Alkoholiäänestys ratkesi PS:n äänillä: Kansalaiset toivoivat vapaampaa politiikkaa

Maanantai 18.12.2017 - Leena Meri


Kansalaiset ovat pitkään toivoneet vapaampaa alkoholipolitiikkaa, jotta kaupoista voisi ostaa vahvempaa olutta ja siideriä. Kaikkialla ei ole Alkoa nurkan takana. Toisaalta myös terveysasiat painoivat vaakakupissa.

Eduskunta äänesti torstaina prosenttirajan 0,8 prosenttiyksikön nostosta kaupoissa myytävän alkoholin suhteen. Vastustajien puheissa todettiin lähes maailmanlopun alkaneen.

Liiallinen juominen lisää terveyshaittoja, mutta itse en usko kenenkään tämän vuoksi alkoholin suurkäyttäjäksi ryhtyvän. Ennemminkin pitäisi keskittyä siihen kysymykseen, että ”miksi Jeppe juo?” Alkoholin piilottelu tiskin alla ei poista syitä liialliseen juomiseen. Syyt ovat ihan muualla.

Suomen nihkeä alkoholipolitiikka on kasvattanut Viron viinaralli.  Olutta raahataan laivoilta ja veroeurot valuvat ulos Suomesta.

Pienpanimoille tervetullut uudistus

Eduskunnan äänestyksessä hyväksyttiin pienpanimoiden oikeus myydä tuotteita vierailijoille. Minusta tämä on hyvä muutos.  Illan uutisissa panimon omistaja kertoi uudistusta odotetun 20 vuotta.

Äänestämällä voi vaikuttaa

Eduskunnan äänestys oli poikkeuksellisen tiukka. Asia ratkesi lopulta vain neljän äänen erolla luvuin 98-94. Perussuomalaiset olivat vaa’ankieliasemassa. Ryhmän jäsenistä neljä äänesti vastaan ja kolmetoista sen puolesta. Äänestys osoitti, että sillä on väliä, ketkä eduskunnassa äänestävät. Ei kannata ajatella, että ihan sama ketä sinne äänestää, kun mikään ei kumminkaan muutu.

Itse kerroin jo ennen eduskuntavaaleja avoimesti, että aion äänestää korkeamman prosentin puolesta ja pidin lupaukseni tiukassa äänestyksessä, jossa vapaampi politiikka voitti vain 4 äänellä. Muutama edustaja vaihtoi mielipidettään siitä mitä oli vaalikoneissa luvannut. Näitä löytyi mm. vihreistä. Kannattaa tarkkailla miten oma edustaja vaalikauden aikana toimii ja pitääkö edustaja sanansa.

Lainvalmistelussa ongelmia

Ongelmalliseksi jäi vielä etämyynnin kieltoa koskeva pykälä, joka pitää pikaisesti valmistella.  Nyt oikeastaan kukaan ei saa selvää, onko etämyynti sallittu vai kielletty ja mitä oikeastaan päätettiin. Tältä osin hallitus epäonnistui pahasti lainvalmistelussa. Tällaista höttöä ei saisi eduskunnasta ulos tulla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini