Terveiset Euroopan Neuvoston oikeusministerikokouksesta Riiasta

Keskiviikko 13.9.2023 klo 13.17

Kävin Latviassa, Riiassa Euroopan Neuvoston oikeusministerikokouksessa. Kokouksen aiheena oli Venäjän saattaminen rikosvastuuseen sotarikoksista ja hyökkäysrikoksesta. Lisäksi kokouksessa käsiteltiin kaikkien vahinkojen korvaamista Ukrainalle sekä Ukrainasta Venäjälle pakkosiirrettyjen lasten tilannetta ja heidän palauttamista takaisin Ukrainaan.

Vein sydämelliset terveiset Suomesta Ukrianan oikeusministeri Denis Malyuskalle sekä johtavalle pääsyyttäjälle Andri Kostinille (kuvassa kanssani).

Slava Ukraini!

IMG_0029.JPG

IMG_0028.JPGIMG_0027.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Euroopan Neuvosto, oikeusministeri, kokous, Riika, Ukraina

Oikeusministeri Leena Meri: Iloitsen oikeudenhoidon lisärahoituksesta

Torstai 22.6.2023 klo 18.46

Julkaistu suomen uutisissa 22.6.2023

Uusi oikeusministeri Leena Meri on erittäin tyytyväinen hallitusohjelman sitoumuksiin oikeudenhoidon kehittämisestä ja 25 miljoonan euron lisärahoituksesta. Rahoitusta on saatu myös rangaistusten kiristämiseen sekä rikosten ennaltaehkäisyyn.

Uusi hallitus on puuttumassa Suomea piinaavaan jengirikollisuuteen ja katuväkivaltaan. Tuore oikeusministeri Leena Meri on tyytyväinen asioiden etenemiseen.

– Hallitus laatii laajan toimenpideohjelman nuoriso- ja jengirikollisuuden katkaisemiseksi. Myös rangaistuksia kovennetaan. Esimerkiksi ampuma-aserikosten rangaistuksia kiristetään ja nöyryytys tekomuotona koventaa rangaistusta, kertoo Meri.

Vankiloiden rikostorjuntaa tehostetaan

Hallitus puuttuu siihen, etteivät yhteiskunnan ja muiden turvallisuuden kannalta vaarallisimmat vangit vapaudu ja että rikostorjuntaa vankiloissa tehostetaan.

– Suomessa otetaan käyttöön varmuusvankeus, mikä mahdollistaa vakavista rikoksista tuomittujen henkilöiden pitämisen vankilassa, mikäli he ovat edelleen vaaraksi muiden hengelle ja terveydelle. Tällainen malli on käytössä esimerkiksi Norjassa.

– Viranomaisten välistä tiedonvaihtoa, erityisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvistä henkilöistä, parannetaan. Tämä edistää vankilaturvallisuutta. Lisäksi kiinnitetään huomiota vankipaikkojen, henkilöstön ja varmuusosastojen määrään sekä valvontaan. Näiden tulee vastata tarpeita, Meri toteaa.

Ylivelkaantumista pyritään torjumaan

Hallituksen tavoitteena on myös nopeuttaa ja sujuvoittaa oikeusprosesseja, jotta asiat tulisivat nykyistä nopeammin käsitellyiksi ja ihmiset saisivat oikeutta.

Myös ylivelkaantumiseen ollaan puuttumassa. Hallitus pyrkii torjumaan ihmisten ylivelkaantumista jo varhaisessa vaiheessa ja kehittämään velallisten neuvontaa.

– Hallitus tekee kattavan tarkastelun velkaantumisilmiöstä ja eri maksukyvyttömyysmenettelyjen toimivuudesta. Ulosoton suojaosa säilytetään nykyisellä tasolla. Hallitus parantaa edellytyksiä järjestää laadukkaita ja yhdenmukaisempia oikeusavun, edunvalvonnan sekä talous- ja velkaneuvonnan palveluja perustamalla valtakunnallisen oikeuspalveluviraston, oikeusministeri Meri kertoo.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hallitusohjelma, oikeudenhoito, vankilaturvallisuus, ylivelkaantuminen,

On aika kiittää vuosista kaupunginhallituksen jäsenenä

Torstai 4.5.2023

Olen saanut kunnian toimia Hyvinkään kaupunginhallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana yli kymmenen vuoden ajan.

Kuten viestijuoksussa, on osaltani tullut aika luovuttaa viestikapula ja tehtäväni mahtaville perussuomalaisille osaajille Henri Perälahdelle ja Tiina Karhuselle, kun uusi kaupunginhallitus aloittaa 1.6. alkaen.

Haluan kiittää kaikista näistä vuosista, joina olen saanut tehdä työtä kaupunginhallituksessa hyvinkääläisten eteen. Työ on vastuullista, tärkeää ja merkityksellistä.

Tehtävä on vaatinut ahkeruutta, rohkeutta sekä intohimoa johtaa kaupunkia yhteistyössä valtuuston ja virkamiesten kanssa.

Kuten viestijuoksussa, kapulan vauhti ei silti hidastu osaltani hetkeksikään. Työt jatkuvat. Näyn ja kuulun hyvinkääläisessä päätöksenteossa edelleen kaupunginvaltuutettuna sekä myös kansanedustajana ja perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajana.

Haluan onnitella teitä kaikkia kaupunginhallitukseen valittuja sekä toivottaa rohkeutta ja periksiantamattomuutta työhönne. Muistakaa ajaa Hyvinkään ja hyvinkääläisten etua.

Suuri kiitos kuluneista vuosista ja luottamuksestanne.

Hyvää kesää toivottaen,
Leena Meri

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvinkää, kaupunginhallitus

Kommentoi kirjoitusta.

Turvallinen Suomi

Maanantai 20.3.2023 klo 17.43

Me perussuomalaiset haluamme, että Suomi on turvallinen maa, jossa voi tehdä työtä, yrittää ja elää muutenkin hyvää elämää. Meidän pitää huolehtia siitä, että suomalainen tulee omassa maassaan ensin. Valtio velkaantuu, eikä rahan viskomiseen pitkin maailmaa ole enää varaa.

Perussuomalaiset haluaa laittaa Suomen talouden vihdoinkin kuntoon. Me leikkaisimme toissijaisista menoista ja laittaisimme asiat tärkeysjärjestykseen. Leikkauskohteita ovat ne menot, joista tutkimusten mukaan suomalaiset ovat valmiita laajasti leikkaamaan, muun muassa haitallisen maahanmuuton aiheuttamat kasvavat terveys- ja sosiaalimenot (mikä edellyttää maahanmuuttopolitiikan täysremonttia), kehitysyhteistyörahat, EU:n yhteisistä velka- ja tukipaketeista kieltäytyminen, puoluetuet, poliittisten avustajakaartien karsiminen ja YLE-vero. Me emme lähde veronkorotusten tielle, vaan panostamme suomalaisten arkeen ja toimeentuloon. Me ajamme suomalaisten veronmaksajien etua emmekä sitä häpeile.

Vanhat puolueet liputtavat työperäisen maahanmuuton edistämisen puolesta. He eivät kuitenkaan tunnu välittävän siitä tosiasiasta, että nykyinen Euroopan ulkopuolelta tuleva ja sosiaaliturvaan perustuva maahanmuutto tulee veronmaksajille erittäin kalliiksi. Pienipalkkaiset, matalapalkka-aloille työllistyvät maahanmuuttajat tarvitsevat tulonsiirtoja tullakseen toimeen. Tulonsiirtojen lisäksi menoja aiheutuu niin kotouttamispalveluista kuin myös lisääntyvistä sote-menoista. Tällaista maahanmuuttoa halutaan näiden puolueiden toimesta lisätä kymmenillä tai jopa sadoilla tuhansilla ihmisillä, hintalapusta välittämättä.

Perussuomalaiset toivottaa tervetulleeksi sellaiset maahanmuuttajat, jotka tekevät korkeaa osaamista vaativaa työtä, tulevat palkallaan toimeen ja sopeutuvat Suomeen. Työvoimapulan ratkaisemiseksi ja valtion menojen hillitsemiseksi tulee kuitenkin panostaa nykyisten työttömien työllistämiseen. Tammikuun lopussa Suomessa oli lähes 260 000 työtöntä työnhakijaa (joista vieraskielisiä 47 558) ja heidän lisäkseen työvoiman ulkopuolella on vielä noin 93 000 ihmistä. Suomessa on myös noin 200 000 osa-aikatyötä tekevää ihmistä, jotka haluaisivat lisää työtunteja. Aloitetaan siis työvoimapulan ratkaiseminen näiden ihmisten työllistämisellä.

Katujen turvallisuus on romahtanut huolestuttavalla tavalla. Tästä kehityksestä olemme varoitelleet jo pitkään. Nyt viimeistään on herättävä ja reagoitava kovin ottein jengiytymiseen ja muihin hallitsemattoman maahanmuuton aiheuttamiin ongelmiin. Tällä hetkellä Suomessa on poliisin arvion mukaan kymmenisen katujengiä, ja lähes kaikki jengiläiset ovat täysi-ikäisiä ja joko ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia. Jengiläiset ihannoivat väkivaltaa ja rikollista elämäntapaa. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kertoi äskettäisellä Suomen vierailullaan Ruotsissa tehdyistä virheistä ja siitä, miten Suomi voi välttää niiden toistamisen. Meidän tulee ottaa oppia länsinaapurin virheistä, joiden seurauksena jengiväkivalta on maassa arkipäivää.

Ongelmiin tulee reagoida tiukasti kiristämällä maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikkaa perussuomalaisten esittämällä tavalla. Henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten rangaistuksia pitää kiristää. Rangaistusten järjettömät paljousalennukset pitää poistaa. Vakavia rikoksia tekevät ulkomaalaiset pitää karkottaa ja määrätä heille pysyvä maahantulokielto. Lopetetaan nykyinen löperö maahanmuuttopolitiikka, jossa tulijoilla ei ole riittäviä velvoitteita tehdä töitä ja elää maassa maan tavalla. On hyvä huomata, että muiden Pohjoismaiden maahanmuuttopolitiikka on huomattavasti tiukempaa kuin Suomen, ja tähän on viimein herättävä. Perussuomalaiset haluaa korjata Suomen suunnan, ennen kuin pyssyt paukkuu täälläkin päivittäin, kuten Ruotsissa jo tapahtuu.

Mikäli haluat muutosta ja pelastaa Suomen, niin muista äänestää perussuomalaisia.

2 kommenttia .

Viikonloppuna liikkeellä Uudellamaalla

Torstai 16.3.2023 klo 8.14

Viikonloppuna Merivoimaa liikkeellä👊🇫🇮

signal-2023-03-16-075159.jpeg

Kommentoi kirjoitusta.

Tämän viikon tapahtumia

Tiistai 28.2.2023 klo 15.19

Tulevalla viikolla keskustelutilaisuuksia Hyvinkäällä, Vantaalla ja Keravalla. Aiheena ikäihmisten toimeentulo.

Ikaihmisten_palvelut_some__22.png

Viikonloppuna Lohjalla, Espoossa ja Klaukkalassa

Some_11.3-12.3_1.png

Kommentoi kirjoitusta.

Nähdään viikonloppuna Uudellamaalla!

Keskiviikko 22.2.2023 klo 11.18

Leena_Uudellamaalla_25.-26.2._some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Suomen terrorismilainsäädännössä on edelleen aukkoja

Sunnuntai 19.2.2023 klo 9.47

Julkaistu suomen uutisissa 16.2.2023

Hallitus ehdottaa, että terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuva kouluttautuminen olisi jatkossa rangaistavaa aikaisempaa useammin. Kysymys on Suomen kansainvälisten sopimusvelvoitteiden täyttämiseksi tehtävästä välttämättömästä lakimuutoksesta. Perussuomalaiset kansanedustajat, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri sekä jäsenet Sanna Antikainen ja Jukka Mäkynen pitävät lain muuttamista tältä osin tärkeänä, mutta ovat huolissaan Suomen terrorismilainsääntöön edelleen jäävistä aukoista.

– Isis-vaimot pääsevät täällä kuin koirat veräjästä. Tämä johtuu siitä, että kotitaloustehtävissä toimiminen tai lapsista huolehtiminen terroristijärjestön hallitsemalla alueella ei lain mukaan merkitse terroristiryhmän toimintaan osallistumista. Toisin on esimerkiksi Saksassa ja Norjassa, missä tällainen terroristiryhmän rikollisia tavoitteita palveleva toiminta on johtanut rikostuomioihin, kertovat lakivaliokunnan kansanedustajat Leena MeriSanna Antikainen ja Jukka Mäkynen.

Muitakin aukkoja sääntelyssä perussuomalaisten mukaan on. Terroristiryhmään kuuluminen ei ole Suomen lain mukaan lainkaan rikos, ja matkustamista terrorismirikoksen tekemistä varten koskeva rikoslain pykälä on sekin soveltamisalaltaan niin suppea, että sen käytännön merkitys vierastaistelijailmiöön puuttumisen keinona on hyvin rajallinen.

Muista maista esimerkkiä

– Muiden maiden lainsäädännöstä löytyy esimerkkejä siitä, miten terrorismilainsäädännön porsaanreiät olisi mahdollista saada tukittua. Olisikin äärimmäisen tärkeää huolehtia siitä, että terrorismirikoksia koskeva lainsäädäntömme ei jää jälkeen muiden valtioiden vastaavasta sääntelystä. Muussa tapauksessa Suomesta muodostuu terroristien turvasatama Euroopassa, toteavat edustajat.

Sisäministeriö totesikin lakivaliokunnan asiantuntijakuulemisessa, ”ettei suomalainen oikeusjärjestelmä tällä hetkellä pysty puuttumaan terroristiseen toimintaan kovinkaan kattavasti”.

– Terrorismirikoksia koskevaa sääntelyä on välittömästi ryhdyttävä muuttamaan, jotta lainsäädännössä on kattavasti säädetty rangaistavaksi kaikki terroristinen toiminta, vaativat edustajat.

Kommentoi kirjoitusta.

Nähdään lauantaina 18.2 Vantaalla!

Tiistai 14.2.2023 klo 12.37

Leena_Vantaalla_2_paikkaa_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kommentoi kirjoitusta.

Kokoomuksen mielestä nyt on huutava työvoimapula, vaikka Suomessa on satoja tuhansia työttömiä työnhakijoita ja päälle vajaatyöllistetyt.

Tiistai 7.2.2023 klo 14.51

Julkaistu suomen uutisissa 7.2.2023

Kokoomus haluaa Suomeen aina vain lisää ja lisää työperäistä maahanmuuttoa, joka kokoomuksen visioissa ratkaisee samalla matalan syntyvyyden ongelmat. Perussuomalaiset sen sijaan katsoo, että Suomeen tulisi voida tulla työperusteisesti EU:n ulkopuolelta vain korkean osaamisen työpaikkoihin, jolloin työtulot vastaavat vähintään suomalaisen mediaanipalkkaa.

Työperäinen maahanmuutto oli aiheena myös maanantain A-studiossa, jossa vieraina olivat oppositiokansanedustajat perussuomalaisten Leena Meri ja kokoomuksen Elina Valtonen.

Valtonen esitti kokoomukselta usein kuultua työvoimapulapuhetta, jolla kokoomus perustelee tavoitettaan haalia Suomeen lisää matalapalkkamaahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta.

Valtonen pohjusti puhettaan esittämällä, että Suomessa olisi ”huutava työvoimapula” paitsi yksityissektorilla, myös julkisella puolella. Kun Suomi myönsi viime vuonna noin 16 000 työlupaa EU:n ulkopuolelta tulijoille, olisi tämä määrä Valtosen mukaan jatkossa vähintään tuplattava.

– Lähtökohdan on oltava se, että Suomessa saa tehdä ja teettää töitä, ja tänne ollaan tervetulleita ympäri maailmaa. Meidän on tehtävä tästä sellainen maa, johon halutaan tulla, kokoomuskansanedustaja sanoi.

Työvoimaa on saatavilla Suomessa

Perussuomalaisten Meri piti Valtosen visiointia erikoisena. Hän painotti kollegalleen, että Suomeen tulee työntekijöitä lähinnä vain matalapalkka-aloille, jolloin kyse on pitkälti sosiaaliturvaan nojaavasta maahanmuutosta.

– Kokoomuksen periaate on väärä. Perussuomalaiset katsoo, että Suomeen tulisi voida tulla työperusteisesti EU:n ulkopuolelta vain korkean osaamisen työpaikkoihin, jolloin ja jos tulijat tulevat toimeen palkallaan ja samalla sopeutuvat tänne, Meri sanoi.

Hän huomautti Valtoselle myös siitä, että Suomessa ei varsinaisesti ole pulaa työvoimasta.

– Tilastojen mukaan meillä on tällä hetkellä 260 000 työtöntä työnhakijaa. On myös yli 30 000 ihmistä vasten tahtoaan osa-aikatöissä, eli he haluaisivat lisää työtunteja. Kokoomus ei koskaan puhu näistä ihmisistä mitään, ja myös kohtaanto-ongelmat ovat tainneet kokoomukselta unohtua.

Meri ihmetteli myös kokoomuksen nykylinjaa, jossa työperäistä maahanmuuttoa tarjotaan ratkaisuksi jopa perheiden perustamiselle ja suomalaisten syntyvyydelle.

– Ilmeisesti kokoomuksessa ei haluta, että suomalaiset voisivat saada haluamansa määrän lapsia perheeseen, vaan tässäkin hoetaan työperäistä maahanmuuttoa.

Tukiin nojaava maahanmuutto käy kalliiksi

Perussuomalaisten tuoreessa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa linjataan, että työperäinen maahanmuutto EU:n ulkopuolelta Suomeen tulee rajata korkeakoulutettuihin, joiden ansiot vastaavat vähintään suomalaisen mediaanipalkkaa.

Valtosen mielestä PS:n linjaus kuulostaa talouskasvuvihamieliseltä tai ihmisvihamieliseltä, koska mediaanin alle jäisi muun muassa hoiva-alan työntekijöitä, asentajia ja myyjiä. Valtonen siis mainitsi nämä alat esimerkkeinä niistä töistä, joiden tekijöistä olisi hänen mukaansa pulaa Suomessa.

Meri huomautti, että puhe ihmisvihamielisyydestä on kokoomusretoriikkaa, jolla pyritään väistämään keskustelu matalapalkkamaahanmuuton kustannuksista julkiselle taloudelle.

– Me puhumme tässä nyt taloudesta ja maahanmuuton hinnasta. Jos maahanmuutto perustuu sosiaaliturvaan, niin silloinhan valtio maksaa merkittävän osan tänne tulevien työntekijöiden palkasta.

Odotukset irrallaan todellisuudesta

Yrityksille matalapalkkamaahanmuutto tietysti kelpaa. Niinpä myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tuoreessa puheenvuorossa väitetään, että Suomen pitäisi vähintään kolminkertaistaa maahanmuuttajien määrä, jotta Suomeen saataisiin lisää työikäistä väestöä.

Tämänkaltaisissa avauksissa unohdetaan tyypillisesti aina se, että Suomessa on jo nyt kymmeniä tuhansia työikäisiä maahanmuuttajia, jotka eivät ole töissä. Tältäkin osin löperö maahanmuuttopolitiikka vain lisää veronmaksajan taakkaa, sillä selvityksien mukaan maahanmuuttajat saavat jopa kaksinkertaisen määrän Kelan tulonsiirtoja syntyperäisiin suomalaisiin nähden.

Meri huomauttikin, että Etlan laskelmat lähtevät yltiöpositiivisista odotuksista, jotka kuitenkin yleensä osoittautuvat tyystin erilaisiksi kuin todellisuus.

Meri linjasi, että työperäinen maahanmuutto on perussuomalaisille keskeinen teema seuraavaa hallitusta muodostettaessa. Perussuomalaiset myös haluaa pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta, jota Sanna Marinin (sd.) hallitus on pyrkinyt vesittämään.

– Tuollainen löperö politiikka, jossa viis veisataan suomalaisen työntekijän suojelusta ja veronmaksajan rahasta, ei se voi jatkua.

Kommentoi kirjoitusta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perussuomalaiset, Leena Meri, eduskuntavaalit2023, Espoo, Hyvinkää ja Mäntsälä

Tule tapaamaan minua lauantaina 28.1. Järvenpäähän ja Mäntsälään.

Keskiviikko 25.1.2023 klo 12.11

Tervetuloa!

Paikalla myös paikallisia PS-aktiiveja ja eduskuntavaaliehdokkaita.

Leena_Jarvenpaassa_ja_Mantsalassa_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Leena Meri: Oman vauvan surmaamista koskeva lapsensurmapykälä kumottava

Maanantai 23.1.2023 klo 16.20

Julkaistu suomen uutisissa 23.1.2023

Kansanedustaja ja varatuomari Leena Meri on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen rikoslaissa säädetyn lapsensurman kumoamisesta. Eduskunnassa on käyty viime viikkoina kiivasta keskustelua translaista, jonka yhteydessä nousi esiin myös lapsensurmaa koskevan pykälän muutostarpeet.

– Perussuomalaisten vastustaman translain yhteydessä lapsensurmapykälää ehdotetaan muutettavan siten, että sen soveltamisala ei ole jatkossa riippuvainen synnyttäneen henkilön juridisesta sukupuolesta. Oman sukupuolensa mieheksi vaihtanut synnyttäjä voi jatkossa syyllistyä synnytyksensä jälkeen lapsensurmaan, Leena Meri toteaa.

Suomessa tahalliseen henkirikokseen syyllistynyt voidaan tuomita murhasta, taposta ja surmasta. Lisäksi tunnetaan erillinen lapsensurma. Näillä kaikilla teoilla on omat rangaistusasteikkonsa, murhalla ankarin ja lapsensurmalla lievin.

Tuomiot olleet lievempiä

Voimassa olevan säännöksen mukaan lapsensurmaan syyllistyy ”nainen, joka synnytyksestä johtuvassa uupumuksessa tai ahdistuksessa surmaa lapsensa”. Laki on alun perin säädetty erilaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa, jolloin myös kyseiset teot ovat olleet yleisiä. Esimerkiksi vielä 1900-luvun alkuvuosina oli 1970-80 vuosittaista lapsensurmaa, niiden yleisyys johtui ennen kaikkea jyrkästä suhtautumisesta avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin, ehkäisyvälineiden kehittymättömyydestä sekä siitä, että abortteja ei sallittu.

Yhteiskunnassa tapahtuneiden muutosten myötä lapsensurmat ovat nykyään harvinaisia. Syyttäjälaitoksen mukaan syyttäjällä on ollut vuosina 2010-2022 syyteharkinnassa kolme rikosasiaa, joissa asian päänimikkeenä tai pöytäkirjan tapauksen nimikkeenä on ollut lapsensurma. Meren mukaan kyseisen teon erilliselle rangaistukselle ja muita henkirikoksia lyhyemmille tuomioille ei ole enää perusteita.

– Lapsensurmasta annettavat tuomiot ovat lievempiä kuin muista henkirikoksista. Mikäli nainen riistää synnyttämänsä vauvan hengen ja teon aikana myös ymmärtää mitä tekee, niin lähtökohtaisesti ei ole mitään syytä antaa tästä teosta lyhyempää rangaistusta kuin muun ikäisen ihmisen tappamisesta.

Vastasyntyneelle sama suoja

Meren näkemyksen mukaan lapsensurman sijaan tapauksia tulisi arvioida muina henkirikoksina.

– Kuten rikosoikeuden professori Matti Tolvanen on lakivaliokunnalle antamassaan kirjallisessa lausunnossa todennut, niin hyvin voi kysyä, eikö vastasyntynyt lapsi lähtökohtaisesti ansaitse samaa rikosoikeudellista suojaa kuin varttuneempi. Tämän epäkohdan korjaamisesta kysyn ministeriltä.

Henkirikokseen syyllistynyt jätetään tuomitsematta rangaistukseen, jos teko on tehty syyntakeettomana eli ymmärtämättä teon seurauksia, esimerkiksi mielisairauden tai muun vakavan mielenterveyden häiriön vuoksi.

– Mielenhäiriöt voidaan huomioida myös tuomitsemalla lyhyempään rangaistukseen, Meri kertoo.

– Koska syyntakeettomia ei ylipäätään tuomita rangaistukseen, niin senkin myötä on erikoista ja tarpeetonta, että oman rikosnimikkeen ja alemman rangaistusasteikon takia vastasyntyneen lapsen surmaamisesta voi saada lyhyemmän tuomion kuin vanhemman lapsen tappamisesta. Eihän tässä ole mitään järkeä.

Kommentoi kirjoitusta.

Viikonloppuna liikkeellä Pirkanmaalla!

Torstai 19.1.2023 klo 8.50

Leena_Pirkanmaalla_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Hallitus puskee translakia läpi tyttöjen ja naisten oikeuksista välittämättä.

Keskiviikko 18.1.2023 klo 11.25

Julkaistu suomen uutisissa 18.1.2023:

Pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus pyrkii kautensa viime metreillä runnomaan läpi niin sanotun translain, joka mahdollistaisi kenelle tahansa sukupuolimerkinnän vaihtamisen virallisiin papereihin ilmoitusmenettelyllä. Demarien kansanedustaja Ilmari Nurmisen mielestä kaikki huolet lain väärinkäytöstä ovat turhia ja epäolennaisia. Perussuomalaisten Leena Meri kuitenkin huomauttaa, että maailmalla sukupuolen itsemäärittely on johtanut naisten ahdisteluun ja raiskauksiin.

Translain mukaisessa ilmoitusmenettelyssä henkilö ”vahvistettaisiin” kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmässä merkitty.

Translain kannattajat eduskunnassa ja sen ulkopuolella perustelevat lakia ihmisoikeusargumenteilla. Eduskunnan lakivaliokuntaa edustava perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri kuitenkin huomauttaa, että yksikään Suomea velvoittava ihmisoikeussopimus ei edellytä sitä, että sukupuolesta tulisi ilmoitusasia.

– Sellaista edellytystä ei ole. Mikään ei edellytä sitä, että ihmiseltä ei vaadittaisi lääketieteellistä selvitystä siitä, että muuttunut tuntemus sukupuolesta on vakiintunut, Meri sanoo. Hän oli eilen A-studiossa keskustelemassa translaista kokoomusedustaja Mia Laihon ja Ilmari Nurmisen (sd.) ohella.

Mahdollistaa väärinkäytökset

Translaki on edelleen eduskunnan käsittelyssä. Lakivaliokunta on jo antanut hankkeesta lausunnon, johon perussuomalaiset jätti eriävän mielipiteen. Perussuomalaiset painottaa, että sukupuolen vahvistamisen erottaminen lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista avaa valiokunnan asiantuntijakuulemisissa todetulla tavalla selkeitä mahdollisuuksia strategiselle käyttäytymiselle ja väärinkäytöksille. Kun sukupuolta voisi jatkossa vaihtaa edestakaisin parin kuukauden välein, on järjestelmää mahdollista käyttää muun muassa henkilön identiteetin häivyttämiseen rikollisissa tarkoituksissa.

Perussuomalaiset ei tule hyväksymään sitä, että biologisesta sukupuolesta tulisi ilmoituksenvarainen asia.

– Voisi hyvin kysyä, että vastaavasti jos joku kokee olevansa eläkeläinen, niin voiko ilmoitusmenettelyllä hakeutua eläkkeelle ilmoittamalla olevansa esimerkiksi 70-vuotias? Meri ihmettelee lakihankkeen älyttömyyttä.

Voisiko armeijankin välttää jatkossa?

Perussuomalaiset siis vastustaa translakihanketta. Meri huomautti A-studiossa, että jo valiokuntakäsittelyvaiheessa lain vaikutuksiin liittyviä huolia kuultiin runsaasti esimerkiksi liittyen sukupuolierityisiin pukuhuonetiloihin, vankilajärjestelyihin sekä asevelvollisuuteen. Periaatteessa sukupuolimerkinnän vaihtamisella olisi mahdollista välttää armeijaan meneminen.

– Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit esittivätkin siksi lähetekeskustelussa, että lakiesitys menisi lausunnoille myös puolustusvaliokuntaan, joka ottaisi kantaa asevelvollisuuskysymykseen. Kokoomuksesta suuri osa vastusti tätä, Meri sanoi.

Demarien Nurmisen mielestä kaikki huolet lain väärinkäytöstä ovat turhia ja epäolennaisia ja translailla ainoastaan ”parannetaan heikossa asemassa olevien ihmisoikeuksia” ja itsemääräämisoikeutta ”olla siinä sukupuolessa missä on.”

Kokoomuksen Laihon mukaan kokoomus kannattaa lakiesitystä, mutta lain epäselvyydet olisi korjattava ja ”porsaanreiät” tukittava väärinkäytösten estämiseksi. Laiho viittasi esimerkiksi epäilyksiin koskien sukupuolensa vaihtaneiden asevelvollisuutta. Meri ihmetteli edustajakollegansa Laihon puheita.

– Ihmettelen, mistä nyt on aidosti kysymys. Kokoomuksen jäsenet lakivaliokunnassa yhtyivät valiokunnan enemmistön kantaan, joka ei tuonut näitä huolia esille, Meri sanoi.

Demarit vähättelevät turvallisuushuolia

Demarien Nurmisen vähättelyyn translain vaikutuksista Meri huomautti, että etenkin naisten turvallisuuteen liittyvät ongelmat tulivat laajasti esille asiantuntijakuulemisissa. Sukupuolen itsemäärittely on maailmalla johtanut muun muassa lisääntyneeseen naisten ahdisteluun ja raiskauksiin.

– Esimerkiksi Briteissä sukupuolta on vaihdettu omalla ilmoituksella ja vankilaolosuhteissa syyllistytty raiskauksiin ja muihin seksuaalirikoksiin. Islannissa puolestaan on ollut ongelmia naiserityisissä tiloissa kuten pukuhuoneissa, joissa ei saisi enää kyseenalaistaa fyysisten miesten läsnäoloa, Meri sanoi.

Hän kehotti edustajakollegaansa Nurmea suhtautumaan asiaan vakavasti.

– Tässä vaarannetaan muiden ihmisten turvallisuutta, naisten ja tyttöjen oikeuksia. Myös perustuslakivaliokunta on todennut, että lainsäädännön toimeenpano ei saa vaarantaa muiden ihmisten turvallisuutta. Nyt jopa tilapäisesti henkisesti häiriintynyt henkilö voisi tehdä hakemuksen sukupuolimerkinnän vaihtamisesta, eikä ole mahdollista edes tutkia, ymmärtääkö ihminen hakemuksensa vaikutukset, Meri huomautti.

Naisasiajärjestöltä tyrmäys translaille

Nurmisen mukaan ”kaikki kansalaisjärjestöt” ja tasa-arvovaltuutetut kannattavat translain eteenpäin viemistä.

– Puolustamme ja teemme ihmisoikeuksia kunnioittavan lainsäädännön, ja se tulee menemään eteenpäin, Nurmisen löysä ihmisoikeuspuhe kuului.

Tosiasiassa kansalaisjärjestöt eivät suinkaan kannata sukupuolimerkinnän muuttamisen mahdollisuutta kenelle tahansa ilmoitusmenettelyllä. Esimerkiksi lesbojen, homojen ja biseksuaalien yhdistys LHB-liitto ilmaisee lakivaliokunnalle antamassaan lausunnossa huolensa puutteellisista lain vaikutusarvioinneista sekä siitä, että subjektiivinen oikeus muuttaa juridista sukupuolta on altis väärinkäytöksille muun muassa siksi, ettei hakemusta voida missään tilanteessa katsoa vilpilliseksi.

LHB-liitto kiinnittää huomion siihen, että seksuaalivähemmistöihin kohdistuvia viharikoksia on jatkossa vaikea todentaa, jos on epäselvää, kuka kuuluu seksuaalivähemmistöön. Jos sukupuolen voi itse määritellä, samalla mahdollistuu myös seksuaalisen suuntautumisen määrittely uudella tavalla: mies voi olla lesbo. Viharikoksen tekijä voi väittää kuuluvansa samaan ryhmään kuin uhri.

Naisasiajärjestö Naisten rintama huomauttaa myös puutteellisista lain vaikutusarvioinneista ja esittää, että oikeus vahvistaa juridinen sukupuoli täytyy jatkossakin säilyttää vain sukupuolidysforiadiagnoosin saaneilla transsukupuolisilla.

Kommentoi kirjoitusta.

Naamiot on laskettu - todellinen Sanna Marin on astunut esiin

Perjantai 13.1.2023 klo 21.04

Julkaistu suomen uutisissa 13.1.2023

Perussuomalaisen puolueen demonisointi on saanut uuden asteen. Naamiot on laskettu ja todellinen vihanlietsonta on astunut esiin. Perussuomalaisten kansanedustaja, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri pitää Sanna Marinin puheita osoituksena siitä, että pääministeri on vaalien lähestyessä menettänyt otteensa ja paljastanut todelliset kasvonsa.

– Vaalit ja hätä oman paikan menettämisestä näkyvät pääministerin puheissa. Hän on menettänyt otteen. Poliittiset eroavaisuudet ja asiat eivät ratkaise, vaan epämääräinen leimaaminen ja demonisointi sai hänestä vallan, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri toteaa.

”Asiallista Marinia ei ole olemassa”

Meri pitää hyvänä, että Sanna Marin paljastaa todelliset kasvonsa ennen vaaleja.

– Hillittyä, asiallista, ihmisyyteen ja tasa-arvoon sekä syrjimättömyyteen puheissaan vedonnutta pääministeri Sanna Marinia ei ole olemassa. Se on ollut vain naamio ja teatteria, Meri sanoo.

– Hän syyttää laillista puoluetta – samalla siis jokaista meidän kunnanvaltuutettua, kansanedustajaa, yhdistyksen jäsentä ja puolueen äänestäjää – rasisteiksi. Hän leimaa satojatuhansia suomalaisia vakavalla syytöksellä ja syrjii ihmisten perustuslaissa turvattua oikeutta poliittisiin mielipiteisiin.

Haluaa eristää ja sulkea suut

– Marin yrittää saada aikaan tilanteen, jossa perussuomalaisia alettaisiin syrjiä ja halveksia. Ilmeisesti hän toivoisi, että meidät eristettäisiin ja meidän suumme suljettaisiin vaikka väkisin, Meri hämmästelee.

Meren mielestä Marin haluaa jatkaa pääministerinä keinolla millä hyvänsä, ja auta armias sitä ihmistä, joka hänen tielleen tulee.

– Marin teki vaaleista perusoikeusvaalit. Vaaleissa on nyt kyse sananvapaudesta, oikeudesta omiin mielipiteisiin ja poliittisista kansalaisoikeuksista, Meri toteaa.

1 kommentti .

viikonloppuna Nummelassa ja Lohjalla!

Tiistai 10.1.2023 klo 12.51

Leena_Nummelassa_ja_Lohjalla_some.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Laissa vaarallisten rikollisten mentävä aukko

Torstai 5.1.2023 klo 14.23

Julkaistu suomen uutisissa 5.1.2023

Viime kuukausina on uutisoitu vuosien ajan naisiin kohdistuneisiin rikoksiin syyllistyneestä Mika Moringista, jonka epäillään myös surmanneen kaksi naista. Rikosoikeuden professori, emerita Terttu Utriainen on peräänkuuluttanut Iltalehden haastattelussa lakiin muutosta, jonka avulla olisi mahdollista estää vaarallisten väkivaltaisten henkilöiden vankilasta vapautuminen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri muistuttaa perussuomalaisten kriminaalipoliittisessa ohjelmassa ehdotetusta niin sanotusta varmuusvankeudesta. Varmuusvankeuden avulla väkivaltariskiarviossa vaarallisiksi arvioidut vangit voidaan pitää tarvittaessa pysyvästi lukkojen takana.

Suomessa on sekä elinkautisen että määräaikaisen vankeusrangaistuksen saaneita vaarallisiksi arvioituja ihmisiä, jotka tulevat vapautumaan ja muodostamaan turvallisuusuhan muille.

– On järjetöntä, että henkilö, joka on syyllistynyt vakaviin henkeen ja terveyteen kohdistuviin rikoksiin toistuvasti ja jonka arvioidaan olevan edelleen vaaraksi muille ihmisille, pääsee lopulta aina vapaaksi. Lakiin tarvitaan keinoja vaarallisten vankien vapautumisen estämiseen, Meri toteaa.

Mallia Norjasta ja Tanskasta

Perussuomalaisten ehdotuksen mukaan vankilasta ei tule vapautua alkuperäisen tuomion päätyttyä, mikäli vangin arvioidaan olevan edelleen vaaraksi muiden terveydelle. Mallia voidaan ottaa esimerkiksi Norjasta ja Tanskasta, missä vakavaan rikokseen syyllistynyt henkilö voidaan vankeusrangaistuksen suorittamisen jälkeen tuomita väkivaltariskiarvion perusteella varmuusvankeuteen, jonka jatkamisen tarpeellisuutta arvioidaan säännöllisin väliajoin tuomioistuimen toimesta.

– Nykyisin jopa vaarallisia elinkautisvankeja vapautetaan vankeudesta esimerkiksi sen perusteella, että vanki on ollut päihteetön vankeuden aikana, opiskellut itselleen ammatin tai luonut hyvät perhesuhteet. Näillä sinänsä myönteisillä seikoilla ei saa olla mitään merkitystä, vaan nimenomaan vaarallisuuden muiden hengelle ja terveydelle tulee olla ratkaiseva peruste, Meri esittää.

Lakia on muutettava

Aikaisemmin Suomessa oli käytössä pakkolaitosjärjestelmä, jonka avulla erityistä vaarallisuutta osoittavaan rikokseen syyllistynyt henkilö voitiin pitää rangaistuslaitoksessa määrittelemättömän ajan vielä tuomitun rangaistuksen suorittamisen jälkeenkin. Tästä mahdollisuudesta luovuttiin 2000-luvun alkupuolella, jolloin ajateltiin, että vaaralliset rikolliset tuomittaisiin pakkohoitoon.

– Kuten Terttu Utriainenkin on muistuttanut, niin ihminen voi olla väkivaltainen, mutta ei lain kriteerien mukaan mielisairas, jolloin pakkohoitoon ei voida määrätä. Lakia on tästä syystä muutettava. Siinä on vaarallisten rikollisten mentävä aukko, Meri toteaa.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »