Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

topi.anttila@eduskunta.fi

p. 050 401 8107 (Topi)

Youtubessa: Leena Meri

Tiktokissa: Leena Meri

Facebookissa: Kansanedustaja Leena Meri

Twitter: Leena Meri

Seuraa Facebookissa

Katso Leena Meri -videoita

Keskiviikkona Suomi-Areenan paneeleissa

Maanantai 11.7.2022 klo 17:02

Lisaa_alaotsikko_6.png

Kommentoi kirjoitusta.

VR:n on panostettava palveluun

Keskiviikko 29.6.2022 klo 8:27

Juttu julkaistu suomenuutisissa 28.6.

Kansanedustaja ja Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Leena Meri on saanut kevään ja kesän aikana lukuisia huolestuneita yhteydenottoja VR:n suunnitelmasta sulkea Hyvinkään palvelupiste. Erityisesti iäkkäämpien matkustajien kannalta helposti saavutettava ja hyvin palveleva aseman palvelupiste on tärkeä.

– Tein hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten VR:n palveluiden saatavuus turvallisena lähipalveluna varmistetaan niin Hyvinkäällä kuin myös muuallakin Suomessa. Jatkossa Hyvinkään asemalla lipun saisi vain lippuautomaatin kautta, jonka käyttäminen on monille hankalaa ja epävarmaa, Leena Meri kertoo.

Lippupisteitä lisättävä

Meren mielestä palvelupisteiden sulkemisen sijasta niitä pitäisi pikemminkin lisätä ympäri Suomea.

– Ihmisiä kannustetaan välttämään yksityisautoilua ja siirtymään joukkoliikenteen asiakkaaksi. Palveluiden lopettaminen ja matkalippujen ostamisen hankaloittaminen tätä tavoitetta tuskin edistää. VR:n tulisi sulkemisen sijasta lisätä lippupisteiden määrää, sillä niitä on Suomessa enää neljällä paikkakunnalla, Helsingissä, Tampereella, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä.

Vääristä lipuista iso lasku

Lukuisilta asemilta voi ostaa lipun vain lippuautomaatista. Riski väärän lipun ostamiseen kasvaa, kun henkilökohtaista palvelua ei ole ostotilanteessa tarjolla. Siksi myös VR:n sopimusehtoihin ja matkalippujen sääntelyyn tulee saada muutos.

– Haluan hallitukselta selvityksen myös VR:n lippujen sopimusehdoista ja niiden kohtuuttomuudesta. Esimerkiksi, mikäli matkustaja ostaa lippuautomaatista tai netistä vahingossa väärän kausi- tai sarjalipun, niin niitä ei voi nykyisten ehtojen mukaan peruuttaa eikä vaihtaa oikeaan lippuun. Siten virheellisestä ostosta voi aiheutua satojen eurojen vahingot. Kaukoliikenteen lippujen osalta peruuttaminen sekä vaihtaminen on mahdollista mutta se on erikseen maksullinen palvelu. Mielestäni heti oston jälkeen huomatun virheen osalta kyseiset ehdot ovat täysin kohtuuttomia. Jäänkin nyt odottamaan hallituksen vastausta kysymykseeni, Meri toteaa.

1 kommentti .

Hallitus ei halunnut koventaa raiskausten rangaistuksia eikä puuttua eläinten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

Torstai 23.6.2022 klo 8:09

Eduskunnassa äänestettiin seksuaalirikoslain kokonaisuudistuksesta. Perussuomalaiset jättivät esitykseen eriävän mielipiteen yhdessä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa, sillä esitykseen jäi korjattavaa. Opposition esitys hävisi äänin 87-65.

 

Perussuomalaiset vaativat raiskaustuomioiden kiristämistä

  On merkittävä ongelma, että likimain puolet raiskaustuomioista on edelleen ehdollisia vankeusrangaistuksia tuomioiden ollessa noin puolentoista vuoden tienoilla. Siksi esitämme raiskauksen vähimmäisrangaistukseksi kahden vuoden tuomiota, jolloin raiskaaja todella joutuu vankilaan. Samalla törkeän raiskauksen vähimmäisrangaistus tulee nostaa kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen.

 Myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikkoja on kiristettävä. Tämän suhteen otetaan askeleita oikeaan suuntaan, mutta rangaistusasteikot jäävät edelleen liian matalaksi tekojen moitittavuuteen ja vakavuuteen nähden. Esimerkiksi lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdotetaan rangaistukseksi 4 kuukauden minimirangaistusta, sen haluamme korotettavan vähintään vuoteen.

 Perussuomalaiset esittivät tarkistettavaksi myös sitä, milloin on kyse törkeästä seksuaalirikoksesta.

 Haluamme, että tekoja tuomittaisiin enemmän törkeinä rikoksina, jolloin rangaistukset ovat kovempia. Nykyisin törkeää on vain sellaiset teot, joissa on kyse esimerkiksi ”erityisen” nöyryyttävästä teosta tai ”vakavan” väkivallan käyttämisestä. Poistamalla tunnusmerkistöstä ”erityisyyden” ja ”vakavuuden” edellytykset yhä useampi rikos tuomittaisiin törkeänä. Tällöin myös rangaistukset kiristyisivät.

 

Lakialoitteeni eläimiin sekaantumisen kriminalisoimiseksi

 

Tällä hetkellä sukupuoliyhteys eläimen kanssa on Suomessa rangaistavaa vain silloin, kun teko aiheuttaa eläimelle kärsimystä. Rikoslain osalta lähtökohtana on, että toiminnan on pitänyt olla julmaa tai se aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa. Minun lakialoitteessa ehdotetaan tämän muuttamista, kriminalisoimalla sukupuoliyhteys eläimen kanssa.

 Suomessa on kiellettyä levittää eläimiin sekaantumista käsittelevää kuvamateriaalia. Eli kuvan levittäminen on rikoslaissa rangaistavaa, mutta itse teko ei. Se tuntuu hullulta.

  Jos ei voi osoittaa, että eläimelle on aiheutettu kipua tai kärsimystä, niin teko on silloin rikoslaissa sallittu. Kivun tai kärsimyksen osoittaminen on kuitenkin haasteellista, koska eihän eläintä voi haastatella.

Eläimiin sekaantuminen on kriminalisoitu useimmissa Euroopan maissa. Tällä hetkellä vain Suomessa, Unkarissa ja Romaniassa ei eläimiin sekaantumista ole kriminalisoitu.

Suomessa on eläinystävien foorumiksi itseään kutsuva ryhmä, jotka pitävät itseään ns. "zoofiilikkoina". Heidän mukaansa eläimiin sekaantumisessa on kyse vain seksuaalisesta suuntautumisesta ja katsovat elävänsä tasavertaisessa parisuhteessa eläinten kanssa. Eläimiin sekaantujat puolustelevat mieltymyksiään esimerkiksi sillä, että eläin kykenee ilmaisemaan mielipiteensä kehon kielellä sekä tarvittaessa puolustautumaan hampain tai sorkin. Olen saanut tältä ryhmältä useamman lausunnon, jossa he perustelevat eläinten seksuaalista hyväksikäyttöä ja pitävät sitä ihan normaalina toimintana. Hämmästelen näiden ihmisten mielipiteitä.

Asian tärkeydestä huolimatta kriminalisointi ei saanut hallituspuolueiden kannatusta eikä siten toteudu tässäkään yhteydessä.

 

Väkivaltavideoiden hallussapitoon puututtava

Samassa yhteydessä käsiteltiin myös lakialoite, jossa ehdotetaan rangaistavaksi raakaa väkivaltaa sisältävien materiaalien hallussapito. Nykyisin vain kyseisen sisällön levittäminen on rangaistavaa.

Poliisin mukaan lasten pahoinpitelykuvauksia tuotetaan koko ajan enemmän ja kotietsinnöillä löytyy videoita raa'asta väkivallasta ja jopa vauvan tappamisesta. Näissä tilanteissa, jos näyttöä levittämisestä ei saada, tällaisen raa'an väkivaltamateriaalin hallussapidosta ei tule nykyään mitään seuraamusta. Tällaisen materiaalin lataaminen ja hallussapito kuitenkin osoittaa tekijässä poikkeuksellista väkivallan ihannointia, ja materiaalia käytetään myös seksuaalisiin tarkoituksiin.

 Väkivaltamateriaalina levitetään oksettavaa sisältöä, alkaen kuvista ja videoista, joissa tapetaan vauvoja. Meidän pitää tukkia kaikki keinot, ettei tämmöistä materiaalia ole kenenkään hallussa oikeudettomasti, ja tämän pitäisi olla ehdottomasti rangaistavaa. En voi käsittää, miten hallituspuolueiden edustajat eivät tätäkään lakialoitetta halunnut tukea.

Kommentoi kirjoitusta.

Viikonloppuna Pukkilassa ja Keravalla

Keskiviikko 15.6.2022 klo 14:23

Leena_Pukkilassa_some.jpg

Sunnuntaina Keravalla:Leena_Keravalla_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Rikosten paljousalennuksista luovuttava - "Tee kolme, kärsi yksi" -periaate pois rikoslaista

Tiistai 14.6.2022 klo 9:08

Rikoslaissa on luetteloitu rangaistuksen mittaamista määrääviä säännöksiä, joilla tuomioistuinten rangaistuskäytäntöä ohjataan. Viime aikoina esimerkiksi katujengien rikollisuuteen liittyvissä tapauksissa on tuomittu yhteiseen rangaistukseen kahdesta tai useammasta vakavasta rikoksesta samanaikaisesti. Näissä tapauksissa nykyisen oikeuskäytännön ongelmallisuus on noussut jälleen esiin.

 Rangaistusten paljousalennuksista on luovuttava. Ei voi olla niin, että mitä enemmän rikoksia teet, niin sitä suhteellisesti lievemmän rangaistuksen saat. Useamman rikoksen pitäisi olla rangaistuksen koventamisperuste eikä nykyisenkaltainen ”tee kolme, kärsi yksi”- alennusautomaatti.

Toistuvista törkeistä rikoksista ei pidä palkita

Myöhemmin julkaistavassa perussuomalaisten kriminaalipoliittisessa ohjelmassa, jota olen  valmistellut, ehdotetaan niin sanotuista paljousalennuksista luopumista. Jokaisesta rikoksesta tulee tuomita se rangaistus, joka siitä annettaisiin yksittäisenä tekona.

 Esimerkiksi otsikoissa olleen someräppärin tuomiossa todetaan suoraan, että laskennallisesti hän olisi saanut varovaisenkin arvion mukaan huomattavasti yli 15 vuoden vankeustuomion. Nyt lain ja oikeuskäytännön mukainen tuomio oli 10 vuoden vankeusrangaistus. Tässä on selvä ristiriita, jossa tuomion lainmukaisuudesta huolimatta oikeudenmukaisuus ei toteudu.

Henkilö, joka syyllistyy toistuvasti törkeisiin rikoksiin, ei ansaitse nykyisen lainsäädännön kaltaista palkintoa teoistaan. Nythän someräppäri sai esimerkiksi pahoinpitelyn ja huumausainerikoksen ”anteeksi”, kun huomioon otettiin vain kolme vakavinta rikosta.

 Mittauskäytännön muuttamisen lisäksi tulee pidentää yhteisen rangaistuksen enimmäiskestoa, joka on nykyisellään 15 vuotta. Näin suunnitelmallisesti ja toistuvasti lakia rikkovien rangaistukset kovenisivat oikeudenmukaisella tavalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rikosoikeus, vankeus, rangaistukset, paljousalennus

Rajat kiinni tarvittaessa

Perjantai 10.6.2022 klo 14:37

Hallituksen esityksillä valmiuslain- ja rajavartiolain muuttamiseksi mahdollistetaan mm. rakennusten haltuunotto siirtolaisten majoittamiseen ja kuljetusyrittäjien velvoittamisen siirtolaisten kuljetukseen.
Lisäksi ehdotetun valmiuslain sääntely mahdollistaa suomalaisten sosiaaliturvan leikkaamisen poikkeusoloissa, joka myös laajan maahantulon tilanne on.
Lakimuutokset ei siis estä laajamittaista maahantuloa, niillä ainoastaan helpotetaan siirtolaisten vastaanottoa.
Ehdotukset eivät paranna rajaturvallisuutta laajamittaisen maahantulon tilanteessa. Turvapaikkahakemusten käsittely voidaan keskittää yhdelle rajanylityspaikalle, mutta niiden käsittelyä ei voida keskeyttää.
Vain rajojen sulkeminen ja turvapaikkahakemusten käsittelyn keskeyttäminen on riittävä keino, jos vihamielinen valtio yrittää vaikuttaa siirtolaisien avulla Suomen turvallisuuteen.

Rajaturvallisuus_kuntoon_6.png

Kommentoi kirjoitusta.

Vantaalla tavataan!

Keskiviikko 8.6.2022 klo 9:48

Perussuomalaiset torilla klo 10:00- 14:00, itse olen paikalla klo 11:30-12:30. Tule sinäkin!

Leena_Vantaalla_some2.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitus ylimielisenä opposition huolesta suomalaisten pärjäämisen suhteen - Meri: Ei oppositiolla ole vaikeaa, vaan kansalla

Perjantai 3.6.2022 klo 9:22

Julkaistu Suomen uutisissa 31.5.2022

Eduskunnassa keskusteltiin siitä, mihin hallitus laittaa tänä vuonna lisää rahaa. Perussuomalaisten kansanedustajat vaativat hallitukselta toimia suomalaisten ostovoiman parantamiseksi, kun kasvavat energiakustannukset ja ruuan hinta vievät yhä isomman osan ihmisten rahoista. Hallituspuolueiden edustajien suhtautuminen oli totutun ylimielinen.

- Sieltä hallituspuolueiden edustajat totesivat, että opposition elämä on vaikeaa. Kyllä minä sanoisin, että pääasiassa ihmisten elämä on vaikeaa. Vaikka myönnettäköön, että kyllä hetkittäin teidän arvovalintojen ja päätöksien kanssa on hankala elää myös täällä oppositiossa, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri totesi eduskunnassa ja jatkoi:

- Älkää viitsikö olla ylimielisiä. Suomalaisten puolesta ja suomalaisten ongelmista me täällä puhumme. Ministeri Saarikko ei vastannut puheenjohtaja Purran eikä edustaja Tavion kysymyksiin siitä, miten te aiotte auttaa tavan ihmisiä bensa-, sähkö- ja ruokalaskujen kanssa. Se, että te neuvotte kiristämään vyötä, ei auta, kun ei ole enää, mistä kiristää.

Keskituloistenkin pärjääminen on koetuksella

Meri kertoi saavansa kansalaisilta koko ajan enemmän viestejä, joiden mukaan keskituloistenkin palkansaajien pärjääminen on koetuksella.

- Ihmiset miettivät, onko kohta enää varaa tai kannattavaa käydä töissä. Perussuomalaiset haluaa tukea ihmisten ostovoimaa ja auttaa suomalaisia arjessaan. Olisin toivonut ratkaisuja näiden ongelmien korjaamiseksi, mutta sellaisia ei hallitus pysty tarjoamaan eikä ministeri Saarikko vastauksessaan luvannut.

1 kommentti .

Lauantaina Loviisan torilla

Maanantai 30.5.2022 klo 15:05

Leena_Mari_ja_Vilhelm_Loviisassa_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Eduskuntavaalit 2023 - haen jatkoa

Torstai 19.5.2022 klo 10:07

Ensi kevään eduskuntavaalit kolkuttelevat jo ovella. Uudenmaan perussuomalaisten piiri on hyväksynyt minut ehdolle ja lähden tavoittelemaan jatkokautta vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Olen saanut vaikuttaa kohta kahden eduskuntakauteni aikana puolueemme linjauksiin ja politiikan tekemiseen eri tehtävissä. Tällä hetkellä toimin puolueen 1. varapuheenjohtajana ja lakivaliokunnan puheenjohtajana, joka monipuolisen lakimiesurani vuoksi ollut minulle erittäin mielenkiintoinen tehtävä. Lakivaliokunnassa käsittelemme parhaillaan esimerkiksi seksuaalirikossäännösten uudistamista. Rangaistukset- erityisesti lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa -vaativat kiristyksiä.

Puolueet miettivät jo eduskuntavaaliteemojaan. Valmistelen parhaillaan perussuomalaisille uutta kriminaalipoliittista ohjelmaa, jonka perusperiaatteita esittelin puolueneuvoston kokouksessa 14.-15.2022. Kokouksessa ohjelman ehdotukset saivat runsasta kannatusta. Tästä on hyvä lähteä viemään ohjelmaa eteenpäin.

Haluamme uudistuksia rikosoikeudelliseen järjestelmään. Rangaistuksia tulee kiristää henkeen - ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa. Rangaistusten niin sanotuista paljousalennuksista tulee luopua. Ei voi olla niin, että mitä enemmän rikoksia tekee, mitataan rangaistus periaatteella: tee kolme ja maksa yhdestä.

Myöskään vaarallisia vankeja ei tule vapauttaa uusimaan rikoksia. Sanavapaus tulee turvata ja rikoslakia tulee muuttaa niin, että emme joudu enää näkemään poliittisia oikeudenkäyntejä, joissa kohteena on raamattu tai maahanmuuttokriittiset mielipiteet.

Haluan jatkaa suomalaisten puolustajana. Asiat tulee laittaa tärkeysjärjestykseen: Rajalliset verovaramme tulee käyttää suomalaisten hyväksi siten, että jokainen pärjää arjessaan. Perussuomalaiset haluaa parantaa niin ihmisten ostovoimaa kuin myös yritysten kilpailukykyä. 

Olen aikaisemmissa vaaleissa saanut vahvan tuen äänestäjiltäni, mistä olen ollut äärettömän kiitollinen ja toivon, että saan myös jatkossa antaa osaamiseni, kokemukseni sekä sitkeyteni yhteisten asioiden hoitamiseen.

Toivotan kaikille ehdokkaille menestystä vaaleihin! 

Mikäli haluat mukaan vaalitiimiini niin laita minulle rohkeasti viestiä ja tehdään yhdessä mahtava tulos!

 

Lisaa_vahan_leipatekstia_3.png

 

Kommentoi kirjoitusta.

Kriminaalipolitiikkaan ja rangaistuksiin tarvitaan järkeä - "Vakavista rikoksista tuomittujen tulee istua tuomiot loppuun asti"

Tiistai 17.5.2022 klo 8:20

Juttu julkaistu Suomen uutisissa 15.5.2022:

Kansanedustaja, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri esitteli sunnuntaina perussuomalaisten puolueneuvoston kokouksessa kriminaalipolitiikan linjauksia. Meren esitys kytkeytyi vahvasti Suomen rikoslain uudistuksiin. Meri esittää ensinnäkin rangaistusjärjestelmän päivittämistä siten, että rangaistukset saataisiin järkilinjalle.

– Vakavien rikosten, kuten henki-, väkivalta- ja seksuaalirikosten, rangaistuksia on kiristettävä. Isona teemana tähän liittyvät myös rangaistuksien paljousalennukset, joista tulee voida luopua, Meri sanoo.

Paljousalennus on kansankieltä, joka viittaa Suomessa käytössä olevaan yhtenäisrangaistusmalliin. Sen mukaan, jos henkilö tuomitaan useista eri rikoksista, tuomion pohjaksi otetaan ankarin teko, minkä jälkeen muista rikoksista tuomitaan lievempi rangaistus.

Käytännössä kyse on siitä, että mitä enemmän rikoksia, sitä lievempi rangaistus seuraa suhteessa rikosten määrään.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että mitä enemmän rikoksia teet, sitä vähemmän kärsit. Kaupankäyntiin voi hyvin soveltua ota kolme ja maksa yksi -malli, sehän on positiivinen asia. Rikosoikeuteen ei kuitenkaan sovellu ”tee kolme rikosta ja kärsi yhdestä” -malli, Meri sanoo.

Rikosoikeudellisen vastuun alaikäraja on 15 vuotta. Meri huomauttaa, että myös nuorten tekemiin vakaviin henkeen ja terveyteen kohdistuviin rikoksiin on puututtava.

– Nähtävissä on ollut, että jopa 14-vuotiaat tai sitäkin nuoremmat ovat syyllistyneet vakaviin rikoksiin. Näihin tulisi voida puuttua ainakin tapauskohtaisesti, eli myös alle 15-vuotias olisi voitava tuomita rangaistukseen.

Rangaistusasteikon alaraja korkeammalle

Rikoslaissa rangaistavaksi säädetystä teosta määrätään rangaistus noudattaen rikoksesta rangaistusasteikkoa, joka asettaa rajat sille, mitä teosta vähintään voidaan tuomita, ja mikä on maksimirangaistus.

Meri katsoo, että rangaistusasteikon alarajaa tulisi nostaa korkeammalle erityisesti törkeimmissä henkeen ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa, jotta seuraamus olisi oikeudenmukaisessa suhteessa teon vakavuuteen.

– Esimerkkinä voidaan nostaa törkeä pahoinpitely, joka on teko, jossa voidaan aiheuttaa toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila. Rangaistuksen alaraja on nyt jopa naurettavan alhainen: vain yksi vuosi vankeutta.

Vaarallisia vankeja ei pidä päästää lomille

Mediassa on viime vuosina ollut esillä useita väkivaltaisia, jopa lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia, joissa tekijä on usein selvinnyt ehdollisella rangaistuksella. Ehdollinen rangaistus viittaa rangaistuksen täytäntöönpanon lykkäämiseen, jolloin tuomittu ei oikeasti joudu vankilaan.

– Suomessa on ollut myös grooming-tapauksia, joissa kohteina on ollut useita alaikäisiä. Mielestäni näistä pitäisi aina tuomita ehdoton rangaistus, Meri sanoo.

Hän esittää, että jatkossa vakavista rikoksista tuomittujen henkilöjen tulisi istua tuomiot loppuun asti.

– Tuomiot on kärsittävä lähtökohtaisesti päivästä päivään. Vakavaan henki-, väkivalta- ja seksuaalirikokseen syyllistyneille ei tule voida myöntää mahdollisuutta ehdonalaiseen vapauteen. Vaarallisiksi arvioitujen vankien kohdalla elinkautisen vankeusrangaistuksen pitää olla tosiasiallisesti elinkautinen, eikä vaarallisia vankeja pidä sijoittaa avolaitoksiin tai päästää lomille.

Sarjanäpistelijät kuriin

Meri esittää myös muita uudistuksia kuten jalkapantojen määräämistä vainoamisesta tuomituille lähestymiskiellon noudattamisen tehosteeksi sekä sakon muuntorangaistuksen käytön laajentamista, jolla olisi mahdollista puuttua tehokkaammin kauppoja piinaaviin sarjanäpistelijöihin.

Perussuomalaiset puolustaa sananvapautta. Perussuomalaiset jätti jo vuosia sitten lakialoitteen, jossa esitettiin rikoslain kiihottamispykälän muuttamista. Perussuomalaiset katsoo, että rangaistavaa tulisi olla ainoastaan rikoksella uhkaaminen ja rikokseen yllyttäminen.

Myös Meri nostaa jälleen esille kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevan pykälän uudistaminen. Meri katsoo, että rangaistavaa tulisi olla väkivaltaan kiihottaminen tai sillä uhkailu.

Meri huomauttaa, että kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön tulisi ylipäätään olla paremmin ennakoitavissa rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen vaatimalla tavalla.

– Ihmisten pitää siis voida tietää etukäteen, syyllistyykö rikokseen vai ei. Ei voi olla niin, että teon tehtyään jäädään arvailun varaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Eurooppaan annetuille miljardeille olisi ollut omaakin käyttöä

Perjantai 13.5.2022 klo 8:43

13.5. Aamupostissa julkaistu kolumni:

Eduskunnassa on taas keskusteltu EU:n elpymisrahoista ja siitä, miten Suomi osaltaan toteuttaa ja valvoo rahojen käyttämistä. Kyse on siis EU:n yhteisvelasta, jossa Suomi ottaa lainaa noin 5,3 miljardia euroa lisät-tynä korkokuluilla, ja saa siitä summasta takaisin noin 2 miljardia euroa. Eli maksamme vähintään 3 miljardia euroa enemmän kuin saamme. Elpymisrahojen käyttöä tulee valvomaan EU- komissio, jolle Suomi tunnollisesti raportoi omasta rahan käytöstään. Raportoinnista ja toimeenpanosta aiheutuu Suomelle arviolta 74,7 miljoonan euron kustannukset.

Tiivistetysti Suomen osuus elpymispaketissa: maksetaan korkokulut huomioiden EU:lle 5–7 miljardia, josta Suomi saa 2 miljardia omia rahoja takaisin. Näiden rahojen käyttö alistetaan komission valvonnalle, josta aiheutuu Suomelle 75 miljoonan euron byrokratia kulut. Yhteisiä elpymisrahoja käytetään nyt esimerkiksi Italiassa, joka sai 200 miljardin euron osuuden 750 miljardin paketista.

Yksi Italian käyttämä keino on kotitalouksien remonttiavustus, jossa valtio maksaa kotien remontteja kokonaisuudessaan, jopa yli sadalla tuhannella eurolla per kotitalous. Remonttiavustusta saa, mikäli esimerkiksi kodin energiatehokkuus paranee. Tähän tarkoitukseen Italiassa on käytetty nyt noin 20 miljardia euroa. Suomessa energiaremontteihin myönnettävä tuki on vähäistä, pari tuhatta euroa esimerkiksi öljylämmityksestä luovuttaessa.

Lukuisissa EU-maissa kotitalouksia on tänä keväänä tuettu energian- ja polttoaineiden hintoja laskemalla, tätä on tehty myös elpymisrahoin. Suomessa sen sijaan veronkevennyksiä ei ole tehty, vaikka polttoaineet ja sähkö on ennätyskallista. Hallitus tyytyy viikosta toiseen toteamaan, että hinnat nousevat ja tilanne on suomalaisille hankala, mutta kun rahaa auttamiseen ei ole. Silti samaan aikaan kehdataan kirkkain silmin väittää, että elpymispakettiin osallistuminen oli hyvä juttu, ja että Suomella on rikkaana maana varaa siihen osallistua. Pois annetuilla miljardeilla olisi voinut toteuttaa paljon toimia suomalaisten arjen helpottamiseksi.

EU kehittyy huolestuttavaan suuntaan. Jokainen kriisi tuntuu antavan tekosyyn laajentaa toimivaltaa ja lisätä tulonsiirtoja. Yhteisvelkaa ja yhteistä budjettia paisutetaan, ja toista ”kertaluonteista” tukipakettia suunnitellaan jo kovaa kyytiä. Perussuomalaiset vastusti jo ensimmäistä pakettia, mutta hallitus kuitenkin hyväksyi paketin kokoomuksen tuella.

Elpymispakettia ei enää tekemättömäksi saa, mutta Suomen tulee jatkossa pitää tiukasti kiinni siitä periaatteesta, että jokainen maa vastaa omista veloistaan ja taloudestaan. Viimeisimpänä hullutuksena pienten jäsenmaiden tallomiseksi on ehdotettu perussopimusten avaamista ja määräenemmistöpäätöksien lisäämistä. Tällöin unionissa edettäisiin isojen maiden sanelupolitiikkaan myös niillä sektoreilla, joissa nykyään tarvitaan kaikkien valtioiden suostumus.

1 kommentti .

Lauantaina tavattavissa Karkkilassa!

Keskiviikko 4.5.2022 klo 16:37

mainoskuva.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Vappupäivän puhe Hyvinkäällä

Maanantai 2.5.2022 klo 9:19

1.5. Hyvinkään vapputorilla:

Mukava, että voidaan pitää vappujuhlat näin toritapahtuman merkeissä ja tavata ihmisiä viimeisten vuosien jälkeen. Tämän vapun puheenaihe on turvallisuus ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka järkytti Suomea ja Eurooppaa. Suomalaisten halu auttaa ukrainalaisia on ennennäkemätöntä. Näin meidän tuleekin toimia, kun eurooppalaiseen maahan hyökätään brutaalilla tavalla.

Ensin korona ja nyt Venäjän sota ovat sekoittaneet elämää. Vaikeina aikoina eduskunnan ja hallituksen ensisijainen tehtävä on huolehtia Suomesta ja suomalaisista. Tätä ei kuitenkaan ole tehty, vaan hallituspuolueet tekevät edelleen politiikkaa oman ideologiansa edistämiseksi.

Esimerkiksi hallituksen toimet ihmisten arjen kulujen laskemiseksi (kohonneet polttoainekulut, sähkön ja ruuan hinta) ovat hyvin vaatimattomia. Miksi Suomi ei voi toimia kuten Ruotsi ja Saksa ja laskea polttoaineen hintaa verotusta madaltamalla? Se laskisi niin kuluttajien kuin yritysten kuluja ja näin myös kulujen siirtymistä muihin hintoihin. Hallituksen vastaus on, että tuetteko Venäjän sotakassaa, kun tällaista vaaditte.

Ei tietenkään, eikä siitä ole edes kyse. Öljyä saa muualtakin kuin Venäjältä, emmekä me nyt vaan voi lopettaa autolla ajamista, talon lämmittämistä, tavaroiden kuljettamista tai syömistä tässäkään tilanteessa.

Perussuomalaiset haluaa hallitukselta suhteellisuudentajua ja sitä, että menot laitetaan etusijajärjestykseen. On paljon toissijaisia menoja ja hallituksen turhia esityksiä, joista voitaisiin leikata ja laittaa rahat suomalaisten hyvinvointiin ja ostovoimaan. Kehitysapuun annetaan yli miljardi vuodessa, josta tutkimusten mukaan valuu leijonanosa veroparatiiseihin ja korruptioon. Haittamaahanmuuttoa edistetään ja laittomasti maassa oleville tarjotaan uusia väyliä Suomeen jäämiseksi. Tuoreimpana esimerkkinä heille on annettu opiskeluoikeus. Se, että hallitus ei näistä tingi, on arvovalinta, jonka maksajana toimivat suomalaiset. Erityisesti kriisien aikana, kun taloudelliset näkymät ovat huomattavan sumuiset, tulee ajatella suomalaisten etua jokaisessa tehdyssä päätöksessä.

Maataloustuottajat varmistavat, että meillä on jatkossakin ruokaa pöydässä. Tuottajat ovat poikkeuksellisen tiukoilla, tiloja suljetaan kiihtyvällä tahdilla. Tähänkään ei ole kunnolla reagoitu, iso osa hallituksen 300 miljoonan tukitoimista kohdistuu biotalouden ja uusiutuvan energian investointien tukemiseen – missä ei sinänsä ole mitään väärää – mutta se ei auta tuottajaa tässä hetkessä. Perussuomalaiset ymmärtää tilanteen vakavuuden, ja siksi taloudellista tukea olisi pitänyt antaa heti eikä sitten joskus kesällä.

Tämän päivän isot kysymykset – suomalaisten toimeentulon varmistaminen ja huoltovarmuuden turvaaminen – on siis jätetty liian vähälle huomiolle. Perussuomalaisten vaatimuksesta sentään joitakin helpotuksia on toteutettu, kuten biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen laskeminen, mutta turhista menoeristä luopuminen tuntuu olevan nykyhallitukselle mahdotonta.

EU on ollut yhdessä rintamassa asettamassa Venäjälle pakotteita painostaakseen sen lopettamaan hyökkäyksen.

Hyvä niin, mutta samaan aikaan pitää muistaa, että EU:sta tulee jatkuvasti esityksiä, jotka vaikuttavat Suomen itsenäiseen päätöksentekoon ja rahan käyttöön. Me emme saa tässäkään tilanteessa antaa periksi ja tuoda huonoa lainsäädäntöä tai järjenvastaisia velvoitteita Suomeen. On koko ajan syytä muistaa, että EU haluaa laajentaa omaa valtaansa ja supistaa suvereenien valtioiden oikeutta päättää omista asioistaan. EU:ssa on valloillaan vahva halu liittovaltioon.

Uutta EU:n taloudellista tukipakettia suunnitellaan jo kovaa vauhtia. Kaikki ovat viime aikoina varmaankin lukeneet, miten edelliset Suomen antamat miljardit ovat päätyneet muun muassa Italiassa hyötykäyttöön. Yksittäiset kotitaloudet Italiassa saavat sadan tuhannen euron remontteja ilmaiseksi EU:n elpymispaketista saaduilla varoilla. Sitä ”kertaluonteiseksi” sanottua pakettia, jota perussuomalaiset yrittivät kaikin keinoin viime kesänä estää ja jota pidimme turhana ja moraalittomana tulonsiirtona suomalaiselta veronmaksajalta muiden maiden kansalaisten hyväksi, toteutetaan nyt juuri niin kuin sanoimme.

Emme halua muiden maiden huonojen päätösten tai vastuuttoman taloudenpidon maksajiksi. Kaikkien jäsenmaiden pitää osata huolehtia omasta taloudestaan ja vastata omista veloistaan. Elpymispakettia ei enää perutuksi saa, mutta seuraavaa ”kertaluonteista” pakettia varten – josta nyt EU:ssa neuvotellaan – ovat toivottavasti muidenkin silmät auenneet. Tulonsiirtounioni ja liittovaltiokehitys aiheuttavat kohtuuttoman suuren laskun suomalaiselle veronmaksajalle.

Perussuomalaiset pitää pään kylmänä ja katseen pallossa myös erilaisten kriisien ja sekamelskan keskellä. Kun ajaa suomalaisen ihmisen etua, pitää suhteellisuudentajun mukana päätöksenteossa ja realiteetit mielessä, on helppo puolustaa ajatuksiaan. Nyt tarvitaan päätöksiä ja päättäjiä, jotka keskittyvät Suomen ja suomalaisten edun puolustamiseen.

Hauskaa vappua ja ihanaa kesän odotusta!

Kommentoi kirjoitusta.

Vappuna nähdään Hyvinkäällä!

Perjantai 29.4.2022 klo 10:13

LEENA_MERI_Kansanedustaja_ja_puolueen_1._varapuheenjohtaja_9.png

Kommentoi kirjoitusta.

Kyllä italialaisten kelpaa

Tiistai 19.4.2022 klo 17:13

Leena Meren puheenvuoro julkisen talouden suunnitelmaan täysistunnossa 19.4.2022

 

Kevään kehysriihineuvottelu saatiin päivässä käsitellyksi, menokuriin palaamista hallitus ei nähnyt velkaantumisesta huolimatta tarpeelliseksi. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia tehdyt määrärahakorotukset jätettiin kehyksien ulkopuolelle, kuten myös koronaan liittyvien menojen osalta aiemmin tehtiin. Hallitus jätti julkisen talouden tasapainottamisen seuraavan hallituksen vaivaksi, silloin menoja joudutaan priorisoimaan aivan eri otteella.

Kehyspoikkeuksella mahdollistetut lisäpanostukset maanpuolustukseen ja energiariippumattomuuden edistämiseen ovat perusteltuja, eikä perussuomalaiset vastusta niihin ehdotettuja menolisäyksiä. Olisimme halunneet enemmänkin päätöksiä suomalaisten tukemiseksi: perussuomalaiset helpottaisivat kotitalouksien ja yritysten ahdinkoa laskemalla polttoaineiden valmisteveroja EU:n minimitasolle, kuten esimerkiksi Saksa ja Ruotsi ovat tehneet. Polttoaineiden hintojen laskeminen auttaisi niin ongelmissa olevaa kuljetusalaa kuin myös jokaista suomalaista, sillä käsistä karanneet kuljetuskustannukset valuvat lopulta kuluttajahintoihin. Polttoaineiden hinnoista yli puolet on veroja ja öljyä saadaan ostettua muualtakin kuin Venäjältä, jolloin veroale ei ole Putinin sotakassan tukemista.

 

Valtion menot kasvavat

 

Jotta kotitalouksien ja yritysten ostovoimaa voitaisiin tukea, niin menoja tulee priorisoida ja leikata. Tällä hallituskaudella on edetty päinvastaiseen suuntaan, esimerkiksi oppivelvollisuuden pidentäminen on hankkeena tarpeeton, ja sillä tuskin saadaan aikaiseksi haluttuja vaikutuksia. Hyvinvointialueuudistuksen hintalappu ei ole vieläkään kaikilta osin selvillä, sen budjettia paikkaillaan tulevina vuosina. Hallintoa lisätään ja omista palkkioista aluevaltuustoissa huolehditaan, mutta suoraan kansalaisten ostovoimaa ja yritysten kilpailukykyä tukevia päätöksiä on tullut säästeliäästi.

 

Kehitysavusta tai haitallisen maahanmuuton kustannuksista ei edelleenkään säästetä. Kehitysyhteistyön määrärahoja tulisi kohdentaa nykyistä enemmän ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokulujen kattamiseen. Kehitysyhteistyö pitäisi myös ehdollistaa saajamaan Venäjä- ja ihmisoikeuskantojen osalta. Suomi antaa miljoonia euroja sellaisille valtioille, jotka äänestivät YK:n turvallisuusneuvostossa Venäjän erottamista vastaan. siten kehitysavulla tuetaan Venäjää tukevia valtioita ja sen lisäksi ruokitaan korruptiota, kuten tutkimukset ovat useasti osoittaneet.

 

EU:n pöydissä on alkanut jo puheet uudesta tukipaketista, jonka avulla Venäjän hyökkäyksen aiheuttamia talousvaikutuksia tasataan. Perussuomalaiset vastustivat koronan takia tehtyä tulonsiirtoa, ja vastustamme myös seuraavaa pakettia jolla suomalaisista tehdään eteläisten jäsenmaiden maksumiehiä. EU:n tukipakettien järjettömyys tiivistyy siihen, että Italiassa on tehty elvytysvaroista 20 miljardin euron edestä energiatehokkuutta parantavia remontteja. Suomalaiset saavat itse pärjätä kohoavien kustannuksien kanssa, kun Italia tarjoaa kansalaisilleen kotien ilmaiset remontit. Kyllä italialaisten kelpaa, kun Suomi ja muut vastuulliset maat tämän lystin tukimiljardeillaan kustantavat.

 

Lakivaliokunta toistuvasti huomauttanut oikeudenhoidon resurssipulasta

Olemme lakivaliokunnassa saaneet toistuvasti kuulla ja huomauttaneet siitä, miten tiukalla oikeuslaitoksen ja oikeudenhoidon resurssit ovat. Tässä selonteossa julkisen talouden suunnitelmasta vuoteen 2026 saakka itse ongelmaan - eli puutteelliseen perusrahoitukseen - ei ole kiinnitetty huomiota riittävällä vakavuudella. Määrärahoja lisätään esimerkiksi seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksesta syntyvän tarpeen paikkaamiseksi sekä pahimpien ruuhkien purkamiseen, mutta varsinainen ongelma jää ratkaisematta.

 

Sinänsä myönteisistä lisämäärärahoista huolimatta henkilöstöä on liian vähän työmäärään nähden ja henkilöstö on kuormittunut. Tämä käy huolestuttavan selvästi ilmi esimerkiksi tuoreesta Tuomariliiton selvityksestä, lähes puolet kyselyyn vastanneista kokee stressioireita tai työuupumusta aina tai usein. Puolet ammattikunnasta kokee työuupumusta, jolloin perusrahoituksen ongelmat pitäisi korjata kiireellisesti tässä yhteydessä, eikä jättää ongelmien ratkaisua muiden huoleksi.

Menot tärkeysjärjestykseen

Valtiontalous on hankalassa tilanteessa, sillä meillä on oikeusvaltion ydintehtävissä vakavaa perusrahoituksen puutetta, ja toisaalta meidän pitää kyetä leikkaamaan menoja ja hillitä velkaantumista. Myös muita perusteltuja ja välttämättömiä menolisäyksiä on tehtävä, esimerkiksi hoitajien ansaitsemat palkankorotukset tulevat lisäämään julkisen sektorin kuluja.

Menot tulee laittaa tärkeysjärjestykseen. Perussuomalaiset poikkeaa tämän kysymyksen osalta muista puolueista, sillä meidän on helppo osoittaa satojen miljoonien säästöt haitallisen maahanmuuton lopettamisesta, sekä kehitysavun leikkaamisella. Perussuomalaisille suomalaisten hyvinvointi ja pärjääminen on tärkein tavoite.

Kommentoi kirjoitusta.

Toissijaisiin kohteisiin kohdistuvat menot pois ja suomalaisten verotaakkaa kevyemmäksi

Torstai 7.4.2022 klo 11:04

Suomen uutiset 7.4.2022:

Hallitus päätti kehysriihineuvotteluissaan lisätä sekä tämän että ensi vuoden menoja noin parilla miljardilla eurolla. Rahaa löytyi moniin tärkeisiin kohteisiin, kuten esimerkiksi Puolustusvoimille ja kansalliseen turvallisuuteen. Työssäkäyvien tukemiseen ei rahaa kuitenkaan heru.

Sosiaalietuuksia saavien ostovoimaa parannetaan aikaistamalla vuosittaista indeksikorotusta. Sen sijaan keskituloiset työssäkäyvät ja ison verotaakan kantajat jäävät ilman apuja – elinkustannusten rajusta kasvamisesta huolimatta.

– Valtiovarainministeri Annika Saarikko totesi neuvotteluiden jälkeen, että kaikista halutaan pitää huolta. Rahaa ei kuitenkaan löytynyt työssäkäyvien tukemiseen, vaikka nykyisillä korkeilla polttoaineiden hinnoilla monille työssäkäyville töihin meneminen voi pian olla kannattamatonta, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Leena Meri sanoo.

– Ja kun kaikki muukin kallistuu – esimerkiksi ruuan hinnan odotetaan nousevan tänä vuonna jopa 11 prosentilla – olisi myös keskituloisten työssäkäyvien ostovoiman tukemiselle aitoa tarvetta.

– Hallitus käyttää surutta veronmaksajien rahoja. Esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentaminen ja hyvinvointialueuudistus ovat ideologisesti päätettyjä suomalaisille kalliiksi tulevia uudistuksia. Hallintoa lisätään ja omista palkkioista aluevaltuustoissa huolehditaan, mutta hyvinvointivaltion rahoittajille eli työssäkäyville ja yrittäjille ei tukea tullut.

Maailman parantaminen velkarahalla jatkuu

Valtion nettovelanotto on kuluvana vuonna ainakin 7,6 miljardia euroa. Venäjän hyökkäyssodan takia panostukset Puolustusvoimiin ja kansalliseen turvallisuuteen ovat tärkeitä. Mutta erityisesti nyt vaikeina aikoina kaikkia muita kuin suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta välttämättömiä menoja tulisi karsia.

– Kehitysapuun käytetään lähes 1,3 miljardia euroa vuodessa. Tästä velkarahalla tehtävästä maailmanparannuksesta leikattiin vain 40 miljoonaa euroa. Miksi hallitus ei priorisoi menoja suomalaisten hyvinvoinnin turvaamiseen? Meri hämmästelee.

Haittamaahanmuuton vetovoimatekijöitä lisätään

Hallitus ei myöskään edes yritä estää hyvän sosiaaliturvan perässä tapahtuvaa haitallista maahanmuuttoa.

– Päinvastoin, hallitus lisää haitallisen maahanmuuton vetovoimatekijöitä erilaisilla esityksillä. Hyvänä esimerkkinä tänään hyväksyttiin uusi laki liittyen ulkomaalaisten opiskeluoikeuteen Suomessa. Lailla mahdollistetaan laittomasti maassa oleville karkotuspäätöksen saaneille oleskelulupa ja opiskeluoikeus. Siten haitallista maahanmuuttoa ja sosiaaliturvamenoja lisätään tätäkin kautta. Laki vie pohjan koko turvapaikkaprosessilta ja aiheuttaa lisää kustannuksia veronmaksajille.

Kampaviinerikerhoille ja Ylelle riittää rahaa

Haitalliseen maahanmuuttoon ja kehitysapuun liittyvien menojen karsimisen ohella muitakin valtion menoeriä tulee käsitellä kriittisesti.

– On suorastaan irvokasta, kun hallituspuolueiden edustajat juhlivat niin sanottujen Veikkauksen edunsaajien rahoituksen turvaamista. Valtion budjetista jaetaan lähes miljardi euroa puolueisiin ja politiikkoihin sidoksissa oleville yhdistyksille, joiden toiminta pyörii valtionavustuksien varassa.

– Hyvä esimerkki holtittomasta rahankäytöstä sillä saralla on Suomi-Venäjä-seura, joka saa tänä vuonna valtiolta yli 800 000 euroa ja jonka puheenjohtajana nykyinen keskustalainen tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen viime viikkoon saakka toimi. Toki joukossa on aidosti tukemisen arvoisiakin kohteita, mutta näiden turhien kampaviinerikerhojen tukeminen pitää lopettaa, Meri toteaa.

– Ylen budjetti on paisunut yli 500 miljoonaan euroon vuodessa. Yle-veron maksamisesta pitäisi tehdä vapaaehtoista. Veronmaksajat saisivat silloin itse päättää, ovatko Ylen palvelut maksamisen arvoisia. Kaikki muutkin menoerät tulee käydä läpi ja priorisoida ne valtion ydintehtävien hoitamiseen. Toissijaisiin kohteisiin kohdistuvat menot pois ja suomalaisten verotaakkaa kevyemmäksi, Meri vaatii.

Kommentoi kirjoitusta.

Esitin 1,3 miljardin kehitysapumenoihin leikkauksia, koska rahoja päätyy veroparatiiseihin - Keskustan kansanedustajaa asia nauratti

Maanantai 4.4.2022 klo 10:34

Suomen uutisten juttu 31.3.2022:

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri huomautti eilen A-studiossa, että valtiolla on useita menoeriä, joita voisi tarkastella ja kohdentaa uudestaan. Meri esitti esimerkiksi leikkauksia kehitysapuun. Kepukansanedustaja Petri Honkonen naureskeli ehdotukselle.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus kauhoo kaksin käsin kurjuutta suomalaisille. Äskettäin hallitus esimerkiksi ilmoitti tuplaavansa kehitysavun ilmastorahat ja samaan aikaan valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ryhtyi varoittelemaan kansaa hintojen noususta ja elintason romahtamisesta.

Rahaa riittää siis maailman parantamiseen, mutta hallitus on haluton käyttämään suomalaisilta veronmaksajilta kerättyjä rahoja suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Veronalennuksia kaikille

Polttoaineen ja ruoan hinnat nousevat hurjaa vauhtia. Ylen A-studiossa eilen kansanedustajat Petri Honkonen (kesk), Jussi Saramo (vas) ja perussuomalaisten Leena Meri keskustelivat elinkustannusten kallistumisesta sekä siitä, tuleeko hintojen noususta seuraava vääjäämätön elintason lasku vain hyväksyä.

Perussuomalaisten mielestä ei pidä. Meri huomautti, että valtiolla on useita menoeriä, joita voisi tarkastella ja kohdentaa uudestaan suomalaisten elämän kulujen alentamiseen.

Perussuomalaiset myös esittää laajaa verotuksellista keinovalikoimaa, kuten kaikille kohdistuvaa ansiotuloveron kevennystä helpottamaan ihmisten selviytymistä arjen elinkustannuksista.

– Polttoaineiden veronalennukset voisivat myös tulla nyt kyseeseen tai muuten polttoainekulujen tukeminen verotuksen kautta. Kyllä meidän täytyisi tulla ihmisiä vastaan siten, että alamme karsia kohteista, jotka eivät ole ensisijaisia, Meri sanoi.

Priorisointia rahan käyttöön

Meri sanoi, että on myös mahdollista esimerkiksi poistaa omavastuu työmatkavähennyksistä.

– Jos kuitenkin täällä ollaan sitä mieltä, että rahaa ei ole, rahan käyttöä on mahdollista priorisoida, Meri huomautti kansanedustajakollegoilleen.

– Mistä perussuomalaiset ottaisi sitä rahaa? kepun Honkonen kysyi – ikään kuin kepuedustaja ei tietäisi, että perussuomalaiset haluaa leikata nimenomaan ulkomaille menevistä rahoista.

– No esimerkiksi kehitysavusta, Meri vastasi.

Suomi maksaa tänäkin vuonna huimat 1 275 miljoonaa euroa maailman muille kansoille kehitysapuna. Siis suomalaisten veroeuroja lähetetään liki 1,3 miljardin edestä lahjarahana ulkomaille.

Kehitysapuhankkeet menneet harakoille

Meren ehdotus kehitysapurahojen leikkaamisesta toi kepuedustajalle hymyn huulille. Honkonen naureskeli Meren ehdotukselle.

Meri ojensi kollegaansa:

– Ei minua ainakaan naurattaisi, kun arvioiden mukaan kehitysapurahoista päätyy noin 15 prosenttia veroparatiiseihin, Meri huomautti.

Ulkoministeriön eläköitynyt virkamies Matti Kääriäinen on kirjoittanut epäonnistuneista kehitysapuhankkeista myös kirjan Kehitysavun kirous. Kääriäisen arvion mukaan jopa 20 vuoden kehitysyhteistyöhankkeet ovat valuneet täysin hukkaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Sananvapauden rajoittaminen on vaarallista - ihmisten hiljentäminen rikosprosessilla on lopetettava

Keskiviikko 30.3.2022 klo 14:56

Tällä hetkellä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan syyllistyy asettamalla yleisön saataville tai muutoin levittämällä tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan laissa määriteltyjä vähemmistöryhmiä. Panettelu ja solvaaminen ovat mielestäni tulkinnanvaraisia ja huonoja termejä rikoslain tarkkuuden kannalta.

 On selvää, että väkivallalla uhkaamista tai siihen yllyttämistä ei tule sallia ketään kohtaan. Nykylainsäädäntö kieltää kuitenkin väkivallan lisäksi panettelevan ja solvaavan viestin tai mielipiteen, ja niiden osalta laillisen ja laittoman ero on hankalasti määriteltävissä. Sananvapaudella tulee turvata oikeus puhua suoraan ja halutessaan kärjistäenkin, ja tätä oikeutta yritetään nykyään rajoittaa niin sanottuun vihapuheeseen vedoten.

Laillisen ja laittoman ero on kansalaisille epäselvä

Rikoksesta tuomitseminen on rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen mukaan mahdollista vain silloin, kun teko on nimenomaisesti laissa säädetty rangaistavaksi. Rangaistavien tekojen tulee olla selkeästi ja ymmärrettävästi ilmaistuja siten, että jokainen ymmärtää jo etukäteen, mikä on kiellettyä ja mikä ei.

 On huomionarvoista, että perustuslakivaliokunta ei ole antanut lausuntoa pykälää säädettäessä. Siten tarkkarajaisuutta ja selkeyttä ei ole riittävällä tavalla varmistettu. Aikoinaan lakia 90-luvulla säädettäessä hallituksen antama esitys sisälsi tarkennuksen, jonka mukaan rikokseen syyllistyy tiedon levittämisellä ”aiheuttaakseen ryhmään kohdistuvaa väkivaltaisuutta, vihamielisyyttä tai syrjintää, ja teko on omiaan aiheuttamaan sanotunlaisen seurauksen”.

 Tämä tarkentava vaatimus, jolla teon tosiasiallista vaarallisuutta korostettiin, kuitenkin poistettiin eduskuntakäsittelyn aikana lakivaliokunnassa keskustan, demareiden ja kokoomuksen johdolla.Senkään jälkeen täsmentävää muutosta ole saatu aikaiseksi. Siten pykälän soveltamisala on ollut 90-luvulta saakka niin laaja, että laillisen ja laittoman ero on epäselvää.

Syytteitä nostettu omituisilla perusteilla

Viime vuosina on ollut lukuisia oikeudenkäyntejä, joissa syyttäjä on nostanut syytteitä tulkinnanvaraisissa tilanteissa sellaisin perustein, jotka tuntuvat arkijärjellä ajateltuna jopa oudoilta. Perussuomalaiset vaativat lainsäädäntöön muutoksen, jotta hankalasti ennakoitavilta oikeudenkäynneiltä vältytään ja ihmiset uskaltavat vapaasti kertoa mielipiteensä.

Rikospykälää tulisi muuttaa siten, että tunnusmerkistöön lisätään aikaisemmin ehdotettua vastaava vaatimus teon tosiasiallisesta vaarallisuudesta. Vain rikoksella uhkaamisen tai rikokseen yllyttämisen tulisi olla kiihottamista kansanryhmää vastaan. Silloin esimerkiksi väkivallalla uhkaaminen ja siihen yllyttäminen olisi kiellettyä, mutta laki kunnioittaisi myös eri mieltä olevien sananvapautta.

Nykyisellä laintulkinnalla hiljennetään ihmisiä

Nykyisellä laintulkinnalla vaikutetaan siihen, uskaltavatko ihmiset puhua, kun mielipiteen ilmaisusta rangaistaan rikosprosessilla.

 Sananvapaus on perustuslailla turvattu oikeus. Siitä tai muistakaan perusoikeuksista ei tule kevyin perustein tinkiä. Demokratian ja vapaan yhteiskunnan kannalta on vaarallista, että nykyisellä rikoslailla saadaan osa ihmisistä hiljennettyä, ja tämä kehitys on saatava loppumaan. Itänaapurissa on nähtävillä äärimmäinen esimerkki siitä, mihin asteittain kiristyvä sananvapauden rajoittaminen pahimmillaan johtaa.

Sananvapauden merkityksen lisäksi mielipideoikeudenkäynnit turhaan kuormittavat tuomioistuimia. Yhteiskunnallisessa keskustelussa voidaan käyttää kovaa kieltä, ja joku voi helposti pahoittaa mielensä toisen kärjistävästä kommentista. On kuitenkin täysin järjetöntä, että kiireiset tuomioistuimet käsittelevät rikosasioina tapauksia, joissa on kyse esimerkiksi yhden henkilön uskonkäsityksestä tai maahanmuuttoon liittyvästä mielipiteestä. Tällaisten juttujen käsittely on poissa vakavampien rikosten selvittämisestä.

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeusturvan toteutuminen ja turvallisuus vaativat resursseja

Perjantai 18.3.2022 klo 12:03

Nostin esiin eduskunnassa – sisäisen turvallisuuden selonteon pohjalta käydyssä keskustelussa – turvallisuusviranomaisten puutteelliset resurssit. Lakivaliokunnan kuulemisissa saadun selvityksen mukaan oikeudenhoidon resurssit ovat jo pitkään olleet alimitoitettuja.

Lakivaliokunta painotti lausunnossaan koko rikosprosessiketjun merkitystä oikeusvaltiolle ja sisäiselle turvallisuudelle. Poliisi, syyttäjä, tuomioistuin, oikeusapu ja rikosseuraamuslaitos, niillä kaikilla on resurssivajeesta johtuvia ongelmia tehtävien hoitamisessa. Pahimmillaan tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vakavien rikosten uhrit odottavat tuomiota vuosikausia, joka on kohtuutonta uhrin oikeusturvan kannalta. Toimiva oikeudenhoito on keskeinen yhteiskuntarauhan ylläpitäjä.

Osassa hallintotuomioistuimista maahanmuuttoon liittyvät kysymykset vievät resursseista leijonanosan. Mikään ei tällä hetkellä estä jo kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta laittomasti maassa olevaa tekemästä uutta hakemusta. Mitä järkeä siinä on, että kielteisen päätöksen saaneet henkilöt tehtailevat hakemusta hakemuksen perään? Uusintahakemuksen sijasta heidän kuuluisi olla jo käännytettyinä kotimatkalla.

Supo priorisoinut valvontatoimiaan

Kiinnitin huomiota myös suojelupoliisin resursseihin. Suojelupoliisi, joka vastaa terrorismitorjunnan kohdehenkilöiden seurannasta, on lakivaliokunnalle syyskuussa 2021 antamassaan lausunnossaan kertonut valvontatoimien priorisoimisesta. Puutteellisten resurssien vuoksi valvonta kohdistetaan konkreettisimman ja vakavimman terrorismin uhkan muodostaviin henkilöihin.

 Suojelupoliisin seurannassa on noin 390 kohdehenkilöä, joista valtaosa kytkeytyy radikaali- islamistiseen toimintaan. Kohdehenkilöiden määrä on viime vuosien aikana lisääntynyt, ja sidokset terroristiseen toimintaan ovat yhä suorempia ja vakavampia. Jos suojelupoliisi joutuu näiden uhkien kohdalla resurssejaan kohdentamaan ja pohtimaan, mihin kannattaa paukut laittaa, niin meillä on aika vakava ongelma.

Oleskelulupa pois ja maahantulokielto

Perussuomalaiset ovat jo pitkään vaatineet tiukennuksia terrorismiin liittyviin lakeihin. Suojelupoliisin valvonnassa olevien ihmisten toimintaan pitää pystyä puuttumaan tehokkaammin. Yksi keino olisi kaksoiskansalaisilta kansalaisuuden poistaminen, mikäli he matkustavat terroristialueille tai mitenkään tukevat terroristista toimintaa. Toinen asia jota me lakivaliokunnan perussuomalaiset olemme esittäneet, on oleskeluluvan peruuttaminen ja maahantulokiellon määrääminen niille, jotka matkustavat ulkomaille.

Ainuttakaan tänne palannutta vierastaistelijaa tai Isis-vaimoa ei ole saatu näytön puutteen ja lepsun lainsäädännön vuoksi tuomittua. Suojelupoliisi tarvitsee lisäresurssien ohella lisää työvälineitä sisäisen turvallisuuden varmistamiseen, ja tässä olisi siihen pari meidän ehdottamaa keinoa, jotka ei hallituspuolueille eduskunnassa kelvannut.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »