Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:612335 kpl

Elpymispaketti on tuki veronkierrolle

Keskiviikko 12.5.2021 klo 16:04


Eduskunnassa käytiin tiistaina pitkä keskustelu EU-elpymispaketista. Puheenvuorot jatkuivat aina aamu 4 saakka, jolloin puhemies Vehviläinen keskeytti istunnon. Puheet jatkuvat keskiviikkona.

Me äänestimme eilen kansalaisaloitteesta, joka halusi kansanäänestyksen elpymispaketista. Kansalaisaloite sai vain muutamassa päivässä noin 60 000 allekirjoitusta. Siksi olisimme halunneet, että näin tärkeästä asiasta käydään laaja ja perinpohjainen keskustelu.

EU:ssa keskeinen periaate on ollut se, ettei eletä velaksi ja että nyt se on muuttumassa. Perustuslakivaliokunta totesi, että tässä on kysymyksessä merkittävä toimivallan siirto EU:lle. Tämä ei siis todella ole mikään pikkuasia. Paketista hyötyy maat, joiden talous on jo ennestään ollut heikossa kunnossa, kuten Espanja ja Italia.

Mittasuhde on valtava. Suomen velka on noin 125 miljardia euroa ja elpymisrahastossa puhutaan 750 miljardista eurosta. Meidän on hyvä muistaa, että Suomen perustuslaki edellyttää, että meidän tulee huolehtia omien kansalaisten perusoikeuksista ja siihen pitää olla rahaa. Sivistykselliset oikeudet, oikeudenkäynnit, monet muut asiat – ne on oltava kunnossa. Kuinka voimme tulevaisuudessa turvata omilla varoillamme hyvinvointipalveluita, kun siirrämme lisää toimivaltaa EU:lle ja olemme yhteisten velkojen takaajina? Onko meidän maksukykymme vakavassa vaarassa? Tästä ei hallituspuolueet suostu puhumaan.

Tästä on tulossa pysyvä velkamekanismi, vaikka hallitus kuinka toistelisi sanaa väliaikainen ja kertaluontoinen. EKP:n riveistäkin väläyteltiin, että näin tulee tapahtumaan, mutta nyt äkkiä löytyi sitten jopa suomenkielistä tviittiä, jossa kerrotaan ettei näin ole. Viesti on, että hyväksykää nyt paketti siellä Suomen eduskunnassa, kerromme sitten sen jälkeen, mitä tulemaan pitää.

Myös veronkierto on unionin alueella merkittävä ongelma. Yle teki asiasta selvityksen, jonka mukaan esimerkiksi Italia, Saksa, Ranska ja Espanja sallivat yhteensä yli 800 miljardia euroa vuosittain veronkiertoa omissa maissaan. Ja nämä ovat kärkimaita! Mikäli nämä maat huolehtisivat siitä, ettei veronkiertoa tapahdu, niin ei koko elvytyspakettia edes tarvittaisiin. Jopa RKP:n riveistä oltiin sitä mieltä, että meidän täytyy olla myötämielisempiä Italialle. No, Italiassa veronkierto on vuosittain 190 miljardia euroa, että ehkä kiinnittäisin itse siihen ennemmin huomiota. Varmaan suomalainen veronmaksaja kiittäisi enemmänkin siitä.

Me äänestämme ei!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini