Lisärahan antaminen ei ole oikeudenmukaista

Lauantai 16.2.2019 klo 8.59


Eduskunta äänesti tänään Ahvenanmaan itsehallintolain muutoksesta ja rahoituksen korottamisesta. Esityksessä Ahvenanmaan rahoitusasema paranisi huomattavasti sote-uudistuksen myötä.

Perussuomalaiset pitävät Ahvenanmaan rahoituksen korotusta kohtuuttomana ja epätasapuolisena, mutta he jäivät äänestyksessä yksin.

– Alkuperäisenä ajatuksena oli, että Ahvenanmaalle tulee kompensoida noin 3 miljoonan euron lisäkulut hallituksen ajaman sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi. Tämä toteutuisi, jos itsehallintolain tasoitusperuste säädettäisiin 0,42 prosenttiin. Hallituksen oman esityksen mukaan tämä olisi valtion kassan kannalta kustannusneutraali, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meritäsmentää.

Hallitus suostui Ahvenanmaan vaatimuksiin

Hallitus on kuitenkin antamassa huomattavasti suuremman potin Ahvenanmaalle.

– Hallitus päätyi siihen, että tämä tasoitusperuste onkin 0,45 prosenttia, koska Ahvenanmaan maakunta ei hyväksy alempaa määrää. Hallitus suostui Ahvenanmaan vaatimuksiin, ja tämä tekee hallituksen omien laskelmien mukaan noin 14 miljoonan euron lisälaskun vuoden 2021 tasolla, Meri huomauttaa.

– Jos siis kompensaation tarve on vain 3 miljoonaa euroa, on kohtuutonta siirtää Ahvenanmaalle 17 miljoonaa. Näin ollen 14 miljoonaa euroa menisi suoraan pelkkään maakunnan muutenkin hyvän talouden vahvistamiseen.

Perussuomalaiset jättivät asiasta vastalauseen.

– Jätin perustuslakivaliokunnan jäsenenä asiasta eriävän mielipiteen niin, että olisimme muuttaneet tasoitusperusteen sellaiseksi, että korvaus on vain tuo 3 miljoona, mutta kukaan muu ei minua valiokunnassa kannattanut, Meri toteaa.

Sote-uudistukseen uusi lisälasku

Meren mukaan kyseessä on tilanne, jossa hallitus on sote- ja maakuntauudistuksen etenemiseksi suostunut Ahvenanmaan rahoituksen ylikompensaatioon.

Alkuperäinen ajatus korvata uudistuksen menetykset Ahvenanmaalle onkin Meren mielestä täysin muuttunut.

– Esimerkiksi ministeri Sampo Terho (sin.) on kritisoinut asiaa, mutta on silti itse ehdottanut valtioneuvoston kokouksessa, että hallitus taipuu Ahvenanmaan vaatimuksiin.

– Itsehallintolakia muutetaan eduskunnan ja Ahvenanmaan maakuntapäivien yhtäpitävin päätöksin. Eduskunnalla olisi ollut mahdollisuus osoittaa oma tahtotilansa. Onko pakko viedä tätä sote- ja maakuntauudistusta eteenpäin? Tässäkin yksi uudistuksen lisälasku, Meri ihmettelee.

Linkki uutiseen: 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini