Perussuomalaiset vaatii tolkkua ja järkeä kriminaalipolitiikkaan: Rangaistuksella tulee olla myös pelotevaikutus"

Perjantai 15.7.2022 klo 8.44


Juttu julkaistu Suomen uutisissa 14.7.2022

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri esitteli perussuomalaisten kriminaalipoliittisen ohjelman linjauksia SuomiAreenassa keskiviikkona. Perussuomalaisten mielestä suomalaisessa rangaistusjärjestelmässä on lopetettava palkitseminen, jonka mukaan rangaistusta lievennetään, mitä useammasta rikoksesta tuomitaan. - Rangaistuksen tulee aina olla oikeassa suhteessa teon moitittavuuteen, Meri sanoo.

Ennen seuraavia eduskuntavaaleja perussuomalaisilta on tulossa uusi rikosoikeudellinen ohjelma, jolla pyritään tuomaan järkeä ja tolkkua kriminaalipolitiikkaan.

Perussuomalaiset katsoo, että vakavien rikosten, kuten henki-, väkivalta- ja seksuaalirikosten, rangaistuksia on kiristettävä. Isona teemana ohjelmaan liittyvät myös rangaistuksien paljousalennukset, joista perussuomalaiset haluaa luopua.

Kansanedustaja Leena Meri nostaa esille Suomen rikosoikeusjärjestelmän epäkohdan eli yhtenäisrangaistusmallin, jonka mukaan mitä useammista rikoksista tuomitaan, rangaistusta aina lyhennetään.

- Laskentakaavan mukaan jos henkilö tuomitaan useista eri rikoksista, tuomion pohjaksi otetaan ankarin teko, vaikka tapon yritys, josta määrätään rangaistus. Sen jälkeen muista rikoksista tuomitaan lievempi rangaistus, noin yksi kolmasosa rangaistuksesta. Rikollinen saa siis paljousalennusta, eikä siinä ole mitään järkeä.

Suomen tuomiot lieviä pohjoismaisessa vertailussa

Meri katsoo, että suomalaisessa rangaistusjärjestelmässä on lopetettava tämän tyyppinen palkitseminen.

- Rangaistuksen tulisi olla oikeassa suhteessa teon moitittavuuteen. Rangaistuksella tulee olla samalla myös pelotevaikutus.

Esimerkkinä Meri nostaa sosiaalisessa mediassa jaetuista musiikkivideoista ja erilaisista tempauksista tunnetun ”someräppäri” Milan Jaffin, joka tuomittiin toukokuussa kymmeneksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Tuomio tuli pahoinpitelystä, tapon yrityksestä, ampuma-aserikoksesta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta, huumausainerikoksesta sekä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

- Tuomioistuimen mukaan rikoksista olisi tullut vähintään 15 vuoden tuomio, jos rikoksista olisi tuomittu erikseen. Perussuomalaiset siis haluaa poistaa epäoikeudenmukaisena rangaistukset, joissa tekijä kärsii sitä vähemmän, mitä enemmän on tehnyt, Meri sanoo.

Hän huomauttaa, että pohjoismaisessa katsannossa Suomessa saa verrattain alhaiset tuomiot raiskausrikoksista ja lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

- Lakivaliokunnassa meillä oli äskettäin käsittelyssä seksuaalirikoslainsäädännön uudistus. Suomessa raiskauksesta tulee yleensä puolitoista vuotta ehdollista, kun taas esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa lähtökohtaisesti tuomio on aina ehdoton.

Rikollisia hyysätään, mutta uhreille ei tarjota apua

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra korostaa, että rikoksesta tuomittavaa rangaistusta tuleekin tarkastella myös rikoksen uhrin näkökulmasta.

- Tällainen ajattelutapa on vain käymässä harvinaiseksi. Nyt eduskunnassa on käsitelty paljon seksuaalirikoslainsäädäntöä. Vihervasemmiston puolelta on usein esitetty ajatusta, että rangaistuksella ei juurikaan olisi väliä, koska rangaistus ei lohduta uhria.

Purra kehottaa jokaista miettimään, mihin tällainen linja on johtanut.

- Tässä maassa suoraan sanottuna rikoksen tekijöitä hyysätään. Samaan aikaan rikoksen uhrille ei useinkaan tarjota mitään, uhri ei välttämättä pääse edes terapiaan tai muunkaan avun piiriin. Oikeudenmukaisuuden ja moraalin kannalta tilanne on karmea.

- Suomalaisista vankiloista on tullut enemmän tai vähemmän ulkomaalaisten rikollisten lepokoteja. Vaikka toki ymmärrämme, että kriminaalihuoltoon liittyy ongelmia, eivätkä kovat rangaistukset välttämättä estä tulevaisuuden rikoksia. Kuitenkin järkevästi toimivan, turvallisuushakuisen yhteiskunnan tulee huolehtia siitä, että väärintekijät saavat rangaistuksen. Ei tarvita 150 vuoden rangaistuksia, mutta jotain rotia ja järkeä yhteiskuntaan on nyt saatava. Se on normaalin moraalin ja rajanvedon mukaista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini