Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:534834 kpl

Vankien "omien lomien" loputtava - lakialoite luvattomista poistumisista rikoslakiin

Tiistai 20.10.2020 klo 15:28 - Leena Meri

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on jättänyt lakialoitteen vankien luvattomien poistumisien kriminalisoimisesta.

Tällä hetkellä rikoslaissa vangin pakenemiseksi katsotaan tilanteet, joissa vanki poistuu suljetusta vankilasta tai valvonnasta. Avolaitoksessa tai lomalla vanki ei välttämättä ole valvonnassa.

- Nyt vangit saavat luvattomasta poistumisesta tai lomalta palaamatta jättämisestä korkeintaan kurinpidollisen rangaistuksen. Kurinpidollista rangaistusta ei voida kuitenkaan pitää riittävänä seuraamuksena tekoon nähden eikä tarkoituksenmukaisena luvattomien poistumisten ennaltaehkäisyn kannalta. 

- Lakialoitteella haluan korjata tämän epäkohdan, että vanki voi itse päättää olla palaamatta vankilaan tai avolaitokseen. Teko on verrattavissa vankilasta karkaamiseen, joten teko tulee rankaista rikoksena, Meri perustelee.

Rikosseuraamuslaitoksen omien tietojen mukaan karkaamiset tai sen yritykset ovat vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Rikosseuraamuslaitos kertoo, että pakojen ennaltaehkäisemiseksi jokainen pako analysoidaan tarkkaan. Vuonna 2019 suljetusta laitoksesta karkasi 6 vankia, kun taas avolaitoksista poistui luvatta 45 vankia. 

Hyvinkään ampujan karkumatka

Hyvinkäällä asuva Meri kertoo lakialoitteen saaneen kimmokkeen viime perjantaina uutisoidusta tapauksesta, jossa avolaitoksessa ollut vanki jätti palaamatta vankilomalta. Kyseessä on Hyvinkäällä vuonna 2012 kahdesta murhasta ja useasta murhan yrityksestä tuomittu henkilö.

- Vankilaan palaamatta jättämisen rankaiseminen lisäksi pitää olla todella tarkka millaisia vankeja avolaitoksiin ylipäätään siirretään tai keitä lomille päästetään. Osa vangeista on edelleen uhka muiden ihmisten terveydelle ja hengelle, Meri muistuttaa. 

Kurinpidolliset rangaistukset säilytettävä rinnalla

- Näiden omien lomien kriminalisoinnin ei pidä poistaa kurinpidollisia seuraamuksia. Kurinpidollisia seuraamuksia ovat varoitus, eräiden oikeuksien menettäminen ja yksinäisyysrangaistus. Vanki voidaan myös siirtää takaisin suljettuun vankilaan avolaitoksesta.

- Nämä seuraamukset toteutetaan välittömästi, kun vanki on taas kiinniotettuna. Myöhemmin tuomioistuin käsittelee rikosasian ja antaa siitä uuden tuomion, Meri kertoo.

 

Leena Meri
Kansanedustaja, lakivaliokunnan puheenjohtaja
050 513 2330
leena.meri@eduskunta.fi

Kommentoi kirjoitusta.

Tiet auki ja pyörät pyörimässä

Perjantai 9.10.2020 klo 12:59 - Leena Meri

Monet kunnat ovat antaneet Uudellamaalla selkeän viestin: ei tietulleille. Hyvinkäällä käsittelimme asiaa muutama viikko sitten valtuustossa. Perussuomalaiset esittivät, että Hyvinkää ei halua ottaa minkäänlaisia ruuhkamaksuja käyttöön. Hävisimme äänestyksen niukasti.

Ymmärrän, että vihervasemmisto kannatti tietulleja ja lisää veroja - mutta että keskusta! Keskusta, joka mukamas haluaa pitää koko Suomen asuttuna, kannatti tietulleja. Keskusta haluaa siis laittaa maaseudulla asuvan autoilijan maksamaan vihervasemmistolaista politiikkaa.

Kysyin ministeri Matti Vanhaselta eduskunnan kyselytunnilla aikooko hän valtion kirstunvartijana peruuttaa tämän rahankeräyshankkeen. Vanhanen piti kynsin ja hampain kiinni demareiden vihreästä hallitusohjelmasta.

Vanhanen myös väitti, että mitään valmisteluita asiasta ei ole vielä käynnissä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä vasta äskettäin valtio edellytti, että Helsingin seudun alueella kehitetään tietulleja HSL:n kanssa. HSL on kuntayhtymä, johon kuuluu vain 9  kuntaa Uudenmaan 26 kunnasta. HSL:n hallituksessa Helsingillä on yksinään 49% osuus. Eli todellisuudessa tällä asemallaan Helsinki tulee päättämään tietullit muiden kuntien puolesta.

Sanoivat ministerit mitä hyvänsä, tietullit ovat suunnitteilla ja kovaa vauhtia tulossa. Autottomasta Suomesta haaveilevien vihreiden unelman takuumiehenä toimii Suomen Keskusta.

Sillä todella on väliä, mitä äänestää. Perussuomalaiset pitäisivät tiet auki ja pyörät pyörimässä.

Kommentoi kirjoitusta.

Eläinten viikko

Torstai 8.10.2020 klo 12:58 - Leena Meri

Parhaillaan vietetään eläinten viikkoa. Tänä vuonna me halusimme yhdessä Kike Elomaa kanssa osallistua teemaviikkoon auttamalla koronan vuoksi pulassa olevia huskykoiria ja matkailualan yrityksiä Lapissa. Moni matkailualan yritys kärsii ja matkailun rajoitukset tulevat näkymään yrityksen tuloksessa. Jos yrityksen liiketoimintaan liittyy eläimiä, on yrityksillä kuitenkin eläinten ylläpidosta aiheutuvia kuluja, joita ei voi laittaa tauolle.

Yksi tapa auttaa sekä matkailualan yrityksiä että huskykoiria, on ryhtyä huskykummiksi. Kuvassa vasemmalla Kiken kummikoira Ilona ja oikealla minun kummikoira Loviatar.
Kuvaaja: Teija Soini, Fotosoini.

Huskykummiksi ryhtymisestä saa lisätietoja täältä
https://www.facebook.com/jonna.maatta.58/posts/10225131679503313huskyt.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Suomenhevoset pelastettava - varsaraha takaisin kasvattajille

Tiistai 6.10.2020 klo 13:17

Kansanedustaja Leena Meri haluaa varsarahan takaisin suomenhevosten kasvattajille. Vaatimustaan Meri perustelee suomenhevoskannan pienenemisellä ja sukulinjojen kaventumisella.

Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi.

- Suomenhevosten määrä on romahtanut huolestuttavasti. Kasvattajat tarvitsevat konkreettista apua ja porkkanaa, jotta tämä maailmalla ainutlaatuinen hevosrotu saataisiin säilytettyä. Tällä hetkellä kasvatustoiminta lepää monien hyväntahtoisuuden varassa.

- Ennätysmäärä suomenhevosia oli vuonna 1950, jolloin niitä oli Suomessa peräti 410 000 yksilöä. Tänä päivänä vastaava luku on noin 20 000. Romahdusta ei selitä pelkästään tekniikan kehitys, sillä myös 2010-luvulla syntyvien varsojen määrä on laskenut. Siinä missä 10 vuotta sitten varsoja syntyi reilut 1400, nykyään luku on enää noin tuhat, Meri kertoo.

- Mitä konkreettisia toimenpiteitä hallitus aikoo tehdä ainutlaatuisen suomenhevosrodun säilyttämiseksi? Suunnitellaanko varsarahan palauttamista kasvattajien työn tukemiseksi, Meri kysyy ministeriltä kirjallisessa kysymyksessään.

Ammattilaisilta hätähuuto

- Hevoset, hevostalous ja raviurheilu ovat aina olleet iso osa suomalaista yhteiskuntaa. Hevostalous työllistää noin 15 000 henkeä osa- tai kokoaikaisesti. Työllistäviä aloja ovat esimerkiksi tallit, ravihevosten valmennus ja eläinlääkäripalvelut. Lisäksi välillisesti työllistäviä aloja ovat tapahtuma-ala, lääketeollisuus ja varusteiden valmistajat, Meri luettelee.

- Alan ammattilaiset ovat ehdottaneet runsaasti erilaisia toimia tilanteen korjaamiseksi. Yksi niistä olisi tuoda niin kutsuttu varsaraha takaisin kasvattajille. Palautteen perusteella myös kasvattajapalkintojen jako tulisi palauttaa tasapuolisemmaksi. Suomenhevoset saavat pienemmät palkinnot kuin lämminveriset hevoset. Lisäksi ikäluokkien palkintoja tulee tasapuolistaa.

Suomen itsenäisyyden symbolieläin

Meri muistuttaa, että suomenhevonen on ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu ja Suomen itsenäisyyden symbolieläin. Suomenhevonen täytti 110 vuotta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena.

- Suomenhevonen palveli uskollisesti ihmisen rinnalla Suomen sodissa ja jälleenrakennuksessa. Jos kanta köyhtyy ja menetetään, on menetys lopullinen. Tähän tulee viimein herätä konkreettisilla toimenpiteillä. On vain yksi suomenhevonen, jota emme saa menettää, Meri sanoo.

Kommentoi kirjoitusta.

Leena Meri Vantaalla!

Perjantai 2.10.2020 klo 13:24

Copy_of_Copy_of_KANSANEDUSTAJA_1.png

Kommentoi kirjoitusta.

Antennit tulee säilyttää - Ylen esitys uhka tiedotukselle kriisiaikana

Keskiviikko 30.9.2020 klo 11:23 - Leena Meri

Yle ehdottaa liikenne- ja viestintäministeriölle antennitelevisioista luopumista ja laajakaistaverkkoon siirtymistä. Siirtymä tarkoittaisi käytännössä sitä, että televisiota katseltaisiin internetin eikä antennin avulla ja jokaisella kotitaloudella tulisi olla käytössä laajakaistaliittymä.

Suhtaudun ehdotukseen hyvin epäilevästi. Ylen tehtävä on toimia tiedonantajana myös kriisiaikoina ja huolehtia tiedon välityksestä muina aikoina kattavasti ja yhdenvertaisesti. On huomattava, että sen toimintaa rahoitetaan verovaroin.

Pidän epärealistisena, että maaseudulla saatavuus pystyttäisiin turvaamaan. Monissa paikoissa ei edes nyt toimi normaalit puhelinyhteydet matkapuhelinverkossa häiriöttä. Kaapeleita ei tulla saamaan vuosiin ympäri Suomea ja sitten herää se kysymys, että kuka tämän maksaa? Asukkaat. Hinnat voivat olla tuhansien eurojen luokkaa per liittymä.

Ministeri Harakka kommentoi asiaa julkisuudessa, mutta hän ei ottanut kantaa ihmisille aiheutuviin mahdollisiin lisäkuluihin, joista olen huolissani. Asumisen ja muun elämisen kustannukset ovat nyt jo muutenkin korkeat. Yle-veron korotuksia ei siis tule hyväksyä. Moni on asentanut taloihinsa useamman sadan euroa maksavan antennin, joka on täysin toimiva ja yhtäkkiä antenni olisikin roskiskamaa.

Olen myös huolissani siitä, miten Yle aikoo turvata televisio- ja radioyhteydet kriisiaikana, mikäli antenneista luovutaan. Hyökkäykset tietoliikenteeseen (kyberhyökkäykset ja muut toimintahäiriöt) ovat nykyään tunnettu ja todellinen uhka. Olemme pulassa, jos korvaavaa yhteyttä ei ole. Kriisiaikoina asiat eivät saa olla niin sanotusti yhden keinon varassa. Antennit tulee säilyttää siis kaapelien rinnalla joka tapauksessa.

Asiaa ei tuotu tietoon Ylen hallintoneuvostossa ja kuulin suunnitelmasta median välityksellä, vaikka viimeisin kokous oli reilu viikko sitten.

Kommentoi kirjoitusta.

Sukupuoliyhteys eläimen kanssa kiellettävä lailla ? lakialoite kansanedustajien allekirjoitettavaksi

Tiistai 29.9.2020 klo 16:48 - Leena Meri

Kansanedustaja Leena Meri vaatii eläimiin kohdistuvan seksuaalisen sekaantumisen kieltämistä lailla. Meri perustelee lakimuutoksen olevan tarpeellinen, sillä nykyisellään eläimiin sekaantuminen on rangaistavaa vain, jos toiminta on ollut julmaa tai se on aiheuttanut eläimelle kärsimystä. Nykyisessä laissa keskeinen ongelma Meren mukaan on rikoksen toteen näyttäminen, sillä kärsimyksen, tuskan ja kivun määritteleminen on usein mahdotonta. Eläintä ei voi haastatella.

Lisäksi Meri mainitsee, että voimassa oleva lainsäädäntö ei vastaa ihmisten moraali- ja oikeustajua. 

-Eläimiin sekaantumisen kielto perustuu siihen, että nykyinen lainsäädäntö ei vastaa ihmisten moraali- ja oikeustajua, eikä se kohtele eläintä yksilönä ja se voi olla eläimelle hyvin haitallista. Pidän ongelmallisena, että rikosoikeudellista vastuuta ei synny, ellei pystytä osoittamaan, että eläin todella koki kärsimystä, kipua tai tuskaa, Meri perustelee.

-Suomi on jälkijunassa lainsäädännössä suhteessa muuhun Eurooppaan. Suomen lisäksi vain Unkari ja Romania sallivat eläimiin sekaantumisen, Meri huomauttaa.

Eläimiin saa sekaantua, muttei levittää kuvia siitä

Aloitteessa Meri nostaa esiin myös rikoslaissa olevan ristiriidan, nimittäin eläimiin sekaantumista esittävän kuvan levittäminen on nykyisellään kriminalisoitu, vaikka itse tekoa ei ole.

-Eläimiin sekaantumista esittävän kuvan levittäminen on rikoslaissa kielletty, sillä sen on koettu olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle ja moraalille. Silti itse teko on edelleen sallittu. Todella ristiriitaista ja järjenvastaista.

-Kaikki muut pornografiset julkaisut, joiden levittäminen on kielletty, ovat kiellettyjä myös pelkkinä tekoina. Tällainen ristiriita tulisi ehdottomasti poistaa laista kriminalisoimalla eläimiin sekaantuminen myös tekona, Meri kertoo.

Toinen kerta toden sanoo

-Jätin asiasta ensimmäisen kerran lakialoitteen vuonna 2015. Tuolloin asia sai eduskunnassa laajaa kannatusta ja uudistusta valmisteltiin, mutta laki raukesi vaalikauden päättyessä 2019. Asia täytyy kuitenkin korjata kiireellisesti.

-Kansalaisaloitepalvelussa on myös samansuuntainen kansalaisaloite vireillä nimienkeruu vaiheessa. Hienoa, että myös kansalaiset haluavat päättäjien puuttuvan tähän epäkohtaan, Meri sanoo.

Kommentoi kirjoitusta.

Kirjallinen kysymys kuntien työttömyysturvan kuntaosuuden poistosta

Tiistai 15.9.2020 klo 15:06 - Leena Meri

Työttömyys lisääntyy järkyttävää vauhtia, ja kunnat joutuvat entisten taloudellisten ongelmiensa lisäksi maksamaan valtiolle miljoonia euroja työttömyysturvan kuntaosuutta eli niin sanottuja sakkomaksuja pitkittyvästä työttömyydestä. Esimerkiksi Hyvinkäällä sakkomaksujen euromäärä on noussut lähes 30 % viime vuodesta (tammi—heinäkuu summa oli 2,2 miljoonaa euroa). Työttömien määrä on kasvanut Hyvinkäällä viime vuodesta yli 46 % ja pitkäaikaistyöttömien määrä 40 %.

Työttömyyden kasvun kulut — mukaan lukien koronasta aiheutuva työttömyyden kasvu — on tästä syystä kuntien vastuulla, vaikka toisaalta hallituksen työllisyystoimet antavat odottaa itseään. Puhumattakaan siitä, että sakkomaksuista luovuttaisiin toistaiseksi.

Kunnille sälytetään koko ajan lisää tehtäviä ja menot kasvavat kasvamistaan, vaikka korona on aiheuttanut lisäkuluja monilla sektoreilla. Kun valtio ei tule hätiin, kunnat joutuvat korottamaan kuntaveroa, mikä näkyy suoraan kuntalaisen kukkarolla.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:


Aikooko hallitus poistaa työttömyyden sakkomaksut kunnilta edes väliaikaisesti ja
mitä muita toimia hallitus aikoo tehdä auttaakseen kuntia nousevien sakkomaksujen kanssa?

VASTAUS:Covid-19 –epidemian vaikutus julkiseen talouteen muun muassa alentuneiden verotulojen vuoksi
on merkittävä, ja tämä koskee myös kuntien taloutta. Palkkatyössä työllistymisen vähentyminen
ja alkaneiden työttömyys- ja lomautusjaksojen kasvu keväällä 2020 oli poikkeuksellisen nopeaa,
eikä toimijoilla ollut mahdollisuutta ennakolta varautua muutokseen. Syksyn kuukausina, yhteiskunnan ja sen toimintojen avautumisen myötä, sekä työttömien että lomautettujen määrä on laskenut. Työttömyysturvan saajien määrä on kuitenkin edelleen korkea. Tämä koskee myös työmarkkinatuen saajien määrää.

Monille kunnille on aiheutunut suuria haasteita, erityisesti muutoksen yhdistyessä usean kunnan
jo aiemmin vaikeutuneeseen taloustilanteeseen. Hallitus reagoi kuntatalouden vaikeaan tilanteeseen jo kuluvan vuoden neljännessä lisätalousarviossa mittavalla tukikokonaisuudella, jota on tarkoitus edelleen korottaa syksyllä annettavassa lisätalousarvioesityksessä.
Hallitus on tehnyt työttömyysturvalakiin poikkeuksia, joiden tarkoitus on helpottaa työttömyyspäivärahalle pääsyä ja turvata työttömyyspäivärahan saantia käsillä olevassa haastavassa tilanteessa. Samalla muutokset vähentävät työmarkkinatuen saajien määrää.

Työttömyysturvalaissa kunnille säädettyyn, valtion kanssa jaettuun rahoitusvastuuseen näistä poikkeuksista erityisesti tavanomaista lyhyempi työssäoloehto ja työttömyyspäivärahan enimmäisajan kulumisen väliaikainen jäädyttäminen voivat vaikuttaa työmarkkinatukimenoon. Työssäoloehdon väliaikainen lyhentäminen mahdollistaa siirtymiä työmarkkinatuelta työttömyyspäivärahalle. Työttömyyspäivärahan enimmäisajan 1. heinäkuuta 2020 alkanut jäädyttäminen kaikilta työttömyyspäivärahaa saavilta vähentää työttömyyspäivärahalta työmarkkinatuelle siirtymistä enimmäisajan täyttymisen vuoksi. Näin muutos voi siirtää sitä hetkeä, jolloin työmarkkinatuelle siirtyminen tapahtuu, jollei työtön täytä uudelleen työssäoloehtoa, ja näin se samalla voi myöhentää kuntien rahoitusvastuun alkamisen ajankohtaa.

Hallitus ei ole esittänyt poikkeuksia kuntien työmarkkinatukea koskevaan rahoitusvastuuseen covid 19-epidemian vuoksi. Sen sijaan hallitus on edellä todetusti neljännessä lisätalousarviossa
osoittanut kunnille merkittävää taloudellista tukea, jota lisätään syksyllä annettavassa seitsemännessä lisätalousarvioesityksessä. Peruspalvelujen valtionosuuksien määräaikaiset korotukset vuodelle 2020 ovat yhteensä 1 mrd. euroa, minkä lisäksi kuntataloutta tuetaan veroperustemuutoksilla ja määräaikaisella 172 milj. euron lisäyksellä iäkkäiden henkilöiden sekä lasten ja nuorten palveluihin. Tämän lisäksi hallitus tulee vuoden 2021 talousarvioesityksessä tukemaan kuntataloutta mittavalla kokonaisuudella, josta on tiedotettu vuoden 2021 budjettiriihen yhteydessä. Tuki pitää sisällään mm. valtionosuuksien 300 milj. euron korotuksen jolla kompensoidaan kuntien verotulojen alenemista.

Keskeistä kysymyksessä esitetyn kannalta on myös se, että muun muassa hoivaa ja opetusta vahvistavat sekä perheiden menoja pienentävät päätösperäiset pysyvät toimet, kysymyksessä tarkoitetut kuntien uudet tehtävät, kompensoidaan 100 prosenttisesti valtionosuuksin kunnille siltä osin, kuin ne lisäävät kuntatalouden menoja. Samoin koronavirukseen liittyvät välittömät kustannukset, kuten testaukseen ja testauskapasiteetin nostamiseen, jäljittämiseen, karanteeneihin, potilaiden hoitoon, matkustamisen terveysturvallisuuteen sekä rokotteeseen liittyvät menot, korvataan täysimääräisesti niin kauan kuin tautitilanne ja hybridistrategian toimeenpano sitä edellyttävät.

Menot katetaan poikkeuksellisesti valtion menokehyksen ulkopuolisina menoina vuonna 2021.

Helsingissä 29.9.2020
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaisia Hyvinkäällä

Torstai 10.9.2020 klo 18:12

Tupailta_120920_Leena-1.png

Kommentoi kirjoitusta.

Kuntien talous sakkaa - missä viipyvät hallituksen työllisyystoimet?

Maanantai 7.9.2020 klo 17:45

Kuntien talous sakkaa –  missä viipyvät hallituksen työllisyystoimet?

Eduskunnan kyselytunnilla 3.9. perussuomalaiset vaativat hallitukselta toimia työllisyyden parantamiseksi ja verotuksen keventämiseksi. Hallitus ei luvannut helpotuksia verotukseen, mutta valtiovarainministeri Vanhanen lupasi, että ainakaan ansioveronkorotuksia ei olisi tulossa. Uusia työllisyystoimia on odotettu jo yli vuoden.

Hallitus unohti, että valtionverotus on vain yksi osa verotusta. Kunnissa peritään kuntaveroa ja kunnissa muhii valtava taloudellinen pommi. Työttömyys lisääntyy järkyttävää vauhtia ja kunnat joutuvat entisten taloudellisten ongelmiensa lisäksi maksamaan valtiolle miljoonia euroja työttömyysturvan kuntalisää eli niin sanottuja sakkomaksuja pitkittyvästä työttömyydestä. Esimerkiksi Hyvinkäällä sakkomaksujen euromäärä on noussut lähes 30% prosenttia viime vuodesta (tammi-heinäkuu summa oli 2,2 miljoonaa euroa). Työttömien määrä on kasvanut Hyvinkäällä viime vuodesta yli 46% ja pitkäaikaistyöttömien määrä 40%.

Työttömyyden kasvun kulut – mukaan lukien koronasta aiheutuva työttömyyden kasvu - on tästä johtuen kuntien vastuulla, vaikka toisaalta hallituksen työllisyystoimet antavat odottaa itseään. Puhumattakaan siitä, että sakkomaksuista luovuttaisiin toistaiseksi.

Kunnille sälytetään koko ajan lisää tehtäviä ja menot kasvavat kasvamistaan, vaikka korona on aiheuttanut lisäkuluja monilla sektoreilla. Kun valtio ei tule hätiin, kunnat joutuvat korottamaan kuntaveroa, mikä näkyy suoraan kuntalaisen kukkarolla.

Kysyin hallitukselta kyselytunnilla mitä toimia kuntien avuksi tässä sakkomaksuasiassa on tulossa? Vastaus ministeriaitioista oli sekava, mutta se tuli selväksi, ettei apua tähän ongelmaan hallitukselta luvattu, joten kunnat ja kuntalaiset saavat pärjätä omillaan ja tuntea sen taloudessaan.

Odotan hallitukselta apua kunnille – riittäähän sitä Etelä-Euroopan maillekin!

Kommentoi kirjoitusta.

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan miljoonia

Tiistai 1.9.2020 klo 12:08 - Leena Meri

 Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan ollaan sysäämässä miljoonia euroja, jopa tällaisena aikana, kun uusia turvapaikanhakijoita tulee vähemmän koronan seurauksena. Asia käy ilmi valtiovarainministeriöstä valmistuneesta budjettiehdotuksesta.

 Meillä on tärkeämpiäkin kohteita, jotka suorastaan huutavat rahoitusta. Samalla rahalla saisi esimerkiksi keliakiakorvauksen takaisin, tuettua ruoka-apujärjestelmiä, panostettua koululaisten mielenterveyshankkeeseen tai korvattua diabeteksen hoidossa käytettävät lääkkeet pienituloisille. Nämä ovat arvovalintoja.

 Olen saanut palautetta siitä, miten oikeusaputoimistot ovat jo nyt ruuhkautuneita ja avustajan saaminen on hankalaa. Kun rahoitus suunnataan suoraan maahanmuuttajien asioihin, oikeusavustajien työpöydille tulee nimenomaan näitä maahanmuuttajien asioita ja taas kantasuomalaiset joutuvat siirtymään sivuun odottamaan.

Ulkomaalaisasiat pidentää jatkossa entistä enemmän muiden asioiden käsittelyaikoja

 Esityksestä käy ilmi, että turvapaikanhakijoiden odotusajat ovat olleet muita lyhyempiä ja tulevaisuudessa ero tulee kasvamaan. Vuonna 2019 ulkomaalaisasioiden keskimääräinen käsittelyaika oli noin 5 kuukautta, kun taas muissa asioissa yli 9 kuukautta. Tulevaisuudessa tämä ero tulee vain kasvamaan, sillä vuoden 2021 arvion mukaan ulkomaalaisasiat tulee kestämään keskimäärin 6 kuukautta siinä missä muut asiat jopa 11 kuukautta.

 Hallintotuomioistuimien ruuhkautumista on pyritty ratkaisemaan lappaamalla niihin lisää ja lisää ulkomaalaisasioihin korvamerkittyä rahaa. Valtavasta asiamäärästä kertoo se, että esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden kaikista käsiteltävistä asioista jopa puolet on ulkomaalaisasioita. Puolet asioista on siis veroasioita, sote-asioita, kuten lastensuojeluun, toimeentulotukeen, vammaistukeen ja muita asioita, kuten ympäristö-, rakentamis- ja maankäyttöasioita sekä viranomaismaksuihin ja elinkeinon harjoittamiseen liittyviä viranomaispäätöksiä, ja puolet pelkästään ulkomaalaisasioita. Tapausten määrä on siis valtava.

 Miksei vastaavaa korvamerkittyä rahaa löydy muihin asioihin? Haluisinpa nähdä vastaavan korvamerkityn rahan esimerkiksi lastenhuolto- ja tapaamisriita- sekä huostaanottoasioissa. Jälleen kerran arvovalintoja.

 Ruuhkat eivät purkaudu syöttämällä rahaa lisää ja lisää. Ulkomaalaisasioiden ruuhkan purkaminen pitäisi ehdottomasti aloittaa sieltä mistä ruuhkat syntyvätkin – turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädännöstä. Kun turvapaikanhakijoiden määrä vähenee ja kielteisen päätöksen saaneet poistetaan pikaisesti maasta, vapautuu resursseja meidän omien kansalaistemme asioiden käsittelyyn.

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaiset Paimiossa 27.8.

Maanantai 24.8.2020 klo 13:39 - Leena Meri

Perussuomalaisia kansanedustajia sankoin joukoin tavattavissa Varsinais-Suomessa Paimiossa torstaina! Tule moikkaamaan!

Perussuomalaiset_paimiossa.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaisia Pomarkussa!

Maanantai 17.8.2020 klo 14:01 - Leena Meri

Vierailen Satakunnan Pomarkussa lauantaina 22.8. yhdessä Laura Huhtasaaren, Kike Elomaan, Petri Hurun ja Jari Koskelan kanssa. Tervetuloa moikkaamaan!

Pomarkku.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kansanedustaja Meri ehdottaa kasvomaskien kuluja verotuksessa vähennettäväksi

Keskiviikko 5.8.2020 - Suomen Uutiset

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri ehdottaa kasvomaskeille verovähennysoikeutta. Pienituloisille Meri huomioisi kustannukset harkinnanvaraisessa toimeentulotuessa.

– Ihmiset ovat huolissaan maskien saatavuudesta ja hinnasta. Pelkät suositukset eivät riitä, vaan ihmisiä tulee rohkaista ja kannustaa käyttämään maskeja. Koska maskit voivat vaikuttaa osaltaan siihen, että ihmiset voivat siirtyä takaisin työpaikoilleen ja yritykset pitää ovensa auki, tulisi maskikustannukset hyväksyä verotuksessa vähennettäväksi tuloksi. Pienituloisilla kustannukset tulisi huomioida harkinnanvaraisessa toimeentulotuessa.

Lisäksi Meri ihmettelee, miksi THL:n ja valtioneuvoston suositukset ovat ristiriitaisia keskenään.

-Epidemian eri vaiheissa kansalaisille on välittynyt hyvin ristiriitaista tietoa, suositellaanko kasvomaskien tai hengityssuojainten käyttöä vai ei. THL on pyörtänyt aiemman kantansa ja nyt mahdollisesti vielä terävöittämässä sitä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan THL aikoo suositella julkisilla paikoilla kasvomaskin tai hengityssuojaimen käyttämistä, mikä on ollut jo pitkään monessa muussa maassa yleinen käytäntö. Valtioneuvosto ei ole antanut mitään suositusta asiasta. Selvintä niin ihmisille kuin yrityksillekin olisi, että valtioneuvoston ja THL:n suositukset eivät olisi ristiriidassa keskenään.

Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille vastattavaksi keskiviikkona.

VASTAUS:

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi: joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää, koronavirustestiin hakeutuville sekä riskialueilta palaaville matkustajille. Kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Hallitus teki 13.elokuuta 2020 periaatepäätöksen, jossa puolletaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusta.
Kaikkien suojavarusteiden saatavuus on parantunut viime kevääseen verrattuna sekä globaaleilla markkinoilla että kotimaisessa tuotannossa. Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon suojavarustehankinnoista vastaavat kunnat, kuntayhtymien sairaanhoitopiirit sekä Huoltovarmuuskeskus.


STM:n sosiaali- ja terveydenhuollon materiaalisen valmiuden kansallisen koordinaatioryhmän tilannekuvan mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön, potilaiden ja asiakkaiden tarvitsemien suojavarusteiden varastotilanne on tällä hetkellä kevään tilannetta parempi, mutta toisaalta esimerkiksi kirurgisten suu-nenäsuojien päivittäinen kulutus on myös kasvussa.
Kansalaisten tulee hankkia maskinsa lähtökohtaisesti itse, mutta kuntien tulee huolehtia siitä, että kasvomaskeja on saatavilla suositusten voimassaoloalueella kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville vähävaraisille ihmisille ilmaiseksi. Haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille ilmaiseksi jaettavien maskien aiheuttamat kustannukset korvataan kunnille täysimääräisesti valtion talousarviomenettelyssä päätettävällä tavalla.

Kasvomaskien verotuskohtelun osalta Verohallinto on linjannut, että työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti yleisvaarallisen tartuntataudin leviämistä ehkäiseviä suojavälineitä, kuten kasvomaskeja, työtä varten. Koska tällaiset työnantajan antamat suojavälineet voidaan verotuksessa myös rinnastaa työnantajan järjestämään ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, ei verovapauden kannalta ole merkitystä sillä, käyttääkö työntekijä suojavälineitä myös muuna aikana, kuten esimerkiksi kodin ja työpaikan välisellä matkalla. Jos maski on välttämätön työssä eikä työantaja tarjoa maskia, vaan työntekijä hankkii ne itse, voi työntekijä vähentää kulut verotuksessa tulonhankkimiskuluina. Jokaiselle palkansaajalle myönnetään automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennys, joten ainoastaan sen ylimenevät kulut tarvitsee ilmoittaa.

Nyt annetun kasvomaskien käyttöä koskevan suosituksen mukaisissa olosuhteissa voidaan katsoa, että myös asunnon ja työpaikan välisellä matkalla julkisessa kulkuneuvossa käytetyn maskin hankintakustannukset ovat vähennyskelpoisia verotuksessa osana asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia. Vähennyskelpoisuuden edellytyksenä on, että verovelvolliselle syntyy kasvomaskien hankinnasta todellisia hankintakustannuksia, joista hän myös itse vastaa. Verohallinto tulee tältä osin antamaan tarkentavaa ohjeistusta.

Helsingissä 1.9.2020
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru

Kommentoi kirjoitusta.

Merkillinen valmistelu ja päätöksenteko Hyvinkään tulevien vuosien taloudessa

Perjantai 5.6.2020 klo 12:44 - Leena Meri

Kaupungilla perustettiin kevään ajaksi kestävän talouden ohjausryhmä vuosille 2021-2024, sillä talous on pahasti alijäämäinen eli menoja on enemmän kuin tuloja. Olin jäsenenä tuossa ryhmässä. Kävimme erilaisia vaihtoehtoja läpi virkamiesten esitysten pohjalta. Omia ehdotuksia sai tuoda, mutta valitettavasti osa perussuomalaisten esityksistä jäi kokonaan mahdollisuutena selvittämättä. Esimerkkinä tulevien investointien välttämättömyys ja vaikutus kaupungin talouteen. Valmistelun lähtökohtana oli alunperin kuitenkin, ettei esimerkiksi kuntaveron korotusta esitetä.

Ideana oli saada aikaan yhteinen näkemys valtuustoryhmien välillä jo ensi vuoden budjettia varten. Normaalisti keskustelut talousarviosta ja veroprosentista käydään syksyllä ja päätetään marraskuun ja joulukuun vaihteessa. Valtuustoryhmät kokoontuivat lukuisia kertoja, mutta yhteistä näkemystä ei löytynyt. Todettiin, ettei riittävää yhteisymmärrystä tällä esityksellä tule ja uusi virkamiesesitys tuli kaupunginhallitukseen 1.6.

Esityslista kaupunginhallituksen kokoukseen julkaistiin 28.5.2020. Yllättäen sinne oli ilmestynyt Keusoten säästötavoite, josta oli leikattu noin 3,8 miljoonaa. Eli kevään neuvotteluissa esillä ollut n. 4,5 miljoonan säästötavoite oli pudonnut muutamia päiviä ennen kaupunginhallituksen kokousta 870 000 euroon, mikä on tuonut esitykseen täytenä yllätyksenä veronkorotustarpeen 4,4 miljoonaa eli 0,5 %. Koko kevään työltä ja sopimusneuvotteluilta ja niiden edellytyksiltä oli siis pudonnut pohja. Mitä järkeä oli etsiä keinoja ja neuvotella sekä kokoontua kymmeniä kertoja, kun muutama päivä ennen kokousta näin oleellinen muutos esitetään?

Esitin perussuomalaisten valtuustoryhmän puolesta, että asia ensisijaisesti palautetaan virkamiesvalmisteluun ja tuodaan uusi esitys, jossa on huomioitu Suomen hallituksen lupaama tuki kuntien menoihin. Lisäksi valmistelussa tulee laskea eri investointien vuotuiset lainanlyhennykset ja käyttökulut. Esimerkkinä Vanhankirkon kevyenliikenteen silta, jonka kustannusarvio on 5,5 miljoonaa euroa. On aivan järjetöntä tehdä koko taloutta koskevaa talouden suunnitelmaa, josta puuttuu osa taloutta, eli merkittävät investoinnit kokonaan. Se on sama kuin laskisi oman perheen rahankäytön ja jättäisi lainanlyhennykset ja omaisuuden hoitokulut kokonaan huomioimatta todellisista elämisen kuluista.

Lisäksi pitäisi selvittää perusteet ja laskelmat, miksi Keusoten säästötavoitteista putosi suurin osa. Miten voi olla niin, että Keusote ei pysty säästöihin missään, vaan ilmoittaa, että me tarvitsemme tämän verran ja muut karsikoon? Suomen hallitus on luvannut tukea kuntia 1,4 miljardilla sekä tarkastella kuntien velvoitteita eli merkittäviä muutoksia ja taloudellista tukea myös Hyvinkään talouden perusteisiin on tulossa.

Miksi asia pitää päättää puutteellisena kuukausia etukäteen? En saanut kannatusta asian uudelleen valmisteluun palauttamisesta yhdeltäkään kaupunginhallituksen jäseneltä. Heillä on kova halu pikaisesti lyödä veronkorotus ja leikkaukset lukkoon.

Kun asiaa ei haluttu valmistella paremmin ja palauttaa valmisteluun, niin tein muutosesityksiä, joilla perussuomalaiset haluavat paikata meidän mielestä kuntalaisille huonoa esitystä. Ryhmämme esitti kaupunginhallituksessa uusia tulokohteita sekä lukuisia muutoksia, joihin emme saaneet yhdeltäkään ryhmältä kannatusta. Näistä esimerkkeinä ovat oman äidinkielen opetuksen lopettaminen maahanmuuttajille verovaroin, Ridasjärven kyläkoulun ja päivähoidon säilyttäminen, yksityisteiden avustusten säilyttäminen kylien elinvoimaisuuden ja arjen auttamiseksi, perhepäivähoidon säilyttämistä osana perheiden mahdollisuutta valita lapselleen hoitomuoto. Jo aikaisemmin olemme esittäneet, että Hyvinkää lopettaa uusien pakolaisten säännönmukaisen kuntaan ottamisen. Olemme senkin kanssa jääneet yksin. Muut puolueet eivät halua luopua uusien pakolaisten ja niistä aiheutuvien kulujen vähentämiseen, vaikka se on täysin vapaaehtoista kunnille. Jos samaan aikaan kunnan lakisääteisistä palveluista halutaan säästää tulee turhat menot ensin leikata. Uutena tulona esitimme kiinteistöjä omistavien yhdistysten velvollisuutta maksaa kiinteistöveroa, kuten muutkin kiinteistöjä omistavat kuntalaiset joutuvat osana asumismenojaan maksaa. Tämä vero on käytössä monissa kunnissa. Tuloja tulisi useita satoja tuhansia verokannasta riippuen. Ei kelvannut muille puolueille. Mieluummin leikataan peruspalveluista ja perheiden arjesta.

Edellytimme, että talous käydään kokonaisuutena läpi tarkoituksena välttää kuntaveron korotus, joka on myrkkyä kuntalaisen kukkarolle muutenkin vaikeassa taloustilanteessa. Tavoitteena meillä siis ensisijaisesti on, että kuntaveroa ei koroteta. Vasta uusien selvitysten ja valtiolta saadun taloudellisen tuen jälkeen, jos mitään muuta mahdollisuutta ei jää, voidaan esityksen pohjalle ottaa veronkorotus 0,25 %.

Koko tulevien vuosien taloudesta ei pidä päättää puutteellisilla selvityksillä ja tiedoilla. Kuntaveroprosentit tulee ilmoittaa marraskuussa verohallinnolle, joten lisäselvityksille ja paremmalle laskennalle on riittävästi aikaa eikä päätöksenteko silloin poikkea normaalista menettelystä.

Asian käsittely jatkuu kaupunginvaltuustossa 15.6.2020. Vaikuta asioihin valtuutettujen kautta ja ole ihmeessä yhteydessä päättäjiin, jos haluat muutosta lopputulokseen. Kannattaa myös seurata miten äänestämäsi valtuutettu nyt kokouksessa toimii ja minkä puolesta äänestää.

Kuntavaalit ovat ensi keväänä. Monet arjen kannalta keskeiset päätökset tehdään juuri kunnissa. Kannattaa miettiä jospa lähtisit mukaan vaikuttamaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Liittovaltiota valmistellaan perussopimuksia kiertämällä - Suomi jälleen maksajan roolissa

Torstai 28.5.2020 klo 15:01 - Leena Meri

Kansanedustaja Leena Meri kritisoi sosiaalisen median päivityksessään EU:n komission esittämää 750 miljardin euron elvytyspakettia, joka aiheuttaisi Suomelle miljardivastuut.
Komission esittämä elvytyspaketti toimisi EU-maiden yhteisvastuulla ja siitä osa annettaisiin suorana tukena jäsenmaille, osa lainana.

-Tähän asti EU:n keskeinen periaate on ollut, ettei se elä velaksi ja nyt sitä oltaisiin muuttamassa. Saajana ovat maat, joiden talous on heikossa kunnossa, kuten Espanja ja Italia sekä maat, joille kyseiset valtiot ovat paljon velkaa, kuten Ranska ja Saksa, Meri kertoo.

-Pohjoiset EU-maat, eli nettomaksajat, vastustavat komission esitystä – mutta mitä tekee Suomi? Suomi tekee harkintaa ja yhteistyötä. Eli pahoin pelkään, että Suomi tulee suostumaan tähän muiden maiden laskujen maksuun, vaikka omakin maksukyky on pahasti vaarantunut.

-Kyseessä on valtava päätös. Koko Suomen velat on reilut 100 miljardia euroa ja tässä ollaan päättämässä 750 miljardi euron paketista, Meri sanoo.

Liittovaltio perussopimuksia kiertämällä

-Suomen perustuslaki edellyttää, että omien kansalaisten perusoikeuksien turvaamiseen pitää olla varaa. Pystytäänkö näistä velvollisuuksista huolehtimaan, jos Suomi tähän suostuu? Minusta tällaisesta velkavankeudesta tulee pysyä poissa. Suomalaisten palvelut ja maksukyky ovat vakavassa vaarassa.

-Liittovaltio aiotaan perustaa käytännössä keittiön kautta vastoin perussopimusten muuttamista eli yhteisen velan kautta, Meri jatkaa.

Valtiosääntöoikeuden professori Leino-Sandberg pohti Ylen haastattelussa ajatusta siitä, että pitäisikö asian saada eduskunnalta 2/3 enemmistön hyväksyntä asian suuren mittaluokan vuoksi.

-Tämä on iso harppaus kohti liittovaltiota ja tätä ei tulisi missään tapauksessa hyväksyä. Ja joka tapauksessa tämä on sen kokoluokan asia, että hallitus tarvitsi päätökselle vahvan tuen. Pelkkä yksinkertainen enemmistö ei saa riittää näin suuressa asiassa, johon sitoudutaan hyvin pitkäksikin aikaa, Meri huomauttaa.

Väliaikaiset verot pysyväksi menoksi

Meri ei sulata myöskään kaavailtuja lisäveroja suomalaisille. Komissio nimittäin esittää, että EU keräisi jäsenmaksujen lisäksi muita tuloja verotuksen kautta. Esityksessä kaavaillaan muun muassa hiiliveroa, digiveroa ja muoviveroa sekä isompia päästökauppatuloja.

-Suomi maksaa jo nyt suuria summia jäsenmaksuja. Näiden jäsenmaksujen rinnalle tulevat ”väliaikaiset” verot eivät todellisuudessa olisi väliaikaisia, vaan jäisivät pysyviksi ja taas Suomen menot kasvaisivat. Suomella ei ole varaa hyväksyä näitä liittovaltiopyrkimyksiä, Meri kritisoi.

Kommentoi kirjoitusta.

Keskustaa viedään hallituksessa kuin pässiä narussa

Tiistai 19.5.2020 klo 14:31 - Leena Meri

Finnair ilmoitti sunnuntaina, että se ei aio lentää kesällä kaikilta maakuntakentiltä, koska kyseisten kenttien matkustajamäärä on normaaliakin alhaisempi. Ilmoitus koskee Joensuun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan suuntautuvia lentoja. Myös kenttien tulevaisuus on uhattuna. Jos lennot lakkautetaan pysyvästi, on se kentille lopullinen kuolinisku.

Finnairin toiminta herätti keskustelua, sillä valtio omistaa yli puolet yhtiöstä. Hallitus esittää yhtiölle 700 miljoonan euron pääomitusta, mutta on samalla kertonut, ettei Finnairille pörssiyhtiönä tukeen voida liittää esimerkiksi sellaisia ehtoja, että sen tulisi varmistaa maan huoltovarmuus ja liikennöinti joka puolella Suomea.
Vihreät myhäilevät tyytyväisenä lentokoneiden maatessa kentillä turhanpanttina, sillä se tukee heidän ilmastotavoitteitaan. Keskustan kansanedustajat taas kirjoittelevat turhautuneena Twitterissä, että miten tässä nyt näin pääsi käymään ja vaativat muutoksia kovaan ääneen. Tapaus on hyvä esimerkki miten keskustaa viedään hallituksessa kuin pässiä narussa.

Keskusta on etukäteen tiennyt varsin hyvin, ettei lainsäädäntö nykyisellään anna mahdollisuutta asettaa mainittuja ehtoja osakeannissa. Miksi keskusta sitten päästi esityksen ulos hallituksesta eikä vaatinut jotain muita keinoja kotimaan lentokenttien pelastamiseksi? Keskusta olisi voinut tehdä esimerkiksi esityksen, jossa Finnairilta ostetaan tietty määrä lentoja reittien ja lentokenttien tulevaisuuden turvaamiseksi kriisiajan yli.

Samaan aikaan hallitus on valmis lappaamaan satoja miljoonia euroja yhteisvastuuseen eteläeurooppalaisten yhtiöiden pelastamiseksi. Minusta meidän tulee turvata kotimaisen lentoyhtiön tulevaisuus, jotta voimme varmistaa koko maassa nopean liikkumisen ja pitää kattavan lentokenttäverkon. Siihen on oltava rahaa. On se ihme, kun EU-maiden yhtiöiden pelastamiseen löytyy rahaa, muttei kotimaisen lentoyhtiön.

Nyt ainakin keskustalaiset kansanedustajat Anu Vehviläinen sekä ministeri Katri Kulmuni ovat pöyristyneet Twitterissä Finnairin toiminnasta. Vehviläinen muistuttaa Finnairia, että eduskunta ei ole vielä hyväksynyt 700 miljoonan euron pääomitusta. Vastustavatko hallituspuolueen kansanedustajat hallituksen esitystä? Jos näin on, miksi hallituspuolue keskusta on koko esityksessä mukana? Miksi keskusta ei vaikuttanut esitykseen hallituksen keskusteluissa ja tuonut ehdotuksia muiksi rahoituskeinoiksi.

Näyttää siltä, että keskusta ei pysty vaikuttamaan hallituksessa ja yrittää pelastaa nahkansa kritisoimalla hallituksen esitystä jossa ovat mukana. Ajetaan siis kaksilla rattailla ja toivotaan ettei kansalaiset sitä huomasi.

1 kommentti .

Kritiikki kuuluu demokratiaan - Onko Suomi Pohjois-Korean tiellä?

Tiistai 5.5.2020 klo 13:45 - Suomen Uutiset

Kansanedustaja Leena Meri syyttää kovasanaisesti hallitusta vastuun väittelemisestä ja sekavasta toiminnasta.

– Ministerit ja muut hallituspuolueiden edustajat toisensa perään vastaavat, että ”ei ole minun vastuulla, kehysriihi käytiin epätietoisuuden vallassa, rahat jaetaan kiireessä, tuomioistuin tulee sitten myöhemmin”, Leena Meri ihmettelee.

– Oudot maskikaupat, epäselvät hankinnat ja viimeisimpänä yritysten tukipaketit. Kukaan ei tiedä mitään ja mikään ei ole kenenkään vastuulla. Eikö hallitus ymmärrä, kuinka sekavalta ja epäselvältä sen toiminta näyttää kansalaisten silmin?

Toimia ei saisi kyseenalaistaa

Meren mielestä hallituspuolueet kestävät huonosti kritiikkiä ja vähättelevät ongelmien vakavuutta.

Meri muistuttaa myös, että hallituksen vapaa arvostelu on osa demokratiaa.

– Miten te voitte väittää, että kritiikki ei olisi kohdillaan? Demokratiaan kuuluu se, että hallitusta ja päättäjiä saa arvostella vapaasti. Kuitenkin jopa pääministeri Marin on sanonut, että kriisin aikana ei saisi kyseenalaistaa toimivaltaisia viranomaisia. Pitäisikö opposition ja kansalaisten sokeasti hurrata maan johdolle, kuten Pohjois-Koreassa?

Hallitus rämpii sotkusta toiseen

Sdp:n ja keskustan edustajat ihmettelevät, että miksi hallitusta kritisoidaan, kun sillä on omasta mielestään homma hallussa.

– Talous sakkaa ja ihmiset ovat lomautettuina ja elävät epätietoisuuden vallassa. Monet sairastelevat ja ihmisiä kuolee. Ja samaan aikaan hallitus rämpii sotkusta toiseen. Miten te voitte väittää, että kaiken tämän keskellä homma on hanskassa? Meri kysyy.

Kommentoi kirjoitusta.

Iloista vappua!

Perjantai 1.5.2020 klo 14:53 - Leena Meri

0CE403F8-6A76-413D-8E8F-8B534B6FD2F5.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Kotimainen rokotetutkimus osa huoltovarmuutta

Tiistai 21.4.2020 klo 17:33 - Leena Meri

Leena Meri haluaa hallitukselta tukea kotimaiselle rokotetutkimukselle. Vaatimustaan hän perustelee muun muassa huoltovarmuudella.

- Jos Suomessa kehitettäisiin ei-kaupallisessa tarkoituksessa kotimainen koronarokote, parantaisi se Suomen huoltovarmuutta. Maskifarssissa näimme, miten kalliiksi pahimmillaan tulee tilata terveyttä suojaavia tarvikkeita kesken globaalin kriisin. Onnistuessaan nämä tuet ovat kuitenkin pieniä rahoja verrattuna siihen, että Suomi joutuu ostamaan muualta suuria määriä mahdollisesti ylihintaan myytävää rokotetta, Meri perustelee.

- Esimerkiksi WHO:n asiantuntijat ovat esittäneet huolensa siitä, että kun aikanaan rokote on kehitetty, sen tuotannon riittävyys on koetuksella. Rokotefirmojen pitäisi valmistaa rokotetta muiden rokotteiden ohella ja lisäksi patenttien suhteen voi syntyä ongelmia tuotannon laajuudessa, Meri sanoo.

Patenttiongelmalla Meri viittaa siihen, että rokotteet suojataan patentein, kuten muutkin lääkeaineet. Teoriassa on siis mahdollista, että jokin yritys saisi yksinoikeuden rokotteeseen ja myöntää siten lisenssejä tahtomallaan tavalla.

Suomessa kehitteillä nenäsumuterokote

Suomessa kehitetään perinteisten injektiorokotteiden lisäksi nenäsuihkeena annettavaa koronarokotetta. Rokotetta on kehittämässä joukko nimekkäitä suomalaisia lääketieteen tutkijoita, kuten akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta, Helsingin yliopiston tutkijoiden virologian professori Kalle Saksela ja akatemiaprofessori Kari Alitalo.

Tutkijat arvelevat suihkerokotteen olevan testivalmis jo kesällä ja kertovat tutkimuksen olevan huomattavan nopeaa.

- Tutkimus tarvitsee tietysti rahoitusta ja toivon, että hallituspuolueilta löytyy tahtoa tukea nimenomaa kotimaisia, lupaavia tutkimuksia. Esimerkiksi tämän suihkeena annettavan rokotteen tutkijaryhmä on korostanut, ettei aio kilpailla ylikansallisten lääkefirmojen kanssa, vaan tuotetta kehitetään isänmaan etu mielessä.

Nenäsuihkerokotteen arvioidaan kustantavan ensimmäisessä vaiheessa joitakin satojatuhansia euroja. Myöhemmissä vaiheissa tehtävät testaukset maksavat jo enemmän, mutta summat eivät ole tutkijan mukaan tähtitieteellisiä.

- Kaikissa hankinnoissa ja sijoituksissa pitäisi mennä Suomen ja suomalaisten etu edellä. Kun rokotetta ei valmisteta ensisijaisesti kaupalliseen tarkoitukseen, viranomaiset säätelevät sen valmistamista ja jakelua. Näin rokotetta myydään ulkomaille vasta, kun sen riittävyys suomalaisille on turvattu, Meri sanoo.

- Itse kehitetty rokote voisi merkitä kultakaivosta, kun ajatellaan, kuinka paljon valtio voi tehdä säästöjä omalla tuotannolla. Siksi kysyn ministeriltä, onko tällaiselle kotimaiselle rokotetutkimukselle koronaa vastaan varattu rahoitusta, millä perustein sitä jaetaan ja huomioidaanko kotimaisen rokotetutkimuksen tukeminen osana huoltovarmuutta, Meri kysyy.

Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen maanantaina.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »