Meri ja Koponen: Vanginvartijoilta vakavat terveiset hallitusneuvotteluihin

Keskiviikko 22.5.2019 klo 13.15 - Leena Meri


Kansanedustajat Leena Meri ja Ari Koponen ilmaisevat huolensa vanginvartijoiden työolosuhteisiin ja jaksamiseen liittyen. He tapasivat tiistaina eduskunnassa Vankilavirkailijain Liiton sekä Rikosseuraamusalan henkilöstöyhdistyksen pääluottamusmiehet Antti Santamäen sekä Pekko Summasen. Tämän lisäksi molemmat ovat saaneet runsaasti palautetta vanginvartijoilta.

”Kovemmista rangaistuksista puhuttaessa pitää muistaa, että rikosprosesissa on useita eri tahoja - poliisista vanginvartijoihin.
Liian usein unohdetaan, että koko ketjun loppupäässä on myös tarve lisäpanostuksiin niin henkilömäärien kuin työturvallisuuden ja jaksamisen suhteen”, Meri toteaa.

”Julkisuudessa on juuri puhuttu vakavasta ongelmasta että oikeuslaitoksen palveluksessa olevat virkamiehet saavat työssään uhkauksia. Tämä koskee myös vartijoita. Oma ja perheen turvallisuus on todellinen, vartijoita huolestuttava asia. Työntekijöitä pitää kuunnella ja tällaiset huolet on otettava vakavasti. Kyse on turvallisuudesta ja oikeudesta tehdä työtään ilman, että uhkailujen vastaanottaminen työssä olisi normaali asia, jota se ei todella ole” Meri muistuttaa.

Meri ja Koponen aikovat myös käydä paikan päällä tutustumassa eri vankiloiden työolosuhteista. Paikalle tullaan pyytämään työntekijöitä ja heidän edustajiaan tarkoituksena kuulla vankilan työntekijöitä.

Hallitusneuvotteluihin kansanedustajat lähettävät tiukan viestin, että poliisin resurssien lisäksi tulee turvata koko oikeudenhoidon ja vankiloiden työntekijöiden turvallisuus ja työssäjaksaminen. Siihen tarvitaan myös rahallisia panostuksia. Pelkkä ymmärtäminen ja voivottelu ei riitä.

”Rikoksia ja rikoksesta tuomittujen asiaa pitää tarkastella kokonaisuutena, jossa on poliisi, syyttäjä ja vankeinhoito. Väkivaltaa ja sillä uhkailua tapahtuu enenevissä määrin sekä sisällä vankilassa, mutta myös koevapaudessa ja jalkapannassa olevien vankien toimesta. Nykyisellään resurssit jalkapantavankien tehokkaaseen valvomiseen eivät yksinkertaisesti riitä” toteaa Ari Koponen.


Kommentit

22.5.2019 18.53  Ilpo Nummela

Hyvä että asiaaa pidetään yllä, ja otetaan kantaa. Olin itse 35v vankilassa työssä ja jäin juuri eläkkelle. Olen itse ollut, ja osaksi vieläkin vakavan uhan kohteena, tiedän mistä puhun. Samoin vähäinen henkilökuntamäärä ja Risen erittäin huono johtaminen rassaa vartijoita. EOA lisää ohjeistuksillaan vaikeata tilanetta, sekä suuri ulkomaalaisvankien määrä. Risen pääjohtaja Esa Westerbacka jää eläkkeelle 1.9 tänä vuonna. Nyt on aika saada jämäkkä pääjohtaja sen puutarhatontun tilalle.

22.5.2019 22.12  1224qwe

Kiitos! Turvallisuutta viranomaisten puolelta tulee turvata! Olemme mekin ihmisiä vaikka olemme valtion palveluksessa. Oli sitten vaate mikä hyvänsä. Ei meidän tule pelätä, että meille tapahtuvan jotain taikka perheillemme. Myös resursseja tulee nostaa, rikokset lisääntyneet ja ovat myös vakavuudella raskaita. Vankilassa kuitenkin tuomitut ovat pidemmän aikaa jossa vartijat joutuvat kohtaamaan väkivaltaa, uhkauksia (oli sitten suoranaista taikka epäsuoraa) Myös vartijoiden kuin monien muidenkin viranomaisten jaksaminen täytyy huomioida, että on resursseja suorittaa työ turvallisesti ettei vankilan henkilökunnan vahvuus laske ?minimiin? sillä minimi pyöristämisellä ei voida suorittaa eristystä taikka mellakkaa, tarkastuksia vankilassa. Myös johdon tulee alkaa kuuntelemaan ja näkemään työntekijöiden uupuminen ja oikeiden koulutuksien tarve.

23.5.2019 22.43  Kari Naapuri

Olen ihmetellyt vuosikausia, rangaistukset ja poliisi on ollut pinnalla. Rangaistuksien täytääntöönpano(vartijat) on aina jäänyt vaille huomiota. Jos rahaa jaetaan vain poliiselle ja tuomioistuimille, mitä hyötyä jos ei ole toimivia vankiloita.

23.5.2019 23.16  Ville Virkamies

Yhdyskuntaseuraamukset pitää halpuutensa vuoksi saada läpi jopa sillä kustannuksella, että Risen asiakastyöntekijöitä on ohjeistettu ylempää jättämään pienet päihderikkomukset huomioimatta. Toisin sanoen yhdyskuntapalvelussa ja valvontarangaistuksessa on henkilöitä, jotka ovat huumausaineiden vaikutuksen alaisia. Järjestelmällistä päihdevalvontaa ei saa tehdä, ainoastaan törkeimmät tapaukset karsitaan pois. Tämä syö luonnollisesti rangaistusten uskottavuutta. Ja aiheuttaa myös työturvallisuusriskin sekä työntekijöille että sidosryhmille.

24.5.2019 8.07  Kirsi Rissanen

Huom. Vankiloissa työskentelee muitakin, kuin vanginvartijoita.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini