Ryhtiä Yle uutisointiin

Sunnuntai 13.11.2016 klo 21.37


llan uutisissa 13.11. oli juttua vuoden 2016 alusta nousseista tuomioistuinmaksuista, joita korotettiin.

Yle puhui kynnysrahasta, jotta voi viedä valituksen parkkimaksusta tai verosta hallinto-oikeuteen. Asiasta sai sellaisen käsityksen että Suomessa pitää nykyisin maksaa joku epämääräinen kynnysmaksu saadakseen juttunsa käsitellyksi. Kyseessä ovat tuomioistuinten käsittelymaksut, joita on monissa asiaryhmissä aina ollut. Suomessa on kansainvälisesti verrattuna vieläkin kustannuksiin nähden matalammat maksut kuin monissa maissa.

Maksuja ei tarvitse maksaa etukäteen ikään kuin kynnysrahana. Esimerkiksi hallinto-oikeudessa käsittelymaksu on 250 euroa eikä sitä todellakaan tarvitse maksaa valitusta jätettäessä eikä sitä peritä lainkaan jos voittaa juttunsa.

Lisäksi maksusta on vapautettu kokonaan, jos saa oikeusapulain mukaista oikeusapua tai jos maksun periminen olisi ilmeisen kohtuutonta, viranomainen tai maksun määräävä virkamies voi yksittäistapauksessa määrätä, ettei maksua peritä. Lisäksi on asiaryhmiä joista maksua ei peritä.

Ylen uutisoinnissa oli erittäin harhaanjohtavaa, ettei se kertonut milloin maksu laskutetaan ja milloin se jätetään kokonaan perimättä. Oleellisinta olisi ollut kertoa, ettei maksua peritä lainkaan jos voittaa juttunsa eli :

Tuomioistuinmaksulaki

9 § Asian lopputuloksen vaikutus

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä, jos:

1) tuomioistuin muuttaa ulosottomiehen päätöstä muutoksenhakijan eduksi;

2) muutoksenhakutuomioistuin muuttaa rikosasiassa alemman tuomioistuimen ratkaisua muutoksenhakijan eduksi;

3) hallinto-oikeus, korkein hallinto-oikeus tai vakuutusoikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi; markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään kuitenkin riippumatta lopputuloksesta, samoin veroasiassa annettua ennakkoratkaisua koskevassa muutoksenhakuasiassa;

4) tuomioistuin määrää lähestymiskiellon.

Linkki: Tuomioistuinmaksulaki 1455/2015

Avainsanat: YLE, tuomioistuin, maksut, valitukset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini