Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:333818 kpl

Loputon turvapaikkahakemusten valituskierre ja perusteluiden muuttaminen estettävä

Keskiviikko 31.1.2018 - Leena Meri


Maahanmuuttoviraston mukaan myönteisten turvapaikkapäätösten määrä on kasvussa, koska hakijat muuttavat turvapaikkahakemustensa perusteita. He usein ilmoittavat kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen kääntyneensä kristinuskoon tai olevansa homoseksuaaleja. Usein katsotaan, että nämä voivat olla syitä joutua vainon kohteeksi lähtömaassa. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan jopa 70 prosenttia valittajista ilmoittaa syyksi kristityksi kääntymisen.
 
Äkillinen kristityksi kääntyminen tai seksuaalisen suuntautumisen muuttuminen ei tunnu uskottavalta
 
Perussuomalaisilla ei ole luottoa siihen, että kaikilla hakijoilla olisi rehelliset motiivit. Kaikki oleellinen tieto pitää pystyä antamaan ensimmäisen hakemuksen yhteydessä.
 
Epäilen vahvasti näiden henkilöiden kristinuskon aitoutta. KHO on linjannut UNHCR:n suosituksen mukaisesti, että tällainen yhtäkkinen kääntyminen on selvitettävä perusteellisesti.
 
Lisäksi se, että väittää muuttuneensa homoseksuaaliksi, on hämmästyttävää. En usko, että Maahanmuuttoviraston 21 päivän valitusaika riittää seksuaalisen suuntautumisen muuttumiseen, kun kyseessä on muutenkin ihmisen ominaisuus eikä päähänpisto. Siksi  haluankin, että saman henkilön prosessin perustelumuutosmahdollisuuksia rajoitetaan.
 
Valituskierre on estettävä
 
Pidän ongelmallisena myös sitä, että valituskierre eri asteissa voi olla käytännössä loputon. Maahanmuuttovirastosta voi valittaa hallinto-oikeuteen ja sieltä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kuitenkin lainvoimaisenkin päätöksen jälkeen voi vielä jättää uuden hakemuksen.
 
Meillä on Suomessa sellainen tilanne, että valituskierre uusine hakemuksineen ja perusteluineen voi olla käytännössä loputon. Näin ei voi jatkua, ja siksi valitusoikeutta sekä uusintahakemusten määrää tulee lainsäädännöllä rajoittaa tuntuvasti. Lainvoimaisen päätöksen jälkeen ei uutta hakemusta saisi enää lähtökohtaisesti jättää.
 
Teen valituskierteen estämisestä kirjallisen kysymyksen. Aion kysyä, mitä ministeriö aikoo tehdä, jotta saman turvapaikkahakemuksen valitusperusteita samassa prosessissa rajoitetaan ja loputtomien uusintahakemusten teko uusilla perusteilla estetään.


Kommentit

5.2.2018 15:27  Heikki

Muslimista kristityksi kääntyminen ei tietenkään saa vaikuttaa turvapaikkapäätökseen. "Islam on rauhanuskonto", vai miten se meni!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini