10-vuotiaan tapaus paljasti aukon rikoslaissa - tuomion oltava aina raiskaus

Maanantai 7.5.2018 - Leena Meri


Kymmenen vuotiaan tytön raiskauksesta saatu tuomio puhuttaa jälleen. Lainvoimainen tuomio ei tullutkaan raiskauksesta, koska käräjäoikeuden mukaan uhrin vastustelusta ei ollut näyttöä. Turun hovioikeus piti tuomion voimassa eikä korkein oikeus myöntänyt valituslupaa.

Totesin lakialoitteessani vuosi sitten, että lähtökohtaisesti nuoriin lapsiin kohdistuneissa seksuaalisissa hyväksikäytöissä pitäisi tekijä aina tuomita törkeästä raiskauksesta eikä vain lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöiksi.

Lain pitäisi olla ehdottomasti sellainen, että 10-vuotiaan kanssa sukupuoliyhteydessä oleminen täyttää jo lähtökohtaisesti raiskauksen ja siten myös törkeän raiskauksen tunnusmerkistön. Erittäin nuoren lapsen mahdollisuudet ilmaista omaa tahtoaan ovat rajalliset ja siksi hänen suostumukselleen ei pidä antaa painoarvoa.

Muutos olisi tärkeä siksi, että törkeän raiskauksen rangaistuksen vankeuden alaraja on ankarampi eli vähintään kaksi vuotta vankeutta, kun taas törkeässä lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä alaraja on yksi vuosi.

SDP:n Ojala-Niemelä on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tehnyt viime perjantaina lakialoitteen samasta asiasta. Lakialoitteessa korostetaan sitä, että pieni lapsi ei voi pätevästi antaa suostumustaan seksuaaliseen kanssakäymiseen, eikä tällaiselle suostumukselle voida antaa merkitystä arvioitaessa tekoa rikosoikeudellisesti.

Vuosi sitten tekemääni lakialoitetta ei SDP:stä allekirjoittanut kuin yksi henkilö. Hyvä, että myös SDP:n edustajat ovat tässä asiassa vihdoin tulleet samoille linjoille perussuomalaisten kanssa.

 Linkki lakialoitteeseeni


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini