Jotain rajaa eläinsuojelutilanteen huononemiseen!

Maanantai 21.1.2019 - Leena Meri


Helsingin poliisilaitos tiedotti 18.1.2019, että Helsingin poliisin eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä tutkii törkeää eläinsuojelurikosta.  Teosta epäillään Itä-Helsingissä asuvaa naista. Naisen asunnosta oli löytynyt 26 huonokuntoista koiraa. Kaikki koirat jouduttiin lopettamaan niiden kehnon kunnon vuoksi. Koirat oli tuotu laittomasti Virosta Suomeen ja niiden tuonnissa ei oltu noudatettu annettuja maahantuontimääräyksiä. Osa koirista oli alunperin lähtöisin EU:n ulkopuolisista maista, missä esimerkiksi rabiesta esiintyy paljon. Teosta epäilty nainen on tuonut ja pitänyt koiria myyntitarkoituksissa. Klassinen esimerkki pentutehtailusta. Äärimmäisen surullista koirien kohtalo mutta ymmärrettävää, ettei heidän kuntonsa ja maahantuonnin määräysten laiminlyönnin vuoksi ollut muuta mahdollisuutta kuin lähettää heidät sateenkaarisillalle.

Muutama päivä aikaisemmin samainen uudehko eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä tiedotti hyvin poikkeuksellista asiasta, mitä tutkitaan nyt luonnosuojelu- sekä eläinsuojelurikoksena. Kanta-Hämeen alueella asuvalta nuorehkon naisen hallusta oli löytynyt hallustaan ja piilotettuna sekä koirasusia että luonnonvaraisia, aitoja susia. Eläimet olivat huonokuntoisia ja niiden pitopaikat eivät olleet asianmukaisia. Rikoksesta epäillyn on ilmeisesti ollut tarkoituksena risteyttää koiria ja susia. Sitä, kuinka sudet olivat naisen haltuun päätyneet tutkitaan. Tässäkään tapauksessa ei eläinten lopetukselta vältytty.

Kissojen tilanne Suomessa on ollut jo vuosia todella huono. Eläinsuojelukentältä kuuluu, että tilanne huononee koko ajan. Kodittomia, hylättyjä ja villikissapopulaatioita löytyy jatkuvasti. Eläinsuojat pullistelevat kissoista. Lisää tulee, ovista ja ikkunoista. Enenevässä määrin uutisia tulee, että lemmikkien tilanne huononee.

Lemmikkien tilanteen huononeminen kautta linjan on huolestuttava suuntaus. Epäkohtien tulisi parantua, ei huonontua. Vasta perustetulle eläimiin liittyvien rikosten tutkintaan perustetulla ryhmällä poliisissa on ollut selkeä tarve. Tähän tarvitaan (valitettavasti) huomattavasti enemmän resursseja. Pelkkä tutkiminen ei tietenkään riitä vaikka sen avulla saadaankin tekijöitä tilille. Valitettavasti kuitenkin tuomiot (tässäkin) suhteessa ovat aika mitättömiä. Taloudellinen hyöty, mitä esimerkiksi pentutehtailija saa on iso. Tuomiot ovat pieniä, eikä ne varmasti toimi pelotteena. Perussuomalaisten puolueohjelmaan on kirjattu, että eläinsuojelun epäkohtiin on puututtava tomerammin ja rangaistuksia on kovennettava. Uskon, että jokainen suomalainen eläintenystävä voi allekirjoittaa puolueohjelmamme tavoitteen.

Olen ollut työni puolesta eduskunnan eläinsuojeluryhmän jäsenenä seuraamassa tätä ikävää kehitystä paljon. Eläinsuojelulaki on uudistumassa, toki se tuo mukanaan paljon parannuksia nykyiseen mutta paljon jää vielä eläinten hyvinvoinnin kannalta toivomisen varaa. Työ siis jatkuu. Omassa ydinperheessäni me kaksijalkaiset olemme vähemmistössä mieheni kanssa, perheeseemme kuuluu myös hevonen ja koiria. Eläimet ovat hyvin lähellä sydäntäni ja kiitollisuus siitä, että työni puolesta voin olla vaikuttamassa isossa kuvassa eläintenkin asioihin, on mittaamaton. Oppimista on minullakin vielä paljon tästä hyvin laajasta kentästä ja innolla imenkin itseeni lisää tietoa eläinsuojelullisista asioista. Eläimet ovat pysyvä osa meidän yhteiskuntaa. Lemmikit jakavat kanssamme iloja ja suruja. Pidetään heistä huolta ja tähdätään siihen, että asetetaan entistä tiukempia rangaistuksia eläinten kaltoinkohtelusta. Mietitään keinoja ennaltaehkäisyyn sekä nykysuunnan kääntämiseen ja sanotaan - jotain rajaa lemmikkien huononevaan tilanteeseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini