Heräsikö kysymyksiä?

Ota rohkeasti yhteyttä

leena.meri@eduskunta.fi

p. 09-432 3165 (Leena)

Avustaja:

jessica.vahtera@eduskunta.fi

p. 050 476 9019 (Jessica)

twiittaa: @leena_meri

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:399931 kpl

Miksi Ahvenanmaan rahoitusta halutaan nostaa ja nostaa?

Perjantai 13.12.2019 klo 13:59 - Leena Meri


Eduskunnassa käsiteltiin lakia Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamisesta. Lakiesitys liittyy viime hallituskaudella vireillä olleeseen sote-uudistukseen ja siihen, että sote-uudistuksen kustannukset oli tarkoitus kompensoida Ahvenanmaalle.

Hallituksen esityksessä todettiin, että taso, jossa Ahvenanmaalle saadaan kompensoitua uudistuksesta aiheutuvat tulonmenetykset, olisi 0,42%. Sipilän hallitus esitti kuitenkin perusteeksi 0,45 %, koska Ahvenanmaan maakunta ei suostuisi pienempään prosenttiin. Viime eduskuntakaudella annetun hallituksen esityksen mukaan uudistus toisi noin 17 miljoonaa euroa lisää vuosittain Ahvenanmaalle. Arviointitilanne on osin muuttunut, joten taloudellisia vaikutuksia ei täysin tiedetä.

Päätösehdotus on edelleen 0,45 % ja samalla perustuslakivaliokunta esittää lausumassaan, että perustetta pitäisi jatkossa jopa nostaa 0,47 %:iin.

- Kerrataan vielä. Viime kaudella selvitettiin, että kustannusneutraali määrä olisi 0,42 % kompensoimaan sote-uudistuksesta aiheutuvia kustannuksia Ahvenanmaalle. Ahvenanmaan maakunta ei tähän suostunut ja luku nostettiin siksi silloin 0,45 %:iin. Nyt lukua ehdotetaan taas nostettavaksi, vaikka koko sotea ei edes tullut! Kyse ei ole mistään pienistä rahoista, Meri sanoi täysistunnossa pitämässään puheenvuorossa.
Meri kummasteli SDP:n edustaja Kimmo Kiljusen puheita.

- Kimmo Kiljunen puhui lahjasta Ahvenanmaan itsehallinnon kunniaksi. Moni kunta varmaan haluaisi lahjoja, sillä kunnissa ollaan todellisessa pulassa ja korotuspaine kuntaverolle on useita prosentteja. Meillä ei ole varaa antaa lahjoja eikä ainakaan niin, että vain jollekin taholle taataan hyvä rahoitus ja muille ei. Hyviä ja huonoja aikoja pitää jakaa tasapuolisesti.

- Edustajien puheenvuoroista kävi selväksi, että Ahvenanmaan talous on hyvässä kunnossa ja maakunta on velaton. Näin ei ole valtion ja kuntien kassojen osalta, missä velka vain kasvaa.

- Miksi Ahvenanmaalle ei riitä, että jaamme oikeudenmukaisesti yhteiset verovarat, vaan vaaditaan aina vain lisää ja lisää, Meri kysyy.

Eduskunta äänesti lakiehdotuksesta perjantain täysistunnossa. Perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka äänesti lakimuutosta vastaan. Eduskunnan enemmistö siis päätti korottaa Ahvenanmaan rahoitusta.


Kommentit

13.12.2019 15:15  J. Jörgensen

Eihän se ole tyhmä, joka pyytää, jne. Puolestani niille loisille voisi kyllä todeta, että tulkaa toimeen omillanne tai muuttakaa sinne Ruotsiin. Täällä teitä kielirasisteja ei kaivata.

14.12.2019 15:35  Kaija Rytsy

Onko Ahvenanmaa erikoisasemassa, olisi kiva tietää syy miksi muut puolueet haluavat jakaa sinne "lahjoja" määrättömästi, Ahvenanmaa on kuin riippakivi Suomen kaulassa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini