Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

topi.anttila@eduskunta.fi

p. 050 401 8107 (Topi)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:688456 kpl

Nato-päätöksenteossa tulee olla laaja yhteinen tahtotila

Torstai 10.3.2022 klo 13:47

Suomen uutisten juttu 9.3:

Kansanedustaja Leena Meri sanoo, että perussuomalaisissa on valmiutta vastata nopealla aikataululla Suomen turvallisuuspolitiikan uusiin kysymyksiin. Hallitus on lähiviikkoina antamassa eduskunnalle uuden selonteon, jossa käsitellään myös Natoa, jonka jälkeen eduskunnan päätöksiä voitaneen odottaa nopeastikin. – Vaihtoehdot ovat nyt pöydällä. Tärkeintä on, että vaihtoehtoja ei jäädä hieromaan ikuisuuksiin, sillä kansalaiset odottavat päätöksiä, Meri sanoo.

Suomen, kuten koko Euroopan, turvallisuuspolitiikka on liikkeessä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäjä on myös vastikään julkaissut listan epäystävällisistä maista, ja Suomi on mukana listalla.

Ylen aamuohjelmissa tänään haastateltavana ollut perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri myöntää, että Venäjä on uhka Suomelle.

– Kuvitelmat Venäjästä ja myös ajatukset mahdollisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa ovat muuttuneet. Kuten presidentti Sauli Niinistökin totesi aiemmin: naamiot on laskettu. Todellinen Venäjä on nyt paljastunut.

Venäläisillä on Suomessa paljon kiinteistöomistusta. Meri huomauttaa, että Venäjällä riittää tekosyitä aggressiolle.

– On huomioitava Venäjän johdon ajatukset siitä, että esimerkiksi hyökkäystä Ukrainaan on perusteltu sillä, että Ukraina sortaisi venäläisväestöä, jota Venäjän täytyy suojella. Tämäntyyppiset asiat ovat aina yhteydessä kiinteistöomistuksiin. Kuten Ukrainassa huomattiin, Venäjä voi siis tällaisessa tilanteessa kokea, että sillä on etuja puolustettavana.

Rajaturvallisuutta vahvistettava hybridioperaatioilta

Meri muistuttaa, että Ukrainan sotatila on myös lisännyt hybridioperaatioiden uhkaa, joihin tulisi varautua ennakoivasti lainsäädäntöuudistuksilla. Joillakin uudistuksilla alkaa olla jo kiire, sillä lainsäädännössä on edelleen aukkoja.

Ensisijaisena Meri nostaa esille rajaturvallisuuden.

– Esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmismassoja pyritään lähettämään rajan yli, vielä tällä hetkelläkään laki ei mahdollista sitä, että raja suljetaan. Riippumatta sotilaspoliittisista ratkaisuista tämäkin asia tulisi nyt arvioida huolella uudestaan.

Useiden viimeaikaisten kyselyiden perusteella Naton kannatus on kasvanut kansalaisten keskuudessa ja myös eduskunnassa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myös ilmoitti viime viikolla Yhdysvaltojen-vierailunsa yhteydessä, että Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyö tulee jatkossa tiivistymään prosessinomaisesti, jossa prosessissa mukana on muitakin Pohjoismaita.

Ratkaisuja ei enää hierota ikuisuuksiin

Naton ohella esillä on pidetty myös kysymystä, riittääkö Suomelle Lissabonin sopimuksen mukaiset EU-turvatakuut, jotka velvoittavat jäsenvaltioita avunantoon tilanteessa, jossa johonkin toiseen EU-maahan kohdistuu aseellinen hyökkäys.

Eräänlaisen kolmannen tien, eli pohjolan yhteisen puolustuksen joko pysyvänä ratkaisuna tai matkana Natoon, on nostanut esille ulkopolitiikan asiantuntija Mika Aaltola. Kyse on siis siitä, että Yhdysvallat, Suomi ja Ruotsi ovat aloittaneet prosessin kohti uutta puolustus- ja turvallisuussopimusta, joka lisää maiden yhteistyötä pohjolan alueella.

Meri korostaa, että perussuomalaisissa on valmiutta vastata hyvinkin ripeästi Suomen turvallisuuspolitiikan uusiin kysymyksiin.

– Vaihtoehdot ovat pöydällä. Tärkeintä on nyt, että vaihtoehtoja ei jäädä hieromaan ikuisuuksiin, sillä kansalaiset odottavat päätöksiä.

Hallitus on lähiviikkoina antamassa eduskunnalle uuden selonteon, jossa käsitellään myös Natoa, jonka jälkeen päätöksiä voitaneen odottaa nopeastikin.

– Hallituspuolueet varmaankin tietävät tästä paremmin, minkä jälkeen eduskunnassa on periaatteessa mahdollisuus saada valiokunnissa mietintöjä valmiiksi jopa viikoissa. Kyse ei siis ole siitä, etteikö eduskunnan tahtotilaa saada selville. Samalla näin tärkeässä asiassa on tietysti kuunneltava tarkalla korvalla kansalaisia, sillä meidät on valittu eduskuntaan kansaa varten, Meri painottaa.

Vahvuutena maanpuolustustahto ja hyvä puolustuskyky

Meri korostaa, että Nato-päätöksenteon taustalla ja edellytyksenä tulee olla laaja yhteinen tahtotila, jonka ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa kaikkien 200 kansanedustajan yksimielisyyttä.

Meri muistuttaa, että Suomen turvana tälläkin hetkellä ovat edelleen vahvat puolustusvoimat, joihin viime vuosina on myös panostettu huomattavasti.

– Meillä on edelleen vahvuutena maanpuolustustahto ja hyvä puolustuskyky, jota ei ole ajettu alas.

Ukrainan kriisin keskellä EU suunnittelee ottavansa yhteistä velkaa energia- ja puolustushankkeisiin, eli kyseessä olisi jälleen uusi elvytyspaketti. Asian käsittely on kuitenkin vielä kesken.

Perussuomalaiset ei tue uusia EU-tulonsiirtoja, mutta Meri esittää yllättävän näkökulman.

– Kun ajatellaan, että olemme EU:n ulkorajavaltio, mahdollisesti myöhemmin myös Nato-ulkorajavaltio, niin voisiko Suomi kerrankin olla puolustushankinnoissa nettosaaja? Henkilökohtaisesti voisin kannattaa sitä, että Suomi saisi EU-rahaa Suomen puolustushankintoihin.

Kommentoi kirjoitusta.

Natosta ja Suomen turvallisuudesta

Torstai 3.3.2022 klo 12:51

Sosiaalisessa mediassa ja ihmisten kesken keskustelu käy osin kiivaana. Natoon vai ei ? Vai jotain muuta? Kierrokset käy joissain keskusteluissa ihan älyttömällä tasolla. Ollaan lähes ilmiriidoissa.
Asiassa on monta puolta punnittavana ja se vaatii huolellista arvioita eikä sellaisia päätöksiä tehdä yhdessä viikossa eikä varsinkaan paniikin vallassa ja kamalassa kiireessä.
Tärkeintä minulle on saada tietoa ja arvioita miten Suomi voidaan pitää mahdollisimman turvallisena ja pois sodista. Onnistuuko se millään päätöksellä - siitä ei voida koskaan saada täydellistä varmuutta. Se on pakko tunnustaa.
Tähän kysymykseen ei ole siis olemassa lopullista oikeaa vastausta, sillä se edellyttäisi, että olisi kristallipallo, josta voisi katsoa mitä tämän päivän päätökset vaikuttavat tulevaisuuteen. Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen johdon ja erityisesti tasavallan presidentin osaaminen ja arviot asiassa ovat ensiarvoisen oleellisia.
Mediat kyselee kiihtyvällä vauhdilla kansanedustajilta mennäänkö Natoon vai ei? En ole vastannut näihin kyselyihin, koska tilannetta arvioidaan ensin ja päätösten aika on vasta sen jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta.

Hallituksen ihmisoikeuspoliittinen selonteko sivuuttaa suomalaisten vaikeudet ja oikeudet

Keskiviikko 16.2.2022 klo 15:33

Pidin perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunnassa käsiteltiin valtioneuvoston ihmisoikeuspoliittista selontekoa. Selonteko, joka oli noin sata sivua pitkä, keskityttiin universaaleihin ihmisoikeuksiin. Ulkomaiden vähemmistöryhmät, Suomen kehitysavun kunnianhimoiset tavoitteet ja globaalit ongelmat tuli hienosti käsitellyksi.

Sen sijaan hallitus ei keskittynyt vakaviin kotimaisiin ongelmiin: oikeudenkäyntien venymiseen, vanhustenhoidossa tapahtuviin laiminlyönteihin tai vaikkapa lasten- ja nuorten pahoinvointiin. Hallituksen resurssit ovat siis käytetty kaikkien muiden asioiden edistämiseksi, kuin suomalaisten hyvinvoinnin ja perusoikeuksien parantamiseen.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro tekstinä:

Keskustelemme valtioneuvoston ihmisoikeuspoliittisesta selonteosta. Selonteon mukaan Suomi edistää aktiivisesti muun muassa ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen, demokratian, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista kansainvälisesti. Suomen kehityspolitiikan tavoitteena on esimerkiksi vahvistaa oikeuslaitoksen toimintakykyä, julkishallinnon läpinäkyvyyttä sekä kansalaisyhteiskunnan vaikutusmahdollisuuksia.

On tärkeää, että Suomi osaltaan edistää ihmisoikeuksia, oikeuslaitosten toimintakykyä sekä demokratian toteutumista kansainvälisellä yhteistyöllä – rahallisen kehitysavun jakamisessa on myös parannettavaa, sillä maailmanpankin selvityksen mukaan varoja valuu edelleen veroparatiiseihin ja korruptioon.

Ei kuitenkaan pidä unohtaa, että myös Suomen sisällä on ongelmia perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi valtiopäivien avajaisissa pitämässään puheessa muutama viikko sitten: ”On havahduttu siihen, että ihmisoikeuskeskeisyyttä on myös omien kansalaisten varjelu pahalta.”

Onkin hämmentävää, kuinka vähän selonteossa keskitytään Suomen omiin perus- ja ihmisoikeusongelmiin.

 

Suomalaisten oikeusturva vaarantunut

 

Oikeudenkäyntien viivästyminen on pitkään ollut ongelma Suomessa. Riita-asian käsittely saattaa kestää oikeuslaitoksessa vuosikausia. Rikosasiassa juttu saattaa seistä poliisin ja syyttäjän pöydällä useamman vuoden, ennen kuin koko asia ylipäätään edes etenee tuomioistuimeen asti. Oikeuslaitoksen perusrahoituksen puute aiheuttaa kestämättömiä ongelmia oikeusturvan toteutumisessa ja valtavasti inhimillistä kärsimystä.

 

Perheiden ja lasten hyvinvointiin pitää panostaa enemmän

 

Perheissä tapahtuva lähisuhdeväkivalta on Suomessa ongelma. Uhreja ovat usein myös perheen lapset, vaikka käytetty väkivalta ei heihin aina suoranaisesti kohdistuisikaan. Lasten ja nuorten pahoinvointi on kasvava huoli.

Samaan aikaan vanhustenhoidossa tulee jatkuvasti ilmi puutteita perushoitoon ja hyvinvointiin liittyen. Lakisääteisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä on Suomessa merkittäviä puutteita, ja usein hoitoon pääsee vasta pää kainalossa. Vammaisten henkilöiden yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet eivät toteudu.

Hallituksen tulee kiinnittää huomiota suomalaisen oikeusvaltion ja perusturvan toteutumiseen sekä varmistaa riittävä rahoitus ja resurssit oikeusturvan aidoksi toteutumiseksi.

 

Hallitus laittaa muiden maiden kansalaiset etusijalle

 

Aikaisemmissa ihmisoikeuspoliittisissa selonteoissa vuosina 2009 ja 2014 on käsitelty selvästi systemaattisemmin ja kattavammin perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista nimenomaan myös Suomessa.

Nyt annetussa selonteossa kotimaiset ihmis- ja perusoikeusongelmat ovat edellä manituin tavoin jääneet sivurooliin, ja selonteossa on keskitytty kertomaan, kuinka me vaikutamme oikeusvaltioon ja ihmisoikeuksiin maailmalla. Suomen sisällä tunnettuja perus- ja ihmisoikeusongelmia ei analysoida eikä tavoitteita niiden ratkaisemisen suhteen aseteta. Kyseessä on selkeä ideologinen valinta.

Näyttää siis jälleen kerran siltä, että hallituksen maailmankuvassa koko muu maailma tulee ensin ja suomalainen sitten, jos aikaa jää.

 

Sananvapaus on demokratian kulmakivi

 

Lopuksi kiinnitän huomiota sananvapauden tilaan Suomessa. Sananvapaus on keskeinen perus- ja ihmisoikeus.

Viime aikoina on puhuttu paljon vihapuheesta, ja myös tässä selonteossa todetaan Suomen toimivan johdonmukaisesti vihapuheen poiskitkemiseksi. Vihapuheesta puhuttaessa pitäisi kuitenkin pitää erillään sallittu vihainen puhe ja laiton rikokseen yllyttävä puhe. Laittoman puheen ja vihaisen puheen välistä rajaa hämärtämällä pyritään eri mieltä olevien vaientamiseen, mitä on pidettävä erittäin vaarallisena kehityksenä demokraattisessa valtiossa.

Kysymys siitä, minkälaista puhetta on syytä pitää laittomana erityisesti kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevilta osin, on olennainen, ja perussuomalaisten mielestä pykälää olisikin täsmennettävä koskemaan vain selkeästi rikoksella uhkaamiseen tai yllyttämiseen. Voimassa oleva pykälä ei ole täsmällinen eikä tarkkarajainen, eivätkä ihmiset voi varmuudella ennakoida, mitkä heidän puheistaan voivat joutua rikosprosessin kohteeksi.

Perussuomalaiset esittävät, että hallitus turvaa sananvapauden toteutumisen Suomessa ja korjaa rikoslakia perussuomalaisten esittämällä tavalla.

Kommentoi kirjoitusta.

Vierailin Sanna Ukkola livessä 14.2. Alfa TV:llä

Keskiviikko 16.2.2022 klo 10:19

Vierailin  Sanna Ukkolan keskusteluohjelmassa alkuviikosta. Keskustelimme mm. Ylen puolueellisuudesta, vaikuttaa että verorahoitteinen Yle toimii vihervasemmiston äänitorvina, tasapuolisuudesta piittaamatta.

Suomen Uutiset kirjoitti keskustelusta uutisen:  Ex-toimittajan mielestä Yleisradiossa ei ole agendajournalismia – Leena Meri moittii Yleä yksipuolisista sisällöistä: ”Puututaan enimmäkseen tietyntyyppisiin asioihin” - Suomen Uutiset

 Ylen toimittajista suuri osa on punavihreitä, eikä puolueaktiivisuus voi olla näkymättä Ylen sisällöissä. Tekijänoikeuksiin vedotaan silloin, kun Ylen agendan paljastavia videoita vaaditaan poistettavaksi netistä.

 Yle tykkää pitää esillä tiettyjä aihealueita, kuten intersektionaalinen feminismi ja ilmastonmuutos, ja jopa sitä, että ilmaston pelastamiseksi ei pitäisi hankkia lapsia. Perinteinen suomalainen elämä, kuten vaikka maaseudulla eläminen, tuntuu jäävän Ylen ohjelmistossa vähemmälle.

Puolueellisuus näkyy Ylellä paitsi tiettyjen aiheiden preferoimisessa ja ylikorostamisessa, myös joidenkin toisten aiheiden sivuuttamisena tai väheksymisenä.

jätimme viime viikolla hallituksen vastattavaksi välikysymyksen rajusti nousseiden polttoaineiden ja sähkön hintojen vuoksi. Välikysymyksessä ovat oppositiopuolueista mukana myös KD ja Liike Nyt. Yle ei saapunut paikalle välikysymystä koskevaan tiedotustilaisuuteen, missä olivat läsnä useimmat muut Suomen suurimmat mediat..

Yle kyllä lopulta kirjoitti välikysymyksestä: Välikysymystä koskevassa artikelissa Yle valitsemiensa ”asiantuntijoiden” suulla vihjailee, että polttoaineveron alentaminen ei kannata, koska se ”hyödyttäisi etenkin hyvätuloisia”.

Kommentteja ei voinut pitää yllättävinä, koska toinen Ylen käyttämistä asiantuntijoista oli vihreiden ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen ja toinen vihreästä ajattelustaan tuttu tutkija Marita Laukkanen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta Vattista.Sidoksista vihreiisiin ei kerrottu, vaan Tynkkynen esiintyi asiantuntijan tittelillä.

Sellaista puolueetonta uutisointia..

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaiset vaatii hallitukselta toimia- ilmastotoimien hintalappu on sietämättömän suuri

Keskiviikko 9.2.2022 klo 14:57

Perussuomalaiset tekevät  yhdessä Kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kanssa välikysymyksen energia- ja polttoainehinnoista. Euroopan unionin hiilineutraalisuustavoite on asetettu vuoteen 2050, mutta Suomi on asettanut EU:n kilpailijamaita tiukemman tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Sen päätöksen vaikutukset yhdessä maailmanmarkkinahintojen nousun kanssa tuntuvat nyt suomalaisten kotitalouksien ja autoilijoiden lompakoissa.

Pakollisten arkikulujen räjähdysmäinen kasvu tuntuu erityisesti pieni- ja keskituloisissa kotitalouksissa. Kun kodin lämmittäminen ja autolla töihin kulkeminen vie entistä suuremman osan perheiden rahoista, niin tavalliset suomalaiset ovat pulassa. Sisällä ollaan toppatakit päällä, kun sähkölaskun suuruus hirvittää. Tuhansissa kodeissa joudutaan tinkimään siis perusasioista, koska hallitus on linjannut Suomen olevan ilmastotoimien edelläkävijä.

Välikysymyksessä tuodaan esille ilmastotoimien hintalappua. Tänä vuonna energiakriisi tulee aiheuttamaan kotitalouksille arviolta 1,6 miljardin lisälaskun, joka leikkaa 1,6 prosenttia suomalaisten ostovoimasta. EU:ssa valmisteilla oleva ilmastopaketti (Fit for 55) tulee aiheuttamaan jopa miljardin euron kustannuskasvun Suomelle elintärkeälle meriliikenteelle, ja sama paketti tulee kasvattamaan kotitalouksien ja yritysten sähkölaskuja noin 400 miljoonalla eurolla.

 On täysin järjetöntä, että suomalaisten yritysten kilpailukyky romutetaan kilpailijamaita tiukemmilla ilmastotoimilla. Lisäksi olemme saaneet surullisena seurata myös ilmastotoimien vaikutuksesta suomalaiseen maatalouteen, siellä kustannukset ovat tuplaantuneet edellisvuodesta. Nykytilanne vaarantaa Suomen omavaraisuuden, kun maatalousyrittäjät ovat vaarassa ajautua konkurssiin.

 Hallituksen pitää tulla järkiinsä, ja puolustaa suomalaisten etua. Erityisesti odotan toimia keskustalta, joka väittää olevansa maaseudun puolustaja mutta on silti hyväksynyt kaikki vihervasemmiston haitalliset päätökset, jotka ajavat nyt suomalaisen ruuantuotannon ahdinkoon.

 Välikysymyksellä vaadimme hallitukselta nopeita toimia suomalaisten auttamiseksi. Nyt ei ole aikaa perustaa työryhmiä tutkimaan tilannetta eikä kehittää raskaita tulonsiirtomekanismeja, vaan energia- ja polttoaineverojen lasku tulee toteuttaa nopeasti ja sen tulee näkyä suoraan bensapumpulla ja sähkölaskussa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: välikysymys, polttoaine, energia

Digipalvelusäädöksen myötä olet syyllinen vihapuheeseen, kunnes toisin todistat

Torstai 27.1.2022 klo 12:43

EU:ssa valmistellaan niin sanottua digipalvelusäädöstä, jonka tavoitteena on puuttua vihapuheeseen ja disinformaatioon laatimalla ”yleiset säännöt turvalliselle verkkoympäristölle”. Tämän toteuttaminen jää verkkoalustojen vastuulle, joiden pitää itsesensuurina poistaa vääränlainen sisältö. Sitä asetuksessa ei ole kovinkaan tarkasti säädetty, mistä ylipäätään ”kielletyssä vihapuheessa” on kyse.

- Vihapuheen tai disinformaation käsitettä ei ole täsmällisesti määritelty asetusehdotuksessa, jolloin herää ajatus, onko tulevaisuudessa esimerkiksi ”kunnianhimoisen ilmastotavoitteen” tai muun viherpesun kritisointi tai muu poliittinen mielipide kiellettyä vihapuhetta.

- Sananvapauden kannalta on hälyttävää, että verkkoalustan tehtävä on tulkita lakia ja viestin loukkaavuutta tai totuudenmukaisuutta. Asetusehdotuksen mukaan kuka tahansa voi toimia sisällön ilmiantajana ja verkkoalusta toimii sitten tuomarina. Ja sisällön ei tarvitse olla edes laitonta, vaan sisällön poistaminen voidaan perustella esimerkiksi sillä, että se on ”poliittista tai terveydellistä disinformaatiota”.

 Asetuksen mukaan jää sensuroiduksi tulleen tehtäväksi vaatia oikaisua sensuuripäätökseen.

-Toisin sanoen olet syyllinen, kunnes toisin todistetaan. Jo nykyisellään some-alusta voi toki poistaa sisältöä suhteellisen mielivaltaisesti, mutta asetuksen voimaantultua ne olisi velvoitettuja siihen.

Sananvapauden rajat entistä epäselvempiä 

Perussuomalaiset vastustivat ehdotusta, kun eduskunta muodosti asiasta Suomen kannan. Myös perussuomalaisten mepit Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen äänestivät asetusta vastaan EU-parlamentissa, siitä huolimatta asian valmistelu jatkuu.

Seuraavana EU parlamentin hyväksymä digipalvelusäädös käsitellään jäsenmaiden ministereistä koostuvassa neuvostossa. Jos ja kun neuvosto hyväksyy asetuksen, sananvapauden rajat tulevat olemaan nykyistäkin epäselvemmät.

-Suomen rikoslaista ja sananvapaudesta päättämisen pitää kuulua kansalliseen päätäntävaltaan. Silti Suomen eduskunnan suuri valiokunta oli tässäkin asiassa valmis luovuttamaan päätäntävallan Eurooppaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: digipalvelusäädös, vihapuhe, sananvapaus

Miten bensanhinta ja kehitysapu liittyy aluevaaleihin?

Perjantai 21.1.2022 klo 10:43

Miksi perussuomalaiset puhuvat kehitysavun kuluista tai laittomasti maassa olevien palveluista aluevaalien yhteydessä?

Miksi emme puhuisi, koska lopulta kyse on samoista resursseista ja rahat otetaan samasta rahapussista. Rahan käyttäminen kehitysapuun ja sote-palveluiden tarjoaminen laittomasti maassa oleville on pois suomalaisten saamista palvelusta. Näiden maksaja on suomalainen työntekijä, eläkeläinen ja yrittäjä veroillaan.

Muut puolueet tuntuvat pitävän Suomea niin rikkaana maana, että meillä on varaa roiskia varoja eteläisiin EU-maihin erinäisin tukipaketein ja kehitysapuna maailmalle. No, miksi suomalaisen sairaanhoitajan täytyy miettiä, riittääkö palkka edes perheen välttämättömiin perusmenoihin? Niin sote- kuin myös muiden alojen työntekijät käyttävät pahimmillaan parin työtunnin tulot pelkästään siihen, että pystyy kulkemaan työmatkansa. Kalliit kustannukset koskevat myös sotealan kalustoa - ei paloauto, ambulanssi eikä kotisairaanhoitajan auto tyhjällä kulje. Silti hallitus ei edes harkitse polttoaineverojen laskua. Tosiasiallisesti bensanhinta vaikuttaa hyvinvointialueiden toimintaan ja vaihtoehtoa autoilulle ei ole, sanovatpa maailmanparantajat mitä tahansa.

Siksi me puhumme näistä teemoista. Nämä toissijaisiin kohteisiin käytetyt rahat ovat pois suomalaisten palveluista ja käteen jäävistä rahoista, olkoon kyseessä kunta-, alue- tai eduskuntavaaleista. Meille suomalainen tulee ensin, jokaisissa vaaleissa ja jokaisessa päätöksessä.

Kommentoi kirjoitusta.

Kylmäsydäminen kepu: mene suomalainen sossuun!

Torstai 13.1.2022 klo 13:17

Kansalaiset kamppailee sähkölaskujen ja bensanhinnan kanssa, hallitus ja keskusta kehottaa kansalaisia menemään sosiaalitoimiston asiakkaaksi. Toisin on Ruotsissa, jossa asiaan on nyt havahduttu.

Muun muassa maaseuduntulevaisuus ja kauppalehti uutisoi siitä, että Ruotsi ja Norja aloittavat suorien tukien maksamisen niille kansalaisilleen, joilla sähkömaksut ovat kasvaneet kohtuuttoman suuriksi. Ruotsissa tukea suunnitellaan maksettavaksi korkeintaan 195 euroa kuukaudelta.

Suomessa vastaava tukea ei ole suunniteltu, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä. Lintilä vetoaa muun ohessa siihen, että ”jos sähkön hintaa ruvetaan kompensoimaan, aletaan seuraavaksi kysyä, miten pannaan polttoaineiden hinnat alas.” Lintilä on kuitenkin lohduttanut, että sähkölaskujen maksuongelmia varten on sosiaaliturvajärjestelmä.

- Ennen maaseudun asialla olleen puolueen eli keskustan ministeri kertoo, kuinka sähkönhinnan alennuksen haittapuolena olisi, että kansalaiset tahtoisivat sitten myös kohtuuhintaista polttoainetta, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri hämmästelee.

- Jonkun pitäisi kertoa ministerille, että kansalaisaloite bensaveron alentamiseksi sai yli 50 000 allekirjoitusta kolmessa päivässä. Eli kansa on kyllä hätää näkemässä myös polttoaineiden hintojen kanssa, mutta hallitus ei tätä halua kuulla, Meri toteaa.

- Samaan aikaan lähestytään aluevaaleja, jonka hintalappua voidaan edelleenkin vain arvailla. Valmistelussa on miljardien eurojen soteuudistus, jonka yhteydessä hallintohimmeliin ja esimerkiksi uusiin puoluetukiin aluevaltuustoissa löytyy miljoonia, joita keskusta pitää välttämättöminä. Sitten kun kotitaloudet ovat hätää kärsimässä sähkölaskujen ja polttoaineenhintojen kanssa, niin hallituksella onkin rahat loppu.

- Vaikka aluevaltuustotuki ei yksistään riittäisi sähköhintojen kompensointiin, se kuvastaa hallituksen arvomaailmaa: kun oma ja puolueen etu sitä vaatii, niin raha ei ole ongelma.

Kommentoi kirjoitusta.

Kommentoi kirjoitusta.

Suomi lähettää kiertäviä konsuleita Iraniin

Torstai 6.1.2022 klo 14:46

Aluevaalien lähestyessä on hyvä muistuttaa, että Suomen resurssit ovat rajalliset. Perussuomalaiset haluaa, että sote-palvelut ovat lähellä ihmistä. Palvelut voivat tulla myös ihmisten luo esimerkiksi kiertävien Sote-palvelubussien avulla jotka kiertävät maakunnissa.

Hallitus on lähettämässä eräänlaisen palvelubussin liikenteeseen, tosin kohteena on Iranin pääkaupunki Teheran ja asiana perheenyhdistämisen edistäminen.

- Tämä Teheraniin lähetettävä kiertävä konsulilähipalvelukin on hyvä esimerkki siitä, miten hallitus arvottaa asiat. Ensin laitetaan rahaa siihen, että lähdetään haastattelemaan turvapaikanhakijoiden perheitä maailmalle. Sitten heitä tuodaan tänne, ja tarjotaan ilmaiset sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut. Samaan aikaan kotimaan terveydenhuolto kärsii resurssipulasta, kun rahat ei riitä. Eivät kai ne riitä, kun rahat käytetään ulkomaiden lähipalveluihin, puolueen 1. varapuheenjohtaja Leena Meri toteaa.

- Kun perussuomalaiset puhuu siitä, että rahan käyttö pitää laittaa etusijajärjestykseen siten, että suomalainen tulee ensin, niin meille sanotaan, että turvapaikkapolitiikka tai rahan syytäminen näihin asioihin ei liity esimerkiksi aluevaaleihin ja sote-palveluihin mitenkään.

-Minä kysyn, että eivätkö muka liity? Ensin rajallisia resursseja käytetään ulkomaiden lähipalveluihin.  Myös suomalaisten saamat sote-palvelut heikkenee ja hoitojonot kasvavat, kun alueille tulee lisää sellaisia asukkaita, joiden sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve on suuri.

- Vaikka kuinka hallitus väittää, että nämä asiat eivät kilpaile keskenään, niin rahat tulevat samasta kassasta. Asiat ovat vastakkain ja arvovalintoja pitää tehdä niin, että suomalainen tulee ensin.

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalibussi kiertää 8-11.1 Uudellamaalla, tervetuloa tapaamaan!

Keskiviikko 5.1.2022 klo 10:52

Tapahtumissa paikalla puoluejohtoa, kansanedustajia ja meidän loistavia aluevaaliehdokkaita!

Uudenmaan_kiertue_8.-11.1._some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaiset laittavat asiat tärkeysjärjestykseen, ja suomalainen voittaa

Torstai 16.12.2021 klo 13:53

Eduskunnassa käsiteltiin 14.12 valtion talousarvioesitystä vuodelle 2022. Hallituspuolueiden edustajat kehuskelivat tekevänsä ratkaisuja, joita mikään muu hallitus ei kykene tekemään.

- On totta, että hallitus todellakin tekee asioita, joita mikään muu hallitus ei tekisi. Esimerkkinä mainittakoon selvitys, jolla edistetään laitonta maahanmuuttoa ja suorastaan kannustetaan siihen. Tätä voidaan pitää varmaankin eräänlaisena maailmanennätyksenä, Leena Meri totesi täysistunnossa.

Hallituspuolueet pitävät perussuomalaisten esittämiä vaihtoehtoja mielikuvituksellisina ja ”maailman köyhimmiltä riistämisenä”, kun perussuomalaiset esittävät kehitysavusta leikkauksia.

- Vihervasemmisto kysyy, missä maailmassa perussuomalaiset elävät. Me elämme Suomessa, jossa polttoaineiden hinnat ja asumisen kustannukset uhkaavat ajaa tavallisia perheitä köyhyyteen. Eikö hallitus ole huomannut, että täällä on työttömyyttä, mielenterveysongelmia ja ruokajonoja. Tästä syystä perussuomalaisille on tärkeää parantaa suomalaisen veronmaksajan asemaa joka rintamalla.

- Me parantaisimme suomalaisten ostovoimaa muun muassa keventämällä työn ja polttoaineiden verotusta. Perussuomalaisten arvovalinta on, että suomalaisten verovarat käytetään suomalaisten hyväksi, eikä rajallisia resursseja hukata maailmalle. Meillä kaikki suomalaiset voittavat kaikissa tuloluokissa. Otetaan esimerkiksi kahden aikuisen kotitalous, jossa on lapsia. He saavat vaihtoehdossamme 319 euroa vuodessa enemmän käteen kuin hallituksen esityksessä. 

- Perussuomalaisten vaihtoehdossa jokaiselle suomalaiselle jää siis enemmän rahaa käteen. Meille on itsestään selvää, että suomalainen tulee ensin, Meri toteaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Sähkölaskut kohtuuttomia, kiilusilmäinen ilmastopolitiikka pahentaa tilannetta- hallituksen autettava suomalaisia

Perjantai 10.12.2021 klo 8:54

Perussuomalaiset vaati 9.12 suullisella kyselytunnilla hallitukselta toimia niin sanotun energiaköyhyyden ehkäisemiseksi. Sähkön hinnat ovat lähipäivinä olleet tähtitieteellisiä ja pahimmissa tapauksissa kuukausilasku saattaa nousta jopa tuhanteen euroon.

– Pakkanen paukkuu nurkissa ja perheitä uhkaa lämmityskustannusten hintapommi. Kova lasku on tulossa erityisesti heille, joilla talo lämpenee sähköllä tai öljyllä. Sähkö on edelleen tärkein omakotitalojen lämmönlähde ja niille epäonnisille, joilla sähköhinta on sidottu markkinahintaan, voi kuukausilasku kohota jopa tuhanteen euroon, perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri huomautti.

Kauniita puheita vihreästä energiasta

Meren mukaan kauniit puheet tuulivoimasta ja vihreästä siirtymästä eivät auta. Tuulivoima onkin kovimmilla pakkasilla tyhjän panttina, sillä tyynillä kovilla pakkasilla tuulivoiman osuus sähköntuotannosta Suomessa on vain parin prosentin luokkaa.

– Hallitus koittaa suitsia sähkönsiirtohintoja perussuomalaisten pitkään esittämällä tavalla ja kiitos siitä, mutta millä te konkreettisesti autatte ihmisiä järkyttävän sähkön hinnan kanssa? Heitä uhkaa köyhyys vain sen takia, että he lämmittävät asuntoaan.

Selitykset syistä eivät lohduta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) korosti, että tällä hetkellä sähkönhinta muodostuu korkeimman elementin mukaan, joka tällä hetkellä Euroopassa on kaasu. Lisäksi Lintilä piti hyvänä puolena, että vain kahdeksalla prosentilla sähkönkäyttäjistä on niin sanottu pörssisähkösopimus.

Meri piti vastausta selittelynä.

– Te aina sanotte, että ette ole vastuussa energiahintojen noususta. Hyvin tyypillistä teille, mutta se ei paljoa lohduta mökin mummoa tai pienituloista lapsiperhettä, kun on valittava ruuan tai lämpimän kodin väliltä, Meri totesi.

Sähkönsiirron myynti oli virhe

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa epäili, että energiahintoihin ei ole tulossa – päinvastoin.

– Sähkönsiirron kauppaaminen ahneille pääomasijoittajille oli aikoinaan suuren luokan virhe. Nyt ollaan tekemässä lisää suuren luokan poliittisia virheitä, nimittäin hallituksen ylikunnianhimoinen ympäristöpolitiikka johtaa väistämättä energiahintojen nousuun, Elomaa epäilee.

Kommentoi kirjoitusta.

Viikonlopun tapahtumia!

Torstai 2.12.2021 klo 9:01

Viikonloppuna ensin Hyvinkään perussuomalaisten kanssa joulunavaustapahtumassa, jonka jälkeen Lahdessa puoluejohdon kanssa. Sunnuntaina kierretään aikataulun mukaisesti.

Tule juttelemaan!

Kansanedustaja_Leena_Meri_Hyvinkaan_joulunavaustapahtumassa_4.12_4.png

Hameen_kiertue_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti

Keskiviikko 1.12.2021 klo 16:16

kuva.png

 

 

Kuvassa on perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin kansikuva. Miksi se on Suomalaiselle parempi?

No, yksinkertaisesti siitä syystä, että perussuomalaiset haluavat rajalliset resurssit suomalaisten käyttöön, ei jaettavaksi EU:lle eikä kehitysapuun.

Kehitysapuun hukatut miljardit on otettava omaan käyttöön, jolloin voidaan parantaa suomalaisen työntekijän ostovoimaa ja elintasoa. Suomalaista teollisuutta ei saa tuhota ideologisella vihreällä siirtymällä ja koko ajan kalliimmilla ilmastotoimilla, joiden takia polttoaineiden ja energian hinnat karkaavat käsistä.

Tavoitteena on nolla turvapaikanhakijaa. Vaihtoehtobudjetissamme ehdotetaan säästöjä muun muassa maahanmuuttajien vastaanottokuluista, kehitysyhteistyöstä ja kotouttamisen kustannuksista. Pelkästään näillä säästämme yli 750 miljoonaa euroa, ja silti voimme auttaa hädänalaisia ihmisiä kriisialueiden lähettyvillä olevilla pakolaisleireillä.

Säästetyt rahat käytetään suomalaisen työn- ja pienten eläkkeiden verotuksen keventämiseen ja polttoaineveron alennukseen. Verotuksen kevennyksellä saadaan aikaiseksi positiivinen kierre: ihmisille jää enemmän rahaa käyttöön ja palveluiden kysyntä kasvaa, jolloin yritykset menestyvät ja voivat palkata uusia työntekijöitä.

Perussuomalaisille tärkeintä on tavallisen ihmisen pärjääminen. Suomi ei voi velkaantua holtittomasti toimiessaan maailman sosiaalitoimistona. Suomalaiset yritykset ja työntekijät ei saa kärsiä siitä, että moraaliposeerauksen nimissä asetetaan muita EU-maita tiukemmat ilmastotavoitteet.

Vaihtoehtobudjettimme, jossa nämä ja muut toimemme on esitelty, löydät täältä: https://www.perussuomalaiset.fi/ajankohtaista/perussuomalaisten-vaihtoehtobudjetti-2022-katso-julkistus-suorana/

Kommentoi kirjoitusta.

Sopiva turvapaikanhakijoiden määrä on nolla

Torstai 25.11.2021 klo 10:14

Perussuomalaiset ovat johdonmukaisesti vaatineet, että korkean sosiaaliturvan vuoksi Suomeen kohdentuva turvapaikanhakeminen pitää taloudellisista, sosiaalisista ja moraalisista syistä lopettaa tekemällä Suomesta epähoukutteleva maa haitalliselle siirtolaisuudelle.

– Sopiva turvapaikanhakijoiden määrä on nolla. Muu Eurooppa on siirtymässä humanitaarista maahanmuuttoa koko ajan rajoittavampaan suuntaan. EU-maista vain Suomi – Sanna Marinin hallituksen johdolla – haluaa kasvattaa yhteiskunnalle haitallista muuttoliikettä, totesi kansanedustaja Leena Meri.

Ongelmat korostuvat kaikilla osa-alueilla

Tilastotiedot osoittavat, että esimerkiksi Lähi-idästä ja sen lähialueilta tullut maksaa vuodessa 16 000 euroa vähemmän veroja kuin saa tulonsiirtoja ja käyttää julkisia palveluita. Perinteisistä turvapaikanhakumaista saapuneet ovat yliedustettuja niin seksuaali- ja väkivaltarikollisuudessa kuin työttömyystilastoissakin.

– Kyse ei ole vain taloudellisista ongelmista. Kyse on väkivaltaisista katujengeistä, jotka ovat jo rantautuneet Helsinkiin. Kyse on asein tehdyistä väkivaltarikoksista, joissa Ruotsi johtaa koko Euroopan tilastoja. Suomen ei pidä tuoda Ruotsin monikulttuurista painajaista maahamme, Meri vaati.

Vihervasemmisto pelaa Valko-Venäjän pussiin

Hallituksesta on kerrottu, ettei turvapaikkahakemuksia voi missään tilanteessa jättää ottamatta vastaan, vaan aina on ainakin yksi raja-asema auki – oli kyse hybridihyökkäyksestä tai ei. Meren mielestä Valko-Venäjä haluaa juuri tätä, jotta se pystyisi luomaan siirtolaiskriisin Eurooppaan ja horjuttamaan järjestelmää. Vihervasemmisto pelaakin Valko-Venäjän pussiin.

– Oikeus turvapaikanhakuun perustuu alun perin vuoden 1951 Geneven sopimukseen. Se on tehty toisen maailmansodan jälkitunnelmissa aivan eri maailmassa kuin missä nyt elämme. Sitä ei ole tarkoitettu keinoksi valita tuleva asuinmaansa, eikä turvapaikkaa ole tarkoitettu kuin väliaikaiseksi ratkaisuksi, Meri huomautti.

Kansainvälinen oikeus antaa mahdollisuuden kansallisen hätätilalain luomiseen, jossa turvapaikanhakuoikeus voidaan väliaikaisesti evätä. Hätätilapykälää pitää voida käyttää myös muissa tilanteissa kuin ohjatun hybridihyökkäyksen tapauksessa. Ylipäätään taloudellisesti kestämätön ja turvallisuustilannetta heikentävä turvapaikanhakijatulva on voitava estää jo rajalla.

Perussuomalaisilta lukuisia esityksiä

Hätätilapykälän lisäksi Suomesta on tehtävä epähoukuttava maa sosiaaliturvaperusteiselle siirtolaisuudelle. Meri mainitsi perussuomalaisten ehdotuksia tilanteen parantamiseksi:

– Jos henkilö on saanut Suomesta kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan, luvan pitää olla aina väliaikainen. Lähtömaiden tilannetta pitää aktiivisesti seurata sen selvittämiseksi, täyttyvätkö suojelun edellytykset enää. Jos henkilö käy lomalla kotimaassaan, voidaan päätellä, ettei suojelun tarvetta enää ole. Pysyvää oleskelulupaa ei tule myöntää ennen kuin henkilö on asunut maassa vähintään 8 vuotta, oppinut suomen kielen, käy töissä eikä ole syyllistynyt rikoksiin.

Kansalaisuusvaatimukset ylös

Kansalaisuusvaatimuksiin kuuluva viiden, pakolaisten ja kansainvälistä suojelua saaneiden kohdalla neljän, vuoden asumisedellytys pitää perussuomalaisten mielestä nostaa kymmeneen vuoteen. Kansalaisuuden saantiin edellytettyä kielitaitovaatimusta tulee nostaa nykyisestä, ja nuhteettomuusvaatimuksen on oltava sellainen, että vakavaan rikokseen syyllistynyt ulkomaalainen ei koskaan saa Suomen kansalaisuutta.

– Perussuomalaisten tavoite on siirtyä nykyisestä asumisperusteisesta sosiaaliturvasta kansalaisuusperusteiseen sosiaaliturvaan. Sosiaaliturvaa ei tule heikentää Suomen kansalaisilta siksi, että tänne hyvän sosiaaliturvan perässä muuttavat henkilöt käyttävät järjestelmää hyväkseen, Meri sanoi.

Hallituksen suunnitelmista poiketen perheenyhdistämisen edellytyksiä on merkittävästi kiristettävä. Perheenyhdistäminen on suurimpia maahanmuuton kanavia, ja sitä kautta myönnetään vuosittain noin 9 000 oleskelulupaa.

Pakolaisia autettava pakolaisleireillä

Hybridivaikuttamisen tilanteessa henkilöt, jotka ovat jo päässeet rajojen sisäpuolelle, on perussuomalaisten mielestä otettava välittömästi säilöön ja palautettava lähtömaahansa.

– Pakolaisia on autettava lähialueiden pakolaisleireillä. Tällaista auttamista perussuomalaiset on valmis tukemaan. Näin pienemmillä summilla saadaan autettua suurempaa määrää ihmisiä, jos tavoitteena on aidosti ihmisten auttaminen.

– Koska hallitus ei vastauksessaan pysty vaikuttavilla keinoilla takaamaan Suomen rajaturvallisuutta mahdolliselta hybridihyökkäykseltä, esitän hallitukselle epäluottamusta, Meri totesi puheenvuoronsa päätteeksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: välikysymys, turvapaikanhakeminen

Terrorismilainsäädäntö jäämässä edelleen puutteelliseksi - lakivaliokunnan perussuomalaisilta vastalause

Torstai 18.11.2021 klo 14:19

Terrorismilainsäädäntö jäämässä edelleen puutteelliseksi - lakivaliokunnan perussuomalaisilta vastalause

Hallitus esittää al-Holin tapauksen johdosta muutoksia terrorismirikoksia koskevaan lainsäädäntöön. Perussuomalaiset lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri sekä jäsenet Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen ovat hallituksen kanssa yhtä mieltä siitä, että terrorismilainsäädäntö kaipaa uudistamista. Perussuomalaisten valiokuntaryhmän mukaan sääntelyyn on kuitenkin jäämässä aukkoja.

- Kiristykset lainsäädäntöön ovat tervetulleita ja perussuomalaisten peräänkuuluttamia jo ennen al-Holin tapaustakin. Rangaistavuuden piiristä on kuitenkin jäämässä ulos sellaiset terroristiryhmän henkilöt, jotka eivät osallistu toimintaan aktiivisesti. Näytön kerääminen on vaikeaa ja tuskin kukaan myöntää itse osallistuneensa terrorismiin. Isis-vaimoja ei siis todennäköisesti tuomittaisi tämänkään lakimuutoksen perusteella, Leena Meri kertoo.

Perussuomalaiset näkevät, että terrorismin rikoslakia koskevan sääntelyn ohella myös kansalaisuuslain muutostarpeet tulisi käydä läpi samassa yhteydessä.

- Suomen kansalaisuuden voi menettää ainoastaan kaksoiskansalainen, joka syyllistyy rikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään kahdeksan vuotta vankeutta ja josta henkilö on saanut vähintään viiden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Terrorismirikoksissa rangaistus on käytännössä sakosta kahteen vuoteen vankeutta. Todellisuudessa terroristit eivät menetä Suomen kansalaisuuttaan, Mari Rantanen kyseenalaistaa.

Kansainvälisesti eroja löytyy siinä, kuka tulkintaan terroristijärjestön jäseneksi. Esimerkiksi Saksassa tuomioistuin on katsonut naisen liittyneen Isis-järjestöön, kun hän matkusti neljän lapsensa kanssa Syyriaan elokuussa 2015. Myös muissa Pohjoismaissa Isis-vaimot ovat saaneet tuomioita.

- Edes tänne palanneita vierastaistelijoita ei ole saatu tuomittua. Terroristien löysän kohtelun vuoksi Suomi voi joutua vääränlaisen mielenkiinnon kohteeksi. Suomesta ei saa tulla terroristien turvasatamaa Euroopassa, Sebastian Tynkkynen vetoaa.

Lakivaliokunnan perussuomalaisryhmä kiinnittää huomiota myös oleskelulupien perumiseen, jota ei tällä hetkellä voi tehdä ilman ulkomaalaisen läsnäoloa Suomessa.

- On aivan käsittämätöntä, että terroristiksi ulkomaille lähteneen oleskelulupaa Suomessa ei voida peruuttaa, ennen kuin henkilö on palannut. Oleskelulupa pitää voida peruuttaa ja maahantulokielto asettaa jo ulkomailla oleskelun aikana ilman asianomaisen läsnäoloa, kun hänelle on varattu kohtuullinen tilaisuus tulla kuulluksi, kolmikko toteaa.

Valiokuntakäsittelyssä perussuomalaisten näkemyksiin yhtyi kristillisdemokraattien ja osa kokoomuksen valiokuntaryhmästä.

Kommentoi kirjoitusta.

Tule tapaamaan puoluejohtoa Lapissa!

Keskiviikko 17.11.2021 klo 10:43

Lapin_kiertue_some2.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomettuminen

Perjantai 12.11.2021 klo 9:23

Olen tyytyväinen, että vihdoin osa poliitikoista ja asiantuntijoista on alkanut havahtumaan turvapaikkajärjestelmän ongelmiin. Näistä asioista olemme puhuneet vuosikausia, sanoo puolueen 1. varapuheenjohtaja Leena Meri. 

Perussuomalaisia on vuosia moitittu kylmiksi ihmisiksi, jotka eivät halua kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia. On sanottu että oikeus hakea turvapaikkaa menee kaiken edelle ja emme voi poiketa tästä.

 On hyvä muistaa, että pakolaissopimukset on tehty aivan eri aikaan ja tilanteisiin. Turvapaikka on alun perin tarkoitettu tilapäiseksi suojaksi eikä se luo oikeutta valita tulevaa asuinmaataan vain ilmestymällä vieraan valtion rajalle turvapaikkahakemuksen tekemiseksi.

A-studiossa (11.11.) Euroopan hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen pohti juuri tätä kansainvälisten sopimusten suhdetta suvereenin maan oikeuteen puolustaa kansallista turvallisuutta. Asia on punnintaa ja tulkintaa eikä ole niin yksiselitteistä, että kansainväliset sopimukset oikeudesta hakea turvapaikkaa menisivät automaattisesti kaiken yli. Samoin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on viimein ymmärtänyt mistä perussuomalaiset ovat vuosia puhuneet.

Mielestäni kyse on siitä, että itsenäisen valtion pitää voida rajoittaa oikeutta hakea turvapaikkaa, esimerkiksi tässä tilanteessa, kun tuhansia ihmisiä käytetään aseena toista valtioita ja sen kantokyvyn mittaamista varten. Kyse on vihamielisestä toiminnasta, jolla on tarkoitus aiheuttaa sekasortoa kohdemaissa. Kyse on vanhasta hallinnan tavasta: ”hajota ja hallitse”. 

Onneksi asiassa on alkanut kuulua perussuomalaisia ajatuksia sieltä ja täältä. Enää ei perussuomalaisilla ole niin yksinäinen olo. Mutta samalla täytyy muistaa, että esimerkiksi kokoomuksen kovat puheet ovat hiljentyneet päätöksenteon hetkellä.

Toivon, että nämä puheet muuttuvat tällä kertaa teoiksi, emmekä palaa samaan vanhaan kaavaan jälleen kerran. Kaavaan, jossa sanotaan, että hyvin vähän on tehtävissä, koska kansainväliset sopimukset eivät taivu tai emmehän me nyt kuitenkaan voi niin tehdä ja sitä rataa. Olen siis toiveikas, että Perussuomettumisen aika on alkanut ja järki alkaa voittaa!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto, hybridivaikuttaminen, kansainvälisyys

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »