Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:307988 kpl

Perussuomalaisten välikysymykselle ei tarvittavaa tukea - oppositiossa ollaan tyytyväisiä maan turvallisuustilanteeseen?

Keskiviikko 23.1.2019 klo 8:54

LEHDISTÖTIEDOTE

Perussuomalaiset kutsuivat viime viikolla koko muun opposition mukaan välikysymykseen sisäisestä turvallisuudesta. Neuvottelujen piti olla tänään klo 13. SDP kieltäytyi Antti Lindtmanin suulla lähes välittömästi ja muilta kieltäytymisiä alkoi tulla pikkuhiljaa sen jälkeen, joten välikysymykseen tarvittavaa vähintään 20 kansanedustajaa ei saatu mukaan. Sama kaava toistui jo joulukuun alussa 2018, kun perussuomalaiset ensimmäisen kerran haastoivat muun opposition välikysymykseen samasta aiheesta.

- Perussuomalaisten mielestä hallitus on surkeasti epäonnistunut turvapaikkapolitiikassa, kotoutuksessa, kansalaisten suojelussa, yhteiskuntarauhan säilyttämisessä ja erityisesti lastemme suojelussa. Siksi halusimme esittää epäluottamusta. Tällä kaudella on esimerkiksi nähty ensimmäinen terrori-isku Suomessa ja seksuaalirikokset rehottavat, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri huomauttaa.

 - Ilmeisesti oppositiossa ollaan tyytyväisiä hallituksen linjaan ja katsotaan, että turvallisuustilanne on hyvä ja tarvittavat toimenpiteet on tehty. Hämmästelen toki, jos joku on tätä mieltä, mutta heillä on siihen oikeus. Me tulemme silti jatkossakin tekemään työtä turvallisemman Suomen hyväksi.

 Meri toteaa, että hallituksen ja opposition eduskuntaryhmien puheenjohtajien viime viikolla yhdessä sopimat lakimuutokset seksuaalirikosten torjumiseksi ovat tervetulleita mutta riittämättömiä.

 - Nämä lakiuudistukset olivat jo eduskunnassa valmistelussa, joten mitään uutta ei varsinaisesti tullut. Kokouksessa sovittiin, että mainitut lait viedään yhdessä maaliin. Tarvitaan muitakin toimenpiteitä kuten lisäresursseja poliisille, laittomasti maassa olevien säilöönotto sekä turvapaikanhakijoiden pikakäännytykset turvallisten maiden kautta tulleille, Meri luettelee.

 - Jotta asiasta käytäisiin edes keskustelua kansalaisten kuullen, jätimme jälleen keskustelualoitteen sisäisestä turvallisuudesta. Keskustelualoite on tarkoitettu siihen, että eduskunnan täysistunto saa keskustella asiasta julkisesti ja kansalaiset voivat seurata tätä julkista keskustelua.

 Video

Kommentoi kirjoitusta.

Jotain rajaa eläinsuojelutilanteen huononemiseen!

Maanantai 21.1.2019 - Leena Meri

Helsingin poliisilaitos tiedotti 18.1.2019, että Helsingin poliisin eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä tutkii törkeää eläinsuojelurikosta.  Teosta epäillään Itä-Helsingissä asuvaa naista. Naisen asunnosta oli löytynyt 26 huonokuntoista koiraa. Kaikki koirat jouduttiin lopettamaan niiden kehnon kunnon vuoksi. Koirat oli tuotu laittomasti Virosta Suomeen ja niiden tuonnissa ei oltu noudatettu annettuja maahantuontimääräyksiä. Osa koirista oli alunperin lähtöisin EU:n ulkopuolisista maista, missä esimerkiksi rabiesta esiintyy paljon. Teosta epäilty nainen on tuonut ja pitänyt koiria myyntitarkoituksissa. Klassinen esimerkki pentutehtailusta. Äärimmäisen surullista koirien kohtalo mutta ymmärrettävää, ettei heidän kuntonsa ja maahantuonnin määräysten laiminlyönnin vuoksi ollut muuta mahdollisuutta kuin lähettää heidät sateenkaarisillalle.

Muutama päivä aikaisemmin samainen uudehko eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä tiedotti hyvin poikkeuksellista asiasta, mitä tutkitaan nyt luonnosuojelu- sekä eläinsuojelurikoksena. Kanta-Hämeen alueella asuvalta nuorehkon naisen hallusta oli löytynyt hallustaan ja piilotettuna sekä koirasusia että luonnonvaraisia, aitoja susia. Eläimet olivat huonokuntoisia ja niiden pitopaikat eivät olleet asianmukaisia. Rikoksesta epäillyn on ilmeisesti ollut tarkoituksena risteyttää koiria ja susia. Sitä, kuinka sudet olivat naisen haltuun päätyneet tutkitaan. Tässäkään tapauksessa ei eläinten lopetukselta vältytty.

Kissojen tilanne Suomessa on ollut jo vuosia todella huono. Eläinsuojelukentältä kuuluu, että tilanne huononee koko ajan. Kodittomia, hylättyjä ja villikissapopulaatioita löytyy jatkuvasti. Eläinsuojat pullistelevat kissoista. Lisää tulee, ovista ja ikkunoista. Enenevässä määrin uutisia tulee, että lemmikkien tilanne huononee.

Lemmikkien tilanteen huononeminen kautta linjan on huolestuttava suuntaus. Epäkohtien tulisi parantua, ei huonontua. Vasta perustetulle eläimiin liittyvien rikosten tutkintaan perustetulla ryhmällä poliisissa on ollut selkeä tarve. Tähän tarvitaan (valitettavasti) huomattavasti enemmän resursseja. Pelkkä tutkiminen ei tietenkään riitä vaikka sen avulla saadaankin tekijöitä tilille. Valitettavasti kuitenkin tuomiot (tässäkin) suhteessa ovat aika mitättömiä. Taloudellinen hyöty, mitä esimerkiksi pentutehtailija saa on iso. Tuomiot ovat pieniä, eikä ne varmasti toimi pelotteena. Perussuomalaisten puolueohjelmaan on kirjattu, että eläinsuojelun epäkohtiin on puututtava tomerammin ja rangaistuksia on kovennettava. Uskon, että jokainen suomalainen eläintenystävä voi allekirjoittaa puolueohjelmamme tavoitteen.

Olen ollut työni puolesta eduskunnan eläinsuojeluryhmän jäsenenä seuraamassa tätä ikävää kehitystä paljon. Eläinsuojelulaki on uudistumassa, toki se tuo mukanaan paljon parannuksia nykyiseen mutta paljon jää vielä eläinten hyvinvoinnin kannalta toivomisen varaa. Työ siis jatkuu. Omassa ydinperheessäni me kaksijalkaiset olemme vähemmistössä mieheni kanssa, perheeseemme kuuluu myös hevonen ja koiria. Eläimet ovat hyvin lähellä sydäntäni ja kiitollisuus siitä, että työni puolesta voin olla vaikuttamassa isossa kuvassa eläintenkin asioihin, on mittaamaton. Oppimista on minullakin vielä paljon tästä hyvin laajasta kentästä ja innolla imenkin itseeni lisää tietoa eläinsuojelullisista asioista. Eläimet ovat pysyvä osa meidän yhteiskuntaa. Lemmikit jakavat kanssamme iloja ja suruja. Pidetään heistä huolta ja tähdätään siihen, että asetetaan entistä tiukempia rangaistuksia eläinten kaltoinkohtelusta. Mietitään keinoja ennaltaehkäisyyn sekä nykysuunnan kääntämiseen ja sanotaan - jotain rajaa lemmikkien huononevaan tilanteeseen.

Kommentoi kirjoitusta.

Tavataan Isossa Omenassa

Perjantai 18.1.2019 klo 8:39

Iso_omena.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Ministerit vastuussa heikosta turvallisuustilanteesta - "vaadimme neuvotteluilta tuloksia"

Tiistai 15.1.2019 - Meri ja Halla-aho

Lehdistötiedote 14.1.2019

Perussuomalaiset ovat valmiita tuomaan kovia keinoja pöydille huomiseen neuvotteluun kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi. Eduskuntaryhmien johtajat kokoontuvat keskustelemaan turvallisuustilanteesta muun muassa Oulun raiskausaallon tiimoilta.

 - Olemme tietysti hyvillämme, että tällainen keskustelu vihdoin käydään, vaikka olemme jo ajat sitten huomauttaneet ongelmista ja esittäneet toimenpiteitä, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri huomauttaa.

 Teot ovat seurausta vastuuttomasta turvapaikkapolitiikasta

 - Kuten kaikki tiedämme, tämä raiskausepidemia on suoraa tulosta vastuuttomasta turvapaikkapolitiikasta. Näin ollen sitä torjutaan turvapaikkapolitiikkaa kiristämällä.

Perussuomalaiset ovat esittäneet jo pitkään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ja jopa kaikkien turvapaikanhakijoiden säilöönottoa turvapaikkaprosessin ajaksi.

Vain yksi suunta: ulos Suomesta

 - Jos turvapaikkaa ei tule, pitää olla vain yksi suunta: ulos Suomesta. Tämä olisi konkreettinen ja ehkä tehokkain keino estää rikoksia. Ottakaamme huomioon, että myös Turun terroristi oli kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö, Meri jatkaa.

- Mitä itse rangaistuksiin tulee, olemme jo pitkään vaatineet seksuaalirikoksista annettavien alarajojen nostoa. Ylärajoja nostamalla ei tule haluttua vaikutusta, kun oikeusasteet tuomitsevat kuitenkin lähempänä alarajoja olevia rangaistuksia.

Suomessa on tällä hetkellä tuhansia henkilöitä laittomasti maassa, jotka ovat kadonneet turvapaikkaprosessin aikana. Perussuomalaisten mukaan nämä henkilöt aiheuttavat vakavan turvallisuusuhkan. Siksikin säilöönotto olisi alusta asti ainoa järkevä vaihtoehto.

 Monia konkreettisia toimia

Perussuomalaiset haluavat lisäksi kiristää tuntuvasti kansalaisuuden saamisen ehtoja sekä ottaa keinovalikoimaan myös kansalaisuuden mahdollisen menettämisen esimerkiksi raiskausrikosten kohdalla.

 - Lisäksi jo pääasiassa perussuomalaisten laatimassa 80-kohtaisessa turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassa joulukuulta 2015 on lukuisia kohtia toteuttamatta. Kun perussuomalaiset vaativat ohjelman täysimääräistä noudattamista, meidät heitettiin hallituksesta.

 - Perheenyhdistämisen kiristykset, sosiaaliturvatason alentaminen vetovoimatekijänä, oleskelulupien aito uudelleentarkastelu ja lupien mahdollinen mitätöinti – kaikki ovat tekemättä.

Koko turvapaikanhakuoikeus kyseenalainen – kaikki tulevat turvallisesta maasta

Perussuomalaiset kyseenalaistavat koko turvapaikanhakuoikeuden mielekkyyden, koska Suomeen tullaan vain turvallisten maiden kautta.

- Yksikään naapurimaamme ei ole sellainen, että sieltä pitää lähteä pakoon. Turvapaikanhakijat vaeltavat läpi Euroopan, eikä Suomella näin ollen EU:n omienkaan sopimusten mukaan ole ensisijaista vastuuta ottaa turvapaikkahakemusta vastaan, vaan se olisi pitänyt jättää jo muualla.

 Ministerit ovat vastuussa – hallituksen syytä erota

Perussuomalaiset pitävät ministereitä vastuullisina tilanteeseen ja huomauttavat, että edes hallituksen itsensä joulukuussa 2015 laatimaa turvapaikkapoliittista toimenpideohjelmaa ei ole noudatettu.

- Sipilä, Mykkänen ja Orpo ovat oikeassa siinä, että syyttömiä ei pidä Oulun kauheuksien vuoksi syyllistää. Sen sijaan hallitusta pitää, koska se on ollut toimillaan ja toimettomuudellaan synnyttämässä monikulttuurista painajaista eikä ole tehnyt mitään ongelmien estämiseksi tai ratkaisemiseksi.

- Hallitus on vastuussa paitsi siirtolaisvyöryn miljardiluokan kustannuksista myös sen aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä. Jos hallituksella olisi selkäranka, se pyytäisi anteeksi ja eroaisi, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaatii lopuksi.

Kommentoi kirjoitusta.

Kielitaidottomuus ei oikeuta rikoksiin

Torstai 10.1.2019 - Leena Meri

(Kirjoitus julkaistu aamupostissa 9.10.2018)

Huomaa, että vaalit ovat tulossa, kun SDP herää puhumaan maahanmuuton ongelmista. Muutoin niistä ei ole haluttu ainakaan Hyvinkäällä valtuustossa puhua. Perussuomalaiset ovat jääneet asian kanssa vuosia yksin.

SDP:n valtuustoryhmän pj. Mauriala toteaa, että Lähi-idästä muuttaneiden miesten keskuudessa raiskausrikokset ovat yleisimpiä ja asioista pitää puhua (AP 5.1. ”Kieli on kaiken avain”). Toisaalta Mauriala korostaa, että tarvitsemme lisää maahanmuuttoa. Samaan hengenvetoon Mauriala alkaakin syyttää tilastoja ja pyytää, että rikostilastojen vertailussa pitää ottaa huomioon, että kyseessä on varaton ja kouluttamaton maahanmuuttaja. Huomautan, että rikostilastoista on faktaa paljon mm. Suomesta ja Ruotsista. Rikosoikeudessa vähävaraisuus, kielitaidottomuus tai ulkomaalaistausta eivät ole peruste, joka oikeuttaa tai lieventää rikosta. Kyseessä on vakava rikollisuus, joka Suomessa on kohdistunut pääasiassa nuoriin tyttöihin.

Ruotsi, jossa näiden ongelmien kanssa on painittu vuosia, on tehty asiasta laaja selvitys (YLE 22.8.2018). Siinä tutkittiin keitä on tuomittu käräjäoikeudessa raiskauksesta tai raiskauksen yrityksestä viimeisten viiden vuoden aikana. Kaikki paitsi yksi olivat miehiä. Sen mukaan 58 prosenttia on syntynyt ulkomailla. Noin 51 prosenttia kaikista tuomituista, on syntynyt Euroopan ulkopuolella. Heistä 197 on syntynyt Lähi-idässä tai Pohjois-Afrikassa, 134 eteläisessä Afrikassa ja 96 muualla Euroopan ulkopuolella. Luku on korkeampi tapauksissa, joissa tekijä ja uhri eivät ole tunteneet toisiaan. Enemmän kuin kahdeksan kymmenestä on syntynyt ulkomailla. Heistä 40 prosenttia oli ollut Ruotsissa vuoden tai vähemmän. Suomessa tilastot viittaavat samaan suuntaan. Miksi tätä pitää alkaa SDP:n mielestä kaunistelemaan?

Lisäksi Mauriala toteaa, että on yhteiskunnan velvollisuus huolehtia koulutuksesta ja kotoutuksesta. Onkohan Mauriala katsonut valtion budjettikirjaa vuodelle 2019. Sen mukaan muutamassa vuodessa Suomi käyttää pelkästään turvapaikka- ja kotoutustouhuun noin 1,4 miljardia euroa. Se on saman verran kuin Suomi ottaa tänä vuonna uutta velkaa. Samaan aikaan takuueläkkeen  korottamiseen laitettiin vuodelle 2019 noin 10 miljoonaa euroa (joka tekee 9 euroa kuukaudessa yhdelle eläkeläiselle) ja indeksejä jäädytettiin ja suomalaisten hyvinvoinnista leikataan koko ajan sieltä ja täältä.

Miten siis on etujemme mukaista käyttää miljarditolkulla rahaa kotoutukseen ja turvapaikkaruljanssiin? Suomessa on noin 9000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä, joita hallitus ei tunnu saavan maasta millään ulos. Heidänkin elämänsä maksetaan meidän verovaroistamme.

Henkilö, joka tulee Suomeen töihin ja on itse aktiivinen osaaja, ei ole kototutustoimien kohde, vaan hän ja hänen työnantajansa huolehtivat toimeentulosta, asumisesta ja muusta elämän järjestämisestä. Eli heitä ei tarvitse kotouttaa.

Ketä Mauriala tarkoittaa? Ajatteleeko hän siis, että nämä tuhannet kouluttamattomat ja kielitaidottomat turvapaikanhakijoina tulleet nuoret miehet siis parantavat Suomen huoltosuhteen ja pelastavat Suomen talouden, kun heitä kotoututetaan miljardeilla euroilla? Todellisuus on, että huoltosuhteen ongelma vain pahenee tätä kautta ja on pois muilta, kuten eläkeläiseltä, lastensuojelusta, nuorten työllistämisestä ja monesta muusta.

 Meidän tulee muistaa, että olemme kunnissa valtuutettuina ja eduskunnassa edustajina ensisijaisesti valittu huolehtimaan kuntalaisten ja Suomen edusta eikä pohtia miten voisimme olla koko maailman pelastaja - saati sosiaalitoimisto tai vakavan rikollisuuden ymmärtäjä

Kommentoi kirjoitusta.

Miksi hallituksen projektit pyrkivät vain rajoittamaan sananvapautta?

Tiistai 8.1.2019 - Leena Meri

Kysyin tänään eduskunnan täysistunnossa, miten aiotaan edistää sanavapauden toteutumista esimerkiksi ”Puheen puolesta – projektilla.

Eduskunnan käsittelyssä oli hallituksen lakiesitys kokoontumislain muuttamiseksi. Esityksen mukaan ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä kokouksesta olisi tehtävä ilmoitus poliisille nykyisen kuuden tunnin asemesta vähintään vuorokausi ennen kokouksen alkamista. Kyse on perusoikeuteen puuttumisesta.

Oikeusministeriössä on Against hate –hanke, jonka tavoitteena on viharikosten ja vihapuheen vastaisen työn kehittäminen. Monet muutkin tahot puhuvat innokkaasti erilaisista hankkeista, joilla halutaan rajoittaa sananvapautta. Jyrkästikin vastakkaiset mielipiteet ovat tosiasia ja kuuluvat demokratiaan. Ihmisten suuttumusta ja tarvetta tuoda esiin oma mielipiteensä ei vähennetä lisäämällä rajoituksia tai vihapuhepoliiseja. Annetaan ihmisten puhua. Kysyinkin ministeri Häkkäseltä, mitä hankkeita ministeriössä on, joilla edistetään sanavapautta? Vastausta ministeriltä ei tullut.

Olen myös huolissani, miten varmistetaan, ettei kokoontumisesta muodostu viikkojen kestävää leiriytymistä?

Viittaan vuoden 2017 kevään ja kesän tapahtumiin ja turvapaikanhakijoiden Oikeus elää –leiriin, joka oli viikkoja leiriytynyt Helsingin keskustaan. Sain tuolloin ihmisiltä paljon yhteydenottoja, joissa ihmeteltiin, voivatko turvapaikanhakijat noin vain leiriytyä pitkäksikin aikaa minne haluavat.

Tästäkään asiasta ei ole sen jälkeen keskusteltu. Ilmeisesti vain toivotaan, ettei tilanne uusiudu.

Kommentoi kirjoitusta.

Rauhallista joulua

Perjantai 21.12.2018 klo 9:03

Leena_Meri_joulu.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Jäätävän kylmää eläkepolitiikkaa

Keskiviikko 19.12.2018

Tänään hallituksen äänin leikattiin muun muassa veteraaneilta, vammaisilta ja sairailta: ”Jäätävän kylmää politiikkaa”

Eduskunta äänesti tänään kansaneläkeindeksin jäädytyksestä vuodeksi 2019. Hallitus esitti indeksien jäädyttämistä vuoden 2018 tasolle ja voitti hallituksen äänin. Perussuomalaiset pitävät jäädytyksiä sydämettömänä tekona.

 - Indeksitarkastukset on asetettu yksinkertaisuudessaan siksi, että heikoimmassa asemassa olevien turva pysyisi hintojen nousun mukana. Eli kun indeksejä ei koroteta, mutta hinnat kyllä nousevat joka tapauksessa, veteraanien, vammaisten ja esimerkiksi sairaiden asema heikkenee entisestään, perussuomalaisten edustajat toteavat.

 Perussuomalaisten mukaan indeksijäädytykset tuovat korkeintaan minimaalisen säästön valtion kassaan. Kun tukien taso suhteessa hintoihin laskee, toimeentulotukimenot kasvavat, kun muut ensisijaiset tuet eivät riitä.

 - Eikä tässä ole kyse vain euroista. Tämä aiheuttaa suurta inhimillistä kärsimystä ihmisille, perussuomalaiset hämmästelevät.

Talouskasvu on ollut vahvaa viime aikoina. Perussuomalaiset pitävätkin kohtuuttomana, että vaikka taantumasta on päästy vahvalle kasvu-uralle, leikkaukset jatkuvat.

 - Tämä ei ole enää kuin kiusantekoa. Kansaneläkeindeksin mukaisia tarkastuksia ei ole tehty kohta kolmeen vuoteen. Palkat ovat nousseet kohtuullisen hyvää tahtia kasvukautena hintojen mukana, mutta heikommassa asemassa olevilta vielä niistetään lisää. Heillä ei ole näemmä hallituksessa yhtään edunvalvojaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä

Kommentoi kirjoitusta.

Tavataan taas

Torstai 13.12.2018 klo 13:12

Jarvenpaa_pieni.jpg

Ruukin_joulumarkkinat_pieni.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Välikysymys turvapaikkapolitiikasta

Maanantai 10.12.2018 klo 10:53

Tiedote / Suomen Uutiset 8.12.2018

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kutsuu ryhmän puheenjohtaja Leena Meren johdolla kaikki oppositiopuolueet mukaan välikysymykseen siitä, onko hallitus onnistunut turvapaikkapolitiikassa, kotoutuksessa, kansalaisten suojelussa, yhteiskuntarauhan säilyttämisessä ja erityisesti lastemme suojelussa.

PS-eduskuntaryhmä perustelee kutsua:

”Oulussa paljastunut raiskausepidemia on Keskusrikospoliisin mukaan vasta jäävuoren huippu. Lapsiin kohdistuvien rikosten on viime vuosina havaittu olevan entistä raaempia. Krp:n mukaan Suomessa pitäisi herätä siihen, että tällainen rikollisuus alkaa olla järjestäytynyttä ja että tällaisia verkostoja on olemassa. Perussuomalaiset yhtyy Krp:n arvioon. Asia on nostettava keskusteluun ja vaarallinen kehitys on katkaistava.

Turun terrori-isku on tuoreessa muistissa. Siihen syyllistyi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö. Kielteisen päätöksen olivat saaneet myös kaksi henkilöä, jotka yrittivät suistaa bussit tieltä. Suomessa on noin 10 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta. Heistä noin 7 000 on irakilaisia, palautussopimuksen puuttuminen on akuutti ongelma.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet aiheuttavat yhteiskunnallista epävakautta. He ovat rikollisjärjestöjen ja ääri-ideologioiden värväreille otollinen kohde.

Turun terrorismitapauksen jälkeen hallitus lupasi tiukentaa turvapaikan hakijoiden säilöönottoa ja turvata kansalaisia. Mitään konkreettista ei tapahtunut. Hallituksen kyvyttömyys turvapaikkapolitiikassa on johtanut tilanteeseen, jossa yhteiskuntarauha on todellisessa vaarassa.

Perussuomalaiset ovat esittäneet kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden säilöönottoa.

Tavallisia suomalaisia kytätään enenevässä määrin ja paheksutaan heidän vihaista puhettaan ja syyllistetään ihmisiä heidän turvattomuudestaan ja pahasta olosta. Eivät he ole mitään rikollisia, vaan tavallisia perheellisiä ihmisiä, jotka haluavat elää turvallisessa Suomessa, joka se oli vielä muutamia vuosi sitten. Kiukku vääryyksien edessä ei ole rikos. Syyttely ei paranna tilannetta vaan pahentaa sitä entisestään.

Turvallisuus on hallinnon ydintehtävä. Ellei hallinto kykene turvaamaan kansalaistensa arkea, on sen väistyttävä.

Ministeri Mykkänen on julkisuudessa toistuvasti kommentoinut Oulun tapahtumia. Hänen viestinsä on selkeä – mitään järeitä ja selkeitä toimenpidettä ei ole tulossa.

Koska hallitus ei ole ryhtynyt riittäviin ja pikaisiin sekä konkreettisiin toimenpiteisiin maahanmuuton kaikkein pahimpien lieveilmiöiden torjunnassa ja kielteisen turvapaikan saaneiden säilöönotossa sekä vakavien rikosten tehneiden pikaisessa karkottamisessa, esitämme epäluottamuslausetta hallitukselle.

Vetoamme muihin oppositiopuolueisiin – liittykää välikysymykseen. Suojelkaa Suomen kansaa ja erityisesti puolustuskyvyttömiä ja haavoittuvassa asemassa olevia suomalaisia lapsia.”

Kommentoi kirjoitusta.

Suomenhevosen tulevaisuuden turvaaminen

Perjantai 23.11.2018 - Leena Meri

Jätin opetusministerille alla olevan kirjallisen kysymyksen 26.10

Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu ja se on EU:n hyväksymä alkuperäisrotu. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena suomenhevonen täytti 110-vuotta. Hevoset, hevostalous ja raviurheilu ovat aina olleet iso osa suomalaista yhteiskuntaa. Hevostalous työllistää noin 15 000 henkilöä osa- tai kokoaikaisesti, työllistäviä aloja ovat mm. ratsastustallit, ravihevosten valmennus, eläinlääkäripalvelut ja välillisesti mm. tapahtuma-ala, lääketeollisuus ja varusteiden valmistajat. Suomenhevonen on palvellut sekä Suomen sodissa että jälleenrakentamisessa. On vain yksi suomenhevonen, jota emme saa menettää. 

Suomenhevosliiton mukaan tänä päivänä suomenhevosia on Suomen hevoskannasta noin kolmannes eli 20 000 yksilöä. Varsoja syntyy vuosittain noin 1300. Suomenhevosten astutusmäärät ovat kääntyneet laskuun kolmen vuoden nousun jälkeen. Tammoja on astutettu tänä vuonna tähän mennessä 1 692. Viime vuonna vastaavaan aikaan astutuksia oli 1 744. Suomenhevosen kannan säilymisestä on syytä olla huolissaan etenkin, kun uusien käyttömuotojen nopea kasvu aiheuttaa paineita ja haasteita kasvattajille. 

Suomen maineikkaimman ja vanhimman hevosopiston, Hevosopisto Oy Ypäjällä, opetustoimintaan tuleva opetusministeriön tuki on pudonnut kymmeniä prosentteja toisen asteen opetuksen reformiuudistuksen vuoksi. Hevosopiston ammatillisen koulutuksen rahoitus on reformin myötä leikkaantunut vuositasolla yli 2 miljoonaa euroa (vuonna 2015 opetuksen vuosittainen rahoitus oli 6.4 miljoonaa euroa ja vuonna 2018 ennakoitu rahoitus on 4.3 miljoonaa euroa). 

Hevosopiston omistavat Suomen valtio, Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto ry sekä Forssan, Jokioisten ja Ypäjän kunnat. Hevosopisto saa tuloja kolmella tavalla, eli tukena opetusministeriöltä koulutukseen, tapahtumien järjestämisestä ja huippu-urheilun kehittämisestä. Hevosopiston toimintaan ei tule tuloja Veikkausvoittovaroista. 

Opetusministeriön tuen pienentymisen johdosta talouden sopeutumistoimia on tehty ja päädytty valitettavaan päätökseen, jossa nimenomaan suomenhevosia vähennetään, joka on mielestäni väärä päätös. Asia on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa valtavasti keskustelua eri ryhmissä ja myös Hevosurheilu- lehti on asiaa kommentoinut. Lisäksi Suomenhevosliitto ry on ollut asiasta järkyttynyt ja todennut, että verovaroin tuettu opisto päätyy talouden kulukuurille suomenhevosen kustannuksella. 

Olet itse ollut yhteydessä sekä Hevosopistoon ja Hippoksen toimitusjohtajaan ja vedonnut ettei suomenhevosen rotua vaaranneta huonoilla päätöksillä. 

Vastauksena Hevosopiston toimitusjohtaja, rehtori Pauliina Mansikkamäki on todennut taloudellisen tuen leikkausten johtavan mahdottomaan yhtälöön pitää toimintaa laajasti yllä. Toki valinta nimenomaan suomenhevosen vähentämisestä opiston hevosmäärässä on nimenomaan heidän. Hevosopisto on toivonut, että valtio tukisi suomenhevosen kasvatukseen ja jalostukseen liittyviä asioita, mutta tällä hetkellä näin ei ole.

Rahoituksen painopisteen ja rahoituskertoimen tulee muodostua siten, että sotiemme arvokkaalle avulle ja jälleenrakennuksen sankarille eli suomenhevoselle, annetaan sen kasvatus ja monipuolisen geeniperimän säilyttämistyölle erityisrahaa. 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen: 

mihin toimenpiteisiin asianomainen ministeri aikoo ryhtyä, jotta suomenhevosen asema turvataan hevosopistojen kasvatus- ja koulutustoiminnassa ja samalla turvataan myös suomenhevosen kannan säilyminen elinvoimaisena ja perimältään monipuolisena?

 Ministerin vastaus saapui eilen.

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Uusi ammatillisesta koulutuksesta annettu laki (531/2017) on vahvistettu 11 päivänä elokuuta 2017. Laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2018. Uudella ammatillisesta koulutuksesta an-netulla lailla kumotaan ammatillisesta peruskoulutuksesta annettu laki (630/1998) ja ammatilli-sesta aikuiskoulutuksesta annettu laki (631/1998).

Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta velvoitti kesällä 2017 koulutuksen järjestäjiä hakemaan uudet tutkintojen ja koulutuksen järjestämisluvat. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi syksyllä 2017 uudet järjestämisluvat ammatillisen koulutuksen järjestäjille, jotka tulivat voimaan 1.1.2018 alkaen. Tässä yhteydessä yhdeksän koulutuksen järjestäjää sai tutkintojen ja koulutuksen järjes-tämisluvan, joka piti sisällään luvan järjestää hevostalouden perustutkintokoulutusta.

Järjestämislupien keskeinen tarkoitus on määrittää koulutuksen järjestäjän tehtävä ja varmistua luvan saaneen järjestäjän toiminnallisista ja taloudellisista edellytyksistä laadukkaiden tutkintojen ja koulutuksen järjestämiseen. Lisäksi järjestämislupien tarkoituksena on varmistaa, että tarjotta-ville tutkinnoille ja koulutukselle on olemassa koulutustarve.

Koulutuksen järjestäjät voivat järjestämisluvan puitteissa hyvin autonomisesti kohdentaa saa-maansa rahoitusta koulutuksen toteuttamiseen. Koulutuksen järjestäjän toimivallassa on myös päättää koulutuksen järjestämiseen liittyvistä operatiivisista kysymyksistä. Hevosalan koulutuk-sen osalta tämä tarkoittaa mm. koulutuksessa käytettävien hevosten valintaa.

Ypäjän Hevosopiston asemaa on kuluvalla hallituskaudella vahvistettu. Opistolle on myönnetty ratsastuksen valtakunnallisen valmennuskeskuksen status sekä oikeus tarjota ammatillisen kou-lutuksen valmentaja –tutkintoa. Lisäksi Hevosopistolle myönnettiin tämän vuoden keväällä 90 000 euroa strategiarahoitusta ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanon tukeen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö korostaa, että ammatillisen koulutuksen rahoitusta koskevan lain-säädännön mukaan koulutukseen myönnetty rahoitus tulee käyttää ammatillisen koulutuksen lain mukaiseen tarkoitukseen. Ministeriö pitää tärkeänä turvata suomenhevosenkannan säilymisen tu-levaisuudessakin, mutta se vaatii hevosalasta vastaavien eri viranomaisten ja toimijoiden yhteis-työtä.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaiset puolustaa ihmisten oikeutta autoilla

Torstai 22.11.2018 klo 10:10 - Julkaistu Aamupostissa 22.11

Meinaan jo nyt pyörtyä, kun menen tankkaamaan. Litrahinta sekä bensassa että dieselissä on järkyttävä. Perussuomalaiset esittää eduskunnassa polttoaineiden veron laskua. Kyllä meillä pitää olla mahdollisuus liikkua autolla työhön, harrastuksiin ja kauppaan.

Kansalaisaloite dieselautojen käyttövoimaveron poistamiseksi on kerännyt jo yli 100 000 nimeä. Hallituksen toimien johdosta dieselin hinta on päinvastoin nousemassa. Hallitus perustelee sitä ilmastopoliittisilla toimillaan, eli päästöjen vähentämistavoitteillaan, mutta siitähän ei ole kysymys. Nyt on kysymys siitä, että hallitus yrittää taas kerätä lisää rahaa kansalaisilta, ja autoilijat ovat nyt ensimmäinen kohde, jota kuritetaan.

Hallitus teki verovähennyksiä syksyn budjettiehdotuksessaan 130 miljoonaa euroa, nyt ne paikataan siis ”haittaveroilla”, jotka ovat ns. tasaveroja ja iskevät kovimmin keski- ja pienituloisiin. Tavalliselle ihmiselle ei ole olemassa haittaveroja, on vain veroja, jotka vähentävät käteen jäävää rahamäärää.

Entä sitten EU:n päästöjen vähentämistavoitteet vuoteen 2030 mennessä, joihin hallituksemme nojaa? Puola 7 %, Romania 2 %, Bulgaria 0 %, vaikka ne käyttävät energiatuotannossaan kivihiiltä noin 90%. Vähiten kivihiiltä käyttävälle Suomelle 39 %:n päästövähennystavoite on EU:n kolmanneksi korkein ja esimerkiksi Ranskalla ja Saksalla ne ovat pienemmät. Miksi taakanjako on näin epäoikeudenmukainen?

Maapalloa tulee suojella päästöiltä ja saasteilta, mutta suojelusta aiheutuvia taloudellisia taakkoja ei saa laittaa vain niiden harteille, jotka ovat jo nyt vähentäneet päästöjään eniten. Suomalaisia ei pidä kurittaa siksi, että muut EU-maat eivät hoida saastuttamistaan kuntoon. On huomattava, että WHO:n vuoden 2017 tutkimuksen mukaan Suomessa on maailman puhtain ilma.

Ja niille, joille polkupyöräily on ratkaisu ilmansaasteisiin, suosittelen tutustumaan ihan normaaliin lapsiperheiden arkeen muualla kuin kaupunkien keskustassa.  Annetaan siis suomalaisten ihmisten liikkua kohtuuhintaan ilman tarpeetonta syyllistämistä.

Kommentoi kirjoitusta.

Tavataan torilla

Torstai 15.11.2018 klo 13:56

Hyvinkaan_Joulu_17.11.2018_pieni.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti julki: Oikeudenmukaisuutta suomalaisille

Tiistai 13.11.2018

Lehdistötiedote 13.11.2018

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti vuodelle 2019 on julkaistu. Vaihtoehdon keskeisiä linjauksia ovat valtion velkaantumisen lopettaminen ja talouskasvun edistäminen, kansallisomaisuuden suojeleminen ja säilyttäminen jälkipolville sekä julkisen rahanjaon oikeudenmukaistaminen.

- Tällainen teko on muun muassa se, että Suomesta tehtäisiin vähiten houkutteleva pohjoismaa haittamaahanmuutolle. Panostaisimme turvallisuuteen, keventäisimme verotusta ja tekisimme asumisesta halvempaa, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toteaa.

Suurimmat säästöt perussuomalaiset ottaisivat muun muassa haittamaahanmuuton kuluista, haitallisista yritystuista sekä kehitysavusta, jossa perussuomalaiset siirtyisivät vapaaehtoiseen ruohonjuuritason malliin, joka lisää läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Perussuomalaiset eivät kiristäisi lainkaan verotusta, vaan keventäisivät ansiotuloveroa, eläkkeiden verotusta, polttoaineveroa, energiaveroa, perintöverotusta sekä Yle-veroa. Lisäksi perussuomalaisten vaihtoehdosta löytyy eläkkeiden taitetun indeksin poisto pienituloisilta.

- Veronkevennyksistä huolimatta otamme 170 miljoonaa euroa vähemmän velkaa kuin hallitus, kun säästämme oikeudenmukaisista kohteista – emme siis suomalaisilta duunareilta, yrittäjiltä, perheiltä tai esimerkiksi eläkeläisiltä, Meri huomauttaa.

Vaihtoehtobudjetti

Kommentoi kirjoitusta.

Mitä laitetaan ja mistä otetaan?

Perjantai 9.11.2018 klo 8:40 - Julkaistu Aamupostissa 9.11.2018

Olemme kuluvan syksyn aikana yhdessä eri puolueiden kanssa valmistelleet Hyvinkään vuoden 2019 talousarviota sekä tulevien vuosien investointeja. Erilaiset arvot ja painotukset näkyvät rahanjaossa sekä siinä mihin kaupungin tulee satsata.

Perussuomalaiset kiittävät siitä, että talousarviossa on huomioitu meidän näkemyksiä koskien tulevien investointien tarkempaa suunnittelua, jotta valtuutetuilla olisi oikeat tiedot jo päätöstä tehtäessä. Liian monta hanketta on ylittänyt alkuperäisen suunnitelman miljoonilla euroilla. Esimerkkeinä näistä uimalan peruskorjaus, Metsäkaltevan koulu, uusi lukio ja monta muuta hanketta. Taloutta ei voi jatkossa hoitaa näin leväperäisesti.

Lisäksi kiitämme pitkäaikaisten tavoitteidemme toteutumista koskien sisäilman ja riskirakenteiden säännöllistä katsastusta kaupungin rakennuksissa sekä turvallisen pyöräparkin saamista juna-asemalle.

lhmettelen, etten saanut kannatusta kaupunginhallituksen kokouksessa 29.10. esityksillemme oikeudenmukaisemman ja järkevämmän rahanjaon puolesta.

Olimme muuten ainoa puolue, joka oli vastuullisesti etsinyt myös säästökohteet, eli mistä rahat otetaan niille esityksillemme, joihin tarvitaan lisää rahaa. Siinä sitä populismia esityksiä tehneillä puolueilla pahimmillaan, kun vaalien alla luvataan lisäyksiä, joihin ei ole vaivauduttu aidosti hakemaan edes rahoitusta.

Perussuomalaiset esittivät kaupunginhallituksessa lisää rahaa 200.000 euroa varhaiskasvatuksen henkilökunnan palkkojen saamiseksi kilpailukykyiselle tasolle ja vastaamaan arvokkaan työn vaativuutta. Edes SDP:n kaupunginhallituksen jäsenet eivät kannattaneet esitystä, vaikka SDP kyllä puhuu päivähoidon laadusta vetovoimatekijänä.

Perussuomalaiset olivat mukana äänestämässä varhaiskasvatuksen pienemmän ryhmäkoon säilymisen puolesta. Esitys hävisi äänestyksen kaupunginhallituksessa, mutta toivomme asian valtuustokäsittelyssä esityksen saavan enemmistön äänet.

Esitimme, että maahanmuuttajien suomen kielen opiskelun ryhmäkoot olisivat samalla tasolla ja näin  yhdenvertaisia, kuten muidenkin koululaisten ryhmäkoot. Tällä hetkellä maahanmuuttajien kielten opiskelun ryhmäkoot ovat puolet pienempiä kuin muilla. Tässä olisi säästökohde kiristyvään kuntatalouteen. Ei kannatusta muilta puolueilta.

Esitimme, että satoja tuhansia maksavasta Tehtaansuon terveysmetsähankkeesta luovuttaisiin. Meillä on terveellistä metsää ja luontopolkuja sekä ulkoilureittejä valtavasti ilman erillistä ja ylikallista terveysmetsää. Hankkeeseen on varattu 763.000 euroa, josta vuodelle 2019 yhteensä 350.000 euroa. Kokonaisrahoitus pitää sisällään jo kertaalleen viime vuonna myönnetyn 310.000 euron määrärahan tälle vuodelle, jota haetaan uudestaan. Rahaa myönnetään siis samaan hankkeeseen kahteen kertaan epäselvin selvityksin? Ei kannatusta muilta puolueilta.

Esitimme, että Hyvinkää luopuisi ajatuksesta lisätä pysäköinninvalvojien määrää yhdellä uudella henkilöllä. Säästöä vuosittain tulisi noin 35.000 euroa. Pysäköinnin virhemaksut ovat vähentyneet ja kaupunki haluaa lisää tuloja. Eikö tavoite ole toteutunut, kun ihmiset osaavat parkkeerata oikein? Ei kannatusta muilta puolueilta.

Kaikkia esityksiä käsitellään kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 12.11.2018. Kokouksessa päätetään myös kaupungin veroprosentti, johon ei esitetä korotusta.

Ole yhteydessä omaan valtuutettuusi ja kerro hänelle miten toivot hänen äänestävän eri esityksien kohdalla. Talousarvio ja esitykset ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaupungin internetsivuilla.

Jokaisen kannattaa nyt aktivoitua vaikuttajaksi. Ensi keväänä on eduskuntavaalit ja lupauksia annetaan pitkin ja poikin. Kannattaa tarkkailla puolueen ja ehdokkaitten äänestyskäyttäytymistä, josta ne todelliset arvovalinnat ilmenevät.

Vaikuta sinäkin -  mitä laitetaan ja mistä otetaan?

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti panostaa yrittäjyyteen

Tiistai 6.11.2018 - Leena Meri

Yrittäjyys ja työllistäminen ovat tärkeässä osassa Perussuomalaisten eduskuntaryhmän tulevaa varjobudjettia.  Ryhmä on jättänyt varjobudjettiin liittyen laki- ja talousarvioaloitteet koskien ALV:n alarajan nostoa, uuden kannustavan yritysveromallin käyttöönottoa sekä tuulivoiman tuotantotuen poistamista.

Perussuomalaisten mielestä arvonlisäverollisen liiketoiminnan alarajan nosto on tehokas keino harmaan talouden torjunnassa ja yrittäjyyteen kannustamisessa. Uudistus parantaisi erityisesti pienyritysten kannattavuutta ja mahdollisuuksia työllistää sekä madaltaisi yrityksen perustamisen kynnystä ja lisäisi näin pienyrittäjien määrää. Ryhmä edottaa, että arvonlisäverollisen liiketoiminnan alarajaa nostettaisiin nykyisestä 10 000 eurosta 20 000 euroon ja samalla ALV:n niin sanottu huojennusalueen katto nostettaisiin 30 000 eurosta 40 000 euroon.

Myös uusien työpaikkojen luominen on keskeistä. Perussuomalaisten ehdottamassa yritysveromallissa pk-yritys, joka palkkaa kahtena peräkkäisenä vuotena vähintään kaksi uutta kokopäivästä työntekijää Suomeen ja lisää työntekijämääräänsä vuosittain vähintään 10 prosentilla, on vapautettu yhteisöverosta niin kauan, kun se ei jaa omistajilleen osinkoja. Malli kannustaisi yrityksiä kasvuun sekä siihen, että voitot suunnattaisiin toiminnan edelleen kehittämiseen ja työllistämiseen.

Perussuomalaiset haluaa myös tarkastella yrityksille maksettavia tukia kriittisesti. Eri energianlähteitä tulee kohdella yhtäläisistä lähtökohdista ja poistaa tuulivoiman 232 M€:n tuotantotuki. Jos tuulivoimaa ei pystytä tuottamaan markkinaehtoisesti, sitä ei tule tuottaa lainkaan. Eduskuntaryhmä muistuttaa myös, ettei tuulivoimarakentamisen haittoja kuten melua, välkettä ja muita haittoja ei ole juurikaan huomioitu.

Kommentoi kirjoitusta.

Tavataan taas

Perjantai 26.10.2018 - Leena Meri

Porvoo_27.10.2018.jpg
Klaukkalassa sunnuntaina
Klaukkala_28.10.2018_pieni.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Hankintalakia muutettava - lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset saatava tietää kilpailutuksessa

Torstai 25.10.2018

Lehdistötiedote 24.10.2018

- On kummallista, että julkishallinnolle palveluja tarjoavien taloussotkut kyllä selvitetään, mutta esimerkiksi lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikosta ei saa edes kysyä, toteavat perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Kansaneläkelaitoksen valtuutettu Leena Meri ja kansanedustaja, Kansaneläkelaitoksen valtuutettu Ritva ”Kike” Elomaa.

- Lakiin julkisista hankinnoista pitää lisätä, että jos lasten ja nuorten, vammaisten tai muiden toimintakykynsä kanssa vajaakuntoisten hoitoon ja palveluihin osallistuva palvelun tarjoaja on syyllistynyt vakavaan henkeen, terveyteen tai seksuaaliseen koskemattomuuteen kohdistuvaan rikokseen, se voitaisiin ottaa huomioon jo kilpailutusmenettelyssä.

Kansaneläkelaitoksen valtuutettuina Elomaa ja Meri käsittelevät mm. Kelan kilpailutuksia palvelujen hankinnoissa. Tällä hetkellä kilpailutuksessa on vireillä Kelan kuntoutuksen terapiapalvelut, joita tarjotaan mm. lapsille ja nuorille.

Tällä hetkellä hankintalaki on sellainen, että vaikka palvelun tarjoaja olisi syyllistynyt vakaviin lapsiin koskeviin seksuaalirikoksiin, se ei ole peruste sulkea tarjoajaa pois kilpailutuksesta. Tällaista tietoa ei saa tarjoajalta edes kysyä.

- Siksi hankintalakiin on lisättävä pykälä, että rikos voitaisiin ottaa huomioon jo kilpailutusmenettelyssä ainakin niin kauan, kuin rikos näkyy rikos- ja sakkorekisterissä. Jätimmekin tänään hallitukselle asiasta kirjallisen kysymyksen, Elomaa ja Meri toteavat lopuksi.

Kirjallinen kysymys

Kommentoi kirjoitusta.

Suomenhevosen rahoitus ja asema turvattava

Tiistai 23.10.2018 - Leena Meri

Jätin tänään hallitukselle seuraavan sisältöisen kirjallisen kysymyksen:

Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu ja se on EU:n hyväksymä alkuperäisrotu. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena suomenhevonen täytti 110-vuotta. Hevoset, hevostalous ja raviurheilu ovat aina olleet iso osa suomalaista yhteiskuntaa. Hevostalous työllistää noin 15 000 henkilöä osa- tai kokoaikaisesti, työllistäviä aloja ovat mm. ratsastustallit, ravihevosten valmennus, eläinlääkäripalvelut ja välillisesti mm. tapahtuma-ala, lääketeollisuus ja varusteiden valmistajat. Suomenhevonen on palvellut sekä Suomen sodissa että jälleenrakentamisessa. On vain yksi suomenhevonen, jota emme saa menettää.

Tänä päivänä suomenhevosia on Suomen hevoskannasta noin kolmannes eli 20 000 yksilöä. Varsoja syntyy vuosittain noin 1300. Suomenhevosten astutusmäärät ovat kääntyneet laskuun kolmen vuoden nousun jälkeen. Tammoja on astutettu tänä vuonna tähän mennessä 1 692. Viime vuonna vastaavaan aikaan astutuksia oli 1 744. Suomenhevosen kannan säilymisestä on syytä olla huolissaan etenkin, kun uusien käyttömuotojen nopea kasvu aiheuttaa paineita ja haasteita kasvattajille.

Suomen maineikkaimman ja vanhimman hevosopiston, Hevosopisto Oy Ypäjällä, opetustoimintaan tuleva opetusministeriön tuki on pudonnut kymmeniä prosentteja toisen asteen opetuksen reformiuudistuksen vuoksi. Hevosopiston ammatillisen koulutuksen rahoitus on reformin myötä leikkaantunut vuositasolla yli 2 miljoonaa euroa (vuonna 2015 opetuksen vuosittainen rahoitus oli 6.4 miljoonaa euroa ja vuonna 2018 ennakoitu rahoitus on 4.3 miljoonaa euroa).

Hevosopiston omistavat Suomen valtio, Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto ry sekä Forssan, Jokioisten ja Ypäjän kunnat. Hevosopisto saa tuloja kolmella tavalla, eli tukena opetusministeriöltä koulutukseen, tapahtumien järjestämisestä ja huippu-urheilun kehittämisestä. Hevosopiston toimintaan ei tule tuloja Veikkausvoittovaroista.

Opetusministeriön tuen pienentymisen johdosta talouden sopeutumistoimia on tehty ja päädytty valitettavaan päätökseen, jossa nimenomaan suomenhevosia vähennetään, joka on mielestäni väärä päätös. Asia on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa valtavasti keskustelua eri ryhmissä ja myös Hevosurheilu- lehti on asiaa kommentoinut. Lisäksi Suomenhevosliitto ry on ollut asiasta järkyttynyt ja todennut, että verovaroin tuettu opisto päätyy talouden kulukuurille suomenhevosen kustannuksella.

Olet itse ollut yhteydessä sekä Hevosopistoon ja Hippoksen toimitusjohtajaan ja vedonnut ettei suomenhevosen rotua vaaranneta huonoilla päätöksillä.

Vastauksena Hevosopiston toimitusjohtaja, rehtori Pauliina Mansikkamäki on todennut taloudellisen tuen leikkausten johtavan mahdottomaan yhtälöön pitää toimintaa laajasti yllä. Toki valinta nimenomaan suomenhevosen vähentämisestä opiston hevosmäärässä on nimenomaan heidän. Hevosopisto on toivonut, että valtio tukisi suomenhevosen kasvatukseen ja jalostukseen liittyviä asioita, mutta tällä hetkellä näin ei ole.

Rahoituksen painopisteen ja rahoituskertoimen tulee muodostua siten, että sotiemme arvokkaalle avulle ja jälleenrakennuksen sankarille eli suomenhevoselle, annetaan sen kasvatus ja monipuolisen geeniperimän säilyttämistyölle erityisrahaa.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 mihin toimenpiteisiin asianomainen ministeri aikoo ryhtyä, jotta suomenhevosen asema turvataan hevosopistojen kasvatus- ja koulutustoiminnassa ja samalla turvataan myös suomenhevosen kannan säilyminen elinvoimaisena ja perimältään monipuolisena?

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaiset haastavat kaikki kohtuullistamaan perintöverotusta

Perjantai 19.10.2018 - Leena Meri

Perussuomalaiset haluavat merkittävästi kohtuullistaa perintöverotusta. Eduskuntaryhmämme on tänään jättänyt lakialoitteen, jossa vaaditaan parantamaan lesken asemaa sekä perittävän lapsen asemaa tapauksessa, jossa esimerkiksi leski jää hallitsemaan yhteistä kotia.

Perintöveron kohtuullistamisen puolesta ovat puhuneet poliitikot yli puoluerajojen. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on nyt tehnyt aloitteen, jotta voimme yhdessä ryhtyä eduskunnassa sanoista tekoihin.

Haastankin jokaisen kansanedustajan allekirjoittamaan ja äänestäjät patistamaan edustajiaan, sillä suuri osa kansastakin kohtuullistamista vaatii.

 Lesken asema kuntoon: yhteisen asunnon arvoa ei saa huomioida

Ensimmäinen lakialoitteessa korjattava epäkohta koskee lesken asemaa. Lesken periessä puolison jää lesken verosta tehtävän vähennyksen jälkeen usein vielä maksettavaa, vaikka omaisuutena olisi vain yhteinen asunto.

 On kohtuutonta, että leski maksaa veroa yhteisestä asunnosta, joka on yhteisellä työllä ansaittu ja maksettu puolisoiden kesken. Esitämmekin, että kun leski perii puolisonsa, yhteisen asunnon arvoa ei tule huomioida perintöverotuksessa.  

Kohtuutonta maksaa veroa omaisuudesta, jota ei hallitse

Toiseksi perussuomalaiset korjaisivat perittävän lasten aseman tilanteessa, jossa leski jää hallitsemaan puolisoiden yhteistä kotia. Tällaisessa tilanteessa perillisen asemassa oleva lapsi joutuu joskus ottamaan velkaa perintöverojen maksuun tai pahimmassa tapauksessa jopa luopumaan perinnöstä.

Ei ole oikein joutua maksamaan veroa sellaisesta omaisuudesta, jota ei todellisuudessa saa haltuunsa. Tällaisessa tilanteessa lesken hallinta-aika tulee rauhoittaa verotukselta ja siirtää verotusta siihen ajankohtaan, kun omaisuus siirtyy perintöä saavan lapsen vapaaseen hallintaan.

Lakialoite

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »