Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:547495 kpl

Miksi media saa tiedon rikosasiasta ennen henkilöä itseään?

Tiistai 13.4.2021 klo 16:18 - Leena Meri

Julkisuudessa on tullut ilmi tapauksia, joissa henkilö on kuullut vireille tulleesta rikosilmoituksesta tai itseään vastaan nostetusta syytteestä vasta toimittajalta tai median kautta. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri pitää menettelyä ongelmallisena henkilön oikeusturvan kannalta.

- Mielestäni henkilöllä pitäisi aina olla oikeus tietää välittömästi, jos hänestä on tehty rikosilmoitus tai häntä vastaan on nostettu syyte. Henkilön oikeusturvan kannalta on erittäin ongelmallista, että hän saa kuulla muualta - ja erityisesti julkisuuden kautta - että hänestä on tehty rikosilmoitus tai että häntä vastaan on nostettu syyte.

- Ei pidä olla niin, että media tai muut ulkopuoliset saavat tiedon rikosilmoituksesta tai syytteen nostamisesta ennen henkilöä itseään. Tiedonsaanti voidaan varmistaa esimerkiksi sähköisiä viestintävälineitä käyttäen siten, että henkilö varmuudella saa tiedon ulkopuolisia nopeammin, Meri perustelee.

Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille. Kysymys on luettavissa täältä.

Kommentoi kirjoitusta.

Ulosoton maksujärjestystä muutettava - toimenpidealoite ulosottokaaren muuttamiseksi

Tiistai 30.3.2021 klo 10:21 - Leena Meri

Perussuomalaiset lakimieskansanedustajat Ville Tavio ja Leena Meri ovat jättäneet toimenpidealoitteen, jonka tarkoitus on muuttaa ulosoton perimien varojen maksujärjestystä. Aloitteessa ehdotetaan, että ulosotossa maksut kohdistetaan ensin velan pääomaan ja vasta sen jälkeen korkoihin.

Ulosottokaaren mukaan ulosottomiehen on nyt kohdennettava kertyneet varat ensin kunkin saatavan korolle ja vasta sen jälkeen pääomalle.

- Yhdellä velallisella on usein monta perinnässä olevaa asiaa ulosotossa. Maksujärjestyksen takia palkasta pidätettävä osuus kohdistetaan ensin korkoihin, jonka seurauksena pääomat eivät välttämättä juuri lyhene. Lopulta velallisen voi olla palkkatuloillaan lähes mahdotonta maksaa pääomaa takaisin ennen lopullista vanhentumisaikaa, joka on vähintään 15 vuotta, Tavio ja Meri kommentoivat.

Kansanedustaja Ari Koponen on esittänyt oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille vuonna 2019 asiasta kirjallisen kysymyksen. Vastauksessaan ministeri perusteli nykyistä maksujärjestystä kauppakaarella, jota sovelletaan maksettaessa velkaa vapaaehtoisesti. Kauppakaaren mukaan korko maksetaan ennen velan pääomaa ja muita kuluja. Vastauksessa sanotaan, että mikäli ulosottomenettelyssä sovellettaisiin velalliselle edullisempia säännöksiä kuin ulosoton ulkopuolella, velallisen olisi kannattavaa antaa velkojan viedä velka ulosottoon.

- Ministeri ei selvästikään ottanut asiaa vakavasti ja lähtenyt miettimään asiaan kohtuullista ratkaisua, vaan vetosi kauppakaaren säännöksiin. Ulosotosta kuitenkin seuraa maksuhäiriömerkintä, joten kukaan tuskin vapaaehtoisesti pyrkisi ulosottoon, vaikka maksujärjestystä parannettaisiinkin, Meri ja Tavio perustelevat.

Vuonna 2020 Suomessa oli ulosoton perintätoimien kohteena noin 560 000 velallista, joista jopa 90 % oli luonnollisia henkilöitä. Vuoden 2019 tietojen mukaan luonnollisilla henkilöillä oli ulosottovelkaa henkeä kohden keskimäärin 21 310 euroa. Oikeushenkilöillä vastaava luku oli 25 470 euroa. Kaikkinensa ulosotossa oli perinnässä yli 2 miljoonaa asiaa.

Leena Meri
Lakivaliokunnan puheenjohtaja, varatuomari
050 513 2330

Ville Tavio
Eduskuntaryhmän pj, lakimies
040 845 7270

Kommentoi kirjoitusta.

Testitodistukset käyttöön rajoilla

Sunnuntai 28.3.2021 klo 19:46 - Leena Meri

Pääministeri Sanna Marin toi esille sunnuntaina 28.3. Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että oppositiosta tuodaan keskusteluun, että negatiivisen koronatodistuksen vaatiminen maahan saapuvilta olisi yksinään ratkaisu.

Väärin. Olemme todenneet, että rajalla tehtävän testauksen lisäksi pitää ottaa käyttöön esimerkiksi enintään 72 tuntia ennen otetun negatiivisen koronatestin todistus, kuten muun muassa 21 muuta EU-maata tekevät.

Eikö pitäisi olla niin, että otetaan kaikki mahdolliset työkalut terveysturvallisen rajanylityksen eteen ennen kuin liikkumisrajoitukset tuodaan pöytään?

Tosin hallitus on pahasti myöhässä, kun erilaiset muuntovirukset (jotka tarttuvat 30-50 % herkemmin) ovat tulleet maailmalta meille ja jylläävät jo Suomessa.

Hallituksen esitystä on vaadittu kuukausikaupalla. On kuulemma edelleen valmistelussa… Sitä odotellessa sitten. Ministeriaitiosta on sanottu, että rajalta tulee vain noin 2 % tartunnoista. Eikö siinä pitäisi olla tässä tilanteessa nollatoleranssi?

Kommentoi kirjoitusta.

Kaupunginjohtajan haun ympärillä kuhisee

Maanantai 15.3.2021 klo 13:19 - Julkaistu Aamupostissa 15.3.2021

Aamupostissa (la 13.3) oli juttua siitä, onko nykyisiä luottamusmiehiä kenties hakemassa Hyvinkään uudeksi kaupunginjohtajaksi. 

Nykyinen kaupunginjohtaja Jyrki Mattila jää eläkkeelle 1.12.2021 alkaen. Hän on kertonut käyttävänsä kertyneitä lomiaan siten, että olisi jo kesästä lähtien lomalla joulukuulle saakka.

Kaupunginjohtajan virkaa ei voi hoitaa kaksi ihmistä yhtäaikaa, vaan uusi tehtävään valittava henkilö voi aloittaa kaupunginjohtajana vasta, kun Mattila jää eläkkeelle, eli 1.12.2021 jälkeen.

Uusi valtuusto aloittaa näillä näkymin elokuussa, koska vaaleja ollaan siirtämässä. Nykyinen valtuusto siis valitsee kaupunginjohtajan. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, kun nykyinen valtuusto valmistelee haun ja haastattelee ehdokkaat, mutta kiireen tuntua pitää silti ihmetellä.

Haku on päättymässä maaliskuun aikana ja tarkoituksena olisi, että valtuusto voisi viimeistään kesäkuussa valita uuden kaupunginjohtajan. Tehtävä alkaisi viimeistään syksyllä riippuen mm. valittavan henkilön mahdollisesta irtisanomisajasta nykyisestä työstään.  

Erikoista tietysti on, että uusi kaupunginjohtaja ei tehtävää aloittaessaan ole varsinainen kaupunginjohtaja, sillä tehtävähän alkaa vasta joulukuussa. Väliajan tehtävät ja toimivaltuudet ovat vielä valmistelussa eikä täyttä varmuutta tästä väliajasta vielä ole. Jos muuta ei päätetä, hoitaa nykyinen kaupunginjohtajan sijainen sivistystoimen johtaja Pentti Halonen kaupunginjohtajan tehtävää Mattilan lomien ajan.

En tiedä miksi Hyvinkäällä halutaan pitää asian kanssa näin kiirettä. Ensin olisi minusta pitänyt selvittää koko kuvio, kuten sijaistus, toimivalta, tehtävät ja muu kellotus ja vasta sitten julistaa virka hakuun. 

Joka tapauksessa on tärkeintä, että virkaan tulee valituksi kokenut, osaava ja Hyvinkään etua ajatteleva uusi kaupunginjohtaja. 

Kaupunginjohtajan tulee nauttia laajaa luottamusta niin koko kaupungin henkilökunnan kuin luottamusmiesten puolelta. Siksi poliittisen ideologian perusteella häntä ei tulisi valita.

Toin kaupunginvaltuuston kokouksessa 6.3. perussuomalaisen valtuustoryhmän evästyksen valintaa varten. Yksi asia jota korostamme on poliittinen neutraalisuus päätöksenteossa. Vaikka jokaisella on jo perustuslain mukaan oikeus kuulua poliittiseen puolueeseen ja olla poliittisesti aktiivinen, eikä sillä perusteella voi ketään hakijoista siivuttaa, niin kyky olla neutraali ja toimia vain  koko Hyvinkään eduksi täytyy olla kirkkaana mielessä.

Vihreiden valtuustoryhmä toi puheenvuorossaan esille, että se olisi halunnut painottaa uuden kaupunginjohtajan ominaisuudeksi kestävän kehityksen kriteerin.

Sikäli kuin ymmärsin vihreiden oman poliittisen agendan painottamisen valinnassa, toin esille, että missään tapauksessa ei tiettyjen poliittisten ideologien edistäminen saa olla kaupunginjohtajan agendalla. Kaikki mielipiteet ja erilaiset painotukset tulee sovittaa yhteen eikä ajaa yhtä tai yhden puolueen ideologiaa. Sitä varten on vaaleilla valitut luottamusmiehet. He tuovat päätöksentekoon poliittisen ohjauksen.

Kaupunginjohtajan valintaryhmään kuuluu jäseniä jokaisesta valtuustossa olevasta puolueesta. Itse toimin Perussuomalaisten edustajana ja varamiehenä minulla on yhdistyksemme puheenjohtaja Henri Perälahti.

Valintaryhmään ei tule kuulua kenenkään joka edes vähääkään puntaroi itse hakevansa tehtävään. Näin ilmeisesti on ja hyvä niin. Mutta jos vähääkään miettii asiaa niin pitää välittömästi jäädä pois ryhmästä joka valmistelee asiaa ja haastattelee hakijoita.

Kommentoi kirjoitusta.

Kasvomaskit hankittava kotimaisilta yrityksiltä

Tiistai 9.3.2021 klo 11:59

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri haluaa kotimaiset kasvomaskit etusijalle ulkomaisiin nähden. Meri perustelee vaatimustaan työllisyysvaikutuksella ja ekologisuudella.

- Järjetöntä, että suomalainen verorahoin pyörivä julkinen sektori ei hanki ensisijaisesti kotimaisia kasvomaskeja. Viime keväänä puheissa kyllä kiiteltiin yrittäjiä, mutta konkreettinen tuki jää vähäiseksi.
Kiinalaiset halpamaskit maksaa vain viidesosan suomalaisiin verrattuna – eihän sen kanssa pysty suomalainen yrittäjä kilpailemaan!

- Suomelle halpoja Kiina-maskeja parempi ja ekologisempi vaihtoehto olisi kotimainen tuotanto. Lehtitietojen mukaan kotimaisten kasvomaskien tuotantonäkymät ovat huonot. Pelkästään Iltalehden haastattelemista yrityksistä kahden yrityksen alasajo olisi kohtalokas 80 työpaikalle. Toinen näistä yrityksistä on Hangossa toimiva yritys, jonka lopettamisen seurauksena 30 ihmistä jäisi vaille töitä. Se on noin 7 prosenttia kaikista Hangon nykyisistä työttömistä työnhakijoista, Meri kertoo.

Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi.

- Aikooko hallitus tukea kotimaisia kasvomaskiyrittäjiä ja velvoittaa julkisia tahoja hankkimaan maskit kotimaasta ulkomaisen tuonnin sijaan, Meri kysyy.

Kommentoi kirjoitusta.

Koronatoimiin tolkkua

Tiistai 2.3.2021 klo 13:06 - Leena Meri

Poikkeusolot on taas julistettu ja pääministeri Sanna Marin on julkisuudessa kertonut hallituksen valmistelevan varmuuden vuoksi valmiuslain käyttöönottoa sekä esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa.

Pidän ulkonaliikkumiskieltoa täysin kohtuuttomana. Viruksen torjunnassa pitää huomioida rajoitusten oikeasuhteisuus ja joku tolkku. Jokainen ihmisen tulee voida ulkoilla.

Pääministeri Sanna Marinin väläyttelemässä mallissa vain välttämätön asiointi, kuten kaupassa käyminen, olisi sallittu. Näin raju ulkonaliikkumiskielto koettelisi jo monen henkistä ja fyysistä hyvinvointia sekä olisi täysin ylimitoitettu.

Oikeasuhteisuus tulisi huomioida myös ravintolarajoituksissa. Monet yrittäjät ovat olleet tiukoilla ja ravintola-ala on kokenut kovan kolauksen. Onko ravintolat tarpeen sulkea täysin? Voi olla ruokaravintoloita, joissa on vain muutama ihminen samassa tilassa ja turvatoimia on helppo noudattaa. Toivon, että eduskunta vielä pohtisi tätä.

Ylipäätään koko vuosi on ollut aika sekavaa, kun eri viranomaiset ja hallituksen ministerit puhuvat ristiin rastiin, mutta välillä tuntuu, etteivät keskenään.

Esimerkiksi ministeri Krista Kiuru antaa julkisuudessa ymmärtää, että eduskunta olisi viime syksynä torpannut lain, joka olisi mahdollistanut negatiivisen testitodistuksen vaatimisen Suomeen saapuvilta. Ministeri antaa tapahtumista väärän vaikutelman. Eduskunnan perustuslakivaliokunta lausui, että laille on hyväksyttävät perusteet ja piti mahdollisena säätää vaatimuksia Suomeen saapuville, mutta antoi niin sanottua jälki-istuntoa hallituksen huonosta lainvalmistelusta. Tämä tarkoittaa, että hallitus voisi tuoda uuden, paremmin valmistellun lakiesityksen milloin tahansa.

On helppo uskoa, että kansalaisten silmissä hallituksen toiminta koronan ympärillä on näyttänyt sekavalta. Viestinnän pitäisi olla ymmärrettävää ja selkeää. Tietysti jos ministerit eivät ymmärrä, mitä tekevät ja mistä puhuvat, niin eihän osaamattomuutta viestinnällä pelasteta.

Kommentoi kirjoitusta.

Ihmisen sekaantuminen eläimiin lisättävä rikoslakiin

Torstai 25.2.2021 klo 19:15 - Leena Meri

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri teki viime vuoden lopulla lakialoitteen eläimiin sekaantumisen kieltämiseksi.

Aloite käsitellään torstaina eduskunnan täysistunnossa.

- Minusta on oikeustajun vastaista, että Suomessa eläimiin sekaantuminen on sallittua, kunhan et vahingoita eläintä. Miten kipu ja kärsimys mitataan? Haastatellaanko eläintä, että tunsitko kärsimystä, kipua tai tuskaa? Tuskinpa vaan.

- Kyse on teosta, joka loukkaa eläinten oikeuksia ja hyvinvointia. Siksi ihmettelen, missä on eläinten hyvinvoinnista aina niin paljon puhuvien vihreiden tuki aloitteelle? Ei ole tukea. Jääkö vihreiden puheet vain puheiksi, että heti kun se on ristiriidassa ihmisen halujen kanssa, unohdetaan eläinten hyvinvointi, Meri kysyy.

Pornografia kielletty, sekaantuminen ei

- Meillä on jo kriminalisoitu eläimeen sekaantumista esittävän kuvan levittäminen, mutta itse sekaantumista ei. On siis ajateltu, että eläimiin sekaantumista esittävän kuvan levittäminen on vaaraksi yleiselle järjestykselle ja moraalille, mutta sitten se itse teko ei. Tässä on selkeä ristiriita, joka tulisi korjata, Meri sanoo.

Lakialoite on luettavissa täältä.

3 kommenttia .

Vaarallista murhaajaa ei pidä vapauttaa

Maanantai 15.2.2021 klo 14:42 - Leena Meri

Lehtitietojen mukaan tänä vuonna vapautuu hovioikeuden päätöksellä 13 elinkautisvankia. Joukossa on palkkamurhaajia, peräti kaksi erillistä tapausta, joissa murhaajat ovat haudanneet toisen ihmisen elävältä sekä muita erittäin raakoja henkirikoksia.

Elinkautista istuva pääsee ehdonalaiseen joko Helsingin hovioikeuden ratkaisulla tai presidentin armahduksella. Viime vuosina presidentti ei ole armahduksia tehnyt.

Rikosseuraamuslaitos ei ole kaikissa tapauksissa puoltanut vangin ehdonalaiseen päästämistä, mutta hovioikeus on ratkaissut asian toisin. Useiden murhaajien kohdalla vapauttamista on puoltanut vangin päihteettömyys, poistumislupien noudattaminen ja hyvä käytös.

Nyt puhutaan Suomen vaarallisimmista vangeista. Yhteiskunnan tehtävä on suojella ihmisten oikeutta turvallisuuteen eristämällä väkivaltaiset rikolliset. Miksi siis perusteluissa esimerkiksi vangin päihteettömyys punnitaan tärkeämmäksi vapauttamista puoltavaksi tekijäksi, kuin väkivaltarikosten uusimisriski, vireillä olevat muut rikosasiat tai aiempi väkivaltahistoria?

Sellaiset seikat, kuten päihteettömyys tai poistumislupien noudattaminen pitäisi olla itsestäänselviä asioita - nyt niiden noudattamisesta palkitaan!

Tuntuu kohtuuttomalta, että vapautamme ehdonalaiseen väkivaltaisia murhaajia, ja asiaa perustellaan että he ovat noudattaneet poistumislupia.

Vapauttamismenettelyn pitäisi perustua vangista tehtävään väkivaltariskiarvioon ja vankilan sekä rikosseuraamuslaitoksen lausuntoon. Painoarvo tulee olla niiden henkilöiden lausunnoilla, jotka ovat päivittäin näiden rikollisten kanssa tekemisissä, sillä heillä on paras käsitys henkilön vaarallisuudesta.

Lopulta tärkeintä on oltava, onko vanki vaarallinen vai ei. Ei parisuhteella tai päihteettömyydellä.

Kommentoi kirjoitusta.

Haavisto edelleen salamyhkäinen al-Holista haettujen kuluista

Torstai 28.1.2021 klo 14:54 - Leena Meri

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kysyi joulukuussa al-Holin leiriltä palautettujen naisten kustannuksista ministeriöstä. Ministeri antoi kirjalliseen kysymykseen vastauksen tammikuussa. Nyt Meri ihmettelee Haaviston salamyhkäistä vastausta ja haluttomuutta kertoa kuluja julki.

- Ministeri sanoo vastauksessaan, että joulukuisen kotiutusoperaation kustannukset eivät ole vielä tarkoin selvillä laskutusprosessin takia. Ministeri piiloutuu siis byrokratian taakse, jotta todellisia kustannuksia ei tarvitse kertoa julkisuuteen – varsinkaan juuri ennen vaaleja. Vaikea uskoa, ettei ministeri pystyisi halutessaan helpostikin selvittämään aiheutuneita kustannuksia, Meri sanoo.

-Tämä kertoo myös välinpitämättömästä asenteesta, että maksaa mitä maksaa. Ministerin pitäisi olla erittäin huolellinen verovarojen käytöstä, Meri jatkaa.

Valtaosa kustannuksista veronmaksajien maksettavaksi

Ennen joulukuista palautusoperaatiota silloiset kulut olivat ulkoministeriön mukaan noin 277 000 euroa.

-Lehtitietojen mukaan 277 000 euron kustannuksista jopa 180 000 euroa on syntynyt välillisistä kustannuksista, joita ovat esimerkiksi viranomaisvalmiuden ylläpitäminen, kansainvälinen yhteistyö ja turvallisuuskulut. Näitä ei siis olla perimässä isis-naisilta takaisin. Tämä lysti siis maksetaan veronmaksajien rahoista.

Tammikuisessa ministerin vastauksessa kerrotaan, että kustannuksina peritään tyypillisesti matkakulut Suomeen ja matkustusasiakirjojen hinta. Lisäksi ministeri vetoaa, että päätökset ovat salassapidettäviä.

- Haavisto sanoo vain, että kulut voidaan periä takaisin, mutta suoraa vastausta aiotaanko näin toimia, ei kuulu, vaan Haavisto vetoaa salassapitoon. Enhän minä kenenkään nimeä tai sopimusta ole pyytänyt nähtäväksi, vaan kysyin aiotaanko kulut periä takaisin vai ei. Vastaus on jälleen salaperäinen ja epäselvä, kuten Haaviston toiminta asian ympärillä on kokoajan ollutkin, Meri toteaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeus mielipiteisiin ja poliittiseen toimintaan on perusoikeus

Perjantai 15.1.2021 klo 15:34 - Leena Meri

Olen saanut kuulla vuosien varrella olevani natsi, ääriajattelija ja muu hörhö vain siksi, että olen perussuomalaisen puolueen edustaja.

Nämä samat ihmiset kuitenkin huutavat ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien perään, mutta samaan aikaan leimaavat laillista puoluetta ja sen edustajia sekä kannattajia ja näin samalla halveksivat heidän perusoikeuksiaan olla omaa mieltään ja oikeutta poliittiseen toimintaan.

Viime päivinä on keskusteltu siitä kuuluuko koulun opetuksessa rinnastaa perussuomalaisia natseihin. Tässä yhteydessä on taas jälleen kerran hyvä muistuttaa, että natsit vainosivat juutalaisia sekä muita ihmisryhmiä ja tappoivat ja kiduttivat näitä keskitysleireillään. Vakavasti ajatellen tavallisen suomalaisen ihmisen rinnastus natseihin on täysin absurdi vertaus ja vailla minkäänlaista tolkkua siitä mitä ihmiselle voi sanoa.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Kotro totesi ettei opettaja saa rinnastaa perussuomalaisia natseihin. Hän toteaa haastattelussa: ”Opettajien pitää sitoutua opetussuunnitelmaan eikä koulun tehtävä ole sen enempää nostaa kuin vähätelläkään mitään poliittista puoluetta. Opettaja voi kouluajan ulkopuolella toimia missä tahansa poliittisessa puolueessa ja vaikka olla poliittinen vaikuttaja, mutta sellainen vaikuttaminen, jossa opettaja pyrkii vaikuttamaan oppilaiden poliittisiin katsomuksiin, ei kuulu luokkahuoneisiin.”

Hyvä kannanotto Kotrolta. Koulun tulee opettaa nuoria itsenäiseen ja rohkeaan ajatteluun, eikä leimata erilaisia puoluekantoja. Oikeus mielipiteisiin ja poliittiseen toimintaan on perusoikeus.

Josko tästä nyt saataisiin alku sille että niin opetuksessa kuin muussa keskustelussa perussuomalaisten leimaaminen ja perusteeton demonisointi loppuu ja puolueiden eroja ruvetaan käsittelemään asialähtöisesti.

Linkki uutiseen 

1 kommentti .

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2021!

Keskiviikko 23.12.2020 klo 11:45 - Leena Meri

Joulumainos_2020_Facebook2.png

Kommentoi kirjoitusta.

Al-Holin leiriltä palautettujen kustannuksista

Maanantai 21.12.2020 klo 19:24 - Leena Meri

Julkisuudessa olevien tietojen mukaan ulkoministeriö on käyttänyt Syyriassa leirillä olleiden suomalaisten avustamisiin takaisin Suomeen nyt noin 277 000 euroa julkisia varoja. Ylen lehtitietojen mukaan summasta noin 180 000 euroa on välillisiä kustannuksia, jotka ovat syntyneet muun muassa yhteydenpidosta ja turvallisuuskuluista. Suoria kustannuksia al-Holin leiriltä kotiutetuista on syntynyt Suomelle tähän mennessä noin 89 000 euroa.

Yle kertoo myös, että vankileiriltä palanneille on annettu lainaa matkakustannuksiin joitakin tuhansia euroja. Kyselytunnilla 17.12.2020 ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi, että

”Voin vakuuttaa, että Suomen valtio ei ole tehnyt mitään lahjontaa tai maksanut siitä, että ihmisiä saataisiin pois leiriltä.”

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aiotaanko al-Holin leiriltä palanneilta periä lainojen lisäksi myös matkasta syntyneet välilliset ja välittömät kulut ja millainen maksuaikataulu on lainoissa ja millaiset vakuudet lainoilla on? Mikä on Suomen valtiolle aiheutunut kokonaiskustannus ja mikä aikuisten osuus kustannuksista on? Mihin naiset ovat käyttäneet lainansa ja miten ulkoministeriö on varmistanut, että rahaa ei ole käytetty lahjontaan, salakuljetuksiin tai vastaavaan?

Leena Meri, PS

Suomen Uutisten uutinen aiheesta

Kommentoi kirjoitusta.

Kirjallinen kysymys yrittäjien työmarkkinatuen kuntaosuuden kertymästä

Torstai 17.12.2020 klo 15:37 - Leena Meri

Kunnilta peritään kuntaosuutta työmarkkinatuen saajista. Kuntaosuutta peritään niiden saajien osalta, jotka saavat tukea yli 300 työmarkkinatukipäivää. Työmarkkinatuen maksupäivien kertymä nollautuu ja alkaa alusta sen jälkeen, kun henkilö on täyttänyt työssäoloehdon ja saanut enimmäisajan työttömyyspäivärahaa. 

Yrittäjän työmarkkinatukea saava yrittäjä voi kuitenkin kuulua heti kuntalaskutuksen piiriin jäätyään työttömäksi. Tämä edellyttää, että henkilöllä on jo entuudestaan työmarkkinatuen maksupäivien kertymää yli 300 päivää. Maksupäivät voivat olla useiden vuosien päässä, eli henkilön ei ole tarvinnut olla lähivuosina työmarkkinatuen saajana. Kertymän yhteismäärä ratkaisee, kuuluuko henkilö kuntalaskutuksen piiriin.  

Useiden yrittäjien muutoin kannattava yritystoiminta on kärsinyt koronan takia, ja tämän johdosta myös useat yrittäjät ovat joutuneet hakeutumaan työmarkkinatuen piiriin uudelleen. Näistä henkilöistä kunnat maksavat työmarkkinatuen kuntaosuutta. Vaikka siis yrittäjä olisi ollut vuosikausia yrittäjänä, hänen aiempi työttömyysjaksonsa kasvattaa kertymää ja kunta maksaa yrittäjän työttömyydestä kuntaosuutta, vaikka samassa tilanteessa työntekijän jäädessä työttömäksi olisi kuntaosuus jo nollaantunut. 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aiotaanko yrittäjän työmarkkinatuen kuntaosuuden kertymää muuttaa siten, että yrittäjän aiemmat työttömyysjaksot nollaantuvat, kuten vastaavassa tilanteessa olevan työntekijän? 
Helsingissä 17.12.2020 

Leena Meri, PS

Kommentoi kirjoitusta.

Oikeusvaltio ei toimi ilman toimivaa koneistoa - jos koneiston yksi ratas tukehtuu, tukehtuu koko kone

Keskiviikko 16.12.2020 klo 14:53 - Leena Meri

Oikeusvaltiosta puhutaan paljon, mutta unohdetaan se, että se koostuu ketjusta, jonka jokaisen osan pitää toimia, jotta kokonaisuus toimii.

Vaikka pidänkin hyvänä, että hallitus lisää ensi vuoden budjettiin pysyvää rahoitusta tuomioistuimiin, syyttäjälaitokselle ja rikosseuraamuslaitokselle sekä esimerkiksi talous- ja velkaneuvontaan, olen huolissani kokonaisrahoituksesta, joka oikeusministeriön ydintehtävistä huolehtiville toimijoille annetaan. Oikeusvaltion mahdollistaville tekijöille on taattava perusrahoitus säädylliselle tasolle.

Yksi keskeinen toimija oikeusvaltiossa on tuomioistuinlaitos. Tuomioistuimet ovat kärsineet pitkään niin sanotusta JTS-miljardista, jossa on kyse valtion tuottavuusohjelmasta, jolla pyritään tekemään säästöjä julkiseen talouteen. Vaikka tarkoitus olisi hyvä, käytännössä tuottavuusohjelmalla lähinnä kielletään tosiasiat, sillä jatkuvasti täytyy kuitenkin myös antaa lisärahoitusta. Ensin leikataan ja sitten annetaan lisää.

Epävarman rahoituksen takia tuomioistuimissa ei voida vakinaistaa virkoja. Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti tuomareiden virat pitäisi olla pysyviä ja siksi oikeusministerin pitäisi lopettaa tämä tuomioistuimien pihdeissä pitäminen ja resurssoida rahaa kunnolla tuomioistuimille.

Olemme puhuneet paljon oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta eri EU-maissa, mutta meidän oma tuomioistuin on äärirajoilla ja pyörii tunnollisten ihmisten voimin. Kun näiden ihmisten voimavarat loppuvat, meillä loppuu oikeusturvan antaminen. Asia pitää saada siis pikaisesti kuntoon.

Olen myös todella huolissani rikosseuraamuslaitoksen tilasta. Henkilöstöä on aivan liian vähän suhteessa vankien määrään. Heikko taloudellinen tilanne heijastuu suoraan vankiloiden turvallisuustilanteeseen ja on aivan kestämätöntä, että saamme jatkuvasti lukea lisääntyvästä vanginvartijoihin kohdistuvista uhkauksista ja aggressioiden lisääntymisestä. Vankien väkivallan taustalla on usein järjestäytynyttä rikollisuutta ja siihen liittyy huumausainerikollisuuden harjoittamisessa osana oleva painostus ja velkasuhteet.  Turvattomuus ei rajoitu enää pelkästään vankiloihin, vaan tapauksia on myös vapaa-ajalla. Vanginvartijoiden turvallisuuteen sekä työpaikalla että vapaa-aikana pitää panostaa.

Ketjun monessa osassa on siis ongelmia. Jos koneiston yksi ratas tukehtuu, tukehtuu koko kone. Siksi todella toivon, että ministeri Henriksson ryhtyy pikaisiin toimiin edellä olevien epäkohtien korjaamiseksi ja oikeusvaltion ydintoimintojen tukemiseksi.

Kommentoi kirjoitusta.

Husky-yrittäjät tarvitsevat nyt kiireesti apua

Maanantai 7.12.2020 klo 16:22 - Suomen Uutiset, julkaistu 7.12.2020

Kansanedustaja Leena Meri on huolissaan Lapissa toimivien husky-valjakkokoirien tulevaisuudesta. Lapissa toimii arvioiden mukaan noin sata valjakkosafareita vetävää yrittäjää ja peräti 8 000 rekikoiraa.

Eräs yrittäjä arvioi Ylen haastattelussa, että hänen noin sadan huskyn hengissä pitäminen maksaa vuosittain noin 70 000 euroa.

Huskyt ovat yksi Lapin suosituimmista vetonauloista. Ennen koronaa näiden järjestettyjen valjakkosafarien kysyntä oli niin suurta, että kysyntä ylitti tarjonnan.

- Monia yrityksiä on autettu selviämään korona-ajasta erilaisin tuin. Moni liiketoiminta on myös sellaista, että yritys voi muuttaa normaalia toimintaansa. Husky-yrittäjillä ei kuitenkaan ole tällaiseen mahdollisuutta, Leena Meri sanoo

Koirien kohtalo huolestuttaa

Meren mielestä on epäinhimillistä ja sydämetöntä ajaa yrittäjät lopettamaan koiransa, jotka ovat paitsi heidän työkavereitaan myös perheenjäseniä.

- Erityisesti minua ja yrittäjiä huolestuttaa koirien kohtalo, sillä koiria ei voi laittaa hyllyyn odottamaan koronan laantumista ja pyyhkiä pölyjä ja ottaa käyttöön, kun aika on otollisempi, vaan koirat vaativat jatkuvaa huolenpitoa ja ruokintaa.

- Valjakkokoirien koulutus on vaativaa ja alkaa jo pentuiästä lähtien, joten mikäli koirat lopetetaan, uusia ei voi vaan ostaa ja valjastaa, vaan työ on aloitettava alusta, Meri kertoo.

Vaaditaan pikaisia toimenpiteitä

Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi.

- Yrittäjät tarvitsevat nyt nopeasti apua. Siksi kysyin ministeriltä, miten husky-yrittäjiä tullaan auttamaan pikaisella aikataululla, jotta nämä selviävät koirien ylläpitokuluista. Odotan ministerin vastausta ja pikaisia toimenpiteitä asiaan, Meri kommentoi.

Lue vastaus kirjalliseen kysymykseen täältä

Kommentoi kirjoitusta.

Meri patistaa hallitusta keskittymään olennaiseen korona-aikana: Ei-kiireelliset lakihankkeet, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantaminen, on syytä jättää tekemättä

Perjantai 27.11.2020 klo 17:27 - Suomen Uutiset

Hallitusta on moitittu huterasta lainvalmistelusta sekä merkitykseltään vähäisten, ideologisten hankkeiden edistämisestä koronan varjolla. Eilen Ylen A-talk-ohjelmassa perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kehotti hallitusta keskittymään olennaiseen.

Koronan toinen aalto kurittaa rajusti Suomea rajusti ja eilen kerrottiin jopa 496 uudesta tartunnasta. Tilanne heikkenee huolestuttavasti varsinkin Uudellamaalla. Epidemiaa torjutaan tällä hetkellä ensisijaisesti alueellisesti ja paikallisesti tartuntatautilain nojalla.

Viime päivinä on kuultu uusista rajoituksista ja suosituksista, kuten aikuisten ryhmäharrastusten keskeyttämisestä kuntien päätöksillä. Kasvomaskisuositus on edelleen voimassa, eli maskia tulisi käyttää käytännössä kaikissa julkisissa tiloissa.

Ylen A-talkissa keskusteltiin torstai-iltana koronatilanteesta sekä siitä, saadaanko epidemia kuriin alueellisilla toimenpiteillä. Eräs haaste on edelleen se, miten ihmiset saadaan noudattamaan rajoituksia.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kehotti hallitusta ryhdistäytymään tiedottamisessa ja viestinnässä.

- Kansalaiset haluaisivat selkeää tietoa, luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Tärkeää on myös esimerkillinen käytös. Kansakunnan kriisitilanteessa poliitikkojen tappelu median otsikoista ei näytä hyvältä, Meri sanoi.

Viranomaisten viestintä yhden luukun taakse

Ohjelmassa vieraina olivat myös kansanedustajat Aki Lindén (sd) ja Mia Laiho (kok) sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

Meren kanssa samoilla linjoilla ollut Laiho totesi, että onnistunut viestintä on tärkeää.

- Ihmiset saadaan noudattamaan ohjeita, kun viestintä on yhdenmukaista ja rauhallista, kaikki ryhmät on huomioitava, Laiho sanoi. Henriksson totesi että pääkaupunkiseudulla viestinnällisiin toimiin on jo ryhdytty ja jopa useammalla kielellä.

Meri huomautti, että koska ohjeistukset vaihtelevat ja uusia tulee, viestin tavoittavuuden kannalta olisi selkeintä, jos viranomaistason viestintä olisi keskitetty ”yhteen luukkuun” sen sijaan, että tietoa tarjotaan palasina eri paikoista.

- Voisi miettiä, voisiko meillä olla käytössä korona.fi-sivu, jonne koottaisiin alueelliset suositukset ja rajoitukset yhteen paikkaan. Kyse on siitä, että tieto ei tavoita ihmisiä, kun tietoa on hankalaa koota yhteen. Jopa minun kansanedustajana on ollut hankalaa kasata tietoa siitä, mikä ohje milloinkin on voimassa.

Palataanko valmiuslakiin vai ei?

Tällä viikolla on pohdittu, pitäisikö valmiuslaki ottaa uudestaan käyttöön. Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus on jo keskustellut, millaisessa tilanteessa valmiuslain käyttö voisi tulla uudestaan kyseeseen.

Henriksson totesi, että valmiuslaki on erikoislaki, joka tulisi ottaa käyttöön vasta, kun kaikki muut keinot on käytetty.

- Mutta jos esimerkiksi sairaanhoidon kapasiteetti on vaarantumassa, silloin aktualisoituu myös valmiuslain käyttöönotto, Henriksson sanoi.

Meri kummasteli, miksi hallituksesta on kuultu ristiriitaisia lausuntoja valmiuslain ottamisesta käyttöön uudelleen.

- Valmiuslaki ei ole kapula, jota heitellään, vaan laki tulee ottaa käyttöön vain todellisesta tarpeesta. Esimerkiksi keskustan riveistä on viime aikoina huudeltu valmiuslakia. On muistettava, että ensin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston on yhdessä julistettava poikkeusolot. Vasta sen jälkeen käyttöönottoasetus tulee eduskuntaan, ja eduskunta harkitsee asiaa.

- Toivon todella, ettei valmiuslakiin tarvitsisi mennä, ja että tilanne saataisiin hillityksi ennen joulua näillä ohjeilla ja määräyksillä mitä nyt on. Joulu on tulossa, ja raskaan vuoden jälkeen olisi mukavaa, että ihmiset voisivat edes jouluna tavata toisiaan ja olla yhdessä.

Väärä hetki edistää turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa

Hallitusta on moitittu myös huterasta lainvalmistelusta sekä merkitykseltään vähäisten, ideologisten hankkeiden edistämisestä koronan varjolla. Meri kehottikin hallitusta keskittymään olennaiseen.

Meri esitti toivomuksen ministeri Henrikssonille, että ei-kiireelliset lakihankkeet, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamista koskevat lakiesitykset korona-aikana siirrettäisiin ”hattuhyllylle”.

- On tiettyjä lakeja, jotka eivät ole kiireellisiä. Jättäkää tällaiset asiat nyt tekemättä, Meri sanoi Henrikssonille.

Henrikssonin vastauksen mukaan korona-aikana voidaan hyvin valmistella muutakin lainsäädäntöä.

Kommentoi kirjoitusta.

Uudenmaan kiertue lauantaina 28.11. PERUTTU

Torstai 26.11.2020 klo 12:43

Uuttamaata koskevien uusien koronarajoitusten johdosta joudumme valitettavasti perumaan allaolevan kiertueen. Nähdään taas, kun se on turvallista!

Peruttu.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Uudenmaan kiertue lauantaina 28.11.

Tiistai 24.11.2020 klo 15:56 - Leena Meri

Perussuomalaisten puoluejohto kiertää lauantaina Uudellamaalla! 

Tervetuloa tapaamaan puoluejohtoa ja minua seuraaville paikkakunnille

Add_a_heading_1.png

Kommentoi kirjoitusta.

SDP istuu korvat lukossa valtuuston kokouksissa

Perjantai 20.11.2020 klo 11:11 - Leena Meri - julkaistu Aamupostissa 20.11.2020

Hyvinkään valtuusto käsitteli 16.11.2020 ensi vuoden veroprosenttia ja talousarvioita. SDP puolusti vahvasti paikallisessa lehdessä tarvetta nostaa kuntaveroa 0,5 % ja hyökkäsi tavalliseen tapaansa perussuomalaisten kimppuun, joka vastusti veronkorotuksia ja puolusti kuntalaisen ostovoimaa.

SDP vähättelee niitä valtuutettuja, jotka ovat etsineet keinoja kuntaveronkorotuksen estämiseksi. (AP 18.11) . Tällainen politiikka on kuulemma kilven kiillotusta. En tiedä SDP:n motiiveista, mutta perussuomalaiset ovat kuntapolitiikassa mukana ihan tosissaan ja haluavat käyttää kuntalaisten verovaroja vastuullisesti.

Samaan aikaan SDP:n vetoisen vihervasemmistohallituksen toimien vuoksi asumisen ja liikkumisen hinta nousee. Tämän lisäksi moni perhe ja yrittäjät ovat koronan vuoksi taloudellisessa ahdingossa.

Hyvinkäällä perussuomalaiset esitti valmistelun kuluessa eri vaihtoehtoja yrittäessään turvata kansalaisten ostovoimaa ja yrittäjien arkea sekä estää veronkorotuksen. Valitettavasti veronkorotusta vastustaneet hävisivät äänestyksessä niukasti.

SDP:n kirjoituksessa mainitaan sellaisia hyviä asioita, joista SDP ei halunnut leikata. Nämä esitykset päätettiin maanantaina valtuustossa yksimielisesti, joten myös koko muu valtuusto vahvisti ne. Tosin SDP:n äänet eivät valtuustossa edes riittäisi päättämään asioista yksin.

Kirjoitus Aamupostiin oli tehty jo ennen maanantain valtuustokäsittelyä, mikä osoittaa, että SDP tuli vuoden tärkeimpään valtuustoon korvat suljettuina ajatuksella ”ihan sama mitä esitätte, me ollaan päätetty jo”. Mielenkiintoinen tapa hoitaa asioita ja päättää ihmisten verovarojen käytöstä, jos samalla leikkii puoluetta, joka tekee yhteistyötä ja kuuntelee ehdotuksia?

Hyvinkään talous on mennyt parempaan suuntaan siitä kun talouden tasapainostusta viimeksi valtuustossa kesällä käsiteltiin. Jo silloin SDP ja muu vihervasemmisto äänesti veronkorotusten puolesta. Valitettavasti vihervasemmisto SDP:n johdolla oli jo hirttäytynyt veronkorotukseen ennen maanantain kokousta. Laiska ei jaksa keksiä muita keinoja kuin mennä toisen taskulle.

Hyvinkään SDP myös vähättelee kuntaveronkorotuksia kuntalaisen ostovoimaan, vaikka sen täytyy tietää miten tiukkaa monilla kuntalaisilla jo nyt on. Perussuomalaiset eivät ole esittäneet leikkauksia tärkeisiin peruspalveluihin. Toki jutussa ei tätäkään mainittu.

SDP ”unohti” sopivasti myös kertoa, ettei se koskaan yhdessä vihervasemmiston kanssa halua leikata haitallisen maahanmuuton kuluista. Tämä on linjassa maan hallituksen toimien kanssa. SDP:n Marinin hallitus haluaa esimerkiksi tehdä laittomasta maahanmuttajasta laillisesti maassa olevan. Niin ja veronmaksaja maksaa. Selkeä arvovalinta.

Maanantain valtuustossa perussuomalaiset jäi melko yksin esittäessään jälleen kerran leikkausta maahanmuuttajien oman äidinkielen erillisestä ei lakisääteisestä opetuksesta, johon käytetään 50.000 euroa vuodessa turhaa kuntalaisten rahaa. Kotoutumisen tärkein edellytys on suomenkielen osaaminen. Kannatusta tuli perussuomalaisten lisäksi vain muutamalta kokoomuslaiselta.

Samoin perussuomalaiset esitti, että Hyvinkään ja ELYn.n välinen sopimus pakolaisten säännönmukaisesta Hyvinkäälle ottamisesta lopetetaan. SDP ja vihervasemmisto ei tästäkään halua luopua säästökohteena. Muutaman kokoomuslaisen kannatus saatiin.

Ihmettelen miksi SDP ei koskaan halua leikata haitallisen maahanmuuton kuluista? Sitä päivää ei taida tulla.

Kannattaa tarkoin miettiä mitä puoluetta tulevissa kuntavaaleissa äänestää. Erot näkyvät jokaisen arjessa ja viime kädessä kuntalaisen kukkarolla.

Leena Meri
Kansanedustaja (ps)
Hyvinkään valtuutettu ja kaupunginhallituksen varapj

Kommentoi kirjoitusta.

Kauniit sanat eivät pelasta suomenhevosta - uudentyyppisiä tukimuotoja ei ole suunnitteilla

Keskiviikko 18.11.2020 klo 11:15 - Leena Meri

Kysyin ministeri Lepältä, suunnitteleeko hallitus varsarahan palauttamista suomenhevosten kasvattajille. Valitettavasti vastaus ei ollut sitä, mitä toivoin.

Vastauksessa kerrotaan, että kasvatustukijärjestelmää on pyritty selkiyttämään muun muassa suomenhevosille suunnattujen palkintojen korottamisella. Kasvatustuki pyritään kuitenkin suuntaamaan mahdollisimman tasapuolisesti eri rotujen kesken. Lisäksi ministeri mainitsee maatalouden ympäristötuen, josta on myönnetty alkuperäisroduille tarkoitettua tukea. Tuella on kuitenkin tiukat kriteerit, sillä tukea ei voi saada muut kuin viljelijät tai puutarhatalouden harjoittajat.

Ministeri sanoo, että suomenhevosten varsojen määrä näyttää pysyvän samanlaisena kuin edellisinä vuosina, mutta ongelma onkin pitkän ajan kehitys, jossa varsojen määrä on pysyvästi jämähtänyt alhaiseksi. Ministeri ei tunnu tietävän suomenhevoskannan laskusta eikä myöskään tunne monisukuisuuden säilyttämisen tarpeesta. Mitä pienempi kanta on, sitä vähemmän on eri sukuisia hevosia, joka taas johtaa lopulta rodun köyhtymiseen ja sammumiseen.

Ministeri mainitsee myös, että EU:n valtiotukisäännökset on otettava huomioon. Epäilen, että jos EU on myöntänyt suomenhevoselle alkuperäisrodun statuksen, niin sitä ei saisi suojella kansallisesti. Pidän epäuskottavana, että EU puuttuisi asiaan, jos Suomi tukisi alkuperäisrodun säilymistä varsarahalla. Ministeri ei avannut sen enempää, miksi EU olisi varsarahan este, minkä takia heräsi tunne, että yritetäänkö tässä vain piiloutua EU:n selän taakse?

Olemme samaa mieltä siitä, että hevosalalla on merkittävät suorat ja välilliset työllistämisvaikutukset. Mielestäni kuitenkaan ei voida tyytyä toteamaan, että Suomessa ja muualla Euroopassa iso osa kasvatuksesta tapahtuukin pienissä yksiköissä, vaan näitä pieniä yksiköitä pitää tukea. Kuten ministerikin sanoo vastauksessaan, nämä pienet kasvattajat pyrkivät usein toimeentulon vuoksi samalla harjoittamaan myös jotain muuta hevostalouteen liittyvää, josta jälleen kerran koko hevosala hyötyy.

Kauniit sanat hevosalan tärkeydestä ja suomenhevosen asemasta eivät riitä, jos konkreettista tukea ei ole tulossa. Kokonaisuudessaan vastauksesta näkyy ministerin tietämättömyys suomenhevosen tilasta ja suoranainen välinpitämättömyys ainoan suomenhevosen säilymisestä.

Kirjallinen kysymys on luettavissa täältä.

Vastaus kirjalliseen kysymykseen on luettavissa täältä.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »