Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:547481 kpl

Oikeusvaltio ei toimi ilman toimivaa koneistoa - jos koneiston yksi ratas tukehtuu, tukehtuu koko kone

Keskiviikko 16.12.2020 klo 14:53 - Leena Meri


Oikeusvaltiosta puhutaan paljon, mutta unohdetaan se, että se koostuu ketjusta, jonka jokaisen osan pitää toimia, jotta kokonaisuus toimii.

Vaikka pidänkin hyvänä, että hallitus lisää ensi vuoden budjettiin pysyvää rahoitusta tuomioistuimiin, syyttäjälaitokselle ja rikosseuraamuslaitokselle sekä esimerkiksi talous- ja velkaneuvontaan, olen huolissani kokonaisrahoituksesta, joka oikeusministeriön ydintehtävistä huolehtiville toimijoille annetaan. Oikeusvaltion mahdollistaville tekijöille on taattava perusrahoitus säädylliselle tasolle.

Yksi keskeinen toimija oikeusvaltiossa on tuomioistuinlaitos. Tuomioistuimet ovat kärsineet pitkään niin sanotusta JTS-miljardista, jossa on kyse valtion tuottavuusohjelmasta, jolla pyritään tekemään säästöjä julkiseen talouteen. Vaikka tarkoitus olisi hyvä, käytännössä tuottavuusohjelmalla lähinnä kielletään tosiasiat, sillä jatkuvasti täytyy kuitenkin myös antaa lisärahoitusta. Ensin leikataan ja sitten annetaan lisää.

Epävarman rahoituksen takia tuomioistuimissa ei voida vakinaistaa virkoja. Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti tuomareiden virat pitäisi olla pysyviä ja siksi oikeusministerin pitäisi lopettaa tämä tuomioistuimien pihdeissä pitäminen ja resurssoida rahaa kunnolla tuomioistuimille.

Olemme puhuneet paljon oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta eri EU-maissa, mutta meidän oma tuomioistuin on äärirajoilla ja pyörii tunnollisten ihmisten voimin. Kun näiden ihmisten voimavarat loppuvat, meillä loppuu oikeusturvan antaminen. Asia pitää saada siis pikaisesti kuntoon.

Olen myös todella huolissani rikosseuraamuslaitoksen tilasta. Henkilöstöä on aivan liian vähän suhteessa vankien määrään. Heikko taloudellinen tilanne heijastuu suoraan vankiloiden turvallisuustilanteeseen ja on aivan kestämätöntä, että saamme jatkuvasti lukea lisääntyvästä vanginvartijoihin kohdistuvista uhkauksista ja aggressioiden lisääntymisestä. Vankien väkivallan taustalla on usein järjestäytynyttä rikollisuutta ja siihen liittyy huumausainerikollisuuden harjoittamisessa osana oleva painostus ja velkasuhteet.  Turvattomuus ei rajoitu enää pelkästään vankiloihin, vaan tapauksia on myös vapaa-ajalla. Vanginvartijoiden turvallisuuteen sekä työpaikalla että vapaa-aikana pitää panostaa.

Ketjun monessa osassa on siis ongelmia. Jos koneiston yksi ratas tukehtuu, tukehtuu koko kone. Siksi todella toivon, että ministeri Henriksson ryhtyy pikaisiin toimiin edellä olevien epäkohtien korjaamiseksi ja oikeusvaltion ydintoimintojen tukemiseksi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini