Uudenmaan ja Helsingin vaalipiirejä ei saa yhdistää maakuntavaaleissa

Maanantai 5.2.2018


Mäntsälän Uutiset 5.2.2018

Uudenmaan kuntajohtajat ja kansanedustajat julkaisivat maanantaina poikkeuksellisen laajan kannanoton.

Uudenmaan kuntajohtajat ja kansanedustajat vastustavat Uudenmaan ja Helsingin vaalipiirien yhdistämistä maakuntavaaleissa. Uudenmaan 23 kuntajohtajaa ja 16 kansanedustajaa antoi maanantaina poikkeuksellisen laajan yhteisen julkilausuman, jossa he esittävät, että Uudenmaan ja Helsingin vaalipiirit säilytetään maakuntavaaleissa erillisinä vaalipiireinä.

Kuntajohtajat ja kansanedustajat pelkäävät, että yksi vaalipiiri aiheuttaisi demokratiavajeen Uudellamaalla. Helsingin Sanomien viime vuonna tekemän laskelman mukaan 16 Uudenmaan kuntaa jäisi kokonaan ilman edustajaa 99-paikkaisessa maakuntavaltuustossa. Nyt jokaisella kunnalla on ainakin yksi edustaja maakuntavaltuustossa.

Helsingin ulkopuolella asuvilla ehdokkailla on poikkeuksellisen korkea kynnys päästä maakuntavaltuustoon.

Helsingin vaalipiirissä asuu noin 650 000 asukasta ja Uudenmaan vaalipiirissä noin miljoona asukasta.

– Tämä johtaa siihen, että kynnys päästä maakuntavaltuuston jäseneksi on poikkeuksellisen korkea Helsingin ulkopuolella asuvien ehdokkaiden kohdalla. Myös ehdokkaiden keskimääräiset kampanjakustannukset nousevat merkittävästi nykyiseen verrattuna, kuntajohtajat ja kansanedustajat huomauttavat julkilausumassaan.

Maakuntavaltuusto käyttää tulevassa maakunnassa suurta valtaa, Uudenmaan kuntajohtajat ja kansanedustajat korostavat.

– Varsinkin ensimmäinen maakuntavaltuusto tekee maakunnan toiminnan ja talouden kannalta erittäin merkittäviä päätöksiä ja siinä päätöksenteossa alueellinen edustavuus on kriittisen tärkeää.

Maakuntauudistuksessa jokainen maakunta on muodostamassa oman vaalipiirinsä. Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää ensi lokakuussa. Maakuntalait on määrä käsitellä eduskunnassa keväällä.

Kahta vaalipiiriä Uudenmaan maakuntaan esittävän julkilausuman allekirjoittivat kansanedustajista Anders Adlercreutz (r.), Arja Juvonen (ps.), Johanna Karimäki (vihr.), Jyrki Kasvi (vihr.), Antero Laukkanen (kd.), Eero Lehti (kok.), Leena Meri (ps.), Outi Mäkelä(kok.), Mikaela Nylander (r.), Veronica Rehn-Kivi (r.), Joona Räsänen (sd.), Jani Toivola(vihr.), Kari Tolvanen (kok.), Eerikki Viljanen (kesk.), Thomas Blomqvist (r.) ja Elina Lepomäki (kok.).

Kuntajohtajista julkilausuman allekirjoittivat Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio, Nurmijärven kunnanjohtaja Kimmo Behm, Inkoon kunnanjohtaja Jarl Boström, Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannas, Pornaisten kunnanjohtaja Hannu Haukkasalo, Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka, Siuntion kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa, Tuusulan kansliapäällikkö Harri Lipasti, Karkkilan kaupunginjohtaja Marko Järvenpää, Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo, Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom, Järvenpään vt. kaupunginjohtaja Antti Peltola, Askolan kunnanjohtaja Jouni Martikainen, Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar, Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila, Pukkilan kunnanjohtaja Juha Myyryläinen, Vihdin kunnanjohtaja Sami Miettinen, Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu, Myrskylän kunnanjohtaja Sabah Samaletdin, Raaseporin kaupunginjohtaja Ragnar Lundqvist, Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula ja Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell ja Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula.



Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini