Miksi hallituksen projektit pyrkivät vain rajoittamaan sananvapautta?

Tiistai 8.1.2019 - Leena Meri


Kysyin tänään eduskunnan täysistunnossa, miten aiotaan edistää sanavapauden toteutumista esimerkiksi ”Puheen puolesta – projektilla.

Eduskunnan käsittelyssä oli hallituksen lakiesitys kokoontumislain muuttamiseksi. Esityksen mukaan ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä kokouksesta olisi tehtävä ilmoitus poliisille nykyisen kuuden tunnin asemesta vähintään vuorokausi ennen kokouksen alkamista. Kyse on perusoikeuteen puuttumisesta.

Oikeusministeriössä on Against hate –hanke, jonka tavoitteena on viharikosten ja vihapuheen vastaisen työn kehittäminen. Monet muutkin tahot puhuvat innokkaasti erilaisista hankkeista, joilla halutaan rajoittaa sananvapautta. Jyrkästikin vastakkaiset mielipiteet ovat tosiasia ja kuuluvat demokratiaan. Ihmisten suuttumusta ja tarvetta tuoda esiin oma mielipiteensä ei vähennetä lisäämällä rajoituksia tai vihapuhepoliiseja. Annetaan ihmisten puhua. Kysyinkin ministeri Häkkäseltä, mitä hankkeita ministeriössä on, joilla edistetään sanavapautta? Vastausta ministeriltä ei tullut.

Olen myös huolissani, miten varmistetaan, ettei kokoontumisesta muodostu viikkojen kestävää leiriytymistä?

Viittaan vuoden 2017 kevään ja kesän tapahtumiin ja turvapaikanhakijoiden Oikeus elää –leiriin, joka oli viikkoja leiriytynyt Helsingin keskustaan. Sain tuolloin ihmisiltä paljon yhteydenottoja, joissa ihmeteltiin, voivatko turvapaikanhakijat noin vain leiriytyä pitkäksikin aikaa minne haluavat.

Tästäkään asiasta ei ole sen jälkeen keskusteltu. Ilmeisesti vain toivotaan, ettei tilanne uusiudu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini