Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

topi.anttila@eduskunta.fi

p. 050 401 8107 (Topi)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:626056 kpl

Terrorismilainsäädäntö jäämässä edelleen puutteelliseksi - lakivaliokunnan perussuomalaisilta vastalause

Torstai 18.11.2021 klo 14:19


Terrorismilainsäädäntö jäämässä edelleen puutteelliseksi - lakivaliokunnan perussuomalaisilta vastalause

Hallitus esittää al-Holin tapauksen johdosta muutoksia terrorismirikoksia koskevaan lainsäädäntöön. Perussuomalaiset lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri sekä jäsenet Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen ovat hallituksen kanssa yhtä mieltä siitä, että terrorismilainsäädäntö kaipaa uudistamista. Perussuomalaisten valiokuntaryhmän mukaan sääntelyyn on kuitenkin jäämässä aukkoja.

- Kiristykset lainsäädäntöön ovat tervetulleita ja perussuomalaisten peräänkuuluttamia jo ennen al-Holin tapaustakin. Rangaistavuuden piiristä on kuitenkin jäämässä ulos sellaiset terroristiryhmän henkilöt, jotka eivät osallistu toimintaan aktiivisesti. Näytön kerääminen on vaikeaa ja tuskin kukaan myöntää itse osallistuneensa terrorismiin. Isis-vaimoja ei siis todennäköisesti tuomittaisi tämänkään lakimuutoksen perusteella, Leena Meri kertoo.

Perussuomalaiset näkevät, että terrorismin rikoslakia koskevan sääntelyn ohella myös kansalaisuuslain muutostarpeet tulisi käydä läpi samassa yhteydessä.

- Suomen kansalaisuuden voi menettää ainoastaan kaksoiskansalainen, joka syyllistyy rikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään kahdeksan vuotta vankeutta ja josta henkilö on saanut vähintään viiden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Terrorismirikoksissa rangaistus on käytännössä sakosta kahteen vuoteen vankeutta. Todellisuudessa terroristit eivät menetä Suomen kansalaisuuttaan, Mari Rantanen kyseenalaistaa.

Kansainvälisesti eroja löytyy siinä, kuka tulkintaan terroristijärjestön jäseneksi. Esimerkiksi Saksassa tuomioistuin on katsonut naisen liittyneen Isis-järjestöön, kun hän matkusti neljän lapsensa kanssa Syyriaan elokuussa 2015. Myös muissa Pohjoismaissa Isis-vaimot ovat saaneet tuomioita.

- Edes tänne palanneita vierastaistelijoita ei ole saatu tuomittua. Terroristien löysän kohtelun vuoksi Suomi voi joutua vääränlaisen mielenkiinnon kohteeksi. Suomesta ei saa tulla terroristien turvasatamaa Euroopassa, Sebastian Tynkkynen vetoaa.

Lakivaliokunnan perussuomalaisryhmä kiinnittää huomiota myös oleskelulupien perumiseen, jota ei tällä hetkellä voi tehdä ilman ulkomaalaisen läsnäoloa Suomessa.

- On aivan käsittämätöntä, että terroristiksi ulkomaille lähteneen oleskelulupaa Suomessa ei voida peruuttaa, ennen kuin henkilö on palannut. Oleskelulupa pitää voida peruuttaa ja maahantulokielto asettaa jo ulkomailla oleskelun aikana ilman asianomaisen läsnäoloa, kun hänelle on varattu kohtuullinen tilaisuus tulla kuulluksi, kolmikko toteaa.

Valiokuntakäsittelyssä perussuomalaisten näkemyksiin yhtyi kristillisdemokraattien ja osa kokoomuksen valiokuntaryhmästä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini