siis yhteinen.

– Yhteiskunnan tahtotilan tulee olla sellainen, että suojellaan yhdessä kaikkia lapsia, äiti sanoo.

Hän kannustaa keskustelemaan asiasta toisia kunnioittavalla tavalla siitä huolimatta, että poikien ympärileikkaukseen liittyy häveliäitä, kiusallisia, mystisiä ja myös esteettisesti turhamaisia piirteitä.– Leikkaus voidaan aina tehdä pojalle sitten, kun hän itse kykenee siitä päättämään. Jos hän aikuisena, omaan kehoonsa ja seksuaalisuuteensa tutustuneena, ei haluakaan luopua esinahastaan, niin päätös jättää leikkaus tekemättä oli oikea.

Äidin tarina on alun perin julkaistu Ylen MOT-ohjelmassa vuonna 2012.

Kommentoi kirjoitusta.

Leena Länsi-Uudellamaalla 1.11.

Torstai 29.10.2020 klo 7:32

FB_Leena_ja_Riikka_LU.png

1 kommentti .

Ei laillisteta laitonta

Keskiviikko 28.10.2020 klo 15:24

Sisäministeriö valmistelee Ohisalon johdolla laittomasti maassa olevien oleskeluluvan saamista. Toisin sanoen Ohisalo haluaa tehdä laittomasti maassa olevien oleskelusta laillista.

Tämä romahduttaa koko Suomen turvapaikkajärjestelmän pohjan, kun päätöksillä ei ole enää mitään väliä. Kuvitelkaa, että minut tuomittaisiin oikeudessa jostakin laittomasta ja vaan ilmoittaisin, että en minä nyt tee kuten oikeus määrää ja oikeus sanoisi vaan, että no ei sitten. Ei se niin menisi. Minut otettaisiin kiinni ja laitettaisiin säilöön eli vankilaan.

Näin tulee myös kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kanssa toimia: jos palautusta ei voida tehdä, laittomasti maassa oleva otetaan kiinni ja laitetaan säilöön, kunnes palautus voidaan tehdä. Arvostelijat ovat tuoneet esille ihmisten oikeuden vapaaseen liikkuvuuteen. Tämä toteutuu, kun ihminen palaa kotimaahansa.

2 kommenttia .

Kuntaveronkorotus - kuka esitti milloin ja mitä?

Lauantai 24.10.2020 klo 10:13 - Julkaistu Aamupostissa 22.10.

Hyvinkään perussuomalaisille on tärkeintä,että kuntavero ei nouse riippumatta siitä kuka esityksen tai ajatuksen on esittänyt. Korotus käy kuntalaisen kukkarolle rankasti ja syö ihmisten ostovoimaa sekä vaikeuttaa arjessa selviämistä.

Silti on pakko puuttua keskusteluun, jota Aamupostissa erityisesti kokoomus on käynyt, sillä tuntuu, että kokoomuksella ”muisti pätkii”.

Aamupostissa (AP 10.10)kokoomus kiivaasti kertoi, että kuntaveroprosenttia ei tule nostaa ja että he ovat tätä esittäneet jo kestävän talouden ohjelmaa hyväksyttäessä. Sittemmin kokoomuksen Kokko toi tekstiviestipalstalla esille, että kokoomus esitti myös kuntaveron korotusta 0,25 %:n. (AP 19.10).

Otetaanpa pieni kertaus kaupunginhallituksen 1.6.2020 kokouksesta, jossa tuota kestävän talouden ohjelmaa ensimmäisen kerran virallisesti käsiteltiin kaupunginvaltuuston 15.6. pidettyä kokousta varten.

Tuohon kokoukseen tuotiin virkamiesesityksenä yllättäen veronkorotusesitys muutama päivä ennen kaupunginhallituksen kokousta. Tästä olen kirjoittanut aamupostissa kesäkuussa seuraavasti:

”Esityslista kaupunginhallituksen kokoukseen julkaistiin 28.5.2020. Yllättäen sinne oli ilmestynyt Keusoten säästötavoite, josta oli leikattu noin 3,8 miljoonaa. Eli kevään neuvotteluissa esillä ollut n. 4,5 miljoonan säästötavoite oli pudonnut muutamia päiviä ennen kaupunginhallituksen kokousta 870 000 euroon, mikä on tuonut esitykseen täytenä yllätyksenä veronkorotustarpeen 4,4 miljoonaa eli 0,5 %.”

Kaupunginhallituksen kokouksessa 1.6. esitin, että veroprosentti päätetään syksyn budjettikäsittelyissä normaalein tavoin uuden valmistelun pohjalta siten, että asia valmistellaan päätöksentekoon ajankohtaisilla tiedoilla. Asia ei ollut ratkaisukypsä talouden tilanteen koko ajan muuttuessa. Esityksessä ensisijainen tavoite oli, ettei kuntaveroa koroteta. Kokoomus ei kannattanut esitystäni. Esitin saman valtuustossa. Kokoomus ei esitystä sielläkään ryhmänä kannattanut.

Eli perussuomalaiset on ollut ainoa puolue,joka on johdonmukaisesti jokaisessa äänestyksessä halunnut, että kuntaveron korotus päätetään vasta kun talouden koko kuva on tiedossa, ja että korotusta ei tule tehdä.

Leena Meri
Kansanedustaja (ps)
Kaupunginhallituksen varaj
kaupunginvaltuutettu

Kommentoi kirjoitusta.

Vankien "omien lomien" loputtava - lakialoite luvattomista poistumisista rikoslakiin

Tiistai 20.10.2020 klo 15:28 - Leena Meri

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on jättänyt lakialoitteen vankien luvattomien poistumisien kriminalisoimisesta.

Tällä hetkellä rikoslaissa vangin pakenemiseksi katsotaan tilanteet, joissa vanki poistuu suljetusta vankilasta tai valvonnasta. Avolaitoksessa tai lomalla vanki ei välttämättä ole valvonnassa.

- Nyt vangit saavat luvattomasta poistumisesta tai lomalta palaamatta jättämisestä korkeintaan kurinpidollisen rangaistuksen. Kurinpidollista rangaistusta ei voida kuitenkaan pitää riittävänä seuraamuksena tekoon nähden eikä tarkoituksenmukaisena luvattomien poistumisten ennaltaehkäisyn kannalta. 

- Lakialoitteella haluan korjata tämän epäkohdan, että vanki voi itse päättää olla palaamatta vankilaan tai avolaitokseen. Teko on verrattavissa vankilasta karkaamiseen, joten teko tulee rankaista rikoksena, Meri perustelee.

Rikosseuraamuslaitoksen omien tietojen mukaan karkaamiset tai sen yritykset ovat vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Rikosseuraamuslaitos kertoo, että pakojen ennaltaehkäisemiseksi jokainen pako analysoidaan tarkkaan. Vuonna 2019 suljetusta laitoksesta karkasi 6 vankia, kun taas avolaitoksista poistui luvatta 45 vankia. 

Hyvinkään ampujan karkumatka

Hyvinkäällä asuva Meri kertoo lakialoitteen saaneen kimmokkeen viime perjantaina uutisoidusta tapauksesta, jossa avolaitoksessa ollut vanki jätti palaamatta vankilomalta. Kyseessä on Hyvinkäällä vuonna 2012 kahdesta murhasta ja useasta murhan yrityksestä tuomittu henkilö.

- Vankilaan palaamatta jättämisen rankaiseminen lisäksi pitää olla todella tarkka millaisia vankeja avolaitoksiin ylipäätään siirretään tai keitä lomille päästetään. Osa vangeista on edelleen uhka muiden ihmisten terveydelle ja hengelle, Meri muistuttaa. 

Kurinpidolliset rangaistukset säilytettävä rinnalla

- Näiden omien lomien kriminalisoinnin ei pidä poistaa kurinpidollisia seuraamuksia. Kurinpidollisia seuraamuksia ovat varoitus, eräiden oikeuksien menettäminen ja yksinäisyysrangaistus. Vanki voidaan myös siirtää takaisin suljettuun vankilaan avolaitoksesta.

- Nämä seuraamukset toteutetaan välittömästi, kun vanki on taas kiinniotettuna. Myöhemmin tuomioistuin käsittelee rikosasian ja antaa siitä uuden tuomion, Meri kertoo.

 

Leena Meri
Kansanedustaja, lakivaliokunnan puheenjohtaja
050 513 2330
leena.meri@eduskunta.fi

Kommentoi kirjoitusta.

Tiet auki ja pyörät pyörimässä

Perjantai 9.10.2020 klo 12:59 - Leena Meri

Monet kunnat ovat antaneet Uudellamaalla selkeän viestin: ei tietulleille. Hyvinkäällä käsittelimme asiaa muutama viikko sitten valtuustossa. Perussuomalaiset esittivät, että Hyvinkää ei halua ottaa minkäänlaisia ruuhkamaksuja käyttöön. Hävisimme äänestyksen niukasti.

Ymmärrän, että vihervasemmisto kannatti tietulleja ja lisää veroja - mutta että keskusta! Keskusta, joka mukamas haluaa pitää koko Suomen asuttuna, kannatti tietulleja. Keskusta haluaa siis laittaa maaseudulla asuvan autoilijan maksamaan vihervasemmistolaista politiikkaa.

Kysyin ministeri Matti Vanhaselta eduskunnan kyselytunnilla aikooko hän valtion kirstunvartijana peruuttaa tämän rahankeräyshankkeen. Vanhanen piti kynsin ja hampain kiinni demareiden vihreästä hallitusohjelmasta.

Vanhanen myös väitti, että mitään valmisteluita asiasta ei ole vielä käynnissä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä vasta äskettäin valtio edellytti, että Helsingin seudun alueella kehitetään tietulleja HSL:n kanssa. HSL on kuntayhtymä, johon kuuluu vain 9  kuntaa Uudenmaan 26 kunnasta. HSL:n hallituksessa Helsingillä on yksinään 49% osuus. Eli todellisuudessa tällä asemallaan Helsinki tulee päättämään tietullit muiden kuntien puolesta.

Sanoivat ministerit mitä hyvänsä, tietullit ovat suunnitteilla ja kovaa vauhtia tulossa. Autottomasta Suomesta haaveilevien vihreiden unelman takuumiehenä toimii Suomen Keskusta.

Sillä todella on väliä, mitä äänestää. Perussuomalaiset pitäisivät tiet auki ja pyörät pyörimässä.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »