Ahvenanmaa vaatii lisää rahaa sote-uudistuksen yhteydessä

Tiistai 12.2.2019 - Leena Meri


Nyt jotain rajaa. Kuinka on mahdollista, että maakunta-ja sotelakien uudistamisen yhteydessä 3 miljoonan euron kompensaatio Ahvenanmaalle muuttui hallituksen ehdotuksessa 17 miljoonan euron korotukseksi? 

Tarkoituksena oli korvata Ahvenanmaalle menetykset eikä antaa lisää muuta korvausta. Ahvenanmaan rahoitukseen liittyvän tasoitusperusteen pitäisi olla 0,42 prosenttia, jotta edellä mainittu 3 miljoonan euron menetys Ahvenanmaalle korvattaisiin. Hallitus toteaa tämän omassa esityksessään eduskunnalle. Samassa esityksessä hallitus esittää tasoitusperusteeksi kuitenkin 0,45 prosenttia, joka johtaa 14 miljoonan euron suoraan ylimääräiseen tukeen Ahvenanmaalle.

Kyseessä on siitä, että hallitus on halunnut maakunta- ja sote-uudistuksen etenemiseksi suostua ns. ylikompensaatioon. Alkuperäinen ajatus korvata uudistuksen menetykset Ahvenanmaalle on siis täysin muuttunut.

Soten läpiviemisen pakkomielle näkyy ministeri Terhon (sin.) ponnessa hallituksen istunnossa, jossa hän esittää, että: ”Hallituksen esitys Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamiseksi perustuu kokonaisuudistuksen valmistelun lisäksi oikeudelliseen ja yhteiskunnalliseen tarpeeseen ratkaista sote-ja maku-uudistukseen liittyvät Ahvenanmaan rahoituskysymykset, vaikka tällainen ratkaisu ei erillisenä olisi hyväksyttävissä. Sote- ja maku-uudistuksen toteutuminen luo näin ollen oikeudellisen ja yhteiskunnallisen tarpeen esitetylle hallituksen esitykselle.”

Perussuomalaisten mielestä tasoitusperuste tulee muuttaa alkuperäisen neutraalin kompensaation mukaiseksi ilman Ahvenanmaalle suoritettavaa ylikompensaatiota. Jätin asiasta perustuslakivaliokunnassa vastalauseen Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista koskevaan mietintöön ja esitin, että verokompensaatio Ahvenanmaalle olisi neutraali eli 0,42 prosenttia. Jäin valiokunnassa yksin enkä saanut kannatusta minkään puolueen edustajalta.

Asiasta päättää lopullisesti eduskunnan täysistunto lähipäivinä. Seuraa sinäkin, miten edustajasi äänestää.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini