Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:612347 kpl

Keitä Afganistanista ollaan hakemassa?

Perjantai 20.8.2021 klo 17:26 - Leena Meri


Eduskunnassa käsiteltiin Afganistanin tilannetta ja suomalaisten sotilaiden lähettämistä Kabulin lentokentälle. Sotilaiden tarkoitus on suojata suomalaisten ja Suomelle työskennelleiden paluu Suomeen.

Pidän tärkeänä, että keskustelussa nostetaan rehellisesti esiin, keitä Suomi nyt aikoo Afganistanista hakea. Siksi kysyinkin ulkoministeri Haavistolta, että keitä kaikkia saapujien joukossa oikein on. Ymmärrän, että Suomi auttaa omia kansalaisiaan ja Suomelle työskennelleitä. Virallisesti puhutaan lähinnä suomalaisista ja Suomelle Afganistanissa työskennelleistä, mutta keitä kaikkia tämä sitten sisältää? Onko joukossa myös lomailijoita? Eli ihmisiä, joilla on Suomessa oleskelulupa ja jotka ovat olleet Afganistanissa lähinnä lomailemassa. Ulkoministeriö on antanut kaksi viikkoa sitten matkailijoille kehotuksen lähteä pois maasta. Suomella ei ole kaiketi ollut aiemminkaan tapana hakea lomailijoita, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin ulkomailla. Ei ainakaan sotilasoperaation avulla. Haavistolta ei selkeää vastausta kysymykseeni tullut.

Puhemies toi myös esille, ettei tässä keskustelussa pakolaiskiintiöt ole oleellinen asia, vaan keskustelu haluttiin rajata sotilaiden lähettämiseen. Mielestäni on hyvä, että eduskunta keskusteli asiasta, kun kuitenkin ministerit Ohisalo ja Henriksson ovat itse tuoneet pakolaiskiintiöiden nostamista aktiivisesti esille asian yhteydessä. Tämän tilanteen varjolla ei pidä nostaa pakolaiskiintiötä. Pidän hyvinkin oleellisena, että jo varhaisessa vaiheessa käydään keskustelua pakolaiskiintiöiden suhteen, eikä vasta sitten syksymmällä. Ettei käy niin, että sitten hetken päästä onkin liian myöhäistä, kun henkilöt on jo haettu maahan.

Pyysin, että eduskunta pidetään hyvin ajan tasalla ja näin ministeri Haavisto eduskunnalle lupasikin. Toivoin myös, että eduskunta kutsutaan tarvittaessa kiireellisestikin koolle, sillä tilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti ja eskaloitua entisestään.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini