Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:547518 kpl

Kirjallinen kysymys yrittäjien työmarkkinatuen kuntaosuuden kertymästä

Torstai 17.12.2020 klo 15:37 - Leena Meri


Kunnilta peritään kuntaosuutta työmarkkinatuen saajista. Kuntaosuutta peritään niiden saajien osalta, jotka saavat tukea yli 300 työmarkkinatukipäivää. Työmarkkinatuen maksupäivien kertymä nollautuu ja alkaa alusta sen jälkeen, kun henkilö on täyttänyt työssäoloehdon ja saanut enimmäisajan työttömyyspäivärahaa. 

Yrittäjän työmarkkinatukea saava yrittäjä voi kuitenkin kuulua heti kuntalaskutuksen piiriin jäätyään työttömäksi. Tämä edellyttää, että henkilöllä on jo entuudestaan työmarkkinatuen maksupäivien kertymää yli 300 päivää. Maksupäivät voivat olla useiden vuosien päässä, eli henkilön ei ole tarvinnut olla lähivuosina työmarkkinatuen saajana. Kertymän yhteismäärä ratkaisee, kuuluuko henkilö kuntalaskutuksen piiriin.  

Useiden yrittäjien muutoin kannattava yritystoiminta on kärsinyt koronan takia, ja tämän johdosta myös useat yrittäjät ovat joutuneet hakeutumaan työmarkkinatuen piiriin uudelleen. Näistä henkilöistä kunnat maksavat työmarkkinatuen kuntaosuutta. Vaikka siis yrittäjä olisi ollut vuosikausia yrittäjänä, hänen aiempi työttömyysjaksonsa kasvattaa kertymää ja kunta maksaa yrittäjän työttömyydestä kuntaosuutta, vaikka samassa tilanteessa työntekijän jäädessä työttömäksi olisi kuntaosuus jo nollaantunut. 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aiotaanko yrittäjän työmarkkinatuen kuntaosuuden kertymää muuttaa siten, että yrittäjän aiemmat työttömyysjaksot nollaantuvat, kuten vastaavassa tilanteessa olevan työntekijän? 
Helsingissä 17.12.2020 

Leena Meri, PS


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini