Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:523252 kpl

Kansanedustaja Meri ehdottaa kasvomaskien kuluja verotuksessa vähennettäväksi

Keskiviikko 5.8.2020 - Suomen Uutiset


Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri ehdottaa kasvomaskeille verovähennysoikeutta. Pienituloisille Meri huomioisi kustannukset harkinnanvaraisessa toimeentulotuessa.

– Ihmiset ovat huolissaan maskien saatavuudesta ja hinnasta. Pelkät suositukset eivät riitä, vaan ihmisiä tulee rohkaista ja kannustaa käyttämään maskeja. Koska maskit voivat vaikuttaa osaltaan siihen, että ihmiset voivat siirtyä takaisin työpaikoilleen ja yritykset pitää ovensa auki, tulisi maskikustannukset hyväksyä verotuksessa vähennettäväksi tuloksi. Pienituloisilla kustannukset tulisi huomioida harkinnanvaraisessa toimeentulotuessa.

Lisäksi Meri ihmettelee, miksi THL:n ja valtioneuvoston suositukset ovat ristiriitaisia keskenään.

-Epidemian eri vaiheissa kansalaisille on välittynyt hyvin ristiriitaista tietoa, suositellaanko kasvomaskien tai hengityssuojainten käyttöä vai ei. THL on pyörtänyt aiemman kantansa ja nyt mahdollisesti vielä terävöittämässä sitä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan THL aikoo suositella julkisilla paikoilla kasvomaskin tai hengityssuojaimen käyttämistä, mikä on ollut jo pitkään monessa muussa maassa yleinen käytäntö. Valtioneuvosto ei ole antanut mitään suositusta asiasta. Selvintä niin ihmisille kuin yrityksillekin olisi, että valtioneuvoston ja THL:n suositukset eivät olisi ristiriidassa keskenään.

Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille vastattavaksi keskiviikkona.

VASTAUS:

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi: joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää, koronavirustestiin hakeutuville sekä riskialueilta palaaville matkustajille. Kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Hallitus teki 13.elokuuta 2020 periaatepäätöksen, jossa puolletaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusta.
Kaikkien suojavarusteiden saatavuus on parantunut viime kevääseen verrattuna sekä globaaleilla markkinoilla että kotimaisessa tuotannossa. Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon suojavarustehankinnoista vastaavat kunnat, kuntayhtymien sairaanhoitopiirit sekä Huoltovarmuuskeskus.


STM:n sosiaali- ja terveydenhuollon materiaalisen valmiuden kansallisen koordinaatioryhmän tilannekuvan mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön, potilaiden ja asiakkaiden tarvitsemien suojavarusteiden varastotilanne on tällä hetkellä kevään tilannetta parempi, mutta toisaalta esimerkiksi kirurgisten suu-nenäsuojien päivittäinen kulutus on myös kasvussa.
Kansalaisten tulee hankkia maskinsa lähtökohtaisesti itse, mutta kuntien tulee huolehtia siitä, että kasvomaskeja on saatavilla suositusten voimassaoloalueella kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville vähävaraisille ihmisille ilmaiseksi. Haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille ilmaiseksi jaettavien maskien aiheuttamat kustannukset korvataan kunnille täysimääräisesti valtion talousarviomenettelyssä päätettävällä tavalla.

Kasvomaskien verotuskohtelun osalta Verohallinto on linjannut, että työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti yleisvaarallisen tartuntataudin leviämistä ehkäiseviä suojavälineitä, kuten kasvomaskeja, työtä varten. Koska tällaiset työnantajan antamat suojavälineet voidaan verotuksessa myös rinnastaa työnantajan järjestämään ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, ei verovapauden kannalta ole merkitystä sillä, käyttääkö työntekijä suojavälineitä myös muuna aikana, kuten esimerkiksi kodin ja työpaikan välisellä matkalla. Jos maski on välttämätön työssä eikä työantaja tarjoa maskia, vaan työntekijä hankkii ne itse, voi työntekijä vähentää kulut verotuksessa tulonhankkimiskuluina. Jokaiselle palkansaajalle myönnetään automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennys, joten ainoastaan sen ylimenevät kulut tarvitsee ilmoittaa.

Nyt annetun kasvomaskien käyttöä koskevan suosituksen mukaisissa olosuhteissa voidaan katsoa, että myös asunnon ja työpaikan välisellä matkalla julkisessa kulkuneuvossa käytetyn maskin hankintakustannukset ovat vähennyskelpoisia verotuksessa osana asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia. Vähennyskelpoisuuden edellytyksenä on, että verovelvolliselle syntyy kasvomaskien hankinnasta todellisia hankintakustannuksia, joista hän myös itse vastaa. Verohallinto tulee tältä osin antamaan tarkentavaa ohjeistusta.

Helsingissä 1.9.2020
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini