Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

topi.anttila@eduskunta.fi

p. 050 401 8107 (Topi)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:713816 kpl

Nähdään Espoossa!

Keskiviikko 28.9.2022 klo 15:26

Leena_Espoossa_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

RKP älähtää välittömästi, kun pakkoruotsia kritisoidaan

Keskiviikko 28.9.2022 klo 9:26

Juttu Suomen uutisista 27.9.2022:

Perussuomalaiset avasivat suomalaisuusohjelmassaan keskustelun pakkoruotsin järjettömyydestä. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri ei usko, että ruotsinkielen opiskelun pakollisuus edistäisi kenenkään kaksikielistä identiteettiä.

Vaikka peruskoulussa ja jatko-opinnoissa aina yliopistoon saakka opiskellaan pakolla ruotsin kieltä, niin tosiasia on, että suurella osalla nämä ponnistelut valuvat täysin hukkaan johtuen siitä, että kielitaitoa ei tarvitse. Lisäksi monille ylimääräinen ruotsin kielen opiskelu on tuskaisaa, kun kielitaito ei meinaa yrittämisestä huolimatta tarttua.

– Suomalaisuusohjelmassa puhumme vapaaehtoisuudesta ja oikeudesta valita, opiskeleeko ruotsia vai ei. Pakollisen ruotsin pänttäämisen sijasta ajan voisi käyttää esimerkiksi oman äidinkielen, englannin tai sellaisen vapaavalintaisen kielen opiskeluun, josta opiskelija on aidosti kiinnostunut, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri toteaa.

RKP:n puheenjohtaja älähti

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson älähti perussuomalaisten järkevämmän kielipolitiikan vaatimuksesta. Henrikssonin twiittauksen mukaan ”maamme kaksikielisyys on osa identiteettiämme ja tärkeä osa pohjoismaisuuttamme”. Meren mielestä kaksikielisyys ei edellytä pakkoruotsia eikä nykymuodossaan vaadittava pakkoruotsi edistä kenenkään kaksikielistä identiteettiä.

– Edes ruotsinkielisten identiteetti ei ole pakkoruotsista riippuvainen. Mitä järkeä on siinä, että kaikki opiskelevat vähemmistökieltä, jota äidinkielenään puhuu noin viisi prosenttia suomalaisista? Kuulostaa itse asiassa kamalalta, että pakko ja pakottaminen olisivat osa suomalaista identiteettiä, Meri miettii.

Kommentoi kirjoitusta.

Leena Meri Venäjän liikekannallepanosta: Hallituksen on valmistauduttava itärajan sulkemiseen

Perjantai 23.9.2022 klo 11:51

Uutinen 21.9.2022 Suomen uutisista:

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tänään aamulla pitämässään puheessa Venäjän aloittavan osittaisen liikekannallepanon. Ilmoituksen voidaan olettaa lisäävän etenkin liikekannallepanoa pakoilevien venäläisten määrää myös Suomen vastaisella rajalla. Pelkästään Suomea lähellä olevan Pietarin asukasluku on yli seitsemän miljoonaa.

Latvia on jo ilmoittanut, ettei se turvallisuussyistä tarjoa turvapaikkaa yhdellekään liikekannallepanoa pakenevalle venäläiselle.

- Suomen ei tule Latvian tapaan tarjota turvapaikkoja liikekannallepanoa pakeneville venäläisille. Hallituksen on toimittava kerrankin ennalta eikä vasta siinä vaiheessa, kun Venäjältä saapuneet ihmismassat ovat jo Suomessa, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri vaatii.

Kyse on suomalaisten turvallisuudesta

Viime kesäkuussa perussuomalaisten ajamat muutokset rajavartiolakiin mahdollistavat tulijoiden pysäyttämisen rajalle. Hallituksella on siis RKP:n ja vihreiden vastustuksesta huolimatta tarvittavat juridiset työkalut käytössään.

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan Venäjä ei taistele ”niinkään Ukrainaa kuin länttä vastaan”. Vastaanottavien länsimaiden yhteiskuntarauhaa horjuttavat suuret venäläisten tulijoiden joukkiot edesauttavat yhtä lailla Vladimir Putinin tavoitteita. Asepalvelusta pakenevat venäläiset muodostavat myös uudenlaisen turvallisuusuhan.

- Hallituksen on pikaisesti valmistauduttava koko itärajan sulkemiseen. Nyt ei ole kyse enää pelkistä turistiviisumeista, vaan suomalaisten turvallisuudesta, Meri huomauttaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Leena Meri eduskunnan budjettikeskustelussa: Kohti sinivalkoista siirtymää

Keskiviikko 21.9.2022 klo 15:59

Tiedote 21.9.2022

Leena Meri nosti esiin eduskunnan budjettikeskustelussa sinivalkoisen siirtymän, jolla perussuomalaiset korostavat päätöksenteossa tarvittavaa Suomen kansallisen edun tavoittelua, suhteellisuudentajua ja järkevyyttä.

- Me ajamme suomalaisen veronmaksajan etua emmekä häpeile sitä. Aletaan nyt vihdoinkin ajattelemaan omilla aivoilla. Sinivalkoinen siirtymä korostaa Suomen kansallista etua, omavaraisuutta ja huoltovarmuutta.

Meri vastasi salissa esitettyyn kritiikkiin, jossa hallituspuolueet kritisoivat perussuomalaisia samaan aikaan siitä, että leikkauskohteita ei esitetä, ja toisaalta siitä, että esitetyt leikkauskohteet ovat huonoja.

- Täällä tuotiin keskustan edustajien toimesta esille, että oppositiolla ei ole leikkauskohteita. No, perussuomalaisten leikkauskohteet ovat kuitenkin sitten sellaisia, että niitä ei teidän mielestänne haluta toteuttaa. Huomaan kyllä, että kritisoijat eivät ole kuunnelleet lainkaan meidän esityksiä esimerkiksi haitallisen maahanmuuton keskeyttämisestä.

Osana sinivalkoista siirtymää tarvitaan järkeä maahanmuuttopolitiikkaan, josta aiheutuu järkyttävä hintalappu suomalaiselle veronmaksajalle. Meri nosti esiin Suomen Perustan tutkimuksissa esitettyjä lukuja haitallisen maahanmuuton kustannuksista.

- Tutkimuksessa on todettu esimerkiksi näin, että jos tuhat afgaania tulee tänne, niin heidän elinkaarikustannuksensa ovat noin 500 miljoonaa euroa, ja mikäli tulee perheenyhdistämisiä, niin tämä summa nousee miljardiin euroon. Ja tutkimuksen mukaan Lähi-idästä ja sen lähialueilta saapuneet maksavat vuodessa 16 000 euroa vähemmän veroja kuin saavat tulonsiirtoja ja käyttävät julkisia palveluita.

-  Suomessa oli elokuussa noin 33 000 ulkomaalaista työtöntä työnhakijaa. Ajatellaanpa, mitä tämä meille maksaa. Jos me muuttaisimme meidän maahanmuuttopolitiikkaamme toisenlaiseksi, niin vuosien saatossa puhumme miljardeista säästetyistä euroista. Tässä on teille mittava leikkauskohde, josta te ette ole leikanneet euron latiakaan. Päinvastoin teillä on esimerkiksi viimeisimpänä hullutuksena tämä laittomasti maassa olevien terveyspalveluiden parantaminen, joka nyt on täysin järjenvastaista ottaen huomioon, että on rangaistava teko ylipäätään olla maassa laittomasti.

Perussuomalaisten mielestä humanitäärisen maahanmuuton painopisteen pitää olla lähialueilla auttamisessa, kuten nyt ukrainalaisten kanssa on toimittu. Myös matalapalkka-aloilla työskentelevät työperäiset maahanmuuttajat tarvitsevat tulonsiirtoja eivätkä siten ole hyödyllisiä valtiontaloudelle.

- Me olemme esittäneetkin esimerkiksi, että ulkomaiselle työvoimalle - lukuun ottamatta kausityöntekijöitä - tulisi määrittää yleinen vähimmäistuloraja, joka voisi olla esimerkiksi 3 000 euroa kuukaudessa. Tällöin maahanmuutto tuo verotuloja eikä vain aiheuta menoja. Nykyinen halpatyövoima heikentää matalapalkka-alojen palkkakehitystä, kun työnantajat saavat edullisempaa työvoimaa. Suomalainen duunari jää tässä tappiolle.

Kommentoi kirjoitusta.

Ministeri Henrikssonin selvitettävä vankeinhoidon järkyttävä tila välittömästi ja ryhdyttävä korjaustoimenpiteisiin

Maanantai 22.8.2022 klo 9:08

Teksti Suomen uutisista 21.8:

MTV uutisoi tänään vankilahenkilöstön erittäin huolestuttavasta tilanteesta. Merkittävä henkilöstöpuola ja huonontuneet työolot ovat ajaneet henkilöstön ja vankilaturvallisuuden lähelle kriisiä. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri luki järkyttyneenä tuoreita uutisia vankeinhoidon tilasta ja hän vaatii pikaisia toimenpiteitä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta.

- Osa vartioista joutuu olemaan yksin jopa 50 vangin kanssa ja he kokevat, ettei heidän huoliaan kuunnella vankiloiden johdossa. Työ muuttuu koko ajan vaarallisemmaksi erityisesti lisääntyneen järjestäytyneen rikollisuuden vuoksi. On korkea aika kuunnella näitä huolia, Leena Meri vaatii.

Ministerin on herättävä

Meri huomauttaa, että eduskunnan lakivaliokunta on vuosia vakavasti varoittanut oikeusministeriön hallinnonalan jatkuvista resurssipuutteista ja vaatinut pysyvää riittävää rahoitusta. Meren mukaan näitä varoituksia ei selvästi ole otettu vakavasti.

- Vajaus johtaa yksin työskentelyyn ja vakaviin vaaratilanteisiin sekä siihen että ammatti-ihmiset vaihtavat lopulta uupumuksen vuoksi kokonaan alaa. Vakavia avunhuutoja on kuulunut poliisista, syyttäjiltä, tuomioistuimista ja nyt myös vankeinhoidosta.

- Nyt Henrikssonin on herättävä ja teetettävä välitön selvitys tilanteesta. Selvityksen jälkeen on tehtävä tarvittavat toimenpiteet vankilaturvallisuuden takaamiseksi. Tilanne on vakavampi kuin moni osasi ajatella, Meri huomauttaa.

Vartijat vaihtamassa alaa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on jättänyt ministerille tällä viikolla kirjallisen kysymyksen asiasta. Purra kysyy, mitä toimia hallitus aikoo tehdä korjatakseen vankeinhoitoalan henkilöstö-, hyvinvointi- ja turvallisuusongelmia.

Purra muistuttaa kysymyksessään, että Vankilavirkailijain liiton tekemän kyselyn mukaan peräti 60 prosenttia vanginvartijoista on harkinnut alan vaihtoa.

- Suomen vankilat ovat jääneet turvallisuudessa selvästi jälkeen muista Pohjoismaista, ja turvallisuusuhat työssä onkin työn kuormittavuuden lisäksi vartijoiden syy harkita alanvaihtoa. Suuria turvallisuusriskejä aiheuttavat esimerkiksi, että merkittävä määrä vartijakunnasta on kouluttautumatonta sijaistyövoimaa, ja vaarallisiakin vankeja sijoitetaan avolaitoksiin, Purra toteaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Vihdissä tavataan!

Keskiviikko 17.8.2022 klo 9:32

Arto_ja_Leena_Vihdissa_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Pääministeri puhuu rangaistusasteikkojen kiristämisestä festareilla, eduskunnassa asia ei demareita kiinnosta

Maanantai 15.8.2022 klo 9:38

Ihmettelen suuresti pääministeri Marinin esittämää kannanottoa (linkki vie IS:n uutiseen), jonka mukaan hän olisi valmis nostamaan rikoslain rangaistusasteikkoa ”ylipäänsä”.

Vain pari kuukautta sitten eduskunta käsitteli seksuaalirikoslain uudistuksen, jonka yhteydessä perussuomalaiset esitti yhdessä muun opposition kanssa esimerkiksi raiskauksen sekä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vähimmäisrangaistusten korottamista. Tämä ei hallitukselle kelvannut, ja myös demarit äänestivät kevyempien rangaistusten puolesta.

 Eli hetki sitten oli mahdollisuus toimia, eikä vain puhua vaalien lähestyessä. Tuolloin Marin ei kuitenkaan vaivautunut äänestämään kovempien rangaistuksien puolesta. Missähän rikostyypeissä näitä kovempia rangaistuksia demareiden mielestä sitten tarvitaan, ellei näissä alhaisissa henkeen ja terveyteen kohdistuvissa raiskausrikoksissa.

Siitä, mitä seksuaalirikosten rangaistuksista kesäkuussa ehdotimme, voit lukea esimerkiksi täältä:

Hallitus ei halunnut koventaa raiskausten rangaistuksia eikä puuttua eläinten seksuaaliseen hyväksikäyttöön - Leena Meri: "En voi käsittää" - Suomen Uutiset

Kommentoi kirjoitusta.

Lauantaina tavattavissa Hyvinkäällä ja Vantaalla

Keskiviikko 10.8.2022 klo 8:42

LEENA_MERI_Kansanedustaja_ja_puolueen_1._varapuheenjohtaja_15.png

Kommentoi kirjoitusta.

Viikonlopun aikatauluja, tule moikkaamaan!

Keskiviikko 3.8.2022 klo 9:12

LEENA_MERI_Kansanedustaja_ja_puolueen_1._varapuheenjohtaja_10.png

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja A-studiossa: Hallituksen julistettava energiahätätila - "Tärkeintä on se, että kansalaisten sähkölaskut pienenevät"

Torstai 28.7.2022 klo 13:58

Suomen uutiset 28.7

Monessa kotitaloudessa mietitään, riittääkö sähköä ensi talvena ja mitä se maksaa. Joitakin perheitä uhkaa jopa tuhansien eurojen lisälasku. Samaan aikaan kallis polttoaine leikkaa ostovoimaa. Perussuomalaiset esittää energiakriisiin vastaamiseksi laajaa keinovalikoimaa, kuten veronalennuksia.

- Myös EU-pöydissä on syytä pohtia, olisiko aika laittaa päästökauppa hetkeksi tauolle. Koska olemme keskellä energiasotaa, kaikki keinot on otettava käyttöön, sanoo kansanedustaja Leena Meri.

Leena Meri kehottaa hallitusta julistamaan energiahätätilan poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa energian hinnannousu leikkaa rajusti suomalaisten ostovoimaa.

- Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on valmis tulemaan vaikka huomenna eduskuntaan istumaan, jos te esityksiä tuotte. Olen iloinen, jos lupasit että hintakattoa olisi tuloillaan, Meri sanoi sanoi A-studiossa eilen vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Jussi Saramolle.

Saramo arvelee, että nyt voisi ehkä ryhtyä valmistelemaan sähkön hintakattoa, jotta hallitus voisi tehdä siitä päätöksiä.

Moni maa kompensoinut hinnannousua

Moni Euroopan maa, kuten Ruotsi ja Norja, on jo rahallisesti kompensoinut energian hintoja omille kansalaisilleen.

Meri muistuttaa, että samaan aikaan kun sähkö kallistuu, myös polttoaineiden hinnat ovat nousseet rajusti alkuvuodesta lähtien ja inflaatio nakertaa kansan ostovoimaa.

- Ihmisillä on juuri nyt tosi tiukkaa rahojen kanssa, joten perussuomalaisten mielestä – ja henkilökohtaisestikin olen sitä mieltä – energian hintoja olisi syytä kompensoida.

Meren mielestä tärkeintä on, että kansalaisten sähkölaskut pienenevät. Perussuomalaiset pitää sähkön hintakaton ohella esillä myös arvonlisäverotuksen alentamista.

Ratkaisuja voidaan Meren mukaan hakea myös EU-tasolla.

- EU-pöydissä olisi syytä pohtia, olisiko aika laittaa päästökauppa hetkeksi tauolle. Sillä ei tällä hetkellä ole suurta vaikutusta, koska Euroopassa joudutaan turvautumaan hiileen, ja se sitten nostaa sähkön hintaa. Koska olemme keskellä energiasotaa, kaikki keinot on otettava käyttöön.

Hallitus kehottaa myymään omaisuutta

Korkeista energian hinnoista kärsivät erityisesti keskituloiset palkansaajat, joille ei kuitenkaan näyttäisi olevan tulossa apuja hallitukselta. Yksikään hallituspuolue eikä oppositiosta edes kokoomus halua alentaa polttoaineveroa.

Päähallituspuolue SDP:n linjan mukaisesti tavalliset, 2 500 euroa kuukaudessa ja sitä enemmän ansaitsevat palkansaajat voivat jopa joutua myymään omaisuuttaan energian hintojen nousun vuoksi, sillä veronalennukset eivät ylipäätään kuulu heille.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) puolestaan on patistellut kansalaisia hakemaan Kelan luukulta toimeentulotukea, jos verojen jälkeen palkasta käteen jäävä raha ei riitä sähkölaskun maksamiseen.

Meri tyrmää keskustalaisen valtiovarainministerin linjauksen.

- Pienituloisimpien toimeentulotukiin tehty indeksikorotus on tietysti hyvä asia, mutta hallituksen ohjaus sosiaalituen piiriin on outoa, sillä eihän se voi olla ratkaisu, että lähetämme koko kansan hakemaan toimeentulotukea.

PS leikkaisi kehitysavusta ja EU-tukipaketeista

Perussuomalaisten linjan mukaisesti asiat kuuluu laittaa tärkeysjärjestykseen. Meri huomauttaakin, että sekä ansiotuloveron alennukseen että energian verotuksen alentamiseen tarvittavat rahat voisi ottaa pois toissijaisista menoista, kuten maailman parantamisesta.

Meri muistuttaa, että Suomi maksaa vuodessa 1,3 miljardia euroa kehitysapua, joten se summa on pois suomalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.

- Sieltä olisi otettavissa satoja miljoonia, Meri sanoo.

Hän muistuttaa myös EU-elvytyspaketista, jonka kautta suomalaiset veronmaksajat joutuvat tukemaan eteläisen Euroopan velkamaita yli neljällä miljardilla euroilla.

Vasemmistoliiton Saramo vaikuttaisi puheidensa perusteella elävän tyystin eri todellisuudessa. Saramon mukaan mitään ongelmaa ei ole, koska Suomen maksuosuudet elvytyspaketista alkavat pyöriä vasta tulevina vuosina.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitusta ei kiinnosta VR:n epäkohdat - ongelmat jäävät asiakkaan vastuulle

Torstai 21.7.2022 klo 9:55

Kerroin aikaisemmin (linkki kirjoitukseen) kysyneeni hallitukselta kirjallisesti VR:n palveluista ja siitä, miten varmistetaan, että junamatkustajat saavat jatkossakin hankittua junalippunsa lipunmyyntipisteistä asiakaspalvelijan avustamana. Myös VR:n sopimusehdot ovat väärän lipun ostaneen kannalta kohtuuttomat, eikä lainsäädäntö tai yhtiön sopimusehdot turvaa kuluttajan asemaa riittävällä tavalla.

Nostin siis esiin sen, että Hyvinkään ja Järvenpään asemilta on lähdössä pois VR:n lipunmyyntipisteet, eikä ainakaan Hyvinkään asemalla ole R-kioskia, josta lipun voi ostaa. Siten asemalta lipun ostavilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hankkia matkaliput lippuautomaatista. Henkilökohtaisen palvelun puuttuessa sattuu helposti kalliita virheitä, jotka VR:n sopimusehtojen mukaan jää lähes poikkeuksetta asiakkaan tappioksi.

Jos ostaa esimerkiksi väärän kausi- tai sarjalipun puhutaan pahimmassa tapauksessa satojen eurojen vahingoista, eikä nykyisten ehtojen mukaan lippua saa muutettua tai ostoa peruttua, vaikka virheen huomaisi heti oston jälkeen. Yksittäisten kaukoliikenteen lippujen osalta vaihto ja peruutus ovat maksullisia lisäpalveluita, eikä väärän lipun ostamista ole huomioitu ehdoissa mitenkään. Kysyin aikooko hallitus muuttaa lainsäädäntöä siten, että väärän lipun ostaneella on oikeus perua sopimus kaupan jälkeen riippumatta siitä, millä tavalla lippu on ostettu.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tuppurainen ei luvannut mitään muutoksia. Vastauksessa lähinnä todettiin, että omistajaohjausministeri ei vastaa yhtiön operatiivisista asioista, kuten lipunmyynnin sopimusehdoista. Tosin tätähän en kysynyt, vaan kysymykseni liittyi siihen, miten lainsäädäntöä aiotaan muuttaa, jotta inhimillisestä virheestä ei tulisi kohtuuttomia seuraamuksia asiakkaalle. Muussa koti- ja etämyynnissä on lakisääteinen peruuttamisoikeus juuri tällaisten tilanteiden varalle, mutta niitä ei sovelleta matkustajaliikenteeseen, eikä siten automaatista tai vaikkapa puhelimella ostettuihin lippuihin.

Lainsäädännössä ei ole huomioitu tämänkaltaisia virhetilanteita lainkaan, jolloin jää yhtiön päätettäväksi, tarjotaanko siihen mahdollisuutta. Sääli, että edes valtionyhtiö VR ei tarjoa kohtuullisia ja joustavia ehtoja virhetilanteiden varalle, eikä vastauksen perusteella hallitustakaan tunnu asia erityisemmin huolettavan.

Nykyään halutaan vähentää yksityisautoilua ja lisätä joukkoliikenteen käyttöä, mutta virheen sattuessa jätetään ongelmat asiakkaan vastuulle. Asiakas voi soitella VR:n asiakaspalveluun armoa anellen, mutta sopimusehdot tai laki ei virheen oikaisuun velvoita.

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaiset vaatii tolkkua ja järkeä kriminaalipolitiikkaan: Rangaistuksella tulee olla myös pelotevaikutus"

Perjantai 15.7.2022 klo 8:44

Juttu julkaistu Suomen uutisissa 14.7.2022

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri esitteli perussuomalaisten kriminaalipoliittisen ohjelman linjauksia SuomiAreenassa keskiviikkona. Perussuomalaisten mielestä suomalaisessa rangaistusjärjestelmässä on lopetettava palkitseminen, jonka mukaan rangaistusta lievennetään, mitä useammasta rikoksesta tuomitaan. - Rangaistuksen tulee aina olla oikeassa suhteessa teon moitittavuuteen, Meri sanoo.

Ennen seuraavia eduskuntavaaleja perussuomalaisilta on tulossa uusi rikosoikeudellinen ohjelma, jolla pyritään tuomaan järkeä ja tolkkua kriminaalipolitiikkaan.

Perussuomalaiset katsoo, että vakavien rikosten, kuten henki-, väkivalta- ja seksuaalirikosten, rangaistuksia on kiristettävä. Isona teemana ohjelmaan liittyvät myös rangaistuksien paljousalennukset, joista perussuomalaiset haluaa luopua.

Kansanedustaja Leena Meri nostaa esille Suomen rikosoikeusjärjestelmän epäkohdan eli yhtenäisrangaistusmallin, jonka mukaan mitä useammista rikoksista tuomitaan, rangaistusta aina lyhennetään.

- Laskentakaavan mukaan jos henkilö tuomitaan useista eri rikoksista, tuomion pohjaksi otetaan ankarin teko, vaikka tapon yritys, josta määrätään rangaistus. Sen jälkeen muista rikoksista tuomitaan lievempi rangaistus, noin yksi kolmasosa rangaistuksesta. Rikollinen saa siis paljousalennusta, eikä siinä ole mitään järkeä.

Suomen tuomiot lieviä pohjoismaisessa vertailussa

Meri katsoo, että suomalaisessa rangaistusjärjestelmässä on lopetettava tämän tyyppinen palkitseminen.

- Rangaistuksen tulisi olla oikeassa suhteessa teon moitittavuuteen. Rangaistuksella tulee olla samalla myös pelotevaikutus.

Esimerkkinä Meri nostaa sosiaalisessa mediassa jaetuista musiikkivideoista ja erilaisista tempauksista tunnetun ”someräppäri” Milan Jaffin, joka tuomittiin toukokuussa kymmeneksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Tuomio tuli pahoinpitelystä, tapon yrityksestä, ampuma-aserikoksesta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta, huumausainerikoksesta sekä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

- Tuomioistuimen mukaan rikoksista olisi tullut vähintään 15 vuoden tuomio, jos rikoksista olisi tuomittu erikseen. Perussuomalaiset siis haluaa poistaa epäoikeudenmukaisena rangaistukset, joissa tekijä kärsii sitä vähemmän, mitä enemmän on tehnyt, Meri sanoo.

Hän huomauttaa, että pohjoismaisessa katsannossa Suomessa saa verrattain alhaiset tuomiot raiskausrikoksista ja lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

- Lakivaliokunnassa meillä oli äskettäin käsittelyssä seksuaalirikoslainsäädännön uudistus. Suomessa raiskauksesta tulee yleensä puolitoista vuotta ehdollista, kun taas esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa lähtökohtaisesti tuomio on aina ehdoton.

Rikollisia hyysätään, mutta uhreille ei tarjota apua

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra korostaa, että rikoksesta tuomittavaa rangaistusta tuleekin tarkastella myös rikoksen uhrin näkökulmasta.

- Tällainen ajattelutapa on vain käymässä harvinaiseksi. Nyt eduskunnassa on käsitelty paljon seksuaalirikoslainsäädäntöä. Vihervasemmiston puolelta on usein esitetty ajatusta, että rangaistuksella ei juurikaan olisi väliä, koska rangaistus ei lohduta uhria.

Purra kehottaa jokaista miettimään, mihin tällainen linja on johtanut.

- Tässä maassa suoraan sanottuna rikoksen tekijöitä hyysätään. Samaan aikaan rikoksen uhrille ei useinkaan tarjota mitään, uhri ei välttämättä pääse edes terapiaan tai muunkaan avun piiriin. Oikeudenmukaisuuden ja moraalin kannalta tilanne on karmea.

- Suomalaisista vankiloista on tullut enemmän tai vähemmän ulkomaalaisten rikollisten lepokoteja. Vaikka toki ymmärrämme, että kriminaalihuoltoon liittyy ongelmia, eivätkä kovat rangaistukset välttämättä estä tulevaisuuden rikoksia. Kuitenkin järkevästi toimivan, turvallisuushakuisen yhteiskunnan tulee huolehtia siitä, että väärintekijät saavat rangaistuksen. Ei tarvita 150 vuoden rangaistuksia, mutta jotain rotia ja järkeä yhteiskuntaan on nyt saatava. Se on normaalin moraalin ja rajanvedon mukaista.

Kommentoi kirjoitusta.

Kysyin hallitukselta kirjallisesti rikosten paljousalennuksista - ei toimenpiteitä

Keskiviikko 13.7.2022 klo 14:03

Viime aikoina esimerkiksi katujengien rikollisuuteen liittyvissä tapauksissa on tuomittu yhteiseen rangaistukseen kahdesta tai useammasta vakavasta rikoksesta samanaikaisesti. Näissä tapauksissa nykyisen oikeuskäytännön ongelmallisuus on noussut jälleen esiin.

Yhteisen rangaistuksen mittaamiskäytännön takia on mahdollista, että rikollinen saa suhteellisesti lyhyemmän tuomion eikä kaikkia tehtyjä rikoksia huomioida rangaistuksen kestossa ollenkaan, tai esimerkiksi lapsenraiskauksen tuomiota allennetaan aiemman rikoksen perusteella.

Kysyin hallitukselta (Löydät koko kysymyksen täältä), miten he aikovat tähän epäkohtaan puuttua. Vastauksen perusteella ei ilmeisesti mitenkään. Tässä osa oikeusministerin vastauksesta:

On huomattava, että rangaistusajat muodostuisivat mekaanisella laskentatavalla helposti kohtuuttoman pitkiksi. Mikäli jokaisesta käsillä olevasta rikoksesta tulisi tuomittavaksi erillinen oma rangaistuksensa, voidaan toisaalta ajatella, että etenkin lievemmät rikokset tulisivat yksittäin arvioituina sovitettavaksi ehdottoman vankeuden sijasta sakolla, ehdollisella vankeudella tai ehdottoman vankeuden sijaan tuomitulla yhdyskuntaseuraamuksella. Mekaaninen laskutapa ei näin ollen yhteistä ehdotonta vankeusrangaistusta tuomittaessa olisi kovinkaan toimiva ratkaisu.

Rangaistusjärjestelmän lähtökohtana on ajatus, että annettu tuomio toimii yhteiskunnan moitteena rikoksentekijälle. Jos tuomittu jatkaa tuomion saatuaan edelleen rikosten tekemistä, voidaan aiempi rikollisuus ottaa huomioon rangaistuksen koventamisperusteena uutta rangaistusta määrättäessä. Rangaistuksen koventaminen on seurausta siitä, että henkilö ei ole ojentunut yhteiskunnan hänelle osoittamasta moitteesta, eli rangaistuksesta.

Jos henkilölle taas tuomitaan uutta rangaistusta teosta, johon hän on syyllistynyt jo ennen aiemmin saamaansa tuomiota, voidaan aiempi tuomio ottaa huomioon uutta rangaistusta alentavana. Tämä johtuu siitä, että kyseisestä rikoksesta olisi voitu tuomita rangaistus jo aiemmin yhdessä muiden rikosten kanssa. Se, että yksittäinen rikos tulee tuomioistuimen käsiteltäväksi sattumanvaraisten seikkojen vuoksi vasta myöhemmin, ei saa vaikuttaa henkilön suorittamaan kokonaisrangaistukseen.

Vankeusrangaistuksen käytön lisäämisestä aiheutuvat hyödyt ja haitat tulisi punnita tarkkaan.
Vankeusrangaistusten käyttö on yksi monesta tavoista vaikuttaa rikollisuuteen. Suomen aiemmin muihin Pohjoismaihin verrattuna hyvin korkea vankiluku on tällä hetkellä Islannin jälkeen Euroopan toiseksi alhaisin. Neljässä vuosikymmenessä Suomen vankiluku on laskenut noin kolmannekseen aiemmasta. Samaan aikaan rikollisuuskehitys on Suomessa ollut muiden Pohjoismaiden kanssa samansuuntaista. Vankeuden käytön vähentäminen ei siis ole aiheuttanut rikollisuuden kasvua."

Nykyisen käytännön toimivuutta pitäisi kysyä esimerkiksi raiskauksien uhreilta ja heidän perheiltään. Omasta mielestäni ja tuskin uhrienkaan mielestä on kohtuullista lyhentää raiskaustuomioita sen vuoksi, että tekijä on tuomittu myös muista rikoksista. Uhrin oikeusturva on unohdettu Suomessa.

Kommentoi kirjoitusta.

Keskiviikkona Suomi-Areenan paneeleissa

Maanantai 11.7.2022 klo 17:02

Lisaa_alaotsikko_6.png

Kommentoi kirjoitusta.

VR:n on panostettava palveluun

Keskiviikko 29.6.2022 klo 8:27

Juttu julkaistu suomenuutisissa 28.6.

Kansanedustaja ja Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Leena Meri on saanut kevään ja kesän aikana lukuisia huolestuneita yhteydenottoja VR:n suunnitelmasta sulkea Hyvinkään palvelupiste. Erityisesti iäkkäämpien matkustajien kannalta helposti saavutettava ja hyvin palveleva aseman palvelupiste on tärkeä.

– Tein hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten VR:n palveluiden saatavuus turvallisena lähipalveluna varmistetaan niin Hyvinkäällä kuin myös muuallakin Suomessa. Jatkossa Hyvinkään asemalla lipun saisi vain lippuautomaatin kautta, jonka käyttäminen on monille hankalaa ja epävarmaa, Leena Meri kertoo.

Lippupisteitä lisättävä

Meren mielestä palvelupisteiden sulkemisen sijasta niitä pitäisi pikemminkin lisätä ympäri Suomea.

– Ihmisiä kannustetaan välttämään yksityisautoilua ja siirtymään joukkoliikenteen asiakkaaksi. Palveluiden lopettaminen ja matkalippujen ostamisen hankaloittaminen tätä tavoitetta tuskin edistää. VR:n tulisi sulkemisen sijasta lisätä lippupisteiden määrää, sillä niitä on Suomessa enää neljällä paikkakunnalla, Helsingissä, Tampereella, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä.

Vääristä lipuista iso lasku

Lukuisilta asemilta voi ostaa lipun vain lippuautomaatista. Riski väärän lipun ostamiseen kasvaa, kun henkilökohtaista palvelua ei ole ostotilanteessa tarjolla. Siksi myös VR:n sopimusehtoihin ja matkalippujen sääntelyyn tulee saada muutos.

– Haluan hallitukselta selvityksen myös VR:n lippujen sopimusehdoista ja niiden kohtuuttomuudesta. Esimerkiksi, mikäli matkustaja ostaa lippuautomaatista tai netistä vahingossa väärän kausi- tai sarjalipun, niin niitä ei voi nykyisten ehtojen mukaan peruuttaa eikä vaihtaa oikeaan lippuun. Siten virheellisestä ostosta voi aiheutua satojen eurojen vahingot. Kaukoliikenteen lippujen osalta peruuttaminen sekä vaihtaminen on mahdollista mutta se on erikseen maksullinen palvelu. Mielestäni heti oston jälkeen huomatun virheen osalta kyseiset ehdot ovat täysin kohtuuttomia. Jäänkin nyt odottamaan hallituksen vastausta kysymykseeni, Meri toteaa.

1 kommentti .

Hallitus ei halunnut koventaa raiskausten rangaistuksia eikä puuttua eläinten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

Torstai 23.6.2022 klo 8:09

Eduskunnassa äänestettiin seksuaalirikoslain kokonaisuudistuksesta. Perussuomalaiset jättivät esitykseen eriävän mielipiteen yhdessä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa, sillä esitykseen jäi korjattavaa. Opposition esitys hävisi äänin 87-65.

 

Perussuomalaiset vaativat raiskaustuomioiden kiristämistä

  On merkittävä ongelma, että likimain puolet raiskaustuomioista on edelleen ehdollisia vankeusrangaistuksia tuomioiden ollessa noin puolentoista vuoden tienoilla. Siksi esitämme raiskauksen vähimmäisrangaistukseksi kahden vuoden tuomiota, jolloin raiskaaja todella joutuu vankilaan. Samalla törkeän raiskauksen vähimmäisrangaistus tulee nostaa kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen.

 Myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikkoja on kiristettävä. Tämän suhteen otetaan askeleita oikeaan suuntaan, mutta rangaistusasteikot jäävät edelleen liian matalaksi tekojen moitittavuuteen ja vakavuuteen nähden. Esimerkiksi lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdotetaan rangaistukseksi 4 kuukauden minimirangaistusta, sen haluamme korotettavan vähintään vuoteen.

 Perussuomalaiset esittivät tarkistettavaksi myös sitä, milloin on kyse törkeästä seksuaalirikoksesta.

 Haluamme, että tekoja tuomittaisiin enemmän törkeinä rikoksina, jolloin rangaistukset ovat kovempia. Nykyisin törkeää on vain sellaiset teot, joissa on kyse esimerkiksi ”erityisen” nöyryyttävästä teosta tai ”vakavan” väkivallan käyttämisestä. Poistamalla tunnusmerkistöstä ”erityisyyden” ja ”vakavuuden” edellytykset yhä useampi rikos tuomittaisiin törkeänä. Tällöin myös rangaistukset kiristyisivät.

 

Lakialoitteeni eläimiin sekaantumisen kriminalisoimiseksi

 

Tällä hetkellä sukupuoliyhteys eläimen kanssa on Suomessa rangaistavaa vain silloin, kun teko aiheuttaa eläimelle kärsimystä. Rikoslain osalta lähtökohtana on, että toiminnan on pitänyt olla julmaa tai se aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa. Minun lakialoitteessa ehdotetaan tämän muuttamista, kriminalisoimalla sukupuoliyhteys eläimen kanssa.

 Suomessa on kiellettyä levittää eläimiin sekaantumista käsittelevää kuvamateriaalia. Eli kuvan levittäminen on rikoslaissa rangaistavaa, mutta itse teko ei. Se tuntuu hullulta.

  Jos ei voi osoittaa, että eläimelle on aiheutettu kipua tai kärsimystä, niin teko on silloin rikoslaissa sallittu. Kivun tai kärsimyksen osoittaminen on kuitenkin haasteellista, koska eihän eläintä voi haastatella.

Eläimiin sekaantuminen on kriminalisoitu useimmissa Euroopan maissa. Tällä hetkellä vain Suomessa, Unkarissa ja Romaniassa ei eläimiin sekaantumista ole kriminalisoitu.

Suomessa on eläinystävien foorumiksi itseään kutsuva ryhmä, jotka pitävät itseään ns. "zoofiilikkoina". Heidän mukaansa eläimiin sekaantumisessa on kyse vain seksuaalisesta suuntautumisesta ja katsovat elävänsä tasavertaisessa parisuhteessa eläinten kanssa. Eläimiin sekaantujat puolustelevat mieltymyksiään esimerkiksi sillä, että eläin kykenee ilmaisemaan mielipiteensä kehon kielellä sekä tarvittaessa puolustautumaan hampain tai sorkin. Olen saanut tältä ryhmältä useamman lausunnon, jossa he perustelevat eläinten seksuaalista hyväksikäyttöä ja pitävät sitä ihan normaalina toimintana. Hämmästelen näiden ihmisten mielipiteitä.

Asian tärkeydestä huolimatta kriminalisointi ei saanut hallituspuolueiden kannatusta eikä siten toteudu tässäkään yhteydessä.

 

Väkivaltavideoiden hallussapitoon puututtava

Samassa yhteydessä käsiteltiin myös lakialoite, jossa ehdotetaan rangaistavaksi raakaa väkivaltaa sisältävien materiaalien hallussapito. Nykyisin vain kyseisen sisällön levittäminen on rangaistavaa.

Poliisin mukaan lasten pahoinpitelykuvauksia tuotetaan koko ajan enemmän ja kotietsinnöillä löytyy videoita raa'asta väkivallasta ja jopa vauvan tappamisesta. Näissä tilanteissa, jos näyttöä levittämisestä ei saada, tällaisen raa'an väkivaltamateriaalin hallussapidosta ei tule nykyään mitään seuraamusta. Tällaisen materiaalin lataaminen ja hallussapito kuitenkin osoittaa tekijässä poikkeuksellista väkivallan ihannointia, ja materiaalia käytetään myös seksuaalisiin tarkoituksiin.

 Väkivaltamateriaalina levitetään oksettavaa sisältöä, alkaen kuvista ja videoista, joissa tapetaan vauvoja. Meidän pitää tukkia kaikki keinot, ettei tämmöistä materiaalia ole kenenkään hallussa oikeudettomasti, ja tämän pitäisi olla ehdottomasti rangaistavaa. En voi käsittää, miten hallituspuolueiden edustajat eivät tätäkään lakialoitetta halunnut tukea.

Kommentoi kirjoitusta.

Viikonloppuna Pukkilassa ja Keravalla

Keskiviikko 15.6.2022 klo 14:23

Leena_Pukkilassa_some.jpg

Sunnuntaina Keravalla:Leena_Keravalla_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Rikosten paljousalennuksista luovuttava - "Tee kolme, kärsi yksi" -periaate pois rikoslaista

Tiistai 14.6.2022 klo 9:08

Rikoslaissa on luetteloitu rangaistuksen mittaamista määrääviä säännöksiä, joilla tuomioistuinten rangaistuskäytäntöä ohjataan. Viime aikoina esimerkiksi katujengien rikollisuuteen liittyvissä tapauksissa on tuomittu yhteiseen rangaistukseen kahdesta tai useammasta vakavasta rikoksesta samanaikaisesti. Näissä tapauksissa nykyisen oikeuskäytännön ongelmallisuus on noussut jälleen esiin.

 Rangaistusten paljousalennuksista on luovuttava. Ei voi olla niin, että mitä enemmän rikoksia teet, niin sitä suhteellisesti lievemmän rangaistuksen saat. Useamman rikoksen pitäisi olla rangaistuksen koventamisperuste eikä nykyisenkaltainen ”tee kolme, kärsi yksi”- alennusautomaatti.

Toistuvista törkeistä rikoksista ei pidä palkita

Myöhemmin julkaistavassa perussuomalaisten kriminaalipoliittisessa ohjelmassa, jota olen  valmistellut, ehdotetaan niin sanotuista paljousalennuksista luopumista. Jokaisesta rikoksesta tulee tuomita se rangaistus, joka siitä annettaisiin yksittäisenä tekona.

 Esimerkiksi otsikoissa olleen someräppärin tuomiossa todetaan suoraan, että laskennallisesti hän olisi saanut varovaisenkin arvion mukaan huomattavasti yli 15 vuoden vankeustuomion. Nyt lain ja oikeuskäytännön mukainen tuomio oli 10 vuoden vankeusrangaistus. Tässä on selvä ristiriita, jossa tuomion lainmukaisuudesta huolimatta oikeudenmukaisuus ei toteudu.

Henkilö, joka syyllistyy toistuvasti törkeisiin rikoksiin, ei ansaitse nykyisen lainsäädännön kaltaista palkintoa teoistaan. Nythän someräppäri sai esimerkiksi pahoinpitelyn ja huumausainerikoksen ”anteeksi”, kun huomioon otettiin vain kolme vakavinta rikosta.

 Mittauskäytännön muuttamisen lisäksi tulee pidentää yhteisen rangaistuksen enimmäiskestoa, joka on nykyisellään 15 vuotta. Näin suunnitelmallisesti ja toistuvasti lakia rikkovien rangaistukset kovenisivat oikeudenmukaisella tavalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rikosoikeus, vankeus, rangaistukset, paljousalennus

Rajat kiinni tarvittaessa

Perjantai 10.6.2022 klo 14:37

Hallituksen esityksillä valmiuslain- ja rajavartiolain muuttamiseksi mahdollistetaan mm. rakennusten haltuunotto siirtolaisten majoittamiseen ja kuljetusyrittäjien velvoittamisen siirtolaisten kuljetukseen.
Lisäksi ehdotetun valmiuslain sääntely mahdollistaa suomalaisten sosiaaliturvan leikkaamisen poikkeusoloissa, joka myös laajan maahantulon tilanne on.
Lakimuutokset ei siis estä laajamittaista maahantuloa, niillä ainoastaan helpotetaan siirtolaisten vastaanottoa.
Ehdotukset eivät paranna rajaturvallisuutta laajamittaisen maahantulon tilanteessa. Turvapaikkahakemusten käsittely voidaan keskittää yhdelle rajanylityspaikalle, mutta niiden käsittelyä ei voida keskeyttää.
Vain rajojen sulkeminen ja turvapaikkahakemusten käsittelyn keskeyttäminen on riittävä keino, jos vihamielinen valtio yrittää vaikuttaa siirtolaisien avulla Suomen turvallisuuteen.

Rajaturvallisuus_kuntoon_6.png

Kommentoi kirjoitusta.

Vantaalla tavataan!

Keskiviikko 8.6.2022 klo 9:48

Perussuomalaiset torilla klo 10:00- 14:00, itse olen paikalla klo 11:30-12:30. Tule sinäkin!

Leena_Vantaalla_some2.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »