Hankintalakia muutettava - lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset saatava tietää kilpailutuksessa

Torstai 25.10.2018


Lehdistötiedote 24.10.2018

- On kummallista, että julkishallinnolle palveluja tarjoavien taloussotkut kyllä selvitetään, mutta esimerkiksi lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikosta ei saa edes kysyä, toteavat perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Kansaneläkelaitoksen valtuutettu Leena Meri ja kansanedustaja, Kansaneläkelaitoksen valtuutettu Ritva ”Kike” Elomaa.

- Lakiin julkisista hankinnoista pitää lisätä, että jos lasten ja nuorten, vammaisten tai muiden toimintakykynsä kanssa vajaakuntoisten hoitoon ja palveluihin osallistuva palvelun tarjoaja on syyllistynyt vakavaan henkeen, terveyteen tai seksuaaliseen koskemattomuuteen kohdistuvaan rikokseen, se voitaisiin ottaa huomioon jo kilpailutusmenettelyssä.

Kansaneläkelaitoksen valtuutettuina Elomaa ja Meri käsittelevät mm. Kelan kilpailutuksia palvelujen hankinnoissa. Tällä hetkellä kilpailutuksessa on vireillä Kelan kuntoutuksen terapiapalvelut, joita tarjotaan mm. lapsille ja nuorille.

Tällä hetkellä hankintalaki on sellainen, että vaikka palvelun tarjoaja olisi syyllistynyt vakaviin lapsiin koskeviin seksuaalirikoksiin, se ei ole peruste sulkea tarjoajaa pois kilpailutuksesta. Tällaista tietoa ei saa tarjoajalta edes kysyä.

- Siksi hankintalakiin on lisättävä pykälä, että rikos voitaisiin ottaa huomioon jo kilpailutusmenettelyssä ainakin niin kauan, kuin rikos näkyy rikos- ja sakkorekisterissä. Jätimmekin tänään hallitukselle asiasta kirjallisen kysymyksen, Elomaa ja Meri toteavat lopuksi.

Kirjallinen kysymys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini