Hallitukselle kaikki on kaupan

Tiistai 25.7.2017 klo 10.28


Kilpailutuksen nimissä kaikella käydään kauppaa. Siinä huumassa unohtuu monesti miettiä seurauksia, kuten ihmisten yksityisyyden suojaa ja mitä tietoja levitellään yksityisten yritysten käyttöön. Suomi tuntuu lisäävän tiedon jakelua huolettomasti, kun taas Ruotsi ryhtyy pääministeri Löfvenin mukaan tietovuodon vuoksi kiinnittämään tietoturvaan jatkossa enemmän huomiota ja ulkoistamista aletaan Ruotsissa rajoittaa.

Skandaali koskee Ruotsin ajoneuvo- ja ajokorttirekisterin ulkoistamista Tšekkiin, mikä on voinut aiheuttaa kymmenien tuhansien ruotsalaisten henkilötietojen vuotamisen ulkomaille.

Samaan aikaan Suomen hallitus suunnittelee suomalaisten terveystietojen luovuttamista lääkeyrityksille tutkimuksen vauhdittamiseksi. Uuden postilain mukaan Postin tulee luovuttaa kilpaileville jakeluyrityksille lähes ilmaiseksi yksi yhtiön kilpailuvalteista eli kansalaisten osoitetiedot. Osoitetietojen luovutukseen liittyy myös turvallisuusriski, kun kuka tahansa, joka haluaa Postin osoiterekisterin käyttöön, saa sen jatkossa hyvin helposti. Myös niiden 84 000 suomalaisen osoitteet, jotka syystä tai toisesta ovat halunneet kieltää osoitetietojensa luovuttamisen. Ammatillisista syistä heidän joukossa on esimerkiksi poliiseja, turvallisuusviranomaisia, lastensuojelun työntekijöitä, tuomareita ja jne.

Maistraatissa työskennellessäni eteeni tuli tilanne, jossa henkilölle oli myönnetty turvakielto-osoite, koska hän oli toiminut todistajana oikeudenkäynnissä ja häntä oli sen vuoksi vakavasti uhkailtu. Osoitetietojen paljastuminen ulkopuoliselle voi tällaisessa tapauksessa pahimmillaan johtaa suojatun ihmisen pahoinpitelyyn tai jopa kuolemaan.

– Uudessa postilaissa on kyse myös kansallisesta turvallisuudesta. Eduskunnan puolustusvaliokunta totesi, että poikkeusolojen tehtäviin liittyviä velvoitteita ei postilakiesityksessä ole riittävästi otettu huomioon. Tämäkin oli näköjään yhdentekevää lainsäätäjälle, toteaa PAU:n puheenjohtaja tiedotteessaan.

Perussuomalaiset pelkäävät, että salaisia osoitetietoja valuu vääriin käsiin ja tivaa hallitukselta, miten ihmisten tietosuoja turvataan? Vai olisiko nyt syytä ottaa mallia Ruotsista ja kääntää kelkka pois jatkuvan ulkoistamisen tieltä, kun kyseessä on kansalaisten ja jopa valtion turvallisuus.

 

Linkki: PAU:n kannaotto 21.6.2017

Linkki: Ruotsin tietovuoto, YLE 24.7.2017

Linkki: Perussuomalaisten kannaotto ja äänestys eduskunnassa esitystä vastaan 21.6.2017

Linkki: A-studio 24.7.2017 hallituksen suunnitelmista avata terveystiedot lääkeyrityksille

Avainsanat: tietosuoja, ulkoistaminen, yksityisyydensuoja, Leena Meri, Perussuomalaiset,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini