Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:612289 kpl

Kaupunginjohtajan haun ympärillä kuhisee

Maanantai 15.3.2021 klo 13:19 - Julkaistu Aamupostissa 15.3.2021


Aamupostissa (la 13.3) oli juttua siitä, onko nykyisiä luottamusmiehiä kenties hakemassa Hyvinkään uudeksi kaupunginjohtajaksi. 

Nykyinen kaupunginjohtaja Jyrki Mattila jää eläkkeelle 1.12.2021 alkaen. Hän on kertonut käyttävänsä kertyneitä lomiaan siten, että olisi jo kesästä lähtien lomalla joulukuulle saakka.

Kaupunginjohtajan virkaa ei voi hoitaa kaksi ihmistä yhtäaikaa, vaan uusi tehtävään valittava henkilö voi aloittaa kaupunginjohtajana vasta, kun Mattila jää eläkkeelle, eli 1.12.2021 jälkeen.

Uusi valtuusto aloittaa näillä näkymin elokuussa, koska vaaleja ollaan siirtämässä. Nykyinen valtuusto siis valitsee kaupunginjohtajan. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, kun nykyinen valtuusto valmistelee haun ja haastattelee ehdokkaat, mutta kiireen tuntua pitää silti ihmetellä.

Haku on päättymässä maaliskuun aikana ja tarkoituksena olisi, että valtuusto voisi viimeistään kesäkuussa valita uuden kaupunginjohtajan. Tehtävä alkaisi viimeistään syksyllä riippuen mm. valittavan henkilön mahdollisesta irtisanomisajasta nykyisestä työstään.  

Erikoista tietysti on, että uusi kaupunginjohtaja ei tehtävää aloittaessaan ole varsinainen kaupunginjohtaja, sillä tehtävähän alkaa vasta joulukuussa. Väliajan tehtävät ja toimivaltuudet ovat vielä valmistelussa eikä täyttä varmuutta tästä väliajasta vielä ole. Jos muuta ei päätetä, hoitaa nykyinen kaupunginjohtajan sijainen sivistystoimen johtaja Pentti Halonen kaupunginjohtajan tehtävää Mattilan lomien ajan.

En tiedä miksi Hyvinkäällä halutaan pitää asian kanssa näin kiirettä. Ensin olisi minusta pitänyt selvittää koko kuvio, kuten sijaistus, toimivalta, tehtävät ja muu kellotus ja vasta sitten julistaa virka hakuun. 

Joka tapauksessa on tärkeintä, että virkaan tulee valituksi kokenut, osaava ja Hyvinkään etua ajatteleva uusi kaupunginjohtaja. 

Kaupunginjohtajan tulee nauttia laajaa luottamusta niin koko kaupungin henkilökunnan kuin luottamusmiesten puolelta. Siksi poliittisen ideologian perusteella häntä ei tulisi valita.

Toin kaupunginvaltuuston kokouksessa 6.3. perussuomalaisen valtuustoryhmän evästyksen valintaa varten. Yksi asia jota korostamme on poliittinen neutraalisuus päätöksenteossa. Vaikka jokaisella on jo perustuslain mukaan oikeus kuulua poliittiseen puolueeseen ja olla poliittisesti aktiivinen, eikä sillä perusteella voi ketään hakijoista siivuttaa, niin kyky olla neutraali ja toimia vain  koko Hyvinkään eduksi täytyy olla kirkkaana mielessä.

Vihreiden valtuustoryhmä toi puheenvuorossaan esille, että se olisi halunnut painottaa uuden kaupunginjohtajan ominaisuudeksi kestävän kehityksen kriteerin.

Sikäli kuin ymmärsin vihreiden oman poliittisen agendan painottamisen valinnassa, toin esille, että missään tapauksessa ei tiettyjen poliittisten ideologien edistäminen saa olla kaupunginjohtajan agendalla. Kaikki mielipiteet ja erilaiset painotukset tulee sovittaa yhteen eikä ajaa yhtä tai yhden puolueen ideologiaa. Sitä varten on vaaleilla valitut luottamusmiehet. He tuovat päätöksentekoon poliittisen ohjauksen.

Kaupunginjohtajan valintaryhmään kuuluu jäseniä jokaisesta valtuustossa olevasta puolueesta. Itse toimin Perussuomalaisten edustajana ja varamiehenä minulla on yhdistyksemme puheenjohtaja Henri Perälahti.

Valintaryhmään ei tule kuulua kenenkään joka edes vähääkään puntaroi itse hakevansa tehtävään. Näin ilmeisesti on ja hyvä niin. Mutta jos vähääkään miettii asiaa niin pitää välittömästi jäädä pois ryhmästä joka valmistelee asiaa ja haastattelee hakijoita.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini