: Oikeusvaltio natisee Suomessa liitoksistaan - nykytilanne uhkaa jo oikeusturvan toteutumista

Perjantai 10.9.2021 klo 16.20


Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on huolissaan oikeudenhoidon pitkään jatkuneesta todella heikosta rahoituksesta. Riittävän rahoituksen ja siten resurssien puute vaikuttaa ihmisten mahdollisuuteen saada asiansa käsiteltyä oikeusistuimissa.

- Poliisin, tuomioistuinten, syyttäjien, yleisen oikeusavun ja velkaneuvonnan resurssit ja perusrahoitus laahaa todella pahasti. Rikoksia jää tutkimatta, asiat seisoo tuomioistuimissa ja oikeusapua odotellaan, vaikka oikeudellista apua pitäisi usein saada kiireellisesti. Toimiva oikeussuojan saaminen ja rikosvastuun toteutuminen ja uhrin oikeus saada juttunsa pikaisesti käsitellyksi sekä tietysti turvallinen yhteiskunta ovat keskeisiä elementtejä oikeusvaltiossa.

Myös eduskunnan lakivaliokunta huolissaan rahoituksesta

Myös lakivaliokunta on huomauttanut vakavasti tuomioistuinten, Rikosseuraamuslaitoksen, Syyttäjälaitoksen ja yleisen oikeusavun kestämättömänä ja vuosia jatkuneesta taloudellisesta ahdingosta. (Valiokunnan lausunto 11/2021 3.6.2021).

- Valiokunta tuo esille, että määrärahat ovat tarpeisiin nähden aivan riittämättömät ja tilanne kestämätön. Joissain asiaryhmissä käsittelyajat ovat jo niin pitkät, että viivästymiset haittaavat vakavasti oikeusturvan toteutumista. Esimerkiksi veroasioissa käsittelyt kestävät keskimäärin yli vuoden ja myös siviiliasioissa keskittelyaika on jo 13,2 kuukautta.

Oikeusministeri Henriksson totesi kyselytunnilla 8.9., että tilanne on sinänsä tiedossa ja oikeusvaltion parantamiseen tulee vähän lisää panostuksia. Meri on pettynyt vastaukseen ja toteaa, ettei pysyvää kunnon korjausta resursseihin ei tule edelleenkään.

- Samaan aikaan hallituspuolueet paheksuvat esimerkiksi Puolan ja Unkarin oikeusvaltion tilaa, mutta jospa nyt ensin katsottaisiin, että edes oma on kunnossa, Meri huomauttaa.

Maailmanparannus on laitettu Suomen ja suomalaisten edelle

Meri vaatii hallitusta laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja syyttää hallituksen olevan kiinnostunut enemmän maailmanparannuksesta kuin suomalaisten asioiden hoidosta.

- Hallitus panostaa kehitysapuun, pakolaiskiintiön nostoon,  turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan, globaaliin ilmaston pelastamiseen suomalaisia kurittamalla ja samaan aikaan kotimaan asiat saavat olla rempallaan, Meri tuskailee.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini