Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:505907 kpl

Kuntien talous sakkaa - missä viipyvät hallituksen työllisyystoimet?

Maanantai 7.9.2020 klo 17:45


Kuntien talous sakkaa –  missä viipyvät hallituksen työllisyystoimet?

Eduskunnan kyselytunnilla 3.9. perussuomalaiset vaativat hallitukselta toimia työllisyyden parantamiseksi ja verotuksen keventämiseksi. Hallitus ei luvannut helpotuksia verotukseen, mutta valtiovarainministeri Vanhanen lupasi, että ainakaan ansioveronkorotuksia ei olisi tulossa. Uusia työllisyystoimia on odotettu jo yli vuoden.

Hallitus unohti, että valtionverotus on vain yksi osa verotusta. Kunnissa peritään kuntaveroa ja kunnissa muhii valtava taloudellinen pommi. Työttömyys lisääntyy järkyttävää vauhtia ja kunnat joutuvat entisten taloudellisten ongelmiensa lisäksi maksamaan valtiolle miljoonia euroja työttömyysturvan kuntalisää eli niin sanottuja sakkomaksuja pitkittyvästä työttömyydestä. Esimerkiksi Hyvinkäällä sakkomaksujen euromäärä on noussut lähes 30% prosenttia viime vuodesta (tammi-heinäkuu summa oli 2,2 miljoonaa euroa). Työttömien määrä on kasvanut Hyvinkäällä viime vuodesta yli 46% ja pitkäaikaistyöttömien määrä 40%.

Työttömyyden kasvun kulut – mukaan lukien koronasta aiheutuva työttömyyden kasvu - on tästä johtuen kuntien vastuulla, vaikka toisaalta hallituksen työllisyystoimet antavat odottaa itseään. Puhumattakaan siitä, että sakkomaksuista luovuttaisiin toistaiseksi.

Kunnille sälytetään koko ajan lisää tehtäviä ja menot kasvavat kasvamistaan, vaikka korona on aiheuttanut lisäkuluja monilla sektoreilla. Kun valtio ei tule hätiin, kunnat joutuvat korottamaan kuntaveroa, mikä näkyy suoraan kuntalaisen kukkarolla.

Kysyin hallitukselta kyselytunnilla mitä toimia kuntien avuksi tässä sakkomaksuasiassa on tulossa? Vastaus ministeriaitioista oli sekava, mutta se tuli selväksi, ettei apua tähän ongelmaan hallitukselta luvattu, joten kunnat ja kuntalaiset saavat pärjätä omillaan ja tuntea sen taloudessaan.

Odotan hallitukselta apua kunnille – riittäähän sitä Etelä-Euroopan maillekin!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini