Hallitus on voimaton, jos kunta lisää vetovoimatekijöitä turvapaikanhakijoille.

Torstai 21.9.2017


Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli 22.8.2017 kokouksessaan laittomasti maassa olevien sote-palveluita.

 Laittomasti maassa olevien (paperittomien) palvelut haluttiin lautakunnassa nyt laajentaa vastaamaan turvapaikanhakijoiden saamia palveluita. Se tarkoittaa Perussuomalaisten helsinkiläisen kaupunginvaltuutettu Mari Rantasen mukaan sitä, että kaikki laittomasti maassa olevat kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja perusterveydenhuollon palveluihin, erikoissairaanhoitoon, lääkityksiin, terveystarkastuksiin, rokotuksiin, suun terveydenhuoltoon, tartuntatautien seulontaan, mielenterveyspalveluihin, sosiaalipalveluihin ja kouluterveydenhuoltoon.

Lisäksi lautakunta halusi, että Helsinki tuottaa myös maksutonta oikeudellista neuvontaa tässä yhteydessä. On huomioitava myös ehdotukseen läpi mennyt kirjaus, joka toteaa, ettei maksukyvyttömyys saa vaikuttaa palveluiden saantiin ja tämä voitaneen tässä yhteydessä tulkita maksuttomuudeksi. Kyseisiä palveluja tulee myös mainostaa mm. kaupungin nettisivuilla monilla kielillä, kuten arabia, somali, bulgaria ja romania.

 Tein asiasta kirjallisen kysymyksen: Mitä ministeriö aikoo tehdä sille epäkohdalle, että kunnat laajentavat ja markkinoivat sote-palvelujaan laittomasti maassa oleskeleville ja lisäävät houkutusta jäädä Suomeen samaan aikaan, kun valtio pohtii, miten laittomasti maassa olevat saadaan säilöön ja ulos maasta.

 Sain ministeriltä vastauksen 12.9, jossa mm. todetaan, että ”Kunnilla on edelleen mahdollisuus omilla päätöksillään laajentaa laittomasti maassa olevien oikeutta terveyspalveluihin.”

Mielestäni tämä tilanne on hyvin hämmentävä. Hallitus on sanonut, että se pyrkii saamaan laittomasti maassa olevat pois, ennen kuin he esimerkiksi radikalisoituvat ja muuttuvat vaaraksi yleiselle turvallisuudelle.

Samaan aikaan pääkaupunki, jossa on eniten turvapaikanhakijoita, harkitsee lisääkö se laittomasti maassa oleville vetovoimatekijöitä ja terveyspalveluita. Miksi hallitus ei tee mitään? Ja tätäkö äänestäjät kevään kuntavaaleissa halusivat?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini